Élménymászás az Adrián

Áttekintés

 

Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot.

Tengerre néző sziklafalak, fjord fölötti mászás egész évben, ékszerdoboz mediterrán falvak, melyekről az útikönyvek is megfeledkeztek, rafting- szörf- fürdés (hozd a családot is!)…

Élménymászás az Adrián

Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot.

A dél-horvát tengerpart klisészerűen hangzik a magyar fül számára. Kevesen tudják, azonban, hogy Dalmácia páratlan lehetőségeket nyújt jó minőségű, nagy sziklafalak mászására. Persze, többről van itt szó, mint mászásról. A Cetina-folyó torkolatánál található kisvárosban, Omisban nem csak a kifogástalan mészkőfalak függőleges világa ejti rabul az adrenalinbarát utazót; raftingozással, szörfözéssel vagy sznorkelezéssel is vegyítheted az élményt.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

Leginkább kezdő és haladó mászóknak tetszik ez a program. Általában 3-4 fő jut egy oktatóra, így mindenki saját szintjének megfelelő párokban mászik és fejlődik. A déli tájolású sziklákat jó idő esetén januárban is pólóban másszák - a forró nyár kivételével egész évben mászható hely!  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
4
Kulturális sokk
1

Program

Ez a program jelenleg inaktív. Meleg szívvel ajánljuk nagyon hasonló horvátországi mászóprogramunkat/alapfokú tanfolyamot.

1.nap: Bemelegítő mászás

A hosszú (750km-es) utazás után jól esik átmozgatás, bemelegítésképpen egy kis mászás a város szélén lévő Planovó-falon. A fal magassága 10-250 m, anyaga mészkő. Ízelítőként egy kis felső biztosításos mászást végzel a nyugaton alábukó napkorong utolsó fényei mellett.+

 

2.nap: Brela sziklái

Reggel már Brela szikláin mászol. Hogyha kezdő vagy, akkor elméleti oktatással kezdődik a nap; kb. 1-2 óra alatt megtanulod a legfontosabb szabályokat és csomókat, majd folytatod felső biztosításos mászással. Hogyha tapasztalt vagy, akkor egy másik oktatóval a saját szintednek megfelelő bemelegítés és technika-csiszoláson esel át.

A falmagasság itt max. 60 méter, tehát több kötélhosszas mászásokra is nyílik lehetőség. Kitűnő mészkő jellemzi Brela szikláit, ami azért jó, mert nem törik és jól tapad. Csodálatos kilátás nyílik az Adriai-tengerre.

 

3.nap: Baska Voda

A mai napon a Baska Voda feletti sziklákat látogatod meg. Ha kezdő vagy, akkor esetleg az elölmászás is szóba jöhet a mai napon. Itt már 150 méter magas falakra is szemet vethetsz, kiváló kőzeten túl említésre méltóan jó a kávé a faluszéli büfében.

 

4.nap: Omis

A mai pensum Omis nagy falának átmászása – (Ilinac-300 m) a résztvevők erőnlétének megfelelő útvonalon. Vannak könnyebb és izzasztóbb lehetőségek az Ilinacon. Mászás után kijár egy burekezés jóízű kávé/sör elköltésével kiegészítve. Ebéd után utazás haza, érkezés késő este Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

Omis (Dalmácia, Horvátország) Splittől 30 km-re délre fekvő kisváros a Cetina folyó torkolatánál (rafting lehetőség!). A mászóhelyek részben a városban, részben max. 20 percnyi sétára vannak a várostól. A falmagasság 10-300m, a szikla anyaga mészkő, minősége kifogástalan.

Felszerelés

Minden szükséges mászófelszerelést biztosít az iKaland, kivéve: mászócipő, magnézia. Szükség esetén a kölcsönzést meg tudjuk oldani – jelezd felénk, hogyha bérelnél mászócipőt, illetve magnéziás zsákot (a krétaporhoz). Magnéziás zsákból elég páronként egy.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek megszervezése a mi feladatunk. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

A túra során Omis egyik panziójában szállunk meg. Egyszerű 2-4 ágyas szobákra vagy apartmantra számíts.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt. Horvátország üdülőhelyeinek közelében drágább az ilyen. Esténként, persze, mindig lesz alkalom betérni egy vendéglőbe, kocsmába és a város tele van kisebb nagyobb büfékkel, boltokkal.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain