Alapfokú sziklamászó tanfolyam – Ausztria

Az első lépés a hegymászóvá válás útján...

Ha elérkezettnek látod az időt, hogy mostantól saját utakon járj mássz, ha már folytogat a mászótermek ziaporos levegője, ha a színes műanyag fogások helyett az igazi sziklát markolásznád, ha érdekel, hogy a haverod miért úgy köti azt a fura csomót, ha tudni akarod, hogy mi van ha nincs végig nittelve egy út, akkor itt végre megkapod a válaszokat és boldog leszel.

Alapfokú sziklamászó tanfolyam – Ausztria

Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot.

Ha komolyan mozgat a hegymászás, önállóan, mások segítsége nélkül szeretnél sziklát, alpesi csúcsokat mászni, akkor az alapokat érdemes nagyon komolyan elsajátítani. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tematikáját követő alapfokú sziklamászó tanfolyamot pont erre találták ki.

A helyszínek igazi klasszikusok – Rax és Hohewand – több ezer osztrák és az utóbbi 2 évtizedben sok-sok magyar mászó bontogatta itt a szárnyait.

Az Alapfokú tanfolyamról

A tanfolyam tematikája azonos a magyar hegymászóképzésben elfogadott tematikával, illeszkedik a Magyar Hegymászó Szövetség által meghatározott rendszerbe. A tanfolyam után vizsgát tehetsz, ami után hegymászó-igazolványt kapsz.

Figyelem! A vizsgák időpontját a Magyar Hegymászó Szövetség határozza meg.

Amennyiben szeretnél vizsgázott hegymászó lenni, a nyári magashegyi és a téli magashegyi tanfolyamokat kell még elvégezned. E kettőn nincs hivatalos vizsga, a tanfolyam sikerességét oktatód igazolja.

Kattints ide, ha bővebben érdekel a tanfolyamok rendszere.

Fotók: Boros Norbi, Héjja Bálint

Egyéb információk

[feature_box style="8" only_advanced="There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style" alignment="center"] Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot. [/feature_box] A tanfolyam a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tematikáját követi, így miután végeztél oktatód alapfokú sziklamászó vizsgára bocsájthat. (A vizsga természetesen nem kötelező.) A szigorúan kis csoportban zajló (3-4 fő), hat gyakorlati mászónap során megtanulod az eszközök helyes használatát, az alapvető mászó és biztosító technikákat , az ereszkedést, a csomókat és mindent ami elindítja az önálló hegymászó pályafutásodat. (A pontos tematikát megtalálod a programban)  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
2

Program

Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot.

Társaiddal kora délután indulsz Budapestről és mindössze 3 óra autózás után már a Rax-Alpok szikláinak árnyékában kortyolod a hideg sörödet. Az első estét szigorúan a sziklamászás elméleti kérdéseinek szenteljük, mert másnap már élesben gyakorolsz. A 6 intenzív gyakorlati nap elegendő lesz arra, hogy megtanuld az alapokat és akár alapfokú sziklamászó vizsgát is tegyél.

Az utolsó napon késő délután összepakol a csapat és még aznap Budapest felé veszi az irányt.

Tematika:

A program 6 gyakorlati mászónapból és fél-fél nap utazásból áll. Napközben az alapvető technikákat gyakoroljuk és rengeteget mászunk, esténként pedig az elméleti tudnivalókat vesszük végig. Az oktatás kis csoportokban zajlik (max. 4 fő), így biztos lehetsz abban, hogy elegendő idő jut rád.

 

Elméleti és gyakorlati témakörök:

 

 • a hegymászás biztonságtechnikája
 • mászás kötélbiztosítással, kötéltechnikai ismeretek; ereszkedés
 • a kötélbiztosítás technikája és eszközei
 • standépítés (“biztosítóhely”) szabályai, jelentősége, eszközei
 • a mászás fizikája, mászó-technikai ismeretek
 • hegymászó eszközök – alapvető tulajdonságaik és használatuk
 • a kötél: paraméterei, fajtái, tulajdonságai
 • csomók
 • közteselhelyezés szabályai, eszközei
 • esések

 

Egyéb:

 

 • mászókalauzok, falrajzok
 • objektív és szubjektív hegyi veszélyek
 • kőzettípusok és mászási sajátosságaik
 • hegyi időjárás, meteorológia
 • egészségügy, vészjelek
 • hegymászó történelem

 

Az alapfokú tanfolyam végén hivatalos vizsgát tehetsz (elmélet+gyakorlat) a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium vizsgabiztosai előtt és ezzel hegymászó tanulói fokozatot szerezhetsz. Az alapfokú sziklamászó tanfolyam a magyarországi hivatalos hegymászó képzés első állomása, melyen min.6 mászó napon, legalább 10db min. UIAA III-as nehézségű elölmászott utat kell teljesítened.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

A Hohe Wand a bécsiek egyik “házi hegye”,amely alig több mint 1000m tszf. magassága ellenére igazi alpesi hangulatot áraszt. Budapestről 2 és fél óra alatt elérhető (260km), Wiener Neustadttól 20km-re helyezkedik el. A falak max. 200m magasak, bár van néhány lenyúló sziklaborda, melyeken hosszabb utak is találhatóak. Anyaguk mészkő.

A Rax kicsit távolabb, Budapesttől 300 km-re található, az Alpok legkeletibb magashegyi régiója. A sportmászástól az igazi alpesi és trad mászásig szinte mindenféle mászóút megtalálható itt.

Felszerelés

A mászófelszerelés bérlését nem tartalmazza a részvételi díj. Az alábbi felszerelésre van szükséged a tanfolyamra:

 • sisak
 • beülő
 • kötél (páronként egy 60m-es egészkötél)
 • karabinerek
 • biztosítóeszköz
 • expresszek
 • hevederek
 • kötélgyűrűk
 • pruszik
 • standkötél
 • friendek
 • mászócipő, magnézia

Részletes listát jelenktezés után adunk.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek megszervezése a mi feladatunk. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

Hohe Wand: Szállás menedékházban: Hubertushaus/Wilhelm Eichert-Hütte. Rax: Ottohausban és Weichtalhausban szállunk meg. A szállás ára a menedékházakban 15-20 euro/fő éj. Ezt a részvételi díj nem tartalmazza.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt, mert Ausztriában lényegesen drágább az ilyen. Esténként, persze, mindig lesz alkalom betérni egy vendéglőbe, kocsmába.

Alapfokú sziklamászó vizsga

A tanfolyam után vizsga tehető, ami után nemzetközileg is elismert hegymászó-igazolványt kapsz.
Figyelem! A vizsgák időpontját a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség határozza meg.
A vizsga díját az ár nem tartalmazza. Természetesen vizsgázni nem kötelező.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain