Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

az első ferráta élményed, szigorúan kis létszámmal

Egynapos magashegyi via ferrata élmény közeli osztrák sziklafalakon, családbarát opcióval, expedíciós hegyivezetőkkel!

Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

Szinte hihetetlen, hogy Budapesttől mindössze 3 órányira ilyen gyönyörű magashegyi környezetben találhatod magad egy sziklafalon, alattad több száz méter mélységgel. Nem kell hegymászónak lenned, hogy megtapasztald ezt az érzést és átéld azt a szépséget, amit a gyönyörű alpesi tájon felül a via ferrata ad.

A táj, a túra, a jó társaság és a Himalája csúcsait is megjárt profi hegyivezetők jelenléte (és sztorizása) tökéletessé, teljessé teszi ezt a napot.

Mi az a via ferrata? A fontos tudni fül alatt, megtalálod a választ.

Egyéb információk

Családok jelentkezését is várjuk, hiszen szép, könnyű alternatív túralehetőségek adódnak, vagy egy 4000 négyzetméteres alpesi arborétumba is el lehet látogatnia annak, aki a ferratát kihagyná.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Vélemény a túráról:

“…nagyon sokat tanultam a felszerelés használatáról, a mászsás technikájáról. (…) Egy nap után a C-D nehézségű ferráták már nem jelentenek számomra akadályt!” – Dr. Gaál Gergely, 2012

Adrenalindús nap elé nézel. Reggel 6:30-kor találkozunk Budapesten a BAH-csomópontnál lévő benzinkút parkolójában. Innen 3 óra autózás után megérkezik a csapat a Schwarza-patak völgyében található Weichtalhaushoz. Itt összeszedelőzködik a csapat, megkapod felszerelésed is, majd rövid oktatás következik a ferrata szet használatáról

 

A Rax-Alpok északi oldalán található Grosses Höllental-völgy felé vesszük az utat, ami lélegzetelállító  meredélyekkel kápráztatja a szemet… és a sziklamászók fantáziáját.

Az első kihívást egy méretes vaslépcső állítja eléd; közel 200 lépcsőfoka után egy szolíd, de ingerdús erdei ösvényen pihenteted a combjaid. Hamarosan a sziklafalak lábánál szedelőzködünk és itt lesz érdemes felvenned beülődet a ferrata kantárral és sisakodat. Innen számos via ferrata út indul, és túravezetőd a számára szimpatikus útra visz.

 

Eláruljuk, hogy az Alpenvereinssteig vagy a Teufelsbadstubensteig lesz a számára (majd később a Te számodra is) rokonszenves útvonal. Első körben hosszú vaslétrák dolgoztatják meg a felsőtested. A sziklák csak egyre meredekebbek, néhol drótkötéllel biztosítottak.

A fenyvesek egyre ritkulnak, a kilátás egyre fantasztikusabb. Lassan felér a csapat a Rax-fennsíkra. Itt el is pakolod hátizsákodba a via ferrata felszerelést, majd az 1620 méter magasan fekvő Höllental-Aussicht kilátópont felé vesszük az irányt.

 

Itt, néhány száz méternyi levegőoszlop cirógatja a kilátó deszkáit; jól érzékelhető az alattad elterülő mélység, melynek sziklafalain felkapaszkodtál. A szemközti Schneeberg impozáns sziklafalai szintén remek fotótémaként szolgálnak. Rövid sétával éred el az Otto-menedékházat, ahol csatlakozunk az időközben felvonóval ideért család/csapattagokhoz.

Egy jól megérdemelt szusszanás és falatozás után a közeli Jakobskogel 1737 méteres csúcsára sétál fel az, akinek kilóméterhiánya van (és aki eszméletlenül szép körpanoráma-fotókat is szeretne gyűjteményébe).

Ereszkedés következik. Ha nagyon elfáradtál, felvonóval is visszamehetsz a völgybe. Ugyanakkor, a felvonóval érkezett, fiatal családtagok is dönthetnek úgy, hogy az 1000 méternyi szintkülönbséget a Wachthüttelkamm gerincén teszik meg a Weichtalhaus-ig. Itt meredek szakaszok fölött elhelyezett létrák tarkítják a gyalogutat.

Száraz időben gyerkőcök és kevésbé gyakorlott túrázók számára is testhez álló izgalom. A mai menetidő: 8 óra, szintkülönbség: 1200 méter fel/le. Az autókhoz kellemesen (esetleg kellemetlenül) elfáradva érünk vissza késő délután. A csapat nagy része ilyenkor haza szokott indulni, de dönthetsz úgy, hogy ráhúzol egy napot és a Weichtalhausban töltöd az éjszakát (20 euró per fő per éj).

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Mi az a via ferrata?

A via ferrata olasz kifejezés, jelentése: „vasalt út”. Olyan jelzett túraútvonalakat takar, melyek drótkötelekkel, vaslépcsőkkel és létrákkal biztosított sziklafalakon vezetnek. Te, mint „ferratázó” turista egy sisakot, hegymászóbeülőt, és a beülődre kötött kantárat veszel fel. A kantárpáros végén lévő karabinert ráakasztod a sziklára erősített drótkötélhez, így biztosítva magad. Ezzel a felszereléssel lehetővé válik számodra, hogy sziklamászó ismeretek és felszerelés nélkül a kiépített via ferrata utakon olyan kitett és meredek helyekre juss el biztonságban, ahova turistautak nem vezetnek, ahova eddig csak sziklamászók juthattak el. Az Alpokban az elmúlt évtized során szinte népsporttá avanzsált a via ferrata, amit egyébként német nyelvterületen klettersteignek hívnak.

Ki mehet via ferrata túrára?

A via ferratához nem szükséges semmilyen tudás vagy tapasztalat. Mivel a túrákon általában sok a gyaloglás, ezért alapvetően fontos a „túrázói állóképesség”. Természetesen a tériszony sem válik az ember előnyére. Különösebben ügyesnek/technikásnak sem kell lenned a túrához; ha biztonsággal fel tudsz mászni egy hosszabb létrán vagy gyerekkorodban sokat másztál fára, akkor birtokában vagy az ide kellő képességnek.

E mellett, ha a hazai hegyekben meg tudsz tenni egy 15-20 km-es túrát különösebb gond nélkül, akkor elég fitt vagy a ferrata túránkhoz is! Családbarát a program, így kevésbé fitt házastársak, illetve kisgyerkőcök is jöhetnek! Ők sífelvonóval utaznak fel a Rax-fennsíkra. Itt egy barátságos vár menedékház (mászókákkal). E menedékháztól kb. másfél km könnyű séta az Otto menedékház, ahol a ferratázó csapattal találkozunk. A menedékházak környékén számos gyönyörű kilátót érhetsz el könnyű sétával, jól jelölt ösvényeken. Maguk a menedékházak pedig üde gasztronómiai élményekkel várnak :).

Kiutazás, avagy “OK, de egyedül vagyok és autóm sincs!”

Gond egy szál se! A legtöbb jelentkező egyedül jelentkezik (úgy 80-85%-uk). Az autó hiánya sem gond, hiszen összeszervezzük az autójukban szabad hellyel bíró, valamint az autóval nem rendelkező résztvevőket. Neked nem kell gondod legyen rá, csupán jelezd, hogy tudsz-e autót hozni vagy nem – a többit bízd ide. Senki nem marad itthon!

 

 

Milyen felszerelésre lesz szükségem?

Ideális esetben 20-25 fokos napsütésben, kevésbé ideális esetben 7-10 fokos, ködös és esős időben túrázol. Íme a javasolt felszerelések és ruházat listája:

  • Bejáratott túrabakancs.
  • Esőálló nadrág- és túrakabát
  • Túrázáshoz való hosszúnadrág
  • polár pulcsi
  • fejlámpa (ha esetleg hosszúra nyúlna a túra)
  • Energiaszelet, energia ital
  • 25-40 literes hátizsák
  • Kalandvágy, jókedv.

 

Biztosítás

A túráinkon való részvételhez kötelező az extrémsport biztosítás. Erre a linkre kattintva add meg az adataidat és mi megkötjük neked.

Amennyiben már rendelkezel megfelelő biztosítással, kérjük küldd el nekünk a kötvényszámodat.

A jelentkezéstől számított 5 napon belül lehetőséged van sztornó (útlemondási) biztosítást kötni. Ezen a linken érdeklődhetsz a részletekkel kapcsolatban.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain