Ács Zoltán

iKaland Túravezető
Ács Zoltán

Jelentősebb mászásai: Elbrus (5642 m); Tirich Mir (7708 m); Aconcagua (6962 m); Broad Peak (8047 m)Gasherbrum II (8035 m) Cho Oyu (8201m); az Északi-sark elérése; a Déli-sark elérése; Mount Vinson (4897 m); kétszer járt az Everesten, a sikeres Magyar Everest Expedíció 2002 vezetője, ekkor 8650 m magasra jutott oxigén használata nélkül.

Már fiatalon rendszeresen túrázott, tíz éves korától szinte minden nyarát a Tiszán töltötte vízi-vándortáborozással, saját építésű kenukkal. A Testnevelési Egyetemen tanult tovább, ekkor kezdett el hegyet mászni a BSE-ben. Évfolyamtársaival már abban az évben aktívan bekapcsolódtak a magyar hegymászó életbe: ők építettették az akkor induló Magyar Kupa falmászó verseny egyik fordulójának műfalát.

Huszonkét évesen jutott el először „nagy” hegyekbe, a Kaukázusba. A diploma megszerzése után a Magyar Televízió, Zöld Pont című szabadidősport-magazinjánál dolgozott, mint szerkesztő-riporter. A filmezés iránti szeretet azóta is megvan benne, a túrák során általában operatőrként is tevékenykedik. A hegyek világából kis kitérő volt ugyan, de nagyon maradandó emlék lett a millecentenáriumi Magna Hungária Expedíció. Az öthónapos túra során tizenkét társával közel 4500 kilométert tettek meg lóháton.

Jelenleg testnevelőtaráként és funkcionális edzőként dolgozik.

Rocky Mountain