Via ferrata túrák

Nem vagy profi hegymászó, de szeretnél (akár függőleges) kitett sziklafalakat mászni? Extrém élményre vágysz, de első a biztonság? Ha nincs kedved a technikai finomságokkal bíbelődni és nem tervezed, hogy beszerzed a mászócuccok garmadáját, akkor a te sportodat úgy hívják: via ferrata, vagy német nyelvterületen klettersteig.
A Rax Alpokban akár 1 nap alatt is kipróbálhatod a hegymászás egyre népszerűbb ágát,  de ha a Dolomitokban próbálkozol, 4 napig évezheted a látványos sziklatűket, és ezúttal nem a turistaútról ábrándozol..
 
Ha megvolt a bemelegítés és rendszeresen sportolsz, nem okozhat gondot a Hans von Haidsteig, mely bőven tartogat kitett sziklapárkányokat és tenyérizzasztó függőleges falszakaszokat.
Ha ősszel vagy tavasszal keresel kihívást, a Garda-tónál is biztosan találsz mászótudásodnak megfelelő szintű ferrátákat. Túravezetőid hazajárnak ide, és persze a családot is érdemes elcsábítani mert bőven akadnak alternatív programok a környéken.
A Marmolada megmászása során nem csak ferrátázol egy jót, hanem a gleccsertúrázást is kipróbálhatod, és már be is zsebelted a Dolomitok legmagasabb csúcsát. Hasonló élményekkel kecsegtet a Dachstein közel 3000-es csúcsa, mely Budapestről mindössze 5 óra autózással elérhető.

Ha az igazán ütős mászások érdekelnek, akkor mutatunk egy-két útvonalat a Dolomitok Deluxe túránkon. Amikor 5-600 méter van alattad, biztosan felgyorsul a szívverésed, de az élmény felbecsülhetetlen lesz. Szintén a tapasztalt ferrátázóknak ajánljuk a Dachstein Brutál és a HTL steigeket, ahol könnyen lehet, hogy a kötél is előkerül a zsákból…

 

Rocky Mountain