Haidsteig – via ferrata a javából

Ferráták haladóknak

“Az elején jóval nehezebbre számítottam, de egy két “akasztás” után már belejön az ember. Volt egy-két létrás szakasz, ahol egy picit féltem de így utólag visszagondolva ezek voltak a legkalandosabb részek.”

Haidsteig – via ferrata a javából

Bepattansz az autóba, és hipp-hopp a Rax-Alpok impozáns sziklafalainak tövében találod magad.  Nézed a sziklaperemeket és már most szédülsz. “Hogy fogok én oda feljutni?” De mikor túravezetőd a ferráta eszközök biztonságos használatáról tart eligazítást, már terjed a véredben az adrenalin. És igen, kemény mászás és izgalmak után ott vagy pont azon a csúcson és sziklakiszögellésben, amiben lentről nézve egy pillanatig sem hittél. Valami ilyesmi a ferrátázás: a már-már hihetetlen kihívás biztonságos teljesítése.

 

 

Egyéb információk

1 napos Via Ferrata, akár kezdőknek is!

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap – Wildenauersteig:

Indulás korán reggel Budapestről majd a Budapest – Sopron – Bécsújhely – Grünbach am Schneeberg – Seiser Toni útvonal gyors, 3 órás, leküzdése után találkozol túratársaiddal a Zweiersdorf melletti parkolóban. Innét indul utad a méltánytalanul mellőzött Wildenauersteig beszállása felé. 30-40 perc megfeszített mászás vár rád, ami kellőképpen felkészít a Haidsteig jelentette kihívásra.

Visszaérve Hirschwang felé veszitek az irányt, ahol egy helyi panzióban szálltok meg.

2. nap – Hans von Haidsteig:

A parkolóból a sárga jelzésen indulsz el a Haidsteig beszállásához (1360 m), melyet másfél órányi gyaloglással érsz el a lélegzetelállítóan szép Preiner Wand panorámájának előterében. A Haidsteig rögtön egy 10 méteres létrával mutatkozik be. Amint felértél máris a kitett mészkőfalon kapaszkodsz felfelé, elvégre ez egy D jelzésű szakasz… Ahogy haladsz felfelé a mászás könnyebbé válik, a meredekség csökken, eléred a köves gerincet. Az újabb hosszú létra jelzi, hogy kezdetét veszi a Haidsteig második szakasza. Kitartóan kapaszkodsz a csúszós falon, az egyre szűkülő hasadékban a túra legnehezebb szakaszán küzdöd fel magad. Mikor eléred a végét jelentő létrát, megkönnyebbülten mászol ki a párkányra, amin a Fekete Madonna áll, ölében könyvvel, melyben te is nyomot hagyhatsz az utókor számára – persze csak, ha nem remeg a  kezed túlzottan :) A szobor fölött folytatódik a harmadik útszakasz. A B nehézségű párkányon könnyedén szökellsz felfelé, és néhány akasztás után máris a Rax-fennsíkon állsz. A Preiner Wand csúcskeresztjénél benyomod a csúcscsokit majd vezetődet követve megkezded az ereszkedést. Ha a csúcscsoki meghozta az étvágyad, a Neue Seehüttében megállhatsz falatozni. Egy rövid pihenő után utad egy törmelékes lejtőn vezet a Haidsteig beszállásig, ahonnan a már ismert erdei úton a parkolóig sétálsz. Az késő esti órákban érkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Rax Budapesttől körülbelül 300 km-re található, az Alpok legkeletibb magashegyi régiója. A sportmászástól az igazi alpesi és trad mászásig szinte mindenféle mászóút megtalálható itt.

Felszerelés

Túrabakancs, ferrata kesztyű vagy erős szövésű festő kesztyű, 30 literes hátizsák, fejlámpa, eső és szélálló ruházat.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek megszervezése a mi feladatunk. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Szállás

A hosszú hétvége során menedékházban/falubeli panzióban szállsz meg, melynek költsége kb. 20-25 euro/fő.

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt, mert Ausztriában minden lényegesen drágább. Este, persze, lesz alkalom betérni egy vendéglőbe vagy kocsmába.Hasonló túrák, finomságok

Ferrata á la Zillertal

Ferrata á la Zillertal

Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

Egynapos via ferrata túra a Rax-Alpokban

Rocky Mountain