Kilimandzsáró a Machame ösvényen és akklimatizáció a Merun – [50 000 Ft kedvezménnyel]

Ha ezt az opciót választod a Meru és a Kilimandzsáró túrák részvételi díjának összegéből 50 000 Ft kedvezményt kapsz

Harcedzett expedíciós mászók vezetésével mászhatod Afrika szent hegyét, akik minden évben heteket töltenek 5000 méter fölötti magasságban. Az ő vezetésükkel maximális a csúcsesélyed és a biztonságod, hiszen mérföldekről felismerik a magashegyi betegség tüneteit és megkezdik kezelését. Eddig 85%-os statisztikával juttattunk fel embereket a Kilimandzsáró tetejére, az Uhuru-csúcsra.

A Kilimandzsáró előtt, a Mt. Meru-n érdemes egy főpróbát tartani (felkészülés és akklimatizációs túra), ezt minden évben megtesszük.

Kilimandzsáró a Machame ösvényen és akklimatizáció a Merun – [50 000 Ft kedvezménnyel]

Coca Cola Trail… Ismerősen hangzik? Rengeteg túraútvonalnak adhatták volna ezt a gúnynevet, mégis a Kilimandzsáró klasszikus útja, a Marangu kapta. Évek óta egyre többen és többen vágnak neki Afrika szent hegyének, a Kilimandzsárónak, hogy elmondhassák magukról, fent voltak a csúcson. Mi is Földünk legkönnyebben mászható magashegyére invitálunk, de egy kicsit másképp: a Machame, vagy szintén gúnynevén a Whiskey útvonalon.

Gúnyneve onnan származik, hogy a lightos Coca-Colához képest ez a túra kicsit erősebb, viszont annál szebb. Hét napot töltünk a hegyen, miközben körbejárjuk a hatalmas kráter déli lejtőit és mellesleg alaposan akklimatizálódunk is.

A Kili mászás után az új 3 napos ethno túrára és szafarira is maradhatsz.



Mielőtt elkezded becsomagolni a bőröndöd, a felkészüléshez ajánljuk figyelmedbe a helyes akklimatizáció 11 szabályát.

Tudtad? Egy 5000 méter feletti hegyen a csúcsmászási arány 38-50% körül mozog, a Kilimandzsárón 66%. Ha betartod az akklimatizáció szabályait, statisztikáink szerint 30%-al jobbak az esélyeid.

Amennyiben érdekelnek az akklimatizációs szabályok kattints ide

 

Letöltés

 

Egyéb információk

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészülés lehet a Kilire, de akár egy Grossvenediger vagy egy Ankogel is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
3

Program

Vélemények a túráról:

“A magyar túravezető egyszerűen fantasztikus volt! Figyelmes és nagyon megértő, ugyanakkor remek tanácsokat adott és mindenre volt szeme. A türelméről pedig ódákat tudnék zengeni! :) Kiváló vezető, útitárs, barát és buli-joker is! :)

A Kilimandzsáró után elmondhatom, hogy ismét remek és színvonalas volt a szervezés! A túravezetők fantasztikusak! Vidámak, kedvesek, ugyanakkor nagyon értik a dolgukat. Már 4. alkalommal túráztam az ikaland szervezésében és legközelebb is őket fogom választani! Csak ajánlani tudom mindenkinek!” – Gazda István

A Kilimandzsaro mászás előtt akklimatizálódhatsz a Meru hegy megmászásával!

1. nap: Érkezés a Kilimandzsáró lábához

Budapesti vagy bécsi indulással és amszterdami átszállással, este landolsz a Kilimandzsáró repülőterén. Az éjszakát Arushában töltöd egy helyi viszonylatban jónak számító szállodában. A városból gyönyörűen fénylik Afrika legmagasabb hegyének hósipkás teteje.

2. nap: Arusha – Machame kapu (1650 m) – Machame tábor (2750 m)

A reggeli órákban találkozol a kötelezően felfogadott tanzán vezetőddel, valamint átadod felszerelésed java részét a hordároknak. Nálad csak a napi túrához szükséges felszerelés marad: enni- és innivaló, napszemüveg, napkrém, esőköpeny. Nem is kívánsz az első napon semmi plusz súlyt, mert a Kilimandzsáró egyik legnehezebb, de egyben legszebb ösvénye vár téged, a Machame, mely a hegy lábánál álló apró faluról kapta nevét. A sűrűn növő fákról hatalmas liánok csüngnek le, amelyek mohásak a hatalmas páratartalomtól. Mesebeli a táj, de örülni fogsz a nap végén, hogy nyugovóra térhetsz az előre felállított sátradban.

[Táv: 11 km; Szint: fel 1100 m; Menetidő: 5-7 óra]

3. nap: Machame tábor (2750 m) – Shira tábor (3810 m)

Ismét kemény napra számíthatsz. Újabb 1000 méteres emelkedést kell leküzdj, mely alatt a köderdőket lassan váltják a bozótosok. Ezek némelyike mérgező, ezért légy óvatos az ösvényen. 3300 méter felett kitisztul a táj, megpillantod végre a csúcsot, de ezzel párhuzamosan fogyni kezd a levegő. Lassulsz, de nem baj, mert időd rengeteg van és a táv nem hosszú. A 4-5 órás menet után a Kilimandzsáró harmadik, kevésbé ismert kráterének (Shira) a szomszédságában töltöd az éjszakát .

[Táv: 5 km; Szint: fel 1060 m; Menetidő: 4-5 óra]

4. nap: Shira tábor (3810 m) – Barranco-menedék (3970 m)

A mai nap a látványos panorámákról és az akklimatizációról szól. Testközelből is szemügyre veheted a hatalmas Kibo krátert, amint lassan, kimért lépésekkel fölmászunk a Lava tower (Lávatorony) tövébe, 4600 méter fölé, hogy majd alábukjunk a Barrancó völgybe, ahol az éjszakát töltjük.

[Táv: 10 km; Szint: fel 850 m; Menetidő: 6-8 óra]

5. nap: Barranco-menedék (3970 m) – Karanga-völgy (4000 m)

A mai napon a Karanga-völgy felé veszed az irányt. Alig több mint 4 órás túrára, és mindössze 30 méteres szintemelkedésre kell számíts. Kell ez a nap, hogy az elmúlt 2 nap megpróbáltatásait kiheverd. Az ösvény a központi vulkáni kúp oldalában vezet, füves és poros terepen. Látvány alapján nem a legszebb, de a sikeres mászás szempontjából a legideálisabb nap a mai. [Táv: 6 km; Szint: fel 30 m; Menetidő: 4-5 óra]

6. nap: Karanga-völgy (4000 m) – Barafu-menedék (4670 m)

Alig 1 óra túrázás után hirtelen szembefordulsz a heggyel, és nekivágsz a meredek emelkedőnek. Megfontolt, kimért meneteléssel 4 óra múltán pillantod meg a Barafu-menedéket, ahol az éjszakát töltöd. Ez a legmagasabban töltött éjszakád… és valószínűleg nem itt fogsz a legjobban aludni.

[Táv: 4 km; Szint: fel 670 m; Menetidő: 4 óra]

7. nap: Barafu-menedék (4670 m) – Uhuru Peak (5895 m) – Mweka-menedék (3070 m)

A csúcstámadás napja. Korán, hajnali 2 órakor ébredsz. Odakint mínuszok repkednek, de te már talpon vagy és nekivágsz a csúcsnak. Az utolsó néhány száz méteren már hóban túrázol, ami a nyugati lejtőn gleccserként szakad le a mélybe. A kutatók szerint a gleccser 20 év múlva teljesen elolvad, ami a Kilimandzsárót nem csak látvány miatt kínozza meg, hanem az édesvíz is eltűnik ebből a zónából. Átvágva a még havas és jeges tájon dél magasságában érkezel fel az 5895 méter magas Uhuru Peakre. Nem sok időt töltesz a csúcson, mert utol kell érd a hordárokat, akik eddigre már a Mweka-menedéknél várnak rád.

[Táv: 16 km; Szint: fel 1225 m, le 2925 m; Menetidő: 12-14 óra]

8. nap: Mweka-menedék (3070 m) – Mweka-kapu (1640 m) – Arusha

A mai napon alig 3-4 órás ereszkedés után befutsz Mweka faluba, ahol már vár rád a kisbusz, amivel visszajutsz Arusha városába, ahol végre lezuhanyozhatsz. A délutánt pihenéssel töltöd.

[Táv: 9 km; Szint: le 1430 m; Menetidő: 3-4 óra]

9. nap: Utazás Budapestre

Ma nem kell korán kelned, alhatsz délig. Még így is marad időd, hogy felfedezd Arushát, mielőtt a délutáni órákban elindulsz a repülőtérre. Az egész éjszakás út alatt elmerengsz az elmúlt hét eseményein, és büszkén dőlhetsz hátra, hogy feljutottál a Kilimandzsáróra (és esetleg a Merura egyaránt).

Felszerelés és infó

Feltételek, előzetes tapasztalat

A túra nem igényel semmiféle technikai tudást/előzetes hegymászó tapasztalatot, de mivel közel 6000 méterre jutunk fel, elengedhetetlen a megfelelő akklimatizáció és a jó állóképesség. A Meru megmászása kiváló felkészülés lehet a Kilire, de a marokkói Toubkal vagy akár a Grossvenediger is megfelelő erőfelmérő lehet a túra előtt.

A felkészüléskor egyformán fontos a fizikai és a mentális állóképesség megedzése. Fel kell készítened a tested a sorozatterhelésre, naponta 10-12 km-t kell megtenned, egyre magasabb régiókban. A mentális felkészültség pedig leginkább akkor szükséges, amikor már úgy érzed, nem bírod megcsinálni és esetleg a feladás határán táncolsz. Ez jellemzően a csúcsmászás éjszakáján jelentkezik.

Ha nem vagy biztos magadban, bátran keress minket az érdeklődés űrlapon és segítünk a felkészülésben.

Kötelezően fizetendő helyszíni költségek

Expedíciós csomag – Kilimandzsáró: 1000 USD/fő – a helyszínen, érkezéskor fizetendő

Expedíciós csomag – Meru: 300 USD/fő – a helyszínen, érkezéskor fizetendő

Az expedíciós csomag tartalmazza:

 • Hegyi és reptéri transzfereket oda-vissza (amennyiben nem a csapattal repülsz, extra díj fizetendő kb. 25-30 USD/fő/út)
 • Nemzeti park belépőket és engedélyeket
 • Teljes ellátást (napi 3 étkezés + ivóvíz) a hegyi napokon

Az expedíciós csomag nem tartalmazza:

 • A repülőjegy költségét, amely kb. 200 – 300.000 Ft – a repülőjegy megvásárlási időpontjától és légi társaságtól függően.
 • Vízumot – belépéskor fizetendő 50 USD/fő
 • Biztosítás díját (kötelező) – Az általunk köthető EUB Air & Cruise Outdoor biztosításának költsége 1710 Ft/nap.
 • Borravalót  – A Kilimandzsárón elvárt a túra utáni borravaló, amit a helyi vezető szétoszt a szakács és a hordárok között. (Javasolt összeg – 150-200 USD, lehetőségeidhez mérten.)

Földrajzi fekvés

A Kilimandzsáró 5895 méteres magasságával Afrika legmagasabb pontja. A korábbi, kb. 20 éves térképeken még 6010 méter szerepel, azonban az újkori mérések megfosztották a szent hegyet a 6000-es titulustól. A Meru a Kilimandzsáró kistestvére, s annak tőszomszédságában áll (4556 méter). Mindkét hegy vulkáni eredetű, azonban egyik sem aktív tűzhányó. 3000 méter alatt sűrű és párás köderdők borítják. Az állatvilág a hegyet szépen lassan elhagyta, kiváltság látni egy-két kóbor zsiráfot vagy elefántot.

Időjárás

A Kilimandzsáró a déli szélesség 3. fokán fekszik, ezért annak lábánál trópusi körülményekre számíthatsz. Az összefüggő esőerdők és szavannák már a múlté, de a klíma a régi. A hegy lábánál – Arushában – nyári hőségre számíthatsz, 25 fokos nappali középhőmérséklettel.

Felfelé haladva folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet, ez főleg az első szakaszon jelenthet gondot, mert 2 nap alatt 3000 métert emelkedsz. A fagyhatár valamivel 5000 méter felett ér majd, de az éjszakák már a Karanga-völgyben is fagyosak lehetnek. Esőre inkább az alsóbb régiókban kell számítani, ahogy nő a magasság ennek egyre kisebb az esélye.

Kultúra

A Kilimandzsáró a vidék népeinek szent hegye. Mivel a hegy szent, ezért térsége korábban lakatlan volt, éppen ezért hagyományaikat őrző, népviseletbe bújt népcsoportokkal a mászás alatt nem fogsz találkozni. Moshi és Arusha két nagyváros, túl sok látnivalóval nem szolgálnak, de a piac mindkét városban izgalmas és érdekes látvány. A hegy lábánál ma kávét termesztenek, ez vonzotta az emberek ezreit ide. A Kilimandzsárótól 100 kilométerre délre élnek a maszályok, az afrikai szavannák legismertebb népcsoportja, akik állattartásból és újabban turizmusból élik túl a globalizációt.

Felszerelés

A túra részvételi díja minden tábori felszerelés bérleti díját tartalmazza. Amivel készülnöd kell, azok a következők:

 • Nagy, 60 literes hátizsák (ezt hordár viszi, ne legyen több 15 kilónál)
 • Kis hátizsák (ebben viszed az adott napi felszerelésedet, élelmedet)
 • Kényelmes és meleg túrabakancs, túrazoknik és egy sportcipő/túracipő
 • Szél- és vízálló túrakabát és -nadrág, meleg alulöltözet, sapka, meleg és vékony kesztyű, csősál/símaszk
 • Túrabot
 • Meleg téli hálózsák (-10-15 °C komfortú)
 • Fejlámpa + tartalék elem
 • UV-szűrős napszemüveg
 • Naptej, szúnyogriasztó spray/tapasz
 • Rövidnadrág, hosszú ujjú vékony ing
 • Elsősegély és egészségügyi csomag (kötszer, ragtapasz stb.)
 • Kulacs, energiaszeletek, csoki-müzli szelet

Amit semmiképp ne hozz magaddal:

 • Sátor (ezt helyben megkapod)
 • Hágóvas, jégcsákány
 • Gázfőző (tábori szakács főz az egész csapatra)

Fontos! A hordárokkal reggel és délután találkozol, tehát amire napközben szükséged van azt mindenképpen a kis hátizsákba tedd. A felszerelést vízálló tasakokba vagy zacskóba pakold, hogy a táborba érve ne érjen kellemetlen meglepetés.

Szállás

Moshiban/Arushaban kényelmes, de egyszerű szállodai szobákra készülj fel. A szálláson reggelit is kap a csapat. Privát zuhanyzó minden szobához jár. A mászások alatt jó minőségű sátrakban alszol, külön sátor lesz felállítva az étkezésekhez.

Élelem

Kevesen jönnek úgy haza Tanzániából, hogy ne lett volna gyomorpanaszuk. Ettől függetlenül elkerülhető a hasmenés és gyomorrontás, ha odafigyelsz túravezetőd tanácsaira. A városokban legyél nagyon óvatos, soha ne igyál csapvizet és inkább csak hámozható gyümölcsöket fogyassz. Ez főleg a mászás előtt fontos.

A hegyi napokon a tábori szakács főz a csapatra, általában bőséges fogásokkal számolhatsz. Próbálnak az európai ízlésnek megfelelni, ami néha nem jön össze. Leggyakrabban csirkét és rizst fogsz enni.

Utazás

Budapestről vagy Bécsből indulva, amszterdami átszállással jutsz el a Kilimandzsáró reptérre, ahonnan egy transzferrel jutsz el a szállodába. A repülőjegyre (Budapest – Arusha – Budapest) kb. 200-300.000 Ft-tal érdemes számolni, de ez nagyban függ a vásárlás időpontjától és a kiválasztott légi társaságtól. A repülőjegy vásárlásban természetesen segítünk.

Pénz, bank

Arushaban van bank, pénzváltó és pénzautomata. A dollárt valamivel jobban szeretik, az automaták a VISA-t és a MasterCardot mindenhol elfogadják. Utazási csekket csak néhány bank fogad el, jobb ha nem próbálkozol vele.

Oltás, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségben, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált, a Tetanusz és a Diftéria elleni oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriára nem kell számíts. Az oltásokkal kapcsolatban nézz körbe az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Tanzániában a higiéniás szint elmarad az európaitól, de a helyzet a Kilimandzsáró térségében egyre inkább javul. A szállodák tiszták és kulturáltak, fertőzéstől nem kell tartani. A hegyen a WC-zés komoly probléma, mivel egyre többen másszák Afrika legmagasabb hegyét. Fürdeni a túra alatt nem fogsz tudni, de kéz- és arcmosásra naponta kétszer melegítenek neked vizet. Csapból soha ne igyál, és kerüld a jégkockát az italodban.

Vízum

Vízum mindenképpen szükséges. A tanzániai vízumot a határátkelőn lehet kiváltani, ennek ára helyben 50 dollár. Túravezetőd a hivatalos kérelmeket segít kitölteni.



Ezek a mászótúrák is döfik:

Rocky Mountain