Via Ferrata — Klettersteig izglamak: via ferratáról másképp

Via Ferrata… ma már szinte minden sarkon bombáznak via ferrata, más néven klettersteig túrákkal – egyesületek, utazási irodák, túraklubok viszik az embereket “vasalt utakra” sziklafalakon. Hogy mi a különbség a via ferrata és a klettersteig között? Semmi, csupán az elnevezés nyelve. Német nyelvterületen klettersteig, egyéb helyeken via ferrata néven fut ez a “sportág”.

Egy-két fontos tudnivalót kell megosszunk Veled, mielőtt akár egyénileg, akár szervezetten via ferrata túrára indulsz. E jelenségekről, tanácsokról nem árt képben lenned, ha via ferratázni indulsz – igyekszünk olyan dolgokra kitérni, amiről nem szokás beszélni, illetve kevés az info a neten. Arról, hogy mi a via ferrata, eszik-e vagy isszák, talán már tisztában vagy. Ha mégsem, akkor ajánljuk a Wikipédia via ferrata szószedetét, mely érdemben értekezik a felszerelésről; mi itt a kevésbé evidens dolgokról írunk. Ha az olvasgatásra most nincs időd, akkor csekkold Erőss Zsolt eddigi “legbetyárosabb” videóját, melyben a Via Ferrátázás alapvető szabályait mutatja be, méghozzá Budapest egyik legnevezetesebb pontján. Figyelem! A filmecske forgatása hatósági és önkormányzati engedéllyel készült. A látottakat ebben a formában, senki se próbálja ki.

 

Ha mindez érdekel egy kicsit bővebben – akkor olvass tovább…

 

Via Ferrata Biztonság

Így, csupa nagy betűvel… “A via ferrata olyan tapasztalt túrázóknak való, akik több élményt, kalandot szeretnének a turistaösvényeknél. Nincs szükséged hegymászótudásra!” – halljuk gyakran és ez igaz is. Tévhit, hogy a klettersteigezéshez nem szükséges a hegymászói rutin, de két okból kifolyólag kell legalább egy ember a ferratázó partiban, aki rutinos hegymászó. Íme, miért…

  • Időjárás: Tapasztalat szerint a hazai túrázóközönség kevés ismerettel rendelkezik a magashegyi időjárásról, illetve rengeteg tévhit kering a villámlásról és az ellene való védekezésről. Sziklafalban vagy kitett hegygerincen (tipikus ferrata-terep, ugye) jóval nagyobb veszély leselkedik az emberre, mint olyan terepen, ahol általában túrázni szokás (hegyoldal, erdő, mező).
  • Mentés: OK, ott a drótkötél, néha a létra; a drótkötél mellett is többnyire szép, nagy fogások állnak kézre a sziklán. De biztos belegondoltál már abba is, hogy via ferrata utakon milyeneket lehet esni… sokszor 3-5 métert, tagolt sziklán… Hogyha pedig sérülés miatt használhatatlanná válik egy vagy több végtag, akkor problémába ütközik a hegyről lejutás is.

Mit teszel, ha barátod nem tudja kezét használni? Ilyenkor kell(ene) ismerni a sziklamászásban tanított mentési technikákat, ilyenkor kerülnek elő a zsákból a hevederek, karabinerek, hegymászó kötél, hogy a vezető leeressze a sérültet könnyebben járható terepre.

A veszélyek tehát minimalizálhatóak, ha 1. ismered a hegy időjárását, 2. ismered a vész esetén életbevágóan fontos mentési technikákat. Ennek szellemében javasoljuk, hogy csak olyan ismerős/hegyivezető társaságában kelj B-nél nehezebb besorolású via ferratára, aki rendelkezik ilyen tudással.

Via Ferrata túrák harcedzett (de nem mogorva) hegymászók vezetésével

Bevezető túrák kezdőknek

Komplikáltabb túrák tapasztaltabb ferratázóknak

Dolomitok Delux: ez már komolyabb projekt, itt kihagyod az A-B nehézségű ferratákat. Nagy napi távok, szép, kitett útvonalak. Indulás >>

Garda-tó via ferrata és falmászás: bizony, a nevében is benne van: Európa extrémsport-paradicsomában bizonyos napokon a kempinben marad a ferrata-szett, helyette kötél, sling és lapka kerül a hátizsákba: irány a mászófal! Mehetünk >>

Rocky Mountain