Téli átkelés az Alacsony-Tátrán

Himalája az Alacsony-Tátrában

…2003 telén, Nedeczky Júlia és Vörös Cinó is itt edzettek a Gasherbrum II (8034 m) expedicióra. Elhiheted, hogy kemény lesz.

Téli átkelés az Alacsony-Tátrán

Az Alacsony-Tátra vonulata távolról szemlélve még szelídnek hat, azonban amikor december derekán beköszönt a tél, megváltozik a táj. Méteres hó, csontig hatoló hideg, erős szél. Embertársaink nagy része, ilyenkor a kályha mellé kuporodva pokrócba csavarja magát, és fátyolos szemmel, forró habos kakaót szürcsölve várja a tavaszt.

Te ehelyett hótalpat szíjazol a hátizsákodra, előtúrod a legmelegebb kabátodat és elindulsz egy 3 napos téli erőpróbára. Meglátod, kiváló és eszeveszett látványos “edzőterep” ez a vidék. A körülmények a Himalája óriásait idézik, így az “élményfaktort” felesleges hosszan tárgyalni. Na jó, talán az oxigénhiányos környezetet nem tudjuk majd rendesen reprodukálni, de azért a meredek kaptatókon jól közelítjük…

 

Egyéb információk

Az Alacsony-Tátra időjárása téli körülmények között igen kemény tud lenni. A túrák alatt mínusz 5-15 fokra számíthatsz, de ha a gerincen erős szél fúj, ezt akár mínusz 20-25-nek érzed. A túrát akkor ajánljuk, ha már túl vagy minimum 1 téli túrán/3000 méter feletti gleccsertúrán. Ha nincs ilyen tapasztalatod, akkor tedd magad próbára, az 1 napos Schneeberg vagy Alacsony-Tátra hótalpazáson. Alapfeltétel továbbá, hogy a napi 1000-1200 méter szint teljesítése ne okozzon problémát. Figyelem! A hótalp/hágóvas használata a hóviszonyoktól függ, tehát ha kifejezetten hótalpas élmény túrát szeretnél, akkor inkább gyere az 1 napos Schneeberg túránkra.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – Budapest – Luzsná:

Elszánt túratársaiddal délután 5 és 6 között találkozol a Árpád-híd pesti hídfőjénél, és 3-4 óra autózást követően érkezel Luzsná (Liptovská Lúžna) falucskában található családi panzióba. Az este folyamán túravezetőddel átnézitek a felszerelést, és bőséges vacsorával készülsz a másnapi, kemény kalóriaégetésre.

2. nap – Luzsná – Durkova-ház:

A panzió ajtaján kilépve jéghideg fuvallat vág arcon, de néhány perc múlva már “üzemi hőmérsékletre melegedve” kaptatsz felfelé a méteres hó alatt roskadozó fenyvesben. Az 1467 méteres Skalkou-nyeregnél csatlakozol a főgerincre, és hosszan “hullámozva” az esti órákban éred el az 1700 méteren fekvő Durkova-menedékházat. Az amúgy is keménynek ígérkező túrát, útközben szebbnél szebb csúcsok begyűjtésével nehezítheted.

3. nap – Durkova-ház – Chopok-ház/Stefanika ház:

Ismét kora reggel indulsz, ezúttal rendesen bebugyolálva. Az Alacsony-Tátra “apró kiemelkedései” nem adják könnyen magukat, erős széllel és mély hóval kell megküzdened. (Szerencsére a hótalp/túrasí segít, hogy ne süllyedj el a hóban). A csapat erőnlététől és a tempótól függően a Chopokra (2024 m) és a Gyömbérre (2043 m) is felmászik. Amennyiben a Gyömbér nem fér bele, a Chopok-házban alszol és az Alacsony-Tátra legmagasbb csúcsa az utolsó napra marad.

4. nap: Chopok-ház/Stefanika-ház – Ördöglakodalma-hágó

Az utolsó napra egy félnapos levezetés marad, a menedékháztól az Ördöglakodalma-hágóig (Certovica) ereszkedsz. Innét egy transzfer segítségével jutsz vissza a Luzsnában parkoló autódig.

 

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Időjárás, erőnlét

Az Alacsony-Tátra időjárása téli körülmények között igen kemény tud lenni. A túrák alatt mínusz 5-10 fokra számíthatsz, de ha a gerincen erős szél fúj, akár mínusz 20-25-el is “számolhatsz”. (Napsütés esetén természetesen sokkal jobb lesz a hőérzeted).

Nagyon fontos a megfelelő minőségű, meleg és vízálló bakancs, a tartalék sapka, kesztyű, arcvédő maszk valamint a hideg idő esetén bevethető plusz meleg rétegek.

A túrát akkor ajánljuk, ha már túl vagy minimum 1 téli túrán/3000 méter feletti gleccsertúrán. Ha nincs ilyen tapasztalatod, akkor tedd magad próbára, az 1 napos Schneeberg vagy Alacsony-Tátra hótalpazáson.

Alapfeltétel továbbá, hogy a napi 1000-1200 méter szint teljesítése ne okozzon problémát.

Felszerelés

Figyelem! A hótalp/hágóvas használata a hóviszonyoktól függ, tehát ha kifejezetten hótalpas élmény túrát szeretnél, akkor inkább gyere az 1 napos Schneeberg túránkra.

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést* (hótalp, hágóvas), ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját felszerelést hozhatsz magaddal. Jó és bejáratott túra- vagy hegymászóbakancsra, esőkabátra és meleg holmira szükséged lesz. Egy vékony (kb. 12-15 fokos komfortú) hálózsák szükséges a kunyhókban. Pokrócok ugyan vannak, de azokat ritkán tisztítják – ezért érdemes – higiéniai okokból – valamit hozni, ami a pokróc és a bőröd közé kerül. Ezenkívül a Durkova-házban éjszakánként nem lesz melegebb 15-18 foknál.

 

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy megfelelően szigeteljen, ugyanis 3 napig fogsz a hóban gyalogolni.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát. Ezt még ugyan senki nem kérdezte, de azért megválaszoljuk: nem, a farmernadrág nem jó ide…
 • Kamásli – ez attól véd, hogy a hó bemenjen a bakancsodba
 • Aláöltözet és legalább 2-3 meleg réteg (polár, softshell, pehely)
 • Sapka, 2 kesztyű, túrazokni, sí/arcvédő maszk vagy csősál
 • Étel-ital: másfél literes palack, (esetleg termosz – menedékházban megtöltheted), csokik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot (Még akkor is, ha azt hiszed, hogy téged csak akadályoz! Túravezetőd bebizonyítja, milyen jó – csak bele kell jönni a használatába!)
 • Fejlámpa (+tartalék elem)
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb)
 • napszemüveg, síszemüveg

Amit azonban felesleges hoznod:

 • Törölköző és szappan, mert úgysem tudsz zuhanyozni
 • Étkészlet és bögre, hacsak nem akarsz magadnak főzni
 • Vastag téli hálózsák
 • Saját hótalp/hágóvas: ha szeretnéd, hozhatsz saját felszerelést – kérjük, jelezd előre, milyet és milyen állapotban lévőt hoznál. A részvételi díj nem csökken, hogyha saját felszereléssel mászol.
 • A jó öreg laposüveg – csak óvatosan és indulás előtt, túra alatt semmiképp ne húzd meg!

Szállás:

A túra részvételi díja NEM tartalmazza a szállások díját. Első éjszaka egy kedves, családi panzióban alszunk, a következő napokon azonban hegyi menedékházakban. Itt szerényebb körülményekre – de annál jobb hangulatra készülj – nem hegyi szállókról van szó, hanem 6-8 ágyas láger típusú kunyhókról. Konyha (meleg étel, meleg tea, esetleg forralt bor), ívóvíz és wc mindenhol rendelkezésre áll. Szállásokra nagyjából €35 – €40 költséggel számolj, amit a helyszínen kell fizetni, készpénzben

 

Étel-ital – étkezés

A menedékházakban reggeli és vacsorára főtt étel is kapható. Napi 12-18 euróból megoldható a kalóriadús étkezés. Lehetőség van arra, hogy termoszod este odaadd a menedékházasnak, aki reggelre meleg teát tölt bele. Napközbenre mindenki egyénileg készüljön csokikkal, magvakkal, szendvicsnek valóval.

Bizonytalan vagy a kaját illetően?  – ez a rövid cikk segíthet abban, hogy úgy, akkor, és annyit egyél, ami maximális formában tart.

Utazás

Az utazás teleautó rendszerben történik, a túravezető is az egyik autóba társul be. Az ajánlott útvonalat itt találod. Ha te jössz autóval, a hóláncot se hagyd otthon.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain