Schneeberg – Fadensteig – Egy kezdő hegymászó téli szárnypróbálgatásai

Áttekintés

Ha már régóta tervezed, hogy kipróbáld a téli hegymászás adta izgalmakat, de nem mertél belevágni valami túl nagy falatba. Fel a hágóvassal és irány a Fadensteig…

Schneeberg – Fadensteig – Egy kezdő hegymászó téli szárnypróbálgatásai

Budapesttől mindössze 3 órányira fekszik a Schneeberg, mely ideális választás egy izgalmas kezdő téli  túrád helyszínéül. A 2 méteres hó, a repkedő mínuszok, a hófödte csúcsok látványa téged is megérint. A csapatra egész napos izgalom vár a mesebeli behavazott tájon. A túrán készített fényképeket garantáltan beteszed majd az “életem legszebb kirándulásai” albumba.

Egyéb információk

A túrához nem szükséges előzetes téli tapasztalat.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

A korai kelés sajnos itt is elengedhetetlen. Reggel 5:30-kor már a budapesti találkahelyen pacsizol a túravezetőddel. Néhány perc múlva már az autópályán suhansz Losenheim falucska irányába, amit 3-3,5 óra autózással érsz el. A parkolóban a túravezetőd kiosztja felszerelésedet és nekivágunk a 2076 méteres Klosterwappen csúcsnak.

Az Edelweisshüttéig hamar felröpít a felvonó, és elindulsz a 2 méteres hóban. Kettőt pislogsz és máris a mély hóban taposol felfelé a fenyvesben kanyarogva túravezetőd után. Hamarosan el is éritek az első sziklatornyokat, ahol izgalmas szűk ösvényeken, zugokban haladtok felfelé. Hamar eléritek a nagyobb falak árnyékait, ahol máris a hóban felkapaszkodva, csákányodra támaszkodva eléred a biztonságos acélsodronyokat. Átszökkenve két kuloár keresztezésen izgalmas de könnyű mászásnak nézel elébe. Innen már egyenes az út a széles gerincen a Fischerhüttéig és onnan alig 20 perc alatt a csúcson állsz.

 

Megveregeted társaid vállát, és hevesen kattintgatsz fényképező alkalmatosságoddal. Innen az út lefele is rendkívül festői. Legyen elég hely a memória kártyádon. Kora este fáradtan, de elégedetten érkezel a parkolóba és máris az autóban robogsz vissza Budapest felé.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Felszerelés

Túrabotot mindenki hozzon magának, mert nagy szükséged lesz rájuk.

A technikai felszerelést igény szerint mi biztosítjuk számodra.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:
– bakancs/síbakancs
– vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
– aláöltözet/futónadrág
– vászon/softshell túranadrág
– kamásli (nagyon ajánlott)
Felső:
– póló, rövid és hosszú
– polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
– esőkabát
– sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
– sapka
– kesztyű (vékony és vastag is)
– napszemüveg/síszemüveg, napkrém

Egyéb:
– fejlámpa
– túrabot nagy hótányérral

Étel, ital:
– szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energia dús élelem
– termosz/kulacs (1,5-2 liternyi javasolt)

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. 10 év alatt soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban!

A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 300 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 600 km-re való benzinnel kell számolni. Kell osztrák autópályamatrica is, ami kb. 2500 Ft.

A javasolt útvonalat ide kattintva, megtalálod.

Felvonó:

Hétvégenként általában van lehetőség a felvonózásra is, amely kb. 350 méter szintet spórol meg neked. Ennek ára 8 euro/fő.

 

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain