Jégmászás tanfolyam

A sportág alapjainak elsajátítása Ausztria rejtett jégmászó-paradicsomában.

3 nap intenzív jégmászás az alapoktól egészen az elölmászásig, a standok kiépítéséig. Jéggel kelsz és jéggel fekszel…

Jégmászás tanfolyam

Jégmászás. Aki próbálta, szinte kivétel nélkül beleszeretett. Fifikás és nagyon szép ága ez a hegymászásnak. Az itt tanultakat nem csak a jégmászás, de az alpesi túrák során is kamatoztatod; a helyes lépéstechnika és a jéggel való megbarátkozás óriási biztonságtöbbletet nyújt az alpesi mászás minden területén. Egyetlen hátránya a jégmászásnak: meglehetősen addiktív.

 

 

Egyéb információk

Ez a tanfolyam elsősorban kezdőknek és újrakezdőknek szól. Sziklamászó-tapasztalat nem követelmény, de nagyban segít. Hozd családod, barátaidat is, hiszen a panzió közelében - a Hohe Tauern nemzeti parkban - rengeteg programlehetőség adódik.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
5
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: kiutazás

Kora délután indul a csapat Budapestről, hogy vacsorára már az Ötscher tövében lévő panzióban pihenhessen. Még este megkapod a felszerelésed és beállításra kerül a hágóvas.

2. nap: oktatás, jégmászás

Reggel autóba ül a csapat, hogy a közeli parkolóból felsétáljon a jéghez. Megismerkedsz a jég természetével, majd jöhet az alapszabályok tisztázása, balesetvédelmi oktatás, és a fontos csomók megtanulása. Ezután irány a jégfal, jön a helyes lépőtechnika és ütőtechnika elsajátítása felsőbiztosítás mellett.

Este visszatér a csapat a panzióba, majd esetleg továbbáll Annaberg/Mariazell egyik barátságos kis sörözőjébe, ahol várhatóan népes osztrák és cseh jégmászóközönség öblíti le vidáman a nap szép élményeit, néhány nagy korsó sörrel.

3. nap: …és még egy kis jégmászás

További gyakorlás, valamint a biztosítás elemeinek elsajátítása (jégcsavarozás, stand, ereszkedőstand építés).

4. nap: jegezés egész nap, majd hazautazás

Felügyelt előlmászás párokban, több kötélhosszas (II-III-as nehézség) jégút mászása. Ez már a java a jégmászásnak! Sötétedéskor autóba ülünk és irány haza. A 4. nap is teljes értékű nap, tehát, mászás szempontjából.

A magyar fővárost várhatóan még az éjfél beköszönte előtt elérjük.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Gyakori kérdések a jégmászásról

 1. Nehéz? Lányok is tudják csinálni? A jégmászás alapszinten fizikailag nem különösebben megerőltető, ha megtanuljuk e mozgás fortélyait. Megfelelő technikával kicsi erőkifejtéssel is bele tudod rúgni a vasat a jégbe, s a jégeszközt (hétköznapi nevén a ‘jégcsákány’) sem izomból, mint inkább érzéssel kell belelegyinteni a vízjégbe. Eleinte a kelleténél mindenki nagyobbat rúg és erősebben csap, de a technika már néhány kötélhossz mászása után csiszolódik, egyre kecsesebbé válik a mozgás.
 2. Végig a jégnek lapulsz… nem dermesztően hideg? Hogyha megfelelő technikával mászol, akkor a felső testeddel elhajolsz a jégtől, nem lapulsz neki. Mászás közben egyébként biztos, hogy nem fogsz fázni. Fázni a másik mászó biztosítása közben lehet, mert ilyenkor egy helyben állsz.
 3. Veszélyesebb a jégmászás mint a sziklamászás? Ez egy “attól függ” jellegű kérdés, nehéz általánosítani. Arányában azonban nem történik több baleset jégen, mint sziklán. A jégmászásnál kétségtelenül többlet kockázatot jelent a sziklamászáshoz képest, hogy elől mászásnál történő eséskor a jégeszköz megsértheti a mászót.

Kiutazás

Természetesen teleautó rendszerben történik a kiutazás, melynek összeszervezése a mi feladatunk. Jelenkezéskor tudasd velünk, hogy tudsz-e autót hozni, illetve hogy honnan indulsz. A távolság 1 irányba kb. 350 km, térképet itt találsz.

Szállás, étkezés

Mivel a környék mind a jégmászók, mind pedig a síelők körében igen népszerű, ezért nem könnyű szállást találni. Általában Annaberg mellett szállunk meg,
de a Mariezellben található Hotel Franziskus is remek alaptábor.

Igény szerint, reggelire vagy félpanzióra is van lehetőség.

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál is lehet vásárolni, de jóval drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.).

Ruházat, felszerelés

 • Bakancs: merev talpú, lehetőség szerint peremes bakancsot hozz, amire szerelhető automata hágóvas. Jégmászáshoz ugyanis ez az ideális. Lehetőség szerint ne puhatalpú trekkingbakancsot hozz, mert azzal nehezebb belerúgni a hágóvasat a jégbe és kevésbé tart. Jelentkezéskor jelezd, hogy milyen típusú bakancsban jössz, mert aszerint szerzünk be hágóvasat számodra.
 • Kabát: a jégmászótanfolyam során igen sokat fogsz helyben álldogálni. Ezért a többi hegyi túrával ellentétben itt javasoljuk, hogy legyen meleg kabátod (pehelykabát/bélelt síkabát), amit a mászáskor le tudsz dobni. Biztosításkor azonban jól fog esni, hogyha egy meleg kabátot felhúzhatsz. Mászás közben ideális a polár vagy vékony hély-kabát (softshell vagy hardshell (esőkabát)). A lényeg az, hogy könnyen mozogj a ruhádban.
 • Rétegek: a többi hegyitúrához hasonlóan itt is azt javasoljuk, hogy a bőrödre végy egy szintetikus alulöltözéket, amire könnyű polár felső(k)et húzhatsz.
 • Nadrág:víz- és szélálló túra/mászónadrág javasolt. Érdemes aláöltözni, mert biztosítás közben (ácsorgás) hideg lehet. Hogyha nincs nagyon hideg, akkor a softshell nadrág is megteszi.
 • Kesztyű: a jégeszközt megmarkolni, csavarokat a jégbe vezetni vékony kesztyűben sokkal könnyebb, mint bélelt, vastag kesztyűben. Ezért akkor jársz jól, hogyha hozol egy vékony neoprén, windstopper vagy polár kesztyűt és abban mászol, majd amikor biztosítod a másikat (vagy az oktatót hallgatod) akkor ráhúzol egy külső kesztyűt, illetve lecseréled meleg kesztyűre. Mászás közben a vékony kesztyűben kissé hidege lehet a kezednek, de az nem baj. Tehát: egy vékony kesztyű+egy meleg kesztyű. Tartalék kesztyűk is legyenek nálad.
 • Sapka: legyen egy vékony és egy vastag sapkád. Kinézetük nem számít, úgyis sisakban vagy egész nap.
 • Zokni: mivel nem menetelsz egész nap, ezért várhatóan jobban fázik a lábad jégmászáskor, mint egy hegyi túra közben. Hozz meleg túrazoknit+egy vékony zoknit. Legyen a zsákodban tartalékban egy pár túrazokni, mert ha délelőtt beizzadsz az egyébként rosszul lélegző bakancsodba és később elkezd fázni a lábad, akkor délután jól fog esni egy váltás puha, száraz zokni.
 • Napszemüveg, lehetőleg alacsony sötétítésű – ez a szemed védelmét szolgálja, hiszen a jégszilánkok sokszor az arcodba repülnek amikor belevágod a jégeszközt a jégbe.
 • Termosz: itt, mivel nem gyalogolsz nagy távolságokat és napközben megvár a tatyód a jégfal alatt, nyugodtan pakolhatsz meleg teát.
 • Fejlámpa: ha szürkület után bandukoltok vissza az autókhoz, akkor jól fog jönni fejlámpa.

Technikai felszerelés – ezt mind mi biztosítjuk, az alábbi listára ne legyen gondod. Persze, ha valamiből van saját és azt szeretnéd koptatni, akkor jelezd felénk.

 • 2 technikai jégeszköz
 • beülő, sisak fejenként
 • 5 db jégcsavar páronként
 • 6 db expressz páronként
 • 2 db 2 m-es heveder páronként
 • 4 db csavaros karabiner fejenként
 • 1 db lapka fejenként
 • 50 m-es egészkötél páronként.

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain