Chopok – Gyömbér – Deres – 2 napos téli gerinctúra

Könnyed téli hétvége az Alacsony-Tátrában - hótalppal vagy túrasível, éjszakázás egy menedékházban

Éveken át teszteltük, kutattuk egy tökéletes téli hétvége receptjét, a szombat-vasárnapot, mely hallatán a kezdő és tapasztalt hegyjárók szeme egyaránt felcsillan. Ahol elég forraltbor van, ahol az “ínyenceknek” is ízlik a gőzgombóc, ahol a menedékházban a forró kályha mellé kuporodva egy emlékezetes estét tölthetünk, ahol nem kell rohanni, ahol van elég hó, szép a kilátás, és ahol “megfelelő mennyiségű” csúcsot zsebelünk be.

Chopok – Gyömbér – Deres – 2 napos téli gerinctúra

Jó hír, hogy ezt a rengeteg “hozzávalót” (mármint a tökéletes téli hétvége hozzávalóit) mindjárt itt találod a szomszédban. A fővárosból néhány óra autózással elérhető Alacsony-Tátra az egyértelmű választás, ha téli magashegyi élményt keresel. Ez a hely minden tekintetben megfelel arra, amire ez az időszak való: izgalom, teljesítmény, élmény. Vagy, ha úgy tetszik: havas fenyvesek, friss hó és TÉL.

Ha a klasszikus egynapos verzió érdekel, akkor itt olvashatod a megoldást.

 

 

 

 

 

Képek: Kerékgyártó Tímea

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, nem szükséges előzetes tapasztalat. A hótalpazás technikáját gyorsan elsajátítod és a túra során tapasztalt hegyi vezetőid végig segítenek. Amennyiben túrasível jönnél, fontos a magabiztos sítudás.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
2

Program

1. Nap – Trangoska – Gyömbér menedékház

Szokásosnak mondható már-már hétköznapias reggel elé nézel. Ma is 8-ra érkezel, csak nem dolgozni. Túratársaiddal találkozol az Árpád-híd pest hídfőjénél. Innen azért merőben más lesz a menetrend!

Pár óra utazás után dél körül már Trangoskán fogyasztod az ebédre csomagoltakat, majd neki is indulsz. A parkolóból egy végtelenül hangulatos fenyõligeten keresztül vezet az út, majd elkezdenek ritkulni a fák. Tökéletes terep, hogy próbálgasd hótalpad, túrasíd, hágóvasad. Nem kell sietni, lesz idő mindenre. Végül egy meredek hegyoldal tesz próbára, egész a 1700 méteren fekvő főgerincig. A nyeregben a Stefanika menedékház vár kivételesen finom teával, virslivel vagy gőzgombóccal. Igen jól esik 400 méter szint után. Miután föltöltődtél, kisebb túralehetőségek, és tiszta időben gyönyörű naplemente vár a ház körül. Ha még ezek után is forr a véred, akkor vezetődtől elleshetsz néhány parktikát a téli hegyjárás fortélyaiból. Keresés a lavinában, hóbarlang ásás, kicsúszás stb…

Az éjszakát a hangulatos menedékházban töltöd.

2. Nap – Gyömbér menedékház – Chopok csúcs – Trangoska

Kényelmes időben, 8 körül nyugatnak vesszük az irányt, ahol rögtön a Gyömbér 2043 méteres csúcsa állít kihívást a csapat elé. Ha szerencséd van, láthatod a Magas-Tátra hófödte csúcsait ahogy a szikrázó napsütésben megcsillannak a távolban. Kevés szintkülönbséggel, de annál több látványtól ámulva haladsz a hosszú, nyújtott gerincen a Chopok 2024 méteres csúcsa felé. A hegytetőn egy újabb menedékház vár, ami normális esetben alig látszik ki a hóból. Itt ismét lehetőség van a szlovák hegyikonyha remekségeit kóstolgatni. Innen választhatsz, egy újabb csúcs, a Deres (2003 m) begyűjtése, vagy a völgybe való leereszkedés között. Bárhogy is döntesz, a végén a Chopok sípályái közelében, törpefenyők közt szlalomozva síelsz/sétálsz a déli lejtőn egészen a parkolóig, mintegy 700 méterrel lejjebb.  A Chopok alatti parkolóban kiüríted a termoszod tartalmát, a hideg bakancsot száraz zoknira és kényelmes cipőre cseréled, majd Budapest felé veszitek az irányt.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet:

Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Hótalppal vagy túralécen vághatsz neki a túrának. A túrasís részvétel feltétele, hogy piros pályán gond nélkül le tudj síelni. Ha túraléccel jössz, a részvételi díj 3000 forinttal magasabb! Túrasízéshez nem kell feltétlen túrasí bakancs, de ha szeretnél bérelni, akkor nálunk kedvezményesen megteheted. (1000 Ft/nap)

Jelentkezéskor küldd el nekünk az alábbi adataidat is, hogy megfelelő lécet tudjunk neked választani és be is tudjuk állítani.

 • Testmagasság,
 • testsúly,
 • síbakancsod külső mérete, (melyet általában a bakancs külső sarkán találsz. Íme egy kis segítség. Ha ez hiányzik akkor elő a mérőszalaggal)

Túrabotot/síbotot mindenki hozzon magának – de ha gondban vagy és nincs ilyened, jelezd felénk jelentkezéskor.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

 • szélálló kabát és nadrág. A síruha is elmegy, de nem szererncsés – jobb a túraruha és a réteges öltözködés.
 • 2 polár pullóver
 • aláöltözék
 • fejlámpa
 • tartalék kesztyű- és zokni
 • túrabot/síbot
 • síbakancs vagy megfelelően impregnált túrabakancs (ha hótalppal vágsz neki)
 • kamásli (ha hótalppal túrázol)
 • síszemüveg/napszemüveg
 • erős szél esetén érdemes egy símaszkot, könnyű sálat betenni

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. Sok év alatt soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban! A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.

Bp-től 230 km-re van a hegy alatti parkoló, így összesen 460 km-re való benzinnel kell számolni ami kb. 10.000-15.000 ft. Kell szlovák autópályamatrica is, ami 5 euró.

Étel-ital

Érdemes otthonról hoznod legalább 2 liter folyadékot és szénhidrátdús nasit (csoki, mogyoró, aszalt gyümölcs és társai), szendvicset amit ebéd gyanánt ehetsz. Két menedékházat ejt útba a csapat, ahol a hazainál némileg alacsonyabb árfekvésben vehetsz hideg-meleg kaját. …egy ideje nem szlovák koronáért, hanem euróért.

Szállás

Az éjszakát a Stefanika menedékházban töltjük, ahol láger típusú, egyszerű de tiszta szobákban alszol. A házban van fűtés és pokrócokat is kapsz, így meleg hálózsákkal nem kell készülj. Egy vékony hálózsák/hálózsákbélés azonban parktikus lehet, ugyanis a pokrócok egyelőre még nem kasmírból vannak. A szállás ára 10 euró, reggelivel 16 euró. A szállás árát a részvételi díj nem tartalmazza!

Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain