Chopok – 1 napos téli túra az Alacsony-Tátrában

Egynapos csúcsjárás az Alacsony-Tátrában hótalppal vagy túrasível

Instant és intenzív téli magashegyi élmény kezdő és lelkes haladó hótalpazóknak, túrasízőknek.

Chopok – 1 napos téli túra az Alacsony-Tátrában

Budapest 250 km-es vonzáskörzetén belül az Alacsony-Tátra az egyértelmű választás, ha magashegyi élményt keresel. Ez az egynapos kiruccanás remek lehetőség az év elei tunyaságban, hogy megtaláld azt, amire ez az időszak való: izgalom, teljesítmény, élmény. Vagy, ha úgy tetszik: havas fenyvesek, friss hó és TÉL.

Egyéb információk

Kezdők is bátran jöhetnek amellett, hogy ha cudar szél fúj a gerincen, akkor jelentősen megnehezedik a haladás. Max. létszám túravezetőnként: 6 fő.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény a túráról:

“Egy nagyon kellemes, könnyű túra volt, amibe új tapasztalatokat vitt a tél. Végre kipróbálhattam a hegyi túrázást és a hágóvas használatát is. A táj, a kilátás a gerincről gyönyörű, a vendégház olcsó, és a személyzet kedves. (…) A túravezető egyszerre kedves és közvetlen, ugyanakkor érezhető rajta a profizmus, mind a hegyi terepet, mind a túravezetést tekintve. Én pont ezt szeretem: a túravezetőre, mint szakemberre lehessen mindenben számítani, de csak akkor avatkozzon be, ha szükséges. Hagyjon megküzdeni a problémákkal. (…)  Így pont az a közvetlen, baráti hangulat uralkodik, mint egy saját szervezésű túrán, de olyan helyekre is eljuthatok, amikhez nincs még felszerelésem vagy tapasztalatom.” – Péter, 2012 

 

Kora-délelőtt 5:45 perc

Álmos szemekkel, de feltüzelt lélekkel gyülekezik a csapat az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Sötét még a délelőtt. Gyors bemutatkozás, bár ilyenkor úgysem jegyzel meg túl sok nevet. 6 órára az autókba bepakolva útjára indul a csapat. Kora reggel a szlovák utakon sem nagyon zavarja senki a haladást, így 9:30-ra akár a Trangoska parkolóban öltözködik a csapat.

Reggel fél tíz körül…

A parkolóból egy végtelenül hangulatos fenyõligeten keresztül vezet az út, majd elkezdenek ritkulni a fák. Végül egy meredek oldalon kell kapaszkodnod a gerincre (1700 m). A nyeregben egy csendes kis menedékház vár kivételesen finom teával, virslivel vagy gőzgombóccal. Igen jól esik 400 méter szint után.

Az Alacsony-Tátra leghíresebb csúcsára, a Chopokra áhítozik a társaság.

A nyeregből, kevés szintkülönbséggel, de annál több látványtól (Magas-Tátra, Liptói-Tátra) ámulva haladsz a hosszú, nyújtott gerincen a Chopok 2024 méteres csúcsa felé.  Fáradt lesz a társaság, mire eléri a tetőn lévő menedékházat, ami normális esetben alig látszik ki a hóból. Itt ismét lehetőség van a szlovák hegyikonyha remekségeit kóstolgatni.  

 

A délutáni etap

Innen a Chopok sípályái közelében, törpefenyők közt szlalomozva síelsz/sétálsz a déli lejtőn egészen a parkolóig, mintegy 700 méterrel lejjebb. (Akinek kevésbé megy a terepsízés, az nyugodtan arrébcsúszhat a pályákra.)

Mire leereszkedsz a hegyről, könnyen lehet, hogy későre jár az idő és sötétedik; így hát fejlámpák cikázó fénycsóvái mellett tér vissza a csapat az autókhoz.

Felszerelés és infó

 

Felszerelés

Hótalppal (vagy terepviszonyoktól függően hágóvassal) vagy túralécen vághatsz neki a túrának. A túrasís részvétel feltétele, hogy piros pályán gond nélkül le tudj síelni. Ha túraléccel jössz, a részvételi díj 3000 forinttal magasabb. Túrasízéshez nem kell feltétlen túrasí bakancs, de ajánlott. Korlátozott méretben és számban tudunk biztosítani túrasí bakancsot, melynek ára 1300 Ft/nap. Jelentkezéskor küldd el nekünk az alábbi adataidat is, hogy megfelelő lécet tudjunk neked választani és be is tudjuk állítani.

 • Testmagasság,
 • testsúly,
 • síbakancsod külső mérete, (melyet általában a bakancs külső sarkán találsz. Íme egy kis segítség. Ha ez hiányzik akkor elő a mérőszalaggal)

Túrabotot/síbotot mindenki hozzon magának – de ha gondban vagy és nincs ilyened, jelezd felénk jelentkezéskor.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

 • szélálló kabát és nadrág. A síruha is elmegy, de nem szererncsés – jobb a túraruha és a réteges öltözködés.
 • polár pulóver, softshell kabát, vékony pehely vagy szintetikus réteg
 • aláöltözék
 • fejlámpa
 • tartalék kesztyű- és zokni
 • túrabot/síbot – érdemes nagy hótányérral készülni
 • síbakancs vagy megfelelően impregnált túrabakancs (ha hótalppal vágsz neki)
 • kamásli (ha hótalppal túrázol)
 • síszemüveg/napszemüveg
 • erős szél esetén érdemes egy símaszkot, könnyű sálat betenni
 • 25-35 literes hátizsák
 • enni-innivaló, termosz

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. Soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban! A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 230 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 460 km-re való benzinnel kell számolni ami kb. 10.000 ft. Kell szlovák autópályamatrica is, ami kb. 10 euró.

Étel-ital

Érdemes otthonról hoznod legalább 2 liter folyadékot és szénhidrátdús nasit (csoki, mogyoró, aszalt gyümölcs és társai), szendvicset amit ebéd gyanánt ehetsz. Két menedékházat ejt útba a csapat, ahol szintén vehetsz hideg-meleg kaját.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain