Garda-tó kalandtábor

Ferrata- és mászótábor a kalandsportok európai mekkájában

Mediterrán völgyek fölött emelkedő, déli kitettségű falakon tavaszi vagy őszi napos időben gyönyörű ferrata ösvények és mászási lehetőségek.

Garda-tó kalandtábor

A Kárpátok ölelésében tavasszal és ősszel az időjárás már/még kegyes az outdoor sportok szerelmeseihez és egyre többször előkerülnek a kantárok és kötelek. Ennek az időjárásnak is megvan a maga romantikája, de az mégsem olyan varázslatos, mint amit hazánk nyugati végeiből 6-7 órányira délnyugatra elterülő melegebb vidékeken produkál ilyenkor a természet.

A Garda-tó partján ilyenkor tombol a korai nyár/indián nyár: 15 fok fölötti nappali hőmérséklet, miközben a főszezon tumultusa még/már sehol…

A kalandsportok európai mekkájaként szokás utalni a Garda-tóra, és egy új utazási típust alkottunk meg a legszabadabb és legteljesebb felfedezés, “kiélvezés” jegyében: ez a kalandtábor, ami a túrázással töltött idő felében személyre szabott, kis csoportos oktatás és vezetett ferraták. Az idő másik felében kisebb csoportokban saját útjukat járják a résztvevők.

Amilyen változatos a helyi olasz saláta, olyan sokszínű mixet állítottunk össze a Garda körüli via ferratákból. Hazaérkezéskor a mediterrán tavasz/ősz sugarainak pírját hordozó arcunk derűje üde színfolt lesz barátaink számára.

A túrákon részt nem vevő barátok/család is elkísérhet a Garda-tóhoz; tök jó bicikliutak és számos programlehetőség, könnyű kirándulás, hajókázás etc. vár a kempingtől 1 km-es körzetben.

Egyéb információk

Ez egy kalandtábor, ami azt jelenti, hogy egy túravezető lesz a csapattal, aki kezdőknek segít mászás-oktatásban és egy-egy ferratát is vezet, de a résztvevők az idő kb. felében kisebb csoportokban önállóan, formális vezetés nélkül túráznak, ferratáznak, másznak, kajakoznak vagy bármi egyebet csinálnak Arco és a Garda-tó körül. A túravezető természetesen segít megtervezni ezeket a saját kivitelezésű túrákat. Az oktatások tipikusan félnapos ciklusban zajlanak, mind kezdő, mint haladó mászók számára. Az itt feltüntetett program egy lehetőség, de a konkrét ütemtervet és programokat a résztvevőkkel a túravezető, illetve az időjárás határozzák meg. A via ferrata felszerelést a részvételi díj tartalmazza, ahogy a szállásfoglalást is az iKaland végzi.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Kiutazás

Délelőtt 6:00-i indulással felkerekedik a csapat és elindulsz a Garda tavat körbeszorító hegyek közé. A kemping a tó partján vár a nyári tömegtől mentes, és már kellemes, friss tóparti levegővel. Az út Bp.-től körülbelül 8-9 óra.

2. nap: Monte Albano via ferrata, az Alpok első sport-ferratája (550 m szint)

Tudvalevő, hogy az első ferrata utak a Dolomitokban épültek az első világháború alatt. Ezek “szolgálati” utak voltak ugye, hiszen nem a szabadidős hepp kedvéért került a vas a sziklába, hanem katonai célokat szolgált. No de hol épült az első sportolási célból kialakított klettersteig?

Hát, itt. A Monte Albano oldalában 1976-ban építették meg először azt a steiget, amit ma bevállal a csapat egy 2-3 órás bemelegítő erejéig. Bátran indul a ferrata, ugyanis egy biztosítás nélküli, 3 méter magas átmászandó feladat szűri meg az érdeklődőket rögtön az elején, még beszállás előtt. Később meredek, de már biztosított, B-C nehézségű szakaszokon keresztül vezet az út a Monte Albano ferrata védjegyéül ismert kitett, igen szellős, keskeny kis párkányhoz, a Traversa degli Angelihez (kb.: angyalok traverze) – itt “sok méter” szakadék tátong talpad alatt.

A faluba vagy egy ferratával biztosított szakaszon ereszkedsz vissza a csapattal, vagy gyalogösvényen teszitek meg kis kerülővel a visszautat. Erre a napra egy rövid túrát terveztünk.

Aki bevezetést szeretne a sportmászásba, az egy kiadós ebédet követően, délután egy közeli mászóiskolában sajátítja el az első lépéseket.

Alternatív program a csapat kedvétől függően még egy hasonló jellegű, rövid ferrata berakható, de dönthettek úgy is, hogy Rivában, Arco-ban és környékén bóklásztok.

 

3. nap: Che Guevara via ferrata

Ehhez az ínyenc falathoz kissé eltávolodsz a tótól a Gardához vezető völgyben azért, hogy több kisebb tó fölött mászhass egy igen “tüdőigényes” via ferratát. 1400 méter szintkülönbség megmászására vállalkozol az 1632 m magas Monte Casale csúcsára C-nehézségű utakon. A Che Guevara ferrata a Garda-hegység leghosszabb klettersteigje! Pietramura városából kelsz útra és félórás gyaloglás után már rá is csatlakozol, a méltán híres Che Guevara ferrata-ra 420 méterrel a tengerszint felett.

Az első része a ferratának könnyű menet, körülbelül 600 méteren éred el azt a szakaszt, ami egy hatalmas sziklafalat keresztez. A ferrata felső szakasza sziklatornyok körül vezet, majd egy mező keresztezése után eléred a 25 méter magas csúcssziklát.

Természetesen Che Guevara póló viselete nem kötelező erre a napra, de igen stílusos lehet!

Fontos, hogy erre a túrára egész napra elegendő vizet vigyél magaddal, mert útközben nincs vízvételre lehetőség.

Erre a túrára tipikusan az egész csapat elmegy a vezetővel, mert egy ikonikus ferrata az Alpokban.

 

 

4. nap: Cima S.A.T. via ferrata – a “Barátság útja” vagy mászás a Zebrata falon

Útbaigazítást követően a csapat gyakorlott, vezető nélküli része útra kel a Cima S.A.T ferratán. Kicsit békeidő-beli hangzása van ennek a szép klettersteignek, de az minket nem zavarhat, hiszen a tó különösen szép kilátását élvezed a Cima SAT szellős meredélyeiről. Reggeli után megkerülöd a tó északi csücskét és Riva del Garda városában búcsúzol el az autótól 8 óra és 1260 méter szint megtétele erejéig. A Garda-tó eme szeglete különös mikroklímának örvend; a német nyelvű klettersteigkalauzunk egész évben élvezhető klettersteigparadicsomként tünteti fel a tó északnyugati csücskének hegyeit.

A ferrata célpontja az a Roccheta csúcs, amit a kempingből minden nap csodáltál, hiszen uralja a tó északi csúcsát. A Garda vizéből combgyötrő hirtelenséggel szökik 1540 méter magasra. A ferrata fénypontja két fémlétra megmászása, melyek közül mindkettő igen hosszú és kitett: az első csak 45 méter, de a második már 70 méter hosszú.

A lefele út is tartogat izgalmakat, de az 5,5 órás felmászás után mindössze 2,5 óra alatt visszavisz a parkolóba.

A vezető mind eközben a Zebrata falra viszi mászni a csapat másik felét. A Monte Brento felszakadásának egyik zugában bújik meg a gigantikus Zebra-tábla, mely a környék viszonylatában is a kevésbé ismert mászófalak közé tartozik. A fal alapos „feltérképezése” után a Via Rita ferrátán (350 m) vezetheted le még maradék energiáidat.

5. nap: Hazautazás

Ma reggel felkerekedés és a megszokhatatlanul fantasztikus kilátás mellett elköltött, nyugodalmas reggeli után autóba ül a csapat, majd alig két tankból hazaautózik.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Éghajlat

A Garda-tó 64 méterrel fekszik a tengerszint felett az olasz Alpok déli peremén. Ezen a vidéken még alacsonyan nyújtóznak a völgyek az 1200-1800 méteres hegyek közé. Földrajzi helyzetéből adódóan az Adria felől érkező meleg áramlatokat ezek a hegyek fogják fel, így – különösen déli kitettségű falaik – gyakorlatilag egész évben élvezhetők sziklamászás, ferratázás céljából.

Az április-májusi időszakban kellemes idő várható, de a reggelek és az esték még egy kicsit hűvösebbek.

Felszerelés

A klettersteigekhez szükséges biztonsági felszerelést (sisak-beülő-ferrata szett) az iKaland bocsátja rendelkezésedre; neked csupán a megfelelő ruházatról kell gondoskodnod. Esőre természetesen magas hegyek között számítani kell, a hőmérséklet egy hidegebb napon csúcsközelben akár 0 fok közelében is lehet! (Hiába a mediterrán tavasz.) A következő lista támpontként szolgálhat a túrafelszerelés összekészítéséhez:

  • Jó minőségű túrabakancs amit betörtél és nem töri fel lábad
  • 1 pár túrazokni
  • Lélegző, gyorsan száradó túranadrág (hosszúnadrág)
  • 1 alulöltözék felsőrész
  • 1 polár pullóver
  • 1 vízhatlan réteg (alsó-felső) – lehet hagyományosan orkán anyagú vagy softshell ami nem ázik át
  • sapka
  • 1 pár meleg és vízálló kesztyű amit nem sajnálsz a drótkötélen
  • 1 pár kevésbé meleg kesztyű amit nem sajnálsz a drótkötélen (pl. vászon munkakesztyű)
  • fejlámpa

Napközben természetesen csak az aznapi étel-ital és a tartalék ruházat utazik a hátadon hátizsákban. Minden este visszatérünk a Torbole melletti szállásra.

Amennyiben sátrazni szeretnél, akkor természetesen kemping felszereléssel is készül. (Hálózsák, sátor, polifoam)

Szállás

Főhadiszállásunk, a környék egy hangulatos településen, egy kempingben lesz. Ennek díját nem tartalmazza a részvételi díj. 

Kb. 30-40 euroval készülj.

Amennyiben magasabb kategóriájú szállást szeretnél, 20-30 euro fejében tudsz éjszakánként megszállni.

Költőpénz

Étkezésre napi 8-12 eurót számolj, ha étteremben ennél akkor 20-30-al készülj. A kempingben és a falvakban több élelmiszer bolt van, ahol akár minden reggel/este feltankolhatsz.

Hozd családod/barátaidat

A Garda-tó mellett nem lehet unatkozni, így amíg túrázol, szeretteid biciklizhetnek, vitorlázhatnak, felkerekedhetnek kirándulni vagy a gyerkőcökkel elugorhatnak a Gardaland vidámparkba (hétvégén van nyitva). Van még néhány tippünk, érdeklődj és bársonyos hangú munkatársunk örömmel tájékoztat további lehetőségekről.Hasonló túrák, finomságok

Egynapos középhaladó sziklamászás Magyarországon

Egynapos középhaladó sziklamászás Magyarországon

Ferrata á la Zillertal

Ferrata á la Zillertal

Rocky Mountain