Elbrusz: mászás Európa tetejére (5642 m) – [20.000 Ft kedvezménnyel]

Seven Summits - Európa

Az európai kontinens legmagasabb pontjának megmászása mesteri taktikával, übertapasztalt hegyivezetővel, rugalmas szervezésben.

Elbrusz: mászás Európa tetejére (5642 m) – [20.000 Ft kedvezménnyel]

Földrészünk legmagasabb csúcsára, a világ “Seven Summits”-ának egyikére készülsz. A grúz-orosz határ közelében emelkedő hegynek szakrális jelentősége van az ott élő, többezer éves kultúrájú kabarok és a világ hegymászói számára egyaránt. Az Elbruszt megmászni nehéz kihívás, de a gyalogtúráért a rendkívül színes élővilág és kultúra kárpótol. Európában vagyunk ugyan, de a légkör és a hegy merően más, mint az Alpok. Mégsem Ázsia, hiszen az itteni hegyiemberek öntudatosabbak és lobbanékonyak. Ez a Kaukázus. Csodálatos mászásra készülsz 5642 méteres magasságba, hogy onnan tekints le egyszerre Ázsiára és Európára. A sikert egy kétnapos trekkinggel koronázod, melynek során a Kaukázus újabb és újabb arca tárul eléd.

A fotók nagy részét Dr. Dávid Dezső készítette. Köszönjük!

Egyéb információk

A túrára való jelentkezésnek alapfeltétele a magashegyi túratapasztalat. Nem árt, ha jártál korábban 4000 méter felett. Ha még nem tetted, akkor Dom, Weissmies vagy Mont Blanc túrák tökéletes felkészítést nyújtanak.   A mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:  -minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot - ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat -mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között. A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek. -onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét - vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a szállás és egyéb extra költségek 100%-ban őt terhelik. Az expedíciós csomagból/részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség. -amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását -a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében


A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Kulturális sokk
2

Program

1.nap: Utazás Budapest – “Ásványvíz”

Budapesti indulással és kényelmes moszkvai átszállással éred el az Elbruszhoz legközelebbi nagyobb várost. Mivel az esti órákban érkezel, ezért nem utazol tovább, hanem pihensz egyet és szétálhasz egyet egy csodás post-szocialista városban és alkalmad nyílik némi élelmiszerellátmány beszerzésére is a következő szűkösebb napokra.

2. nap: “Ásványvíz” – Terszkol (2150 m) – Cseget-csúcs (3404 m) – Terszkol (2150 m)

Hajnalban taxival indulsz a Kabard-Balkárföldön található Terszkol faluba. A reggeli órákban megérkezel szálláshelyedre, azonban csak délig kapsz pihenőt, mert délután megkezded első akklimatizációs túrádat a Cseget csúcsára. Kb. 3000 méteres magasságig ülőszékes felvonóval mész, majd onnan rövid, kb. 3 órás túrára indulsz a csúcsra. A Csegetről tisztán látszik a következő hét célja, az Elbrusz. Estére visszaérsz Terszkol falujába.

 

3. nap: Azau (2350 m) – MIR-állomás (3470 m) – Priut 11 (4157 m) – Barrels Hut (3750 m)

A reggeli órákban Terszkolból taxival felmész Azau faluba, ahonnan felvonóval folytatod utadat a 3470 méteren található MIR-állomásig. Megrakott zsákoddal a hátadon gyalog mész a vulkáni kőzettől holdbélinek tűnő tájon egészen a Barrels Hut (helyi nevén Garabashi) állomásig, ahol hátrahagyod a cókmókod, majd kevés vízzel a kezedben akklimatizációs sétát teszel a Priut 11 menedékházig (4157 m). Rövid pihenő után visszaindulsz az olajos hordókhoz, ahol az éjszakát töltöd majd.

 

4. nap: Barrels Hut (3750 m) – Pastuchov-sziklák (4690 m) – Priut 11 (4157 m)

Reggel zsákodat a hátadra kapod és irány a hegyoldal. 3 órás túra után érkezel meg a Priuthoz, ahol hátrahagyod zsákodat, majd folytatod utadat a távolban körvonalazódó Pastuchov-sziklákig. Ez az Elbrusz vulkáni kúpjából szinte idegen testként kitüremkedő kőhalom az egyetlen olyan hely ebben a magasságban, amit nem fed hó. Délután 3 órára érsz a sziklákhoz, ahonnan egy rövid pihenő után visszaindulsz a Priut 11-hez.

5. nap: További akklimatizáció

E napon a Priutból egy rövid túrát teszel. Ha tegnap nem sikerült a Pastuchov-sziklákat elérni, ma megteheted, de pihenőnapot is tarthatsz.

 

6. nap: Priut 11 (4157 m) – Elbrusz nyugati csúcs (5642 m) – Elbrusz-nyereg (5200 m) – Elbrusz keleti csúcs (5621 m) – Priut 11 (4157 m)

A Priut 11-ből hajnali 2 órakor indulsz a várva várt csúcstámadásra. A gyönyörű és fagyos (akár -20 fok) napkelte a Pastuchov-szikláknál ér. Délben már az Elbrusz nyugati csúcsán majszolod a csúcscsokit. Ha lesz még hozzá erőd, megpróbálkozhatsz az Elbrusz keleti csúcsával is. Estére érsz vissza a Priut menedékházba.

 

7. nap: Priut 11 (4157 m) – MIR-állomás (3470 m) – Terszkol (2150 m)

Reggel gyalog mész a MIR-állomásig, ahonnan már felvonóval folytatod utadat vissza Azau faluig. Azau faluban a felvonó állomás melletti büfében megkóstolhatod a kaukázusi saslikot és bevásárolhatsz a bazárban szuvenírekkel. A szállásod hotelben lesz Terszkol falujában.

8-9. nap: Tartaléknap/Trekking a Baksan- és/vagy Irik-völgyekben

Hogyha nem sikerült a csúcsmászás, akkor íme akár két tartaléknap is. Hogyha ezeket nem kell felhasználni, akkor irány az Észak-Kaukázus kies völgyei. Taxival lemész Elbrusz faluba, túrád kiinduló pontjára. Innen indul a Kaukázus egyik legszebb trekkingútvonala az Irik-, azaz magyarul a Zöld-völgybe. Napi kb. 15 kilométeres távok várnak rád, az éjszakát sátorban töltöd a hegyek között. Egyéb esetben a Baksan-völgyben túrázol. Helyben dönti el a csapat, hogy melyik útvonalat választjátok – ebben az esetben fél-demokratikusan dől el: a végső szó a túravezetőé…

 

10. nap: Hazautazás

A hajnali órákban minibusszal Ásványvíz városába utazol. A repülőgép általában kora délután száll fel és estére már Budapesten is vagy, Európa legmagasabb csúcsával a lábaidban.

Felszerelés és infó

 

A mászás egy vezetett, csoportos expedíció, ami a következőket jelenti:
-minden helyzetben a túravezető dönt, engedélye nélkül szigorúan tilos elhagyni a tábort vagy a csapatot – ennek be nem tartása az expedícióból azonnali kizárással járhat
-mivel szervezetünk különbözőképpen reagál a magasságra, ezért előfordulhat olyan szituáció, amikor az erősebb túrázók feljebb, a gyengébbek pedig lefelé mennek, ketté válik a csapat. Ilyen esetekben a túravezető döntése és instrukciói alapján előfordulhat, hogy a túrázó, alacsonyabb magasságokban, biztonságos terepen, egyedül, a túravezető jelenléte nélkül teszi meg a távot két tábor között.
A túrára éppen ezért csak olyan túrázók jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy jelentős magashegyi tapasztalattal rendelkeznek.
-onnantól ha a túrázó elhagyja az expedíciót pl: betegség, rosszullét – vagy a kiírt programrend előtt fejezi be, a szállás és egyéb extra költségek 100%-ban őt terhelik.
Az expedíciós csomagból/részvételi díjból visszatérítésre nincs lehetőség.
-amennyiben a túravezető úgy ítéli meg, hogy a túrázó bármilyen okból (pl: egészségügyi, felszerelés szempontjából) nem alkalmas a túra folytatására javasolhatja az expedíció megszakítását

-a kiírt program egy tervezet, melyet a túravezető változtathat a túrázók állapota és az időjárás/körülmények függvényében 

Földrajzi fekvés:

Az Elbrusz 5642 méteres magasságával a Kaukázus és Európa legmagasabb pontja. A hegyvonulat nagyobbik része Oroszországban és Grúziában húzódik, kisebbik részét Azerbajdzsán uralja. A Kaukázus fiatal lánchegység, azonban az Elbrusz nem sziklás csúcs, hanem vulkáni kúp.

Időjárás:

A Kaukázus déli előtere mediterrán jellegű, északi vidéke azonban még kontinentális, tehát a hegység éghajlatválasztó szerepet tölt be. Sok-sok éve óta július elején megyünk, tapasztalataink szerint ilyenkor viszonylag stabil az idő, de a magasabban fekvő területeken bármi előfordulhat. A csúcson akár -20-25 fok is lehet, de az éjszakákat 4200 méter alatt töltöd, ezért komoly fagyoktól nem kell tarts.

Kultúra:

A Kaukázus északi előtere igen színes, már ami a nemzetiségeket illeti. Itt élnek a cserkeszek, kabarok, oszétok és csecsenek is, de te többnyire csak kabarokkal fogsz találkozni. Az életszínvonal európai szemmel nézve elég alacsony, azonban roppant békés és vendégszerető népet ismerhetsz meg személyükben. Ha beszélsz oroszul, akkor kiváltképp élvezni fogod a társaságukat.

Felkészülés, erőnlét, nehézségek:

Az Elbrusz megmászása technikailag nem nehéz, nem kell tehát hegymászónak lenned ahhoz, hogy teljesítsd. A zord és hideg idő, a magasság és az alpesi havas körülmények azonban megkövetelik, hogy legyen előzetes hegyi tapasztalatod.

Fontos:

 • a kiváló fizikai erőnlét, hiszen a csúcsnapon akár 14-15 órásra is nyúlhat a menet.
 • a megfelelő bakancs és ruházat (4500 méter felett akár -20-25 fok is fogadhat)
 • az előzetes hegyi és magassági tapasztalat (alpesi 3000-4000-es pl: Grossvenediger, Gran Paradiso)

 

Felszerelés

Az Elbrusz alapvetően trekkingcsúcs, ezért technikai hegymászó-felszerelésre nem lesz szükséged. Jó túrabakancs, hágóvas és hálózsák, valamint meleg ruházat elengedhetetlen, túrabot erősen ajánlott. A hágóvasat természetesen biztosítjuk számodra. Hogyha csúcsközelben köd/vihar üt be, a túravezető összeköti a csapatot, hogy ne tévedjen el senki. Sátor nem kell, mert az éjszakákat menedékházban töltöd.

Segítségül íme egy felszerelés lista:

 • Bakancs: vízálló, hóálló legyen és magasszárú. Fontos, hogy jól szigeteljen, különösen a csúcsnapon lehet hideg, akár -20-25 fok.
 • Szél/esőálló nadrág és kabát. Semmi spéci – minden túraboltban kapható különböző árfekvésben és minőségben esőálló, szélálló nadrág és kabát.
 • Túranadrág (softshell)
 • Kamásli
 • Aláöltözet (alsó-felső) és 2 meleg polárpulcsi/softshell, a vékony pehelykabát is jól jöhet
 • Sapka, meleg kesztyűk (1 vékonyabb, 1 vastagabb)
 • túrazokni, vékony sál/maszk az arcod elé (ez erős szélben aranyat ér)
 • Étel-ital: minimum másfél literes palack, csokik, müzlik, ebédrevaló kenyér-kolbász vagy jó kis szalonna.
 • Túrabot
 • Fejlámpa
 • Minimum 30 faktoros napvédő krém (de inkább erősebb) és napszemüveg
 • vékony hálózsák (a menedékházakban van fűtés)

Szállás

Az éjszakákat az Elbrusz lábánál hotelekben és panziókban töltöd, a hegyen menedékházakban. Sátrat és vastag téli hálózsákot nem kell hozni. A szállások minősége a hegyen felfelé haladva romlik, de nem vészesen rossz sehol. A Barrels Hut fémhordóiban töltött éjszaka kifejezetten mókás. Ha az Elbrusz-mászás után még maradsz az ingyenes fakultatív Irik-völgy illetve Baksan-völgy túrákra, az éjszakákat töltheted a völgyben sátrazva, vagy a faluban lévő szállásotokon.

Figyelem! Az akklimatizációs tempó és az időjárás szerint a túra programja és így az éjszakák helyszíne is megváltozhat. (Pl: elképzelhető, hogy a csapat hamarabb megmássza a hegyet és ezért több napot töltünk a faluban)

A szállások árait a részvételi díj NEM tartalmazza, ez a helyszínen fizetendő. A falubeli szállások ára 20-25 euro/fő/éj a hegyen 15-27 euro/fő/éj. (Összesen kb. 180-220 eurónyi rubellelre lesz szükséged)

 

Felvonók:

A felvonók ára évről-évre változhat, kb. 35-40 euróval készülj. A faluból a MIR állmosásig mindenképpen így tesszük meg az utat.

Élelem:

A túrára az élelmet Mineralnije Vodiban vagy Treszkolban kell beszerezd, ezt a Priut 11 házig magaddal kell cipeld. Az alacsonyabban lévő menedékházakban lehet enni, de az árak nem sokkal alacsonyabbak, mint nálunk. A falubeli szállásokon igényelhető félpanzió, általában 20 euro/fő áron, de egy helyi étteremben is táplálkozhat a csapat.

A menedékházakban van közös evőeszköz és tányér, de ezeket általában 2-3-szor el kell mosni használat előtt. Aki úgy érzi, hogy ez gondot fog okozni, az inkább hozzon saját étkészletet.

Utazás

Az Elbrusz repülővel és vonattal is megközelíthető, de az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy ez előbbi, tehát a repülős utazás célszerűbb. A repülőjegy választásban és vásárlásban az iKaland minden túrázónak segít.

A reptéri transzferek és az utazás külön fizetendő. A repülőjegyek kb. 115-150 000 Ft-ba kerülnek, a transzferekre kb. 50 eurót számolj.

Pénz, bank

Oroszország pénzneme a rubel (RUB). Bank és automata csak Mineralnije Vodiban van, de a legegyszerűbb, ha még idehaza váltasz rubelt.

Oltás, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltások az Oroszországba való belépéshez nem kellenek. A túra során mindenhol lesz WC, bár ezek tisztasága néhol hagy kívánni valót maga után. Tisztálkodási lehetőség a Priut 11 házban nincsen.

Vízum

Az Oroszországba való belépéshez magyar állampolgárnak vízum kell. Ezt 2008. március 1-től az orosz állam csak kötelező utasbiztosítás megkötése után állítja ki. A vízum kiállítási ideje kb. 10 nap és 90-100 euroba kerül. A vízum egyénileg intézendő, de segítünk és tájékoztatunk a részletekről.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain