Via ferrata – minitanfolyam – 1 nap Ausztriában

..hogy mostantól biztonságosan via ferrátázz

Azt nem mondjuk, hogy 1 nap alatt hegyimentőt faragunk belőled, de abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kurzus után magabiztosan és hasznos tudással felvértezve róhatod a szebbnél-szebb és nehezebbnél-nehezebb vasalt utakat.

Via ferrata – minitanfolyam – 1 nap Ausztriában

Messze vagyunk még attól, hogy via ferráta nemzet legyen a magyar, de az kétségtelen, hogy a hegymászás ezen ága eszméletlen népszerűségnek örvend. A cseszneki via ferráta megépülése nagyban csökkentette a “ferrata-szűz lakosság” arányát, azonban egy-két sikeres túra a magasban futó dróthoz csatolva még nem jelenti azt, hogy teljes biztonságban vagy.

Hamar eljön az idő, amikor a Bakony büszkesége már nem csillapítja az éhségedet és komolyabb, hosszabb via ferráták után sóvárogsz. El is indulsz az Alpokba, a Dolomitokba vagy a Garda-tóhoz. Jönnek a C-s, D-s, netán E-s nehézségű ösvények. Fölfelé minden simán megy, de tisztában vagy vele, hogy mit kell tenni egy sérülés esetén? Mi a megoldás ha egy társad beleesik a kantárjába vagy csak görcsöt kap a keze és nem tud tovább haladni?

Égetően komoly kérdések, igaz?

1 napot mindenképpen érdemes rászánnod ezeknek és még egy sor egyéb kérdésnek a megválaszolására.

 

Képek: Boros Norbi, Vladár Tamás

Egyéb információk

A via ferráta tanfolyamra elsősorban olyanokat várunk, aki szeretnék megtanulni a biztonságos via ferrátázás alapjait, hogy a későbbiekben komolyabb túrákat is egyedül teljesíthessenek. Nagy hangsúlyt fektetünk a kötélkezelésre, az ön és társmentési módszerek begyakorlására. Ezen a napon, tehát nem egy szép hosszú via ferráta ösvény abszolválása a cél, hanem némi technikai tudás elsajátítása.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Kora délelőtt, 6:00-kor találkozol társaiddal és oktatóddal a BAH-csomópont közelében. Gyors ismerkedés után a Keleti-Alpok felé autóztok, a cél a Hohewand. (Ez a vidék a bécsi sziklamászók és via ferrátázók kedvelt kirándulóhelye, egynapos “hegyi testnevélés órához” nem találsz ennél jobb helyszínt.)

Rövid gyaloglás után a Hubertushaus menedékház közelében kezdődik az okítás. Ha még nem via ferrátáztál korábban, akkor az alapvető biztonsági és technikai tudásanyag kerül terítékre. Természetesen nem csak elméletben. Ha már via ferrátáztál, akkor is. Tisztába tesszük a “homályos foltokat” is.

Egy über tapasztalt sziklamászó és via ferráta guru lesz a mestered, így meglehetősen gyors fejlődésre számíthatsz.

A nap további részében elsősorban az alapvető kötéltechnikákat, csomókat, ön és társmentést fogod gyakorolni. Azt nem mondjuk, hogy 1 nap alatt hegyimentőt faragunk belőled, de abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kurzus után sokkal magabiztosabban mozogsz majd a vasalt utakon.

A környéken egyébként könnyű és nehéz ferráta ösvények is vannak – bőven lesz lehetőség a kiélezett szituációkat begyakorlni.

Ha komolyan elmerülnél a részletekben, akkor viszont az intenzív hétvégés via ferráta tanfolyam kell neked.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés:

A Hohe Wand a bécsiek egyik “házi hegye”, amely alig több mint 1000m tszf. magassága ellenére igazi alpesi hangulatot áraszt. Budapestről 2 és fél óra alatt elérhető (260km), Wiener Neustadttól 20km-re helyezkedik el. Az egészen könnyűtől az extrém nehézségig találsz via ferráta ösvényeket.

Felszerelés:

Ideális esetben 20-25 fokos napsütésben, kevésbé ideális esetben 7-10 fokos, ködös és esős időben túrázol. Íme a javasolt felszerelések és ruházat listája:

  • Bejáratott túrabakancs.
  • Esőálló nadrág- és túrakabát
  • Túrázáshoz való hosszúnadrág
  • polár pulcsi
  • fejlámpa (ha esetleg hosszúra nyúlna a túra)
  • Energiaszelet, víz/folyadék (min. 1,5 l)
  • 25-35 literes hátizsák

A technikai felszerelést mindenkinek biztosítjuk. (Sisak, beülő, via ferráta kantár, kötél stb..)

 

Kiutazás:

Teleautó rendszerben történik (a csapatból valaki autóval jön és a többiek beszállnak mellé), melyet az iKaland megszervez. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Étkezés

A túrára mindenképpen készülj 1 napi hideg élelemmel (pl: szendvics, csoki, müzli), mert útközben nem nagyon lesz lehetőséged vásárolni. Minimum 1,5 liter folyadékot is hozz magaddal.Hasonló túrák, finomságok

Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

Via Ferratázás a Karni-Alpokban

Via Ferratázás a Karni-Alpokban

Rocky Mountain