Via Ferrata (Klettersteig) Tanfolyam

Hegyi ismeretek: mentés, biztonság, tájékozódás via ferrata túrákhoz

“Egy élvezetes kurzus; intenzív kiképzés és a tanultak bedrillezése.”

Via Ferrata (Klettersteig) Tanfolyam

A via ferratában többek között az a jó, hogy nem kell hegymászónak lenned ahhoz, hogy vad, tenyérizzasztó – és, mondjuk ki: veszélyes – helyekre feljuss.

Némi erőnlét, felszerelés és jókedv, s máris a Cima di Mezzo falában találhatod magad. Az esetek túlnyomó többségében minden rendben van, de talán Benned is felmerült e sport kapcsán néhány ehhez hasonló gondolat:

 • “…hogy jövök le innen, ha kimegy a bokám és nem tudok járni?” (Illetve: mit csinálsz, ha a társaddal történik ugyanez?)
 • “…mi lesz azokból a felhőkből? Miért szikrázik minden körülöttem?!”
 • “…hogyan találok itt vissza, ha bejön egy nagy köd?”
 • “…hát, itt ellepte a hó a drótkötelet (no, de júliusban ilyet!?!)… Most mi lesz?”

Neked szól e rövid kurzus, ha ilyen gondolatok fogalmazódnak meg benned:

 1. “Talán nem ismerem kellően a hegymászók által használt alapvető biztosítási-mentési módszereket”;
 2. “Hegyivezető nélkül is szeretnék via ferratázni”;
 3. “A fenti kérdéseket olvasva kissé elbizonytalanodtam”;
 4. “Talán megér egy hétvégét, hogy egy profi hegymászótól megtanuljam elkerülni a bajt… és menteni a menthetőt”;
 5. “Talán felelősségteljes dolog lenne érteni ezekhez a dolgokhoz – velem úgysem lesz baj :), de ha másokon kell segíteni…”.

Nem ideális Neked ez a program, hogyha:

 • Nem tervezel vagy még nem tudod, akarsz-e vezető nélkül ferratázni. Hogyha csak belekóstolnál a ferratázásba, akkor inkább a Garda-tóhoz, Dachsteinbe vagy egy intro-szintű Dolomitokra nevezz be;
 • Rutinosan vágod az alapfokú- és a nyári magashegyi mászótanfolyamokon tanított, idevágó tudományt.

Egyéb információk

Kezdő és tapasztalt ferratázóknak egyaránt ajánljuk ezt az edukatív és bulis hétvégét.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Élménygazdag hétvégét kaptam az iKalandtól a via-ferraták megismerésére, kitűnő vezetéssel, jó hangulattal és a kis létszámú csoportnak köszönhetően kellő törődéssel és odafigyeléssel. Még az időjárás is az igényeinkhez igazodott!” -Várallyay György, 2009

“Nagyon hazsnos tanfolyam oylanoknak, akik önállóan szeretnének via ferrátázni.” – Barna Zoltán 2011

1. nap

Délután 4 óra körül indul útnak a csapat. Már a kiúton rövid, bemelegítő hazai mászógyakorlatot tehettek a Várgesztes közeli sziklákon. Így csak este értek a menedékházhoz, ahol a ma éjjeli szállásotok lesz.

 

2. nap

Délelőtt már a Raxon csatolhatod magadra felszerelésed. Könnyebb, B-C nehézségű ferratákon túrázva “út közben” sajátítod el a megtanulandókat. Késő délután némi elméleti oktatásra kerül sor a kalauzok használata, az időjárás és elsősegélynyújtás témájában – hogy este mintúgy szellemileg és fizikailag kellemesen elfáradva térj nyugovóra. Szállás ugyanott, a menedékházban.

 

3. nap

Részben az előző nap tanultak, részben az este elmondottak kerülnek terítékre. Egy igazi, adrenalindús mászással vezetjük le a napot, hogy sötétedéskor hazaindulhasson a csapat és 2.5-3 óra alatt Pestig érjen.

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Rax Budapesttől körülbelül 300 km-re található, az Alpok legkeletibb magashegyi régiója. A sportmászástól az igazi alpesi és trad mászásig szinte mindenféle mászóút megtalálható itt.

Felszerelés

Az iKaland minden szükséges mászófelszerelést biztosít, kivéve: mászócipő, magnézia. Szükség esetén a kölcsönzést meg tudjuk oldani – kérjük, jelezd felénk, hogyha bérelnél mászócipőt, illetve magnéziát és zsákot. Magnéziás zsákból elég páronként egy.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek megszervezése a mi feladatunk. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

A hosszú hétvége során menedékházban szállsz meg.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt, mert Ausztriában lényegesen drágább az ilyen. Esténként, persze, mindig lesz alkalom betérni egy vendéglőbe, kocsmába.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain