1 napos via ferrátázás a Hohe Wandon

Felkészítés technikás via ferrátákra - akár kezdőknek is

Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden belefér 24 órába – az Alpok keleti nyúlványának legjobb “villám ferrátáit” válogattuk össze, hogy akár teljesen kezdőket is felkészítsünk a komolyabb, kombinált túrák kihívásaira.

1 napos via ferrátázás a Hohe Wandon

Szombat hajnalban még kezdőként foglalsz helyet a Hohe Wand déli falaihoz tartó “expressz járaton”és izzadó tenyérrel faggatod túravezetődet a vasalt utak nehézségeiről. Hitetlenkedve fogadod a napi tervet – amelyben 2-3 via ferráta ösvény teljesítése szerepel, A-tól C-D nehézségig.

Eközben szinte észrevétlenül elrepül az autózással töltött idő és vezetőd már serényen magyarázza a via ferráta kantár használatát és a biztonsági tudnivalókat, a bemelegítésnek szánt A-B-s nehézségű via ferráta beszállása mellett. Az út teljesítése után nem áll meg a csapat, következhet egy kicsit nehezebb, de szintén emészthető hosszúságú ferráta.

Egy über tapasztalt sziklamászó és via ferráta guru lesz a mestered, így meglehetősen gyors fejlődésre számíthatsz.

A nap további részében A-tól D-ig tartó nehézségi skálán ferrátázhatsz, ezzel tökéletesen felkészülve pl: a Marmolada (3343 m kihívásaira)

A ferráta ösvények errefelé rövidebbek, így ha esetleg kifáradsz “útközben” is ki tudsz szállni. Ebben az esetben a Hubertushaus teraszán ejtőzöl egy pohár sör vagy egy fincsi üdítő társaságában.

 

Egyéb információk

Szerencsére a környék bővelkedik a vasalt ösvényekben, így A-tól E nehézségig mindenki boldoggá tehető. Ha még sohasem via ferrátáztál, elsajátítod az alapokat és belekóstolsz a középhaladó/haladó szintű ferrátázásba. Ha már ferrátáztál akkor túravezetőd mutat egy-két profi trükköt, amivel tovább mélyítheted a tudásod. Így vagy úgy, de egy ilyen nap után már betervezhetsz komolyabb és hosszabb útvonalakat is (pl: Marmolda (3343) - gleccsertúra és via ferráta), amelyeknek felkészülten és önbizalommal vághatsz neki.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
2

Program

Kora délelőtt, 6:00-kor találkozol társaiddal és oktatóddal a BAH-csomópont közelében. Gyors ismerkedés után a Keleti-Alpok felé autóztok, a cél a Hohe Wand. (Ez a vidék a bécsi sziklamászók és via ferrátázók kedvelt kirándulóhelye, egynapos “hegyi testnevélés órához” nem találsz ennél jobb helyszínt.)

Rövid gyaloglás után a Hubertushaus menedékház közelében kezdődik az okítás. Ha még nem via ferrátáztál korábban, akkor az alapvető biztonsági és technikai tudásanyag kerül terítékre. Természetesen nem csak elméletben. Ha már via ferrátáztál, akkor is. Tisztába tesszük a “homályos foltokat” is.

Egy über tapasztalt sziklamászó és via ferráta guru lesz a mestered, így meglehetősen gyors fejlődésre számíthatsz.

A ferráta ösvények errefelé rövidebbek, így ha esetleg kifáradsz “útközben” is ki tudsz szállni. Ebben az esetben a Hubertushaus teraszán ejtőzöl egy pohár sör vagy egy fincsi üdítő társaságában.

A túrára teljesen kezdőként is bátran jelentkezhetsz.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

 

Földrajzi fekvés:

A Hohe Wand a bécsiek egyik “házi hegye”, amely alig több mint 1000m tszf. magassága ellenére igazi alpesi hangulatot áraszt. Budapestről 2 és fél óra alatt elérhető (260km), Wiener Neustadttól 20km-re helyezkedik el. Az egészen könnyűtől az extrém nehézségig találsz via ferráta ösvényeket.

Felszerelés:

Ideális esetben 20-25 fokos napsütésben, kevésbé ideális esetben 7-10 fokos, ködös és esős időben túrázol. Íme a javasolt felszerelések és ruházat listája:

  • Bejáratott túrabakancs.
  • Esőálló nadrág- és túrakabát
  • Túrázáshoz való hosszúnadrág
  • polár pulcsi
  • fejlámpa (ha esetleg hosszúra nyúlna a túra)
  • Energiaszelet, víz/folyadék (min. 1,5 l)
  • 25-35 literes hátizsák

A technikai felszerelést mindenkinek biztosítjuk. (Sisak, beülő, via ferráta kantár, kötél stb..)

Kiutazás:

Teleautó rendszerben történik (a csapatból valaki autóval jön és a többiek beszállnak mellé), melyet az iKaland megszervez. Jelentkezéskor kérünk, tudasd velünk, hogy van-e hely az autódban, illetve hogy autóval vagy anélkül jössz-e.

Étkezés

A túrára mindenképpen készülj 1 napi hideg élelemmel (pl: szendvics, csoki, müzli), mert útközben nem nagyon lesz lehetőséged vásárolni. Minimum 1,5 liter folyadékot is hozz magaddal.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain