Jégmászás és téli csúcsmászás a Magas-Tátrában

2 nap telelés, hótalpazás, jégmászás, és egy téli 2000-es

A téli alpinizmus esszenciája 2 napban, szabadnap, technikai tapasztalat és persze alacsony adrenalin szint nélkül.

Jégmászás és téli csúcsmászás a Magas-Tátrában

A tátrai játszóterek telente olyan körülményeket és lehetőségeket biztosítanak, amit sok ezer hegymászó irigyelne meg szerte a világon, amiért egyesek akár 10-15 órát is utaznak. Nekünk szerencsénk van, itt van a szomszédban.

A hajnali találkozó után pár órával már a felvidéki mínuszok ébresztenek, az ebére csomagolt kolbászos-sajtos szendvicset pedig már a behavazott Poprád-tavi bázisunknál majszolod. 40 perc hótaposás és már egy meredek jégfal alatt találod magad, ahol vezetőd segítségével megismerkedsz a jégmászással. Egy pár technikai csákány, két jól megfent hágóvas, némi okítás és már haladsz is felfelé.. Túl extrémnek hangzik? (Erre ne is gondolj, bátran jöhetsz akkor is, ha még soha nem csináltál ilyesmit)

…de ez még csak az első nap, ez még nem a vége…Másnap egy igazi téli csúcsmászásban lesz részed, a lengyelek “szent hegyére”, a Magas-Tátra jelzett úton elérhető legmagasabb csúcsára, a 2499 méter magas Tengerszem-csúcsra.

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, nem kell, hogy téli tapasztalattal vagy jégmászó tapasztalattal rendelkezz. Ha úgy tetszik, ez lesz a belépőd a téli hegyek világába.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

1. nap – Utazás és az első jégmászó élményed:

A hajnali indulást követően közel 4 órás autóút után megérkezel a Magas-Tátra lábához, ahol is a kerekekre felkerül a hólánc és irány a festői szépségű Poprádi-tó mellé épült hangulatos turistaszálló. Megérkezve elfoglaljuk szobánkat és egy kalóriadús ebéd után komótosan a háztól bő félórányira lévő jégfal felé vesszük utunkat. Túravezetőd vigyázó tekintetétől kísérve, felső biztosítással, tehát maximális biztonságban egészen sötétedésig próbálgathatod a jégmászás csínját-bínját. Amennyiben a jégviszonyok és az időjárás nem teszik ezt lehetővé, a ház mellett fekvő hólejtőkön begyakorolhatod a kicsúszás megfékezését különböző pozíciókból, áshatsz hóbarlangot, vagy elkezdheted megtanulni a lavinakereső ezközök használatát. Egy biztos, a vacsorát követően nem kell majd altatni!

2. nap – Téli mászás a Tengerszem-csúcsra (2499 m)

Korai kelést követően, hótalppal és hágóvassal felszerelkezve a Tengerszem-csúcs felé veszed az irányt. Egész napos túra és 1000 méter szint leküzdése vár aznap rád.

Miután kibámészkodtunk magunkat, lefelé ugyanazon az úton ereszkedünk, melyen feljöttünk. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Időjárás, magasság, erőnlét

2000 méter felett a Magas-Tátrában nehéz jósolni. Különösen igaz ez a téli szezonban. Ha az időjárás/lavina előrejelzések alapján a túra nem teljesíthető biztonsággal, akkor a túrát egy közös egyeztetés után elhalasztjuk.

Természetesen, jó idő/jó előrejelzések esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni.

Az első nap kevesebb gyaloglás, de annál több mászás vár rád, mely próbára teszi majd több izomcsoportodat is. Második nap 4-5 óra gyaloglás és 1000 méter szint vár rád.

A jégfal mászhatósága nagyban függ az előző napok időjárásától, így ha nincs elég hideg akkor a csapat a túravezető javaslatai alapján egy másik téli csúcsot is bezsebel.

 

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz.

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magas szárú. Fontos, hogy megfelelően szigeteljen, ugyanis 2 napig fogsz a hóban gyalogolni. A jégmászás miatt ajánlott a merev talpú hegymászóbakancs.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (softshell vagy egyéb gyorsan száradó anyag)
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és legalább 2-3 meleg réteg (polár, softshell, esetleg pehely)
 • Sapka, 2 vastag kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (ha van akkor termosz), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Vastag téli hálózsák
 • Saját hótalp/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás

A túra során a Poprád-tavi menedékházban szállunk meg. A szállás árát a részvételi díj már tartalmazza. Ha itt nem lenne hely (a tátrai házak kicsik és ez előfordulhat) akkor egy másik hasonló szállásra foglalunk a csapatnak. (Pl: Sziléziai-ház, Zamka, Zöldtavi, de a faluban is megszállhatunk)

Étel-ital – étkezés

Az étkezés egyéni igényeid szerint történik. A menedékházakban van konyha, ahol bőséges meleg ételt kaphatsz. Egy leves 2-4, egy sör 3, egy kiadós főétel 5-7 euróba kerül. Napközbenre egyénileg készülj csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval. A kulacsodat a ház mosdójában gond nélkül megtöltheted, vannak kis konyhahelységek, ahol van vízforraló így egy gyors levest vagy teát bármikor csinálhatsz.

Bizonytalan vagy a kaját illetően?  – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Ha te jössz autóval, a hóláncot se hagyd otthon.

Hasonló túrák, finomságok

Jéghotel és téli túrák a Fogarasi-havasokban

Jéghotel és téli túrák a Fogarasi-havasokban

Jégmászó kóstoló

Jégmászó kóstoló

Jégmászás tanfolyam

Jégmászás tanfolyam

Rocky Mountain