Schneeberg (2074 m) – egynapos téli túra

Téli túra a Klosterwappen csúcsra

Csatold fel a hótalpat/hágóvasat és “fürödj” meg a hóban. Lehet, hogy ez lesz az első téli magashegyi élményed. De tuti, hogy nem az utolsó…

Schneeberg (2074 m) – egynapos téli túra

Budapesttől mindössze 3 órányira fekszik a Schneeberg, mely ideális választás első téli, esetleg hótalpas túrád helyszínéül. A kövér hótakaró, metsző szél, repkedő mínuszok, a hófödte csúcsok látványa és a hegy hamisítatlan magashegyi jellege sűrű visszatérésre ösztönöz kezdő és gyakorlott hegyi embereket.

Egész napos intenzív gyaloglás vár a mesebeli behavazott tájon. A túrán készített fényképeket garantáltan beteszed majd az “életem legszebb kirándulásai” albumba.

Figyelem! A hótalpat/hágóvasat, a viszonyoknak megfelelően használjuk. Előfordulhat, hogy nem kerül sor hótalp-használatra.

Egyéb információk

Figyelem ez egy kiscsoportos túra, ahol a túravezetődtől mindig maximális figyelemre számíthatsz. A túrához nem szükséges előzetes tapasztalat.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

A korai kelés sajnos itt is elengedhetetlen. Reggel 5:30-kor már a budapesti találkahelyen pacsizol a túravezetőddel. Néhány perc múlva már az autópályán suhansz Losenheim falucska irányába, amit 3-3,5 óra autózással érsz el. A parkolóban a túravezetőd kiosztja felszerelésedet és nekivágunk a 2076 méteres Klosterwappen csúcsnak.

Az Edelweisshüttéig hamar felröpít a felvonó, és elindulsz a 2 méteres hóban. A Schneeberg tömbjét északról megkerülöd, majd a fenyveseket magad mögött hagyva egy meredek sziklafal tövében haladsz a Fischerhüttéig. (Felfelé és lefelé is a Wurzengraben-en vezet az út, mely a Schneeberg egyik klasszikus téli útvonala. ) Itt egy rövid időre megpihensz és elfogyasztod az ebéded.

Miután “felengedtél” a fagyott állapotból, tovább indulsz a csúcsra, majd egy gyors csoportkép után elindulsz lefelé. (Ne feledd, a fejlámpádra valószínűleg szükséged lesz.) Gyors cipőcsere, egy forró tea a termoszból, és irány Budapest.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Túrabotot/síbotot mindenki hozzon magának – de ha gondban vagy és nincs ilyened, jelezd felénk jelentkezéskor.

A hótalpat, hágóvasat biztosítjuk számodra.

Figyelem! A hótalpat/hágóvasat, a viszonyoknak megfelelően használjuk. Előfordulhat tehát, hogy nem végig használod ezeket a hegymászófelszereléseket.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:
– bakancs/síbakancs
– vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
– aláöltözet/futónadrág
– vászon/softshell túranadrág
– kamásli (nagyon ajánlott)
Felső:
– póló, rövid és hosszú
– polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
– esőkabát
– sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
– sapka
– kesztyű (vékony és vastag is)
– napszemüveg/síszemüveg, napkrém

Egyéb:
– fejlámpa
– túrabot/síbot nagy hótányérral

Étel, ital:
– szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energia dús élelem
– termosz/kulacs (1,5-2 liternyi javasolt)

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. 10 év alatt soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban!

A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 300 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 600 km-re való benzinnel kell számolni. Kell osztrák autópályamatrica is, ami kb. 2500 Ft.

A javasolt útvonalat ide kattintva, megtalálod.

Felvonó:

Hétvégenként általában van lehetőség a felvonózásra is, amely kb. 350 méter szintet spórol meg neked. Ennek ára 8 euro/fő.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain