Dolomitok Light: Bevezetés a via ferraták világába

Áttekintés

“Európában nehéz szebb vidéket találni a Budapestől 6-7 órányira fekvő Dolomit-hegységnél.”

Dolomitok Light: Bevezetés a via ferraták világába

Láttál már képeket a Dolomitokról, és elállt a lélegzeted vagy szaporább lett a szívverésed? Nyilván megbabonázott Téged is a látvány és a képeken ámulva érezted – Neked ott a helyed. Európában nehéz szebb vidéket találni a Budapestől mindössze 6 órányira fekvő Dolomiti-hegységnél. Tudod mi a legnagyobb probléma a Dolomitok via ferrata túrákkal? Az, hogy nehéz kiválasztani a 4 napos vakációdhoz a programot. Szebbnél szebb túrák bőségébe fullad bele az, aki kevésbé tapasztalt a vidéken. Úgy döntöttük el számodra ezt a kérdést, hogy via ferrata specialistákból álló szakértői gárdát kértünk fel a túraprogram összeállítására. Ezek a hegymászók több tucat alkalommal jártak a Dolomitokban és olyan otthonosan mozognak a via ferratáin, mint Berlusconi az olasz parlamentben.

Amelyik túra a legtöbb szavazatot kapta, az került be ebbe a programba. Élvezd!

Egyéb információk

A túra tökéletes felkészítés a komolyabb via ferrata utakhoz, mint a Dolomitok II, valamint a későbbi magashegyi mászásokhoz, mint a Grossglockner.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Vélemények a túráról:

“Ez a túra tényleg bevezetés a Dolomitokba, minden nap egy új útvonal, egy picit nehezebb, és mindegyik lenyűgöző! Mindenkinek ajánlom, akik imádják a hegyeket!” – Baranyai Varga Krisztina, 2009

“A via ferrata egyetlen reális veszèlye, hogy addiktív :-)” – Birta Mária, 2012

1. nap: Utazás Cortina d’Ampezzóba

Utazás a Dolomitok központjában található Cortina d’Ampezzo városba. Felállítod sátradat a kempingben, megvacsorázol, majd tájékoztatást kapsz az előtted álló napokról.

2. nap: Innerkofler és Forcelle út, Monte Paterno (2744 m) , Torre di Toblin (2617 m)

Reggeli órákban indulsz a Misurina város közelében lévő Auronzo-házhoz (2320 m). A parkolóból indulva utad során megtekinted a Tre Cime (három csúcs) déli oldalát, a Szentháromság lenyűgöző csúcsait. Hamarosan eléred a Lavaredo-nyerget, ahol a via ferrata első szakasza kezdődik, mely a Monte Paterno csúcsára megy. A csúcsról utad a Locatelli menedékházhoz vezet. Itt lehetőség adódik egy újabb csúcs, a Torre di Toblin bejárására. A csúcsról nyílik a legszebb látvány a Tre Cime környékére. Miután csatlakoztál a menedékháznál maradt társaidhoz, a Szentháromságot nyugatról kerülve ereszkedsz vissza a parkolóban hagyott kocsihoz.

3. nap: Ivano Dubona út, Marino Bianchi Ferrata, Cima di Mezzo (3154 m)

Harmadik nap a Dolomitok egyik leghíresebb pontjához, a Cliffhanger (Függőjátszma – Sylvester Stalone) című filmben is feltűnt függőhídhoz túrázol. 2215 méteren eléred a Son Forca menedékházat és a Lorenzi-házhoz induló felvonóállomást. A felvonó segítségével 20 perc alatt a 2932 m-en a Lorenzi-házhoz röpít a felvonó. Innen indul a Marino Bianchi ferrata a Cima di Mezzo csúcsra.

Felkapaszkodsz a csúcsra, majd a felfelé vezető úton térsz vissza a házhoz. Innen a másik irányba indulsz, és hamarosan eléred a híressé vált függőhidat. Ha az idő engedi, felmászhatsz a Cristallino d’Ampezzo csúcsra. Visszatérsz a felvonóhoz, majd leereszkedsz és gyalog térsz vissza a parkolóba.

 

4. nap: Giovanni Lipella via ferrata, Tofana Di Rozes (3225 m).

Az utolsó napon egy izgalmas és rendkívül változatos túra vár Rád. A Dibona menedékházhoz mész, és a háztól indulva 2470 méteres magasságban éred el egy volt katonai alagút bejáratát, amelyben utad 150 métert (!) emelkedik. A félhomályból kilépve vakítóan gyönyörű a hegyek látványa. Hamarosan egy erőd romjaihoz érsz, innen lehetőség nyílik rövidítésre a Giussani-ház irányába. Ha a továbbhaladás mellett döntesz, kb. másfél óra múlva a Dolomitok egyik legszebb és legmagasabb csúcsáról élvezheted a hegyek világát. Késő délután térsz vissza Cortinába.

5. nap: Utazás Budapestre

Táborbontás után hazafelé veszed az irányt.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Dolomitok Olaszország legészakibb területén fekszik Bolzanótól keletre. A név árulkodó, a hegység ugyanis többnyire dolomitból épül fel. A 3000 méter fölé emelkedő csúcsok között anno állóháborút vívtak egymással a németek és az olaszok, ezért számos helyen máig láthatók a világháborús “emlékek” a sziklaszirteken. Ezek közül az egyik barlangjáraton Te is végigsétálsz majd.

Időjárás

Mivel a Dolomitok 3000 méter fölé emelkedik, ezért a csúcsok nyár kivételével állandóan hóval borítottak. Az utolsó hófoltok többnyire júniusra olvadnak le, de október magasságában már ismét a tél veszi át az uralmat. Mint bármely más hegynél, így itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Bármikor leszakadhat az ég, de ugyanilyen erővel a 3 nap alatt ragyogó napsütésben lehet részed. A magasabban fekvő területeken 0 és 5 fok között alakul a hőmérséklet, esténként még az alacsonyabb térszínű vidékeken is fagyhat.

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját via ferrata-szettet, sisakot és beülőt hozhatsz magaddal. Kényelmes túrabakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Az éjszakákat kempingben töltöd, így sátrat hoznod kell magaddal.

Szállás:

A túra során kempingben szállunk meg, ennek árát a részvételi díj már tartalmazza. Amennyiben panzióban, hotelben szállnál meg, erre is van lehetőség.

Árak

Olaszország jóval drágább hazánknál, így ha nem hozol magaddal saját élelmet, arra készülj, hogy az élelem minimum 15-25 €/nap, ha a kemping éttermét választod.

Utazás

Az utazás egyénileg történik. A lejutás Cortina d’Ampezzóba nem bonyolult. Graz után tarts Klagenfurtnak, majd Villachnak. Villachnál fordulj rá a salzburgi autópályára, amiről Spittalnál térj le Lienznek. Lienznél az olasz határ felé tarts, majd a határátkelő után kb. 10 kilométerre fordulj balra, Cortinának. A kemping kb. 1 kilométerre van vissza a városkától.

 Hasonló túrák, finomságok

Via Ferratázás a Karni-Alpokban

Via Ferratázás a Karni-Alpokban

Dolomitok Delux: Via ferrata haladóknak

Dolomitok Delux: Via ferrata haladóknak

Rocky Mountain