Grossvenediger (3666 m) téli túra

Hótalppal vagy túrasível

Tudsz ennél nagyobb téli élményt? Ausztria negyedik legmagasabb csúcsára mászol fel, 3666 méterre a hófehér érintetlen terepen; gleccseren, katlanokban, patakok fölött, fenyőfák között.

Grossvenediger (3666 m) téli túra

A klasszikus, nyári Grossvenediger túra helyett, most eggyel magasabb fokozatra kapcsolunk és téli körülmények között kísértjük meg Ausztria negyedik legmagasabb csúcsát.

Figyelem!

Hótalppal vagy túrasível vághatsz neki. A hótalpazáshoz semmilyen előzetes tudás nem szükséges, de ne ez legyen az első téli túrád. Ha túrasízni szeretnél, kiváló sítudás szükséges. Kényelmesen kell tudj síelni terepen mindenféle hóviszony között és megint csak, ne ez legyen az első sítúrád.

A túrát kiváló kondícióval rendelkező tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. Fontos feltétel a megfelelő minőségű, meleg hegymászóbakancs és öltözék.

Egyéb információk

Hótalppal vagy túrasível vághatsz neki. A hótalpazáshoz semmilyen előzetes tudás nem szükséges, de ne ez legyen az első téli túrád. Ha túrasízni szeretnél, kiváló sítudás szükséges. Kényelmesen kell tudj síelni terepen mindenféle hóviszony között és megint csak, ne ez legyen az első sítúrád. A túrát kiváló kondícióval rendelkező tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. Fontos feltétel a megfelelő minőségű, meleg hegymászóbakancs és öltözék.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás Hinterbichlbe, Johannishütte:

Korra reggel indulunk Budapestről, majd hat-nyolc óra autózást követõen Kelet-Tirolban, a Venediger-csoport lábánál szállunk ki a kocsiból. Gyors pakolás után, elindulunk a Johannishüttébe (2121 m), és bevackoljuk magunkat egy szobába. Ma már tehát túrázunk is! Egy-két korsó sör után, nyugovóra térünk, mert másnap további 800 méter szintkülönbség várja a csapatot.

Előfordulhat, hogy a délutáni indulást részesítjük előnyben, ekkor a csapat egy falubeli panzióban alszik.

2. nap: Túra a Defreggerhausba (2962 m)

A menedékházban kapott finom reggeli után felcsatolod a hótalpat vagy túralécet és nekivágsz a Defreggerhaushoz vezető útnak. Egyszer csak egy kisebb domb mögül kikerülve megpillantod a déli napban mély-kéken csillogó gleccser alsó nyúlványainak hasadékait, jégtűit.

 

3. nap: Grossvenediger csúcsmászás

Ma igen korán kelünk, de már csak 700 méter szintkülönbség választ el minket Tirol egyik legpompásabb csúcsától. A menedékházat elhagyva hamar a gleccserre térünk, majd a lankás emelkedőn caplatunk felfele.

Igen csak megérzi a tüdő ezt az egyszerűcske lejtőt, hiszen már 3000 méter fölött járunk! A biztos alkalmazkodás végett lassan és megfontolva haladunk. A csúcsélmény egy katarzissal ér föl; a Venediger csúcsgerincének utolsó 15 méteres szakasza rendkívül keskeny, az átkelő alpinistát több száz méteres meredély fogadja mindkét oldalról.

Nehéz otthagyni a panorámát, ami a csúcson fogad, de az élmény még nem ért véget.

 

Kora délután éred el a völgyben parkoló autókat. Egy kis lazítás, gyors pakolás és hazautazás következik.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem!

Hótalppal vagy túrasível vághatsz neki. A hótalpazáshoz semmilyen előzetes tudás nem szükséges, de ne ez legyen az első téli túrád. Ha túrasízni szeretnél, kiváló sítudás szükséges. Kényelmesen kell tudj síelni terepen mindenféle hóviszony között és megint csak, ne ez legyen az első sítúrád.

A túrát kiváló kondícióval rendelkező tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. Fontos feltétel a megfelelő minőségű, meleg hegymászóbakancs és öltözék.

 

Földrajzi fekvés

A Grossvenediger 3666 méteres magasságával Ausztria negyedik legmagasabb pontja. A Magas-Tauern az Alpok központi vonulatához tartozik, tőle északra a Kitzbühel, délre a Dolomitok húzódnak. Megmászása sokkal könnyebb, mint a Grossglockneré, alapvetően trekkingcsúcs, de a gleccser veszélyeket rejt. Mivel nincsenek sziklás szakaszok a csúcsra vezető útvonalakon, ezért kiválóan síelhető.

Időjárás, magasság, erőnlét

3000 méter felett az Alpokban nehéz jósolni. Ha a túra időpontjában a meteorológiai előrejelzés Európa-szintű hidegfrontot (rossz időt) jósol, akkor a túra egy későbbi, mindenkivel egyenként egyeztetett időpontban kerül megrendezésre. Jó idő esetén is beüthet köd és hóvihar, méghozzá igen hirtelen. Ilyenkor kénytelenek vagyunk visszafordulni. Az éjszakákat a Defreggerhausban töltöd (2962 méter) előre fűtött szobában VAGY téli szálláson, mely esetben kell meleg hálózsák. Az, hogy nyitva van-e a Defreggerhaus, indulás előtt néhány nappal derül ki.

Érkezz kipihenten. Ez a nyilvánvaló okokon felül azért is fontos, mert a kimerült szervezet már 2962 méteren (ahol a ház van) is “produkálhat” nagyon enyhe magashegyi betegséget, tüneteket – étvágytalanság, fejfájás, enyhe hasi-masi vagy levertség. Ez teljesen normális, ne ijedj meg tőle! Mindenképp igyál sok-sok vizet, mert a folyadék ezeken a tüneteken is enyhít. Hogyha észlelsz magadon ilyen jeleket, jelezd túravezetődnek. Gyógyszert nem fogsz kapni, de valószínűleg megitat, elküld aludni és reggelre semmi bajod nem lesz.

Klienseink 95-98%-nál a hegy 3666 méteres magassága nem okoz egyéb gondot, mint a fáradékonyság. Ez ellen a leghatásosabb védekezés a folyadékbevitel, jó étkezés és a kipihentség, illetve a kimért és lassú menettempó viszonylag kevés megállással. A többieknél pedig fejfájás, szédülés jön elő, ami rend szerint hamar elmúlik, ahogy egy kicsit lejjebb megyünk.

Szállás

Első este a Johannishüttében, vagy du. indulás esetén egy falubeli panzióban szállunk meg. A részvételi díj a 2 éjszaka menedékházas éjszaka árát tartalmazza. Amennyiben panzióban alszik a csapat, kb. 15-20 euro extra költség várható.

Indulás előtt néhány nappal kiderül, hogy a Defreggerhaus nyitva lesz-e a hétvégén. Hogyha nem, akkor a menedékház téli szállásán/Johannishüttében lakunk. Ez utóbbiban van ellátás, hideg-meleg étel és jó kis búzasör.

A hegyen a menedékházakban nincs szemetes mert túl nehéz, költséges lenne folyamatosan üríteniebben a magasságban. Amit felviszel magaddal a hegyre, le is kell hozd.

Étel-ital

A Johannis-hüttében van lehetőség reggelit és vacsorát is kérni. Hogyha nyitva van a Defregger, akkor egyszerű, porból készült vagy mirelit vacsorát ott is adnak. Ha nincs nyitva, akkor főzni kell. Főzőt nem érdemes felvinni, mert a téli szálláson a sparhetten forralhatsz vizet (olvaszthatsz havat). Szombat este, ha zárva van a ház akkor tehát vagy hideget eszel, vagy hozol fel magaddal porból forró vízben elkészíthető alapanyagot. Konzervet nem ajánlunk – túl nagy a súlya.

Felszerelés

Ami nagyon fontos: nagy hótányér! Óriási jelentősége van friss havon a nagy hótányérnak, ami lehetővé teszi, hogy ne merüljön 15 centit a botod a hóban. 400-800 forintot érdemes rááldozni – ennyibe kerül.

Felszerelés, amit biztosítunk: hótalp, hágóvas, beülő

Felszerelés, amiről neked kell gondoskodni: túrasí + bakancs (értelemszerűen csak akkor, ha nem hótalppal jössz) és teljes lavinabiztonsági-szett: jeladó, szonda, lapát (kötelező). A készlet erejéig nálunk is bérelhető 7500 ft/szett/túra áron.

Lavinazsák opcionális, nem bérelhető nálunk.

Egyéb felszerelés amit hoznod kell:

  • Szél/esőálló nadrág és kabát, lehetőleg olyan, ami kinyitható szellőzővel rendelkezik. A vastag sínadrág nem ideális túrasízéshez, mert felfele menet nagyon bemelegszel. A réteges öltözködésnek itt fokozottan nagy szerepe van.
  • Aláöltözet és meleg rétegek (polár, softshell, pehelykabát)
  • Sapka, kesztyű (két pár ajánlott), túrazokni.
  • Étel-ital
  • Fejlámpa
  • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
  • Hálózsák: akár nyitva van a ház, akár nincs, +5-8 fok körül lesz éjszaka a hőmérséklet. Erre a hidegre 3 pokróc sem elég a legtöbb embernek, érdemes egy vékony, nyári zsákot bepakolni.
  • Főző, étkészlet: a téli szálláson nincs személyzet; ha enni vagy inni szeretnél, havat kell olvasztani, főzni kell.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain