Dolomitok Delux: Via ferrata haladóknak

Áttekintés

Nem vagy már tanuló, hanyagoljuk a felkészítő A-B via ferratákat… irány a Dolomitok legizgalmasabb sziklafalai, ‘húzósabb’ ferratái! Itt C-vel, de inkább D-vel kezdődik az ABC. Túravezetőd Kádár Feri, hegymászóoktató és ipari alpinista; Feri az Alpok ferratáit úgy ismeri, mint saját veteményeskertjét.”

Dolomitok Delux: Via ferrata haladóknak

Ha hiányzik a beülő szorítása, a karabinerek csattogása és az alábukó sziklafalak látványa; készen érzed magad arra, hogy bevállald az iKaland egyik híresen nagy adrenalin löketét… akkor itt az ideje, hogy belekóstolj a via ferratázás igazi ízébe. Nem vagy már tanuló, fenébe a felkészítő és bemelegítő mászásokkal, irány a Dolomitok fifikás és kitett sziklafalai! Erre a 4 napos túrára bátor és ferrata tapasztalattal rendelkező sporttársak jelentkezését várjuk.

Egyéb információk

A túrának nem alapfeltétele a Dolomitok I de fontos a via ferráta tapasztalat. A túra tökéletes felkészítés komolyabb magashegyi mászásokra, mint a Grossglockner-Stüdlgrat mászás.  

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
3
Kulturális sokk
1

Program

1. nap: Cortina d’Ampezzo

Utazás a Dolomitok központjában található Cortina d’Ampezzo városba. Felállítod sátradat a kempingben, megvacsorázol, majd tájékoztatást kapsz az előtted álló napokról.

2. nap: Ettore Bovero ferrata – Col Rosa (2160m)

Ez a gyönyörű, de nehéz ferrata a Col Rosa délnyugati falát keresztezi. A hegy maga a Tofana és a Pomagagnon csoport között magányosan magasodik a völgyben, csúcsáról páratlan kilátás tárul eléd. Habár maga a mászás nem túl hosszú (200 méter szintkülönbség), függőleges falaival, kitettségével és meredekségével azt az érzést kelti, mintha igazi hegymászó lennél. A csúcsról egy meglehetősen meredek ösvényen szépen visszasétálsz a kempingbe és a napot (akár) egy vidám sörözéssel zárhatod.

3. nap: Albino Michielli Strobel ferrata – Punta Fiammes (2240m)

A Strobel klasszikus és népszerű ferrata a cortinai régióban. Ennek ellenére nem szabad lebecsülni: a majd 600 méteres mászás jelentős erőnlétet követel meg a túrázótól. A kilátás Cortinára és a körülötte fekvő hegyekre szavakkal leírhatatlan, fenséges.

Hasonló nehézségű túra
– Garda-tó
Ennél könnyebb túránk
– “Bevezetés” a Dolomitokba

Erre a ferratára is a kempingből indulsz. Az úton átkelve hamar meredeken emelkedik utad egy törmeléklejtőn keresztül. A ferrata egy széles párkányon kezdődik, itt veszed fel a via ferrata-szettet, de még pár percet biztosítás nélkül sétálsz a párkányon, majd egy széles kéményben elkezed a felfelé mászást. Ezen a ferratán van minden: keskeny gerinc, függőleges fal, több méter hosszú létra, mélység és kilátás. A ferrata végén még gyalogolni kell a csúcsig egy jó negyedórát, de aztán eléd tárul Cortina, és akkor már elfelejted a fáradtságot a karodban és a lábadban, és egyetlen gondolatod a fényképezés lesz. Lefelé egy kellemes ösvényen haladsz, ami egy meredek törmeléklejtőbe torkollik. A nap végén szépen besétálsz a kempingbe.

4. nap: Giuseppe Olivieri ferrata – Punta Anna (2731m), Tofana di Mezzo (3244m)

A legvégére maradt túrád talán legszebb, de biztosan legmagasabb hegye, a Punta Anna. A ferrata vitathatatlanul a Dolomitok egyik legszebb biztosított útja. (Habár ezt az összes Dolomitok ferratára rámondhatjuk.) A kilátás innen is pazar, főleg a Tofana di Rozes fenséges déli falára. A túrát jó erőnlét, illetve szép időesetén össze lehet kapcsolni a Gianni Aglio ferratával, ami a Tofana di Mezzo (3244m) csúcsára visz fel. Amennyiben a túravezető, az időjárás és a csapat úgy dönt, hogy megpróbálják a Tofana di Mezzót is megmászni, abban az esetben a csúcsról lanovkával térsz vissza.

5. nap: Hazautazás

Táborbontás után indulsz haza. Ha esetleg még érzel magadban elég energiát, akkor a túravezetőt rá lehet beszélni egy kisebb ferratára a környéken, aminek kiléte egyelőre maradjon titok.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés

A Dolomitok Olaszország legészakibb területén fekszik Bolzanótól keletre. A név árulkodó, a hegység ugyanis többnyire dolomitból épül fel. A 3000 méter fölé emelkedő csúcsok között anno állóháborút vívtak egymással a németek és az olaszok, ezért számos helyen máig láthatók a világháborús “emlékek” a sziklaszirteken. Ezek közül az egyik barlangjáraton Te is végigsétálsz majd.

Időjárás

Mivel a Dolomitok 3000 méter fölé emelkedik, ezért a csúcsok nyár kivételével állandóan hóval borítottak. Az utolsó hófoltok többnyire júniusra olvadnak le, de október magasságában már ismét a tél veszi át az uralmat. Mint bármely más hegynél, így itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Bármikor leszakadhat az ég, de ugyanilyen erővel a 3 nap alatt ragyogó napsütésben lehet részed. A magasabban fekvő területeken 0 és 5 fok között alakul a hőmérséklet, esténként még az alacsonyabb térszínű vidékeken is fagyhat.<

Felszerelés

Mivel a túra részvételi díja tartalmazza a felszerelésbérlést, ezért komoly hegymászó cuccokkal nem kell készülj. Természetesen saját via ferrata-szettet, sisakot és beülőt hozhatsz magaddal. Kényelmes túrabakancs, esőkabát és meleg holmira szükséged lesz. Az éjszakákat kempingben töltöd, így sátrat hoznod kell magaddal.

Árak

Olaszország jóval drágább hazánknál, így ha nem hozol magaddal saját élelmet, azt a pénztárcád bánhatja. A kajaköltség minimum 20-25 €/nap, ha a kemping éttermét részesíted előnyben.

Utazás

Az utazás egyénileg történik. A lejutás Cortina d’Ampezzóba nem bonyolult. Graz után tarts Klagenfurtnak, majd Villachnak. Villachnál fordulj rá a salzburgi autópályára, amiről Spittalnál térj le Lienznek. Lienznél az olasz határ felé tarts, majd a határátkelő után kb. 10 kilométerre fordulj balra, Cortinának. A kemping kb. 1 kilométerre van vissza a városkától.

Kisbuszos utazásra van lehetőség, ennek ára 100 €/fő (minimum 4 fős csoport esetén).Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain