Mediterrán Mászómozaik

Mászótanfolyam Horvátország impozáns (tengerparti) sziklafalain

A mediterrán Európa impozáns és változatos sziklamászóhelyein sajátítod el az alapokat, és két mászás között csobbansz egyet a tengerben. Este hangulatos kikötővárosok teraszain pótlod az elégetett kalóriákat.

Mediterrán Mászómozaik

Az, hogy csak jó és szép kőzetű helyekre megyünk mászni: alap. De ha már több száz kilométert autózol, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen környéken. Az Adriai-tenger horvát partvidéke kontinensünk varázslatosabb tája, ahol a gazdag múlt, a pezsgő déli élet és a hegyvidéki tengerpart harmóniában olvad egybe. Paradicsomi hely ez a sziklamászóknak is, akik számtalan szilárd és jól oldott mészkőfalon (egészen a 300 méteres falmagasságig) élvezhetik hobbijukat.

sziklamászás tanfolyam

Isztriai háromnapos mászókörútunk afféle “bevezető a sziklamászás élvezetes világába” – abszolút kezdőknek és újrakezdőknek, illetve azoknak, akik a műfalak világában már megszerették a mászás szép mozgását. A kurzus az isztriai félsziget gyönyörű szikláin egy rövid körút. Este a szálláson elméleti foglalkozás egészíti ki az egész napos mászókalandot. Mini alapfokú sziklamászótanfolyam és élvezetes felfedezés egy hosszú hétvégén át. 

 

 

Egyéb információk

Előzetes sziklamászó tapasztalat nem szükséges, hiszen azért jössz, hogy ezt megszerezd.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
1

Program

“Hatalmas élmény! Jó társaság, gyönyörű tengerparti kisváros, extrém kalandok. Reggeli az óváros melletti kikötőben, egész napos mászás a tenger fölé magasodó sziklafalakon, este borozgatással egybekötött óriási grill-vacsi. Ilyen helyen nem lehet nem beleszeretni a mászásba, tutijó aktív kikapcsolódás :)” 
– Orsi

A várható időjárás függvényében vagy az Isztirai-félszigeten, vagy délebbre, Paklenicán tartjuk e mini-tanfolyamot.

Alant az isztriai program található, de lényegében Paklenicán is ugyanezt csináljuk :) – ha éppen arra esne a választás. Magyarországról közel azonos idő alatt érhető el a két helyszín, Paklenica egy kicsit messzebb van.

1. nap: Kiutazás

Reggel 8 óra körül indul a csapat a Széll Kálmán térről; az autókat megpakolva mindenféle kötéllel, karabinerrel és olyan cuccokkal, amikről esetleg azt sem tudod, mire valók. Körülbelül 6-6,5 óra, nagyrészt autópályán való vágta után érkezel meg Rovinjba, ahol már ezen a napon a hosszú utazást levezetendő, egy kis bemelegítő mászásra indultok a közeli mászóhelyre. Este a kempingben a tenger mögött lemenő nap utolsó fényei mellett sátorverés, majd vacsi és szundi következik.

2. nap: Rovinj kőbánya

Az óvárostól gyalog 15 percre fekvő egykori kőbánya közvetlenül a tengerparton fekszik. A sziklafalak formái leginkább az itthon méltán népszerű gerecsei mászóhelyekre (Tardos, Kis-Gerecse) emlékeztetnek. Számos könnyű út, de jó néhány nehezebb is található itt, egy közös jellemzőjük van: mind kiválóan biztosítható és a szikla minősége is kifogástalan. Elsőrangú hely egy mini-tanfolyam megkezdéséhez.
Gyakorlat, biztosítási alapismeretek, kötéltechnika.

 

3. nap: Limski-öböl sziklái

Rovinjtól kb. 10 km-re északra fekvő tengeröböl, melynek felső végében található harmadik napi célpontod, a “Limfjord” impozáns mészkőfala. A jellegzetes mediterrán, oldott, szürke mészkőfalakon nagyon élvezetes mászásokra adódik lehetőség. A sziklafal tövében lévő vendéglőben a Limski-kanalban tenyésztett ” tenger gyümölcsei ” kóstolásával zárhatjuk a fárasztó mászónapot.
Ereszkedés menete, egyszerű standépítés, mászótechnikák.

 

4. nap: Vrjanska Draga

Ucka alagút környéke – az Isztria-félsziget legrégebben használt mászóhelye ez a csodálatos kis völgy, melyben 100m-nél magasabb falak is találhatóak. A hely egyik fő attrakciója a Veliki toranj (Nagy-torony) megmászása. Rövid mászómozaikunk méltó befejezése a Veliki toranj megmászása Emilio Comici útvonalán VI+/VII 1931-ből!!!
Természetes biztosítások használata (ékek, kötélgyűrűhelyek), mászótechnikák. Mászás után indulunk haza, hogy késő este elérjük Budapestet.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Minden szükséges mászófelszerelést biztosít az iKaland, kivéve: mászócipő, magnézia. Magnéziás zsákból elég páronként egy.

Ruházat: laza sportuházat javasolt mászáshoz. Ezeken a túrákon tavaszias, nyári meleg van – ennek megfelelően érdemes öltözködni és sapkával, UV-védő krémmel a nap ellen védekezni.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek organizálása iKaland feladat. Rovinjba 592 km a távolság Budapestről, nagy részt autópálya. Paklenica is közel ilyen távolságban van. Jelentkezéskor tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

Rovinjban az őszi időszakban csak apartmanban tudunk éjszakázni, tavasszal viszont a kempingezést is választhatjuk. Ha az utóbbi a szimpatikus, akkor hoznod kell kempingfelszerelést. Hogyha megosztanád sátradat, jelezd felénk. Ha apartmanra esik a választás, akkor éjszakánként kb 20-40 euróval számolhatsz, míg a kemping 8-14 euró per fő per éj áron fut.

Paklenicán szintén “működik” mind a kemping, mind az apartmanos elszállásolás –  hasonló árakon a fent írt isztriaiakéhoz.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt. Horvátország üdülőhelyeinek közelében drágább az ilyen. Esténként persze, mindig lesz alkalom betérni egy vendéglőbe, kocsmába.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain