Chopok – 1 napos téli túra az Alacsony-Tátrában

Egynapos csúcsjárás az Alacsony-Tátrában hótalppal vagy túrasível

Instant és intenzív téli magashegyi élmény kezdő és lelkes haladó hótalpazóknak, túrasízőknek.

Chopok – 1 napos téli túra az Alacsony-Tátrában

Budapest 250 km-es vonzáskörzetén belül az Alacsony-Tátra az egyértelmű választás, ha magashegyi élményt keresel. Ez az egynapos kiruccanás remek lehetőség az év elei tunyaságban, hogy megtaláld azt, amire ez az időszak való: izgalom, teljesítmény, élmény. Vagy, ha úgy tetszik: havas fenyvesek, friss hó és TÉL.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. február 29., szombat 2020. február 29., szombat

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Kezdők is bátran jöhetnek amellett, hogy ha cudar szél fúj a gerincen, akkor jelentősen megnehezedik a haladás. Max. létszám túravezetőnként: 6 fő.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény a túráról:

“Egy nagyon kellemes, könnyű túra volt, amibe új tapasztalatokat vitt a tél. Végre kipróbálhattam a hegyi túrázást és a hágóvas használatát is. A táj, a kilátás a gerincről gyönyörű, a vendégház olcsó, és a személyzet kedves. (…) A túravezető egyszerre kedves és közvetlen, ugyanakkor érezhető rajta a profizmus, mind a hegyi terepet, mind a túravezetést tekintve. Én pont ezt szeretem: a túravezetőre, mint szakemberre lehessen mindenben számítani, de csak akkor avatkozzon be, ha szükséges. Hagyjon megküzdeni a problémákkal. (…)  Így pont az a közvetlen, baráti hangulat uralkodik, mint egy saját szervezésű túrán, de olyan helyekre is eljuthatok, amikhez nincs még felszerelésem vagy tapasztalatom.” – Péter, 2012 

 

Kora-délelőtt 5:45 perc

Álmos szemekkel, de feltüzelt lélekkel gyülekezik a csapat az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Sötét még a délelőtt. Gyors bemutatkozás, bár ilyenkor úgysem jegyzel meg túl sok nevet. 6 órára az autókba bepakolva útjára indul a csapat. Kora reggel a szlovák utakon sem nagyon zavarja senki a haladást, így 9:30-ra akár a Trangoska parkolóban öltözködik a csapat.

Reggel fél tíz körül…

A parkolóból egy végtelenül hangulatos fenyõligeten keresztül vezet az út, majd elkezdenek ritkulni a fák. Végül egy meredek oldalon kell kapaszkodnod a gerincre (1700 m). A nyeregben egy csendes kis menedékház vár kivételesen finom teával, virslivel vagy gőzgombóccal. Igen jól esik 400 méter szint után.

Az Alacsony-Tátra leghíresebb csúcsára, a Chopokra áhítozik a társaság.

A nyeregből, kevés szintkülönbséggel, de annál több látványtól (Magas-Tátra, Liptói-Tátra) ámulva haladsz a hosszú, nyújtott gerincen a Chopok 2024 méteres csúcsa felé.  Fáradt lesz a társaság, mire eléri a tetőn lévő menedékházat, ami normális esetben alig látszik ki a hóból. Itt ismét lehetőség van a szlovák hegyikonyha remekségeit kóstolgatni.  

 

A délutáni etap

Innen a Chopok sípályái közelében, törpefenyők közt szlalomozva síelsz/sétálsz a déli lejtőn egészen a parkolóig, mintegy 700 méterrel lejjebb. (Akinek kevésbé megy a terepsízés, az nyugodtan arrébcsúszhat a pályákra.)

Mire leereszkedsz a hegyről, könnyen lehet, hogy későre jár az idő és sötétedik; így hát fejlámpák cikázó fénycsóvái mellett tér vissza a csapat az autókhoz.

Felszerelés és infó

 

Felszerelés

Hótalppal (vagy terepviszonyoktól függően hágóvassal) vagy túralécen vághatsz neki a túrának. A túrasís részvétel feltétele, hogy piros pályán gond nélkül le tudj síelni. Ha túraléccel jössz, a részvételi díj 3000 forinttal magasabb. Túrasízéshez nem kell feltétlen túrasí bakancs, de ajánlott. Korlátozott méretben és számban tudunk biztosítani túrasí bakancsot, melynek ára 1300 Ft/nap. Jelentkezéskor küldd el nekünk az alábbi adataidat is, hogy megfelelő lécet tudjunk neked választani és be is tudjuk állítani.

 • Testmagasság,
 • testsúly,
 • síbakancsod külső mérete, (melyet általában a bakancs külső sarkán találsz. Íme egy kis segítség. Ha ez hiányzik akkor elő a mérőszalaggal)

Túrabotot/síbotot mindenki hozzon magának – de ha gondban vagy és nincs ilyened, jelezd felénk jelentkezéskor.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

 • szélálló kabát és nadrág. A síruha is elmegy, de nem szererncsés – jobb a túraruha és a réteges öltözködés.
 • polár pulóver, softshell kabát, vékony pehely vagy szintetikus réteg
 • aláöltözék
 • fejlámpa
 • tartalék kesztyű- és zokni
 • túrabot/síbot – érdemes nagy hótányérral készülni
 • síbakancs vagy megfelelően impregnált túrabakancs (ha hótalppal vágsz neki)
 • kamásli (ha hótalppal túrázol)
 • síszemüveg/napszemüveg
 • erős szél esetén érdemes egy símaszkot, könnyű sálat betenni
 • 25-35 literes hátizsák
 • enni-innivaló, termosz

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. Soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban! A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 230 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 460 km-re való benzinnel kell számolni ami kb. 10.000 ft. Kell szlovák autópályamatrica is, ami kb. 10 euró.

Étel-ital

Érdemes otthonról hoznod legalább 2 liter folyadékot és szénhidrátdús nasit (csoki, mogyoró, aszalt gyümölcs és társai), szendvicset amit ebéd gyanánt ehetsz. Két menedékházat ejt útba a csapat, ahol szintén vehetsz hideg-meleg kaját.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain