Mediterrán Mászómozaik

Mászótanfolyam Isztria impozáns (tengerparti) sziklafalain

A mediterrán Európa néhány legimpozánsabb sziklamászóhelyén sajátítod el az alapokat olyan oktatóval, akinek 2005-ös expedícióját az “év mászása” díjjal jutalmazták Franciaországban.

Mediterrán Mászómozaik

Az, hogy csak jó és szép kőzetű helyekre megyünk mászni: alap. De ha már több száz kilométert autózol, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen környéken. Az Adriai-tenger horvát partvidéke kontinensünk varázslatosabb tája, ahol a gazdag múlt, a pezsgő déli élet és a hegyvidéki tengerpart harmóniában olvad egybe. Paradicsomi hely ez a sziklamászóknak is, akik számtalan szilárd és jól oldott mészkőfalon (egészen a 300 méteres falmagasságig) élvezhetik hobbijukat.

maszomozaik

Isztriai háromnapos mászókörútunk afféle “bevezető a sziklamászás élvezetes világába” – abszolút kezdőknek és újrakezdőknek, illetve azoknak, akik a műfalak világában már megszerették a mászás szép mozgását. A kurzus az isztriai félsziget gyönyörű szikláin egy rövid körút. Este a szálláson elméleti foglalkozás egészíti ki az egész napos mászókalandot. Mini alapfokú sziklamászótanfolyam és élvezetes felfedezés egy hosszú hétvégén át. 

 

 

Egyéb információk

Előzetes sziklamászó tapasztalat nem szükséges, hiszen azért jössz, hogy ezt megszerezd.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
5
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény egy 2010-es túráról:

“Hatalmas élmény! Jó társaság, gyönyörű tengerparti kisváros, extrém kalandok. Reggeli az óváros melletti kikötőben, egész napos mászás a tenger fölé magasodó sziklafalakon, este borozgatással egybekötött óriási grill-vacsi. Ilyen helyen nem lehet nem beleszeretni a mászásba, tutijó aktív kikapcsolódás :)” 
– Orsi, 2010. április 27.

1. nap: Kiutazás

Reggel 8 óra körül indul a csapat a Széll Kálmán térről; az autókat megpakolva mindenféle kötéllel, karabinerrel és olyan cuccokkal, amikről esetleg azt sem tudod, mire valók. Körülbelül 6-6,5 óra, nagyrészt autópályán való vágta után érkezel meg Rovinjba, ahol már ezen a napon a hosszú utazást levetendő egy kis bemelegítő mászásra indultok a közeli mászóhelyre. Este a kempingben a tenger mögött lemenő nap utolsó fényei mellett sátorverés, majd vacsi és szundi következik.

2. nap: Rovinj kőbánya

Az óvárostól gyalog 15 percre fekvő egykori kőbánya közvetlenül a tengerparton fekszik. A sziklafalak formái leginkább az itthon méltán népszerű gerecsei mászóhelyekre (Tardos, Kis-Gerecse) emlékeztetnek. Számos könnyű út, de jó néhány nehezebb is található itt, egy közös jellemzőjük van: mind kiválóan biztosítható és a szikla minősége is kifogástalan. Elsőrangú hely egy mini-tanfolyam megkezdéséhez.
Gyakorlat, biztosítási alapismeretek, kötéltechnika.

 

3. nap: Limski-öböl sziklái

Rovinjtól kb. 10 km-re északra fekvő tengeröböl, melynek felső végében található harmadik napi célpontod, a “Limfjord” impozáns mészkőfala. A jellegzetes mediterrán, oldott, szürke mészkőfalakon nagyon élvezetes mászásokra adódik lehetőség. A sziklafal tövében lévő vendéglőben a Limski-kanalban tenyésztett ” tenger gyümölcsei ” kóstolásával zárhatjuk a fárasztó mászónapot.
Ereszkedés menete, egyszerű standépítés, mászótechnikák.

 

4. nap: Vrjanska Draga

Ucka alagút környéke – az Isztria-félsziget legrégebben használt mászóhelye ez a csodálatos kis völgy, melyben 100m-nél magasabb falak is találhatóak. A hely egyik fő attrakciója a Veliki toranj (Nagy-torony) megmászása. Rövid mászómozaikunk méltó befejezése a Veliki toranj megmászása Emilio Comici útvonalán VI+/VII 1931-ből!!!
Természetes biztosítások használata (ékek, kötélgyűrűhelyek), mászótechnikák. Mászás után indulunk haza, hogy késő este elérjük Budapestet.

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Felszerelés

Minden szükséges mászófelszerelést biztosít az iKaland, kivéve: mászócipő, magnézia. Szükség esetén a kölcsönzést (korlátozott számban és méretben) meg tudjuk oldani – jelezd felénk, hogyha bérelnél mászócipőt, illetve magnéziás zsákot (a krétaporhoz). Magnéziás zsákból elég páronként egy.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek organizálása iKaland feladat. Rovinjba 592 km a távolság Budapestről, nagy részt autópálya. Jelentkezéskor tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

Rovinjban az őszi időszakban csak apartmanban tudunk éjszakázni, tavasszal viszont a kempingezést is választhatjuk. Ha az utóbbi a szimpatikus, akkor hoznod kell kempingfelszerelést. Hogyha megosztanád sátradat, jelezd felénk.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt. Horvátország üdülőhelyeinek közelében drágább az ilyen. Esténként, persze, mindig lesz alkalom betérni egy vendéglőbe, kocsmába.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain