Téli hegymászótábor a Tátrában

Áttekintés

6 nap intenzív elméleti és főként gyakorlati oktatás sok-sok túrázással, mászással. Alapszinten elsajátítod a magashegyek járásának túlélési, biztonsági technikáit – hallatlanul tapasztalt instruktorok vigyázó tekintete mellett. Innentől megnyílik előtted egy új világ; ismerősként köszöntöd a nagy hegyeket szerte a világon, és sokkal biztonságosabban mozogsz potenciálisan veszélyes körülmények között.

Téli hegymászótábor a Tátrában

Ezen az intenzív kurzuson több évtizedes tapasztalattal bíró hegymászók ismertetnek össze a magashegyi mászás számtalan rejtélyével, fortélyával. A cél az, hogy elsajátítsd azon technikák alapjait, melyekre téli/magashegyi körülmények közt szükséged lehet; keveredj akár Skócia 800 méteres hegyei, akár az Alpok 4000-esei, ad abszurdum a Himalája hegyóriásai közé…

A kurzus a technikák elsajátítására ad lehetőséget (hóbarlang, lavina, mentés, időjárás, felszerelés), mely elvégzése után megfontoltan bevállalhatsz vezető nélküli magashegyi túrákat, hogy elmélyítsd a tanultakat, rutinra tégy szert.

A tanfolyam a Magas-Tátrában zajlik, ahol bázisunk a 1500 méter magasan fekvő Poprádi-ház. A kiváló konyha és az előadásokkal tarkított esti sörözések segítenek regenerálódni az egésznapos hegyjárás után.

Mit NEM takar a tanfolyam: OK, nyilván nem azt állítjuk, hogy Ueli Stecket faragunk belőled a hosszú hétvégén (…megtennénk, de egyelőre nincs engedélyünk embert klónozni). Belekóstolsz ugyan a drytooling szépségeibe, de nem kerül sor nagy jégfalak vagy szikla-utak kimászására és az ezeken alkalmazott biztosítási technikák megtanulására. Ez már egy másik hétvége témája…

A téli magashegyi tanfolyamról

A tanfolyamot a Magyar Hegymászó Szövetség tematikája szerint tartjuk. A téli tanfolyam után hivatalos vizsga nincsen, a tanfolyam sikeres elvégzését az oktató igazolja. Ha szeretnél vizsgázott hegymászó lenni, az alapfokú és a nyári magashegyi tanfolyamot is el kell végezned. Bővebb információ a tanfolyamokról itt.

 

 

Egyéb információk

Előnyt jelent az alapfokú sziklamászó tanfolyam anyagának ismerete - alapvető kötéltechnika, csomók ismerete. Ezeket a tábor elején átismételjük, a hiányosságokat befoltozzuk. Az oktatás túrázás közben zajlik; naponta 6-900 méter szint megtétele téli körülmények közt könnyen kell, hogy menjen. A tanfolyam tematikája azonos a magyar hegymászóképzésben elfogadott tematikával, így a sikeresen teljesített tanfolyam után "oklevelet" kaphatsz!

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás és feltúrázás a Poprádi-tavi házba

Délelőtt 6:30-kor gyülekezünk a Nyugati-téren, ahonnan kb. 4-4,5 óra autózással elérjük a Csorbai-tó melletti parkolót. Itt némi parkolódíj fejében biztonságban elhelyezzük az autót, majd nekivágunk az ösvénynek, egészen a Poprádi-tavi házig. A ház szolgál menedékként és bázisként erre a majdnem egyhetes időszakra. Az út hossza, kb. egy-másfél óra.

Figyelem! Ha nincs hely a Poprádi házban, akkor egy másik tátrai menedékház lesz a bázisunk. A változatás jogát fenntartjuk.

2-6. nap: Tematikus – de gyakorlat- és túracentrikus – elmélyülés a téli hegymászás gyönyöreiben

Rendszerint 7.30-kor ébresztő, majd egy vastag reggeli közvetkezik 8 órakor. A fogmosás után már gyülekezel is a ház előtt az aznapi felszereléssel és elemózsiával. A négynapos tanfolyam a következő ismereteket takarja:

 • Időjárás és lavinák: a helyzet felmérése, hótesztek. Lavinakészülék (pieps), szonda használata. Hóba temetés.
 • Közlekedés a hegyen havas-jeges viszonyok között: útvonalválasztás, tájékozódás, lépéstechnika, hágóvas és jégcsákány használata. Kicsúszások “megfogása” önfékezéssel (ezt sokat gyakoroljuk, mert fontos)
 • Közlekedés és kötélhasználat a gleccseren – mentés hasadékból: életbevágóan fontos praktika kétfős gleccserjáró partik részére. Az sem zavar meg minket, hogy a Tátrában nincs gleccser
 • Felszerelés-ismeret: a téli hegymászásban használt ruházat és felszerelések használata
 • Drytooling és mixmászás: bevezetés a jég-nélküli jégmászásba
 • Hóbarlang-építés: hasznos tudás, hiszen egy több napos, lavinákkal tűzdelt vihart is biztonsággal átvészelhetsz benne..

Esténként rendszerint elméletben tovább folyik az okosítás, egészen a csapat figyelmének lankadásáig.

7. nap: Hazaút

A háztól kb. 1 óra a lefelé vezető út a Csorbai-tóig, ahol az ötnapos túracuccot begyömöszöljük az autóba, és hazautazunk.

A tábor után másképp nézel a Tátrára, mint érkezéskor; mostantól új módon viszonyulsz a hegyekhez, amiket immár jobban ismersz, így nemcsak tisztelsz, de már barátként szeretsz is.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszereléslista:

 • 1 pár magashegyi mászóbakancs
 • “hardshell” eső/szélálló kabát és nadrág
 • 2-3 meleg réteg – polárpulcsi, softshell, esetleg vékony pehely
 • izzadtság-elvezető aláöltözet
 • 2 pár meleg, vízálló kesztyű, 1 pár vékony kesztyű (polár vagy softshell)
 • 1 meleg és egy kevésbé meleg sapka, sál/maszk (aranyat ér ha feltámad a szél)
 • naptej – minimum 25 faktor
 • síszemüveg és napszemüveg
 • kamásli
 • túrabot, nagy hótányérral
 • fejlámpa (tartalék elemmel)
 • kis hátizsák (25-35 liter) a napi túrákhoz

A technikai felszerelést biztosítjuk számodra (hágóvas, csákány, sisak, beülő, kötél, karabinerek, lavina jeladó, szonda, lapát – szükség esetén hótalp) , így ezzel nem kell törődnöd. Természetesen ha szeretnéd, hozhatod a saját felszerelésedet.

A ház felszereltsége

A házban kapható meleg étel-ital; jó a konyha! Az ellátást és a szállás árát nem tartalmazza a részvételi díj.

A szállásra kb. 100 euroval készülj. A házban étkeznél nagyjából napi 15-20 euroval számolj. Napközbenre érdemes szendvicsnek valóval és energiaszeletekkel, magvakkal készülni. Mivel sokat fogsz a hóban álldogálni a termoszt se hagyd otthon. Ha hozol teafiltert a házban kérhetsz forróvizet reggelente.

Ágynemű, hálózsák nem szükséges, kapunk. Meleg zuhany is van a házban. Amennyiben a Poprádi házban nincs elegendő szállás a csapat részére, a helyszínt a Zamkovsky-házba vagy a Zöld-tavi házba helyezzük át. A túra lényegi tematikáján ez természetesen nem változtat.

Kinek ajánljuk e tábort?

Akkor érdemes eljönnöd a téli táborba, hogyha nyári túrázás, mászás terén korábban szert tettél tapasztalatra de azt is tudod, hogy többet szeretnél: biztonságban akarsz mozogni a hegyen és a gyalogtúrázáson túlmutató ambíciókat táplálsz. Titokban abban reménykedsz, hogy új, hasonló szinten lévő alpinistákkal ismerkedsz meg, akikkel évekre/életre szóló közös hegymászóélmények kezdetét jelenti ez a tábor.

 • Elképzelhető, hogy remek sziklamászó vagy, de a magas hegyek világát nem ismered kellőképp – remek kiindulópont e tábor.
 • Lehet, hogy sufnituning módszerekkel, autodidakta módon tanultad az alpinizmust és több, vezető nélküli magashegyi túrán is túl vagy. Elképzelhető, hogy elérkezettnek érzed azt az időt, amikor a formális, profi fogásokat és megfizethetetlen tapasztalatot akarod magadévá tenni a nagyobb biztonság és magasabb szintű tudás érdekében. Magasabb szintű tapasztalatért jössz, de rengeteget adhatsz át a kezdőknek is – ami külön élmény.

A tanfolyam tematikája azonos a magyar hegymászóképzésben elfogadott tematikával, így a tanfolyam után “bizonyítványt” kaphatsz!

S kinek nem ajánljuk e tábort?

Jogos kérdés. Hogyha nincs tapasztalatod a túrázás terén, nem piszkoltad össze a kezed magashegyen, nem tudod, milyen érzés fáradtan fázni de mégis mosolyogni és az első kérdésed indulás előtt az lenne, hogy “farmergatyában ugye jöhetek?”… nos, akkor nem javasoljuk ezt a tábort. Hogyha nincs meg a kellő állóképességed a napi 6-800-1000 méter szintkülönbségű túrákhoz, vagy ha ezek a szint-számok nem mondanak semmit, akkor megint csak nem jó ötlet jelentkezni. Ha így állsz, akkor irány egy alap Magas-Tátra túra!

 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain