Hans von Haidsteig – 1 napos via ferrata a Rax-Alpokban

A környék legnépszerűbb C-D nehézségű útvonala

Meredek sziklafalak,  tízméteres létrák, feneketlen mélység a lábaid alatt..Van akit ez elriaszt, de Te, akit egyszer már beszippantott a ferráta őrület, ilyenkor jössz igazán izgalomba.

Hans von Haidsteig – 1 napos via ferrata a Rax-Alpokban

Bepattansz az autóba, és hipp-hopp a Rax-Alpok impozáns sziklafalainak tövében találod magad.  Nézed a sziklaperemeket és már most szédülsz. “Hogy fogok én oda feljutni?” De mikor túravezetőd a ferráta eszközök biztonságos használatáról tart eligazítást, már terjed a véredben az adrenalin. És igen, kemény mászás és izgalmak után ott vagy pont azon a csúcson és sziklakiszögellésben, amiben lentről nézve egy pillanatig sem hittél. Valami ilyesmi a ferrátázás: a már-már hihetetlen kihívás biztonságos teljesítése.

Egyéb információk

A via ferráta ösvény teljesítésének feltétele a jó kondíció, sportosság. Az útvonal C-D nehézségű, így nem javasoljuk, hogy ez legyen életed első via ferrátája. Ha még sohasem próbáltad, akkor gyere inkább a Hohewandra.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
1

Program

Hans von Haidsteig:

Korai kelés, korai találkozó. 5:30-kor már a BAH-csomópontnál toporogsz és miután mindenki megérkezett a Preiner Wand felé veszitek az irányt. Kb. 3-3,5 óra autózás vár rád.

A parkolóból a sárga jelzésen indulsz el a Haidsteig beszállásához (1360 m), melyet másfél órányi gyaloglással érsz el a lélegzetelállítóan szép Preiner Wand panorámájának előterében. A Haidsteig rögtön egy 10 méteres létrával mutatkozik be.

Amint felértél máris a kitett mészkőfalon kapaszkodsz felfelé, elvégre ez egy D jelzésű szakasz… Ahogy haladsz felfelé a mászás könnyebbé válik, a meredekség csökken, eléred a köves gerincet. Az újabb hosszú létra jelzi, hogy kezdetét veszi a Haidsteig második szakasza.

Kitartóan kapaszkodsz a csúszós falon, az egyre szűkülő hasadékban a túra legnehezebb szakaszán küzdöd fel magad. Mikor eléred a végét jelentő létrát, megkönnyebbülten mászol ki a párkányra, amin a Fekete Madonna áll, ölében könyvvel, melyben te is nyomot hagyhatsz az utókor számára – persze csak, ha nem remeg a  kezed túlzottan :) A szobor fölött folytatódik a harmadik útszakasz. A B nehézségű párkányon könnyedén szökellsz felfelé, és néhány akasztás után máris a Rax-fennsíkon állsz.

A Preiner Wand csúcskeresztjénél benyomod a csúcscsokit majd vezetődet követve megkezded az ereszkedést. Ha a csúcscsoki meghozta az étvágyad, a Neue Seehüttében megállhatsz falatozni. Egy rövid pihenő után utad egy törmelékes lejtőn vezet a Haidsteig beszállásig, ahonnan a már ismert erdei úton a parkolóig sétálsz. Az késő esti órákban érkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Kiutazás

Teleautó rendszerben történik, melynek megszervezése a mi feladatunk. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Felszerelés

Ideális esetben 20-25 fokos napsütésben, kevésbé ideális esetben 7-10 fokos, ködös és esős időben túrázol.

Íme a javasolt felszerelések és ruházat listája:

  • Bejáratott túrabakancs
  • Esőálló nadrág- és túrakabát
  • Túrázáshoz való hosszúnadrág (softshell javasolt)
  • polár pulcsi/extra meleg réteg
  • fejlámpa (ha esetleg hosszúra nyúlna a túra)
  • Energiaszelet, sport ital/víz (1,5-2 liter)
  • 25-35 literes hátizsák

Étkezés

Itthonról hozhatsz magaddal ételt-italt (pl: szendvics, csoki, magvak, müzliszelet), mert Ausztriában minden lényegesen drágább. A túra során általában érintünk egy hüttét. Egy kiadós étkezés, itallal kb. 12-20 euro-ba kerül.

Erőnlét

A via ferráta ösvény teljesítésének feltétele a jó kondíció, sportosság. Az útvonal C-D nehézségű, így nem javasoljuk, hogy ez legyen életed első via ferrátája. Ha még sohasem próbáltad, akkor gyere inkább a HohewandraHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain