Túrasí tanfolyam

Tanuld meg a túrasízés fortélyait

Évről évre ezrek próbálják ki ezt a gyönyörű sportot – de sokan meglehetősen szerencsétlenül fognak hozzá; vagy a sítudásuk hiányzik, vagy a lavinaismereti- és alpin-biztonsági tudásuk. Ebben a táborban az alapokat és a rafinált kis fortélyokat fogod elsajátítani és begyakorolni. Olyan tudásra és praktikákra teszel szert, amit saját kísérletezgetéssel csak hosszú szezonok során sajátítanál el.

Túrasí tanfolyam

A túrasízés, síalpinizmus a hegymászás egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Nem csoda, hisz’ ez talán a legteljesebb, legszebb módja a hegyek felfedezésének:

 • télen szinte bárhova elvisz a hegyek közt, ahol hótakaró van; akármilyen mély a hó, könnyedén haladsz;
 • 25 fokos lejtőmeredekségig gyorsabb és hatékonyabb a mászás túrasível, mint gyalog – ennél meredekebb terepen könnyen és gyorsan a zsákra köthető;
 • lefelé gyors és élvezetes. Ez talán a legkecsegtetőbb oldala a túrasízésnek: az érintetlen terepen suhanás.

A túrasí tanfolyamon megtanulod többek közt:

 • a helyes felszereléshasználatot: kötés, bot, fóka beállítása, valamint a léc hátizsákra rögzítésének módjait
 • lavinabiztonsági alapismereteket
 • az útvonaltervezés, útvonalválasztási stratégiákat
 • hegymeneti technikákat: mászás léccel és a léccel a hátadon.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2021. február 26., péntek 2021. február 28., vasárnap

Jelentkezési határidő

14 nappal indluás előtt

Egyéb információk

A túrasí tanfolyamon nem tanítunk lesiklást. Ezért a részvétel feltétele, hogy közepesen meredek - kék-piros meredekségű sípályának megfelelő - lejtőkön minden hóviszony közt magabiztosan tudj síelni hátizsákkal. A lavinabiztonsági tudás alapos begyakorlására itt nem lesz lehetőség, ezt külön 2,5 napos tanfolyamon kell magadévá tenni, majd később rengeteget ismételni és gyakorolni. Viszont, a túrasí tanfolyam minden résztvevője megkapja a Lavinabiztonsági Mesterkurzus teljes videóanyagát. A biztonságos gleccserjárás és mentés is csak röviden kerül terítékre, ezt is egy másik buli keretében érdemes megtanulni, majd készség-szintre fejleszteni saját túráidon, további tanfolyamokon.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Pénteken kora délután találkoztunk a parkolóban. Itt gyors felszerelés-csekkolás után útvonal-tervezés kezdődik és annak átbeszélése. majd zsákok a hátra és indulás a menedékházba. Itt, miután bevackolod magad és megvacsorázol. Este interaktív elméleti oktatás – felszerelések, cuccok beállítása-finomhangolása és némi útvonalválasztási praktikák, majd a másnapi útvonal megtervezése a körülmények függvényében.

Szombaton reggeltől sötétedésig egy észbontóan szép és látványos túrát teszel egy közeli hegycsúcsra 800-1000 méter szintkülönbséggel. Útközben megtanulod a különböző mászási-technikákat és részt veszel az útvonal megtervezésében.

Az élvezetes lesiklást (is) tarkítani fogja egy-egy hirtelen lavinamentési gyakorlat, majd a házhoz visszaérve mentési és szánépítési technikákat sajátítasz el.

Vasárnap meredek, sziklás terepre indulsz; ma olyan technikákat sajátítasz el, amik a meredek/köves terepen felfelé, illetve lefelé hatákonnyá és biztonságossá teszik a túrát. Kora délután a házból visszacsúszunk a parkolóba és az esti órákban hazaérünk.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

A tanfolyamon való részvétel feltételei:

 • magabiztos sítudás: tudj terepen, változó hóviszonyok közt biztonságosan síelni 25°-os lejtőmeredekségig.
 • jó állapotban lévő, kövér túrasí-léc: ajánlott legalább 88 mm középszélességű léc. Természetesen bakancsodra és testsúlyodra beállított túrakötéssel. Bérlésben nem tudunk segíteni, de a Sarkcsillagban vagy a Store13-ban tudnak.
 • Lavinabiztonsági felszerelés: 3 vagy 4 antennás jeladó feltöltött elemmel (nem akkuval), lapát, szonda. A készlet erejéig szettek bérelhetők az iKalandtól (jelentkezéskor jelezd ezirányú igényed)
 • Firnvas vagy hágóvas
 • Extrémsport-biztosítás, ami egyértelműen biztosít pályán kívüli síelésre. Ilyen biztosítás igényelhető az iKalandtól 1700 ft/per nap áron.

Egyéb kötelező felszerelés:

Alapvetően a téli túra/hegymászóruházat megfelel túrasízéshez is. Tilos bélelt sínadrágot és bélelt síkabátban jönni – ezek nehezek és sok helyet foglalnak el a hátizsákodban.

Személyes felszerelés, ami mindenképp legyen nálad:

Alsó:
– túrasí-bakancs
– vastag zokni ami nem töri a lábad, nem csúszkál a bakancsban
– aláöltözet/futónadrág
– vízhatlan túra/túrasí-nadrág
Kamásli nem kell!

Felső:
– póló, rövid és hosszú
– polár vékony és vastag/softshell (min. 2 de inkább 3 réteg, hogy ne fázz)
– túrakabát
– sál/arcmaszk/csősál (az erős szélben ez aranyat ér)
– sapka
– kesztyű (vékony és vastag is)
– napszemüveg és síszemüveg, napkrém

Egyéb:
– fejlámpa
– túrabot/síbot nagy hótányérral
– elsősegély-csomag mentőfóliával

Étel, ital:
– a menedékházban kapható reggeli és meleg vacsora
– szendvics, csoki, müzli, szőlőcukor, gyorsan felszívódó, energiadús élelem
– termosz/kulacs (1,5-2 liter folyadék javasolt a napi túrákhoz)

A tanfolyam mindenképp meg lesz tartva, de helyszíne az időjárási- és lavinahelyzet függvényében változhat; indokolt esetben az indulás előtti héten módosítjuk más, hasonló távolságban lévő Alpok- vagy Tátra-beli menedékházra. Csak abban az esetben kerül halasztásra a tanfolyam, ha úgy ítéljük, biztonsággal nem lehet megtartani Budapest 500 km-es körzetében.

Utazás

A jól bevált teleautó rendszerben történik a ki- és hazautazás. Jelentkezéskor, kérünk, jelezd, hogy honnan utazol, tudsz-e autót hozni vagy szükséged van-e helyre valaki autójában – mi pedig villámgyorsan összeszervezzük az autókat. Abszolút nem baj, ha nem tudsz autóval jönni. 10 év alatt soha nem volt olyan, hogy valaki amiatt maradt volna otthon, mert nem jutott neki hely valamelyik kocsiban!

A túravezető útiköltségét nem tartalmazza a részvételi díj. Ez azt jelenti, hogy ő nem száll be az útiköltségbe abban az autóban, amelyikben utazik.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain