Bazardüzü – 4467 m – Azerbajdzsán csúcsa 50.000 Ft kedvezménnyel

Egy prominens 4000-es mászása után kulturális csobbanás Bakuban

Az elmúlt két évben többször próbáltuk „bejáró túrán” megmászni a csúcsot, de az orosz határ közelsége miatt az azeri hatóságok eddig hajthatatlanok voltak a hegymászó engedélyek kiadásával. Két év bürokratikus brusztolás után most erőfeszítéseinket végre siker koronázza, 2019 nyarától mászhatunk az ország legmagasabb hegyére.

A környék látványa elsőre sokakat Tibet egy kis darabjára emlékeztethet. A túra kiindulópontja – Xinaliq/Khinalig, amelyet Azerbajdzsán legelzártabb falvaként tartottak számon, Földünk egyik legrégebben lakott térsége, ezer éves mecset, égbe törő hegycsúcsok, erődszerű házak, ősi dialektus…

A szinte felfedezetlen és vad szépségű kaukázusi ösvények, monumentális csúcsokra vezetnek. Expedíciós jelleg, technikai nehézségek nélkül, néhány nap kitartó gyaloglással elérhető hegyek, vagyis egy tökéletes túra azoknak, akik szeretnének távol maradni a hírhedt és zsúfolt alpesi csúcsoktól.

Bazardüzü – 4467 m – Azerbajdzsán csúcsa 50.000 Ft kedvezménnyel

A Bazardüzü 2454 méteres relatív kiemelkedése (prominenciája) a környezetéből az Elbrusz után a második legnagyobb az egész Kaukázusban.

Változatos és szélsőséges kis ország Azerbajdzsán; a Bazardüzü 4467 méteres csúcsától a Kaszpi-mélyföldig, az örök hótól a szubtrópusi-mediterrán klímáig majd’ minden megtalálható. Az évezredes zoroasztrikus vallás, a keresztény, ortodox zsidó, síita muszlim vallások békében megférnek egymás mellett. 

A hegymászás mellett bőven lesz részed felfedezésben és kultúrában is, hiszen csúcsengedélyt az utóbbi időben nem igazán adtak ki és így a lábánál fekvő kaukázusi falucskát sem lepték még el a turistahadak.

Az biztos, hogy Déchy Mór 20. század eleji feltáró expedíciói óta nem sok honfitásrunk állt az azeri világ tetején.

 

Egyéb információk

A túra technikai nehézségektől mentes, de kiváló fizikai kondíciót és magashegyi túratapasztalatot igényel. Fontos, hogy ne okozzon gondot, napi 1000 méter szintkülönbség vagy akár 8-10 órás mozgás, túrázás. A hegyen sátorban alszunk, ami általában kevésbé pihentető alvást eredményez. Ha nem voltál még magashegyi túrán, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a felkészülésben is. A túra első 4000-esnek is tökéletes, de akkor sem fogsz unatkozni ha voltál már ilyen magasságban.

HOSSZABBÍTÁSI LEHETŐSÉG: a túra után átrepülhetsz Tbiliszibe, ahol csatlakozhatsz a Kazbek csúcsát mászó csapathoz.

 

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
4

Program

„Most feltűnik …a Bazargyuzi mindent maga alatt hagyó legmagasabb orma. Nem képzelhetünk el vadabb és szebb látványt az észak felé leszegő, jéglepte hegyfalaknál… Hatalmasan vonzott magához a mindenen uralkodó óriási csúcs. Egyetlen vágyam volt: rátenni a lábamat a remek hegytetőre. Feledtem a tudományos kutatást és minden más célt.”
Déchy Mór (1851 – 1917)

 

1-2. nap – Utazás: Baku – Xinaliq 

Repülőd június 30-án éjfél előtt 15 perccel indul Budapestről és reggel 5:30 után ér Bakuba.

A reggeli órákban mikrobusszal elindulsz Quba irányába. A kisváros mintegy 3 órányira található Bakutól északnyugatra. A városka egyik részét ortodox zsidók lakják, akik évszázadok óta háborítatlanul élnek a saját maguk által kialakított enklávéban.

Utad további részében Xinaliq falucskába mész. Zoroaszter tűzimádók, egykori keresztények és muszlim falvak között visz az út. Négyezres hegyvonulatok, a több száz éves, elhagyott teraszok látványa fogad, mikor fölfelé mész a falu irányába. Este egy falusi családnál, ún. homestay-ben vagy sátorban alszol. 

3. nap – Irány az alaptábor: Xinaliq – Shah yaylagi

Xinaliqból terepjáró busszal haladunk tovább az alaptábor felé. Délután elfoglalod helyedet a sátorban, és nézelődsz a környéken. Lélekben felkészülsz a másnapi csúcsmászásra.

4. nap – Azerbajdzsán csúcsán: Shah yaylagi – Bazardüzü 4467 m – Baku

Korán reggel indulsz útnak egy kiadós reggeli után. Nagyjából 6-7 óra alatt kényelmes tempóban felgyalogolsz a Bazardüzü csúcsára. Technikai kihívás nincsen, kitartó gyaloglással kell azonban számolnod. Ha az időjárás is úgy akarja, kivételesen nem csúcs-csokit, hanem csúcs-ebédet eszel, vagyis ebédedet ott költöd el, az azeri világ tetején. A kaukázusi vonulatok meglehetősen jó panorámát biztosítanak, de lefelé is bőven van még penzum, így a pihenő után elindulsz lefelé.

Késő délután érsz az alaptáborba, ahonnan a terepjáróval, majd a mikrobusszal késő estére visszatérsz Bakuba.

5. nap – Villámlátogatás Bakuban

Egy villámlátogatás erejéig, belefér még a főváros, amit sokszor csak a „Kaszpi-tengeri Dubaj”-ként emlegetnek.

Este keresünk egy nagyon szimpatikus éttermet, hogy búcsút vegyünk Azerbajdzsántól. Másnap a repülőd nagyon korán indul, ezért már az éjfél után kettőkor induló reptéri busszal kihajtasz a reptérre.

6. nap – Utazás haza: Baku-Budapest

A reptérre hajnali 3 óra körül kell kiérni. Szinte hihetetlen, de péntek reggel 8 óra 10 perckor már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Erőnlét, felkészülés, tapasztalat:

A túra technikai nehézségektől mentes, de kiváló fizikai kondíciót és magashegyi túratapasztalatot igényel. Fontos, hogy ne okozzon gondot, napi 1000 méter szintkülönbség vagy akár 8-10 órás mozgás, túrázás. A hegyen sátorban alszunk, ami a szokásosnál általában kevésbé pihentető alvást eredményez. Ha nem voltál még magashegyi túrán, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a felkészülésben is.

A túra első 4000-esnek is tökéletes, de akkor sem fogsz unatkozni, ha voltál már ilyen magasságban.

Árak, egyéb költségek:

A részvételi díj nem tartalmazza az alábbiakat:

 • Utazás repülővel – kb. 55-80 ezer Ft-tal számolj, de ez függ a foglalási időponttól és a feladandó csomagoktól is. A foglalás infókkal segít az iKaland,  de a jegyet egyénileg kell megvásárolnod.
 • Helyszíni csomag – kb. 150 USD/fő, amely a transzferek díját, nemzeti park belépő árát és a Bakuban töltött éjszakák díját tartalmazza. Az árak némiképpen módosulhatnak, kérjük, hogy ezt vedd figyelembe. Egy ilyen országban mint Azerbajdzsán, nincsen minden kőbe vésve, tehát előfordulhat, hogy bizonyos szolgálatások ára időnként változik. Óriási ráfizetésekre sehol sem kell számítani, de tartalékban nem árt ha van nálad 50-100 USD.
 • Biztosítás – napi kb. 1500 Ft (igény esetén tudunk biztosítást kötni minden résztvevőnek)
 • E-vízum díja  20 USD
 • Étkezés a faluban, városokban – napi 18-25 USD (egyéni igényeidtől függően)
 • Sátorbérlés – 15 USD (ha nem hozol sajátot)
 • Teherhordó ló – 30 USD/ló/nap/4 fő (ajánlott, de opcionális)

Általános jellemzés:

Azerbajdzsán szinte tökéletesen beékelődik a Kaszpi-tenger és a Kaukázus keleti vonulatai közé. Változatos és szélsőséges kis ország. A Bazardüzü 4467 méteres csúcsától a Kaszpi-mélyföldig, az örök hótól a szubtrópusi-mediterrán klímáig majd’ minden megtalálható. Az évezredes zoroasztrikus vallás, a keresztény, ortodox zsidó, síita muszlim vallások békében megférnek egymás mellett. A nyelvi sokféleséget meg se tudjuk említeni egy ilyen rövid bevezetőben.

Aki járt valaha Törökországban, annak ismerős lehet a nyelv, a kultúra, a törökhöz igen hasonlító vendégszerető mentalitás; ugyanakkor mindenhol visszaköszön a hét évtizedes szovjet múlt is. Az épületek, a metrómegállók, a mindenhol felbukkanó szovjet időkből megmaradt autók látványa nem feledteti velünk, hogy alig három évtizeddel ezelőtt ez az ország még a Szovjetunió része volt.

A fővárosról az elmúlt évtizedben csak „kaszpi Dubajként” szoktak írni a magazinok. Bakuban minden jelen van: a XIX. századi elegáns paloták, a korai szovjet időkből megmaradt takaros kis házacskák, a későbbi szovjet időkből származó tömbházak, kis teázók az évszázados sikátorokban, az utóbbi időkben épült ultramodern felhőkarcolók, valamint a Nobel-korszak olajmágnásainak legendás palotái is. A több kilométeres Kaszpi-tengeri sétányon, a belváros nyüzsgő, lüktető elegáns bevásárló utcáin megtalálhatunk mindent, amit Európa legtöbb világvárosában. Baku meglepően tiszta, rendezett és „könnyen adja magát”: elérhető árakon kínálják magukat az éttermek, a bárok, az elegáns cukrászdák.

Éghajlat:

Nyár közepén a fővárosban nagyon melegre kell számítanod. Egyik túránkon megrökönyödve láttuk, hogy még este 8 órakor is 38°C-ot mutatott az egyik köztéri tájékoztató LCD-tábla. A Kaszpi-tenger közelsége ezen a hőségen sajnos nem segít.

Nyáron éjszakánként Xinaliqban és a Bazardüzü alaptáborában kb 10°C várható. A hegymászás közben tehát fontos lesz a meleg holmi és a jó háromévszakos hálózsák. Azeri tartózkodásod során eső nem várható, de 4000-4400 méteren egy kis havazás még júliusban is előfordulhat.

Szállás:

Bakuban a túra után egyszerű hotelben fogsz megszállni (2-4 ágyas elhelyezés), a hegyen pedig sátorban.

Élelem:

Bakuban az élelmiszer a hazai viszonyokhoz képest kicsit olcsóbb; bár ha nem vagy eléggé körültekintő, könnyen belefuthatsz egy-egy drága luxus étterembe. Ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor napi 18-25 USD-ból könnyen kijössz. A nagy szupermarketek választéka nagyon hasonló bármely hazai üzlet választékához. Csak Xinaliq falucskában találkozol igazi falusi vegyesbolttal.

Felszerelés:

Alvás:

A tábori alváshoz meleg 4 évszakos (komfort fokozat min. -10 °C) hálózsákot és zártcellás derékaljat ajánlunk. Sátrat bérelhetsz, azzal nem kell készülnöd. Ha mégis hozol sátrat, akkor ez jelentősen megdrágíthatja a fapados légitársaságnál vásárolt jegyedet.

Technikai felszerelés:

Hágóvasat, beülőt, csákányt és sisakot nem kell vinned, nem is lesz rá szükség. Ajánlott kellék viszont a túrabot.

Ruházat:

Fej:

 • sapka, kendő nap ellen
 • vastag sapka

Felsőtest:

 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)
 • vékony polár
 • vastag polár, vagy mellény
 • softshell kabát (kapucni előny)
 • vékony pehely/szintetikus kabát

Kezek:

 • 2 pár polárkesztyű
 • vastag kesztyű

Lábak:

 • rövidnadrág
 • túranadrág
 • aláöltözet (merinói vagy szintetikus)

Lábfej:

 • meleg magashegyi túra bakancs

Felszerelés:

 • túrabot
 • fejlámpa

Utazás:

Budapestről Bakuba repülővel utazol. Bakuból a továbbiakban bérelt minibusszal, majd terepjáró busszal utazol. A repülőjegyek kb. 55-80 ezer Ft-ba kerülnek, de ez függ a foglalási időponttól és a feladandó csomagoktól is. A foglalás infókkal segít az iKaland,  de a jegyet egyénileg kell megvásárolnod.

Pénz, bank:

Azerbajdzsán pénzneme az azeri manat (AZN). 1 € = 1,9 AZN, 1 AZN = 169 HUF, 1 USD = 1,65 AZN Az országban a boltokban és az éttermekben nem fogadnak el dollárt se eurót, ezeket mindenképp ajánlatos az érkezés után Baku belvárosában átváltani. Bankautomata manapság minden nagyobb városban van. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják. A közvetlen bankkártyás fizetés egyre jobban terjed.

Áram, kommunikáció:

220 Volt az általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeknek nem kell átalakítót szerezni. A konnektorok formája szinte ugyanaz, mint itthon.

SIM-kártyát Baku belvárosában lehet vásárolni. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is fel lehet hívni rendkívül olcsón, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, érdemes ennek utánajárni indulás előtt.

Fényképezés, vásárlás:

Bakuban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Ha van napelemes akku-töltőd, akkor jó szolgálatot fog tenni a három napos túrád közben.

Oltások, gyógyszerek, higiénia:

Azerbajdzsán a fertőző betegségek szempontjából nem számít vad vidéknek. Készülj úgy, mintha csak valahová a szomszédba készülnél hegyet mászni. Legfeljebb a tetanusz elleni védőoltást ajánljuk, mert kisebb baleseteknél megvéd a súlyos fertőzéstől.

Az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság nagyjából olyan, mint Kelet-Európában. A csapvíz Bakuban iható, de jobban tesszük, ha mégis inkább gyümölcslevet és ásványvizet fogyasztunk.

A túra során a források és a patakok vize víztisztító tabletta hozzáadása után, vagy komolyabb ozmotikus víztisztítóval ihatóvá varázsolható.

Tisztálkodáshoz ajánlott higi-kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni, ami víz nélkül is használható.

Magashegyi betegség (AMS):

A Kaukázus magasabb csúcsain 3000 méter fölött bizonyos esetekben előfordulhat enyhe múló rosszullét az oxigénhiány miatt. Ez még a legedzettebb túrázók számára sem ismeretlen. Az esetek 99%-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy átlag felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigénkoncentrációhoz. Túránk alapvetően egy négyezres csúcsra irányul, elég kicsi a valószínűsége, hogy bárkin eluralkodik majd a magashegyi betegség. 

Vízum:

Legegyszerűbben az e-vízum kiváltásával tudunk vízumhoz jutni. Intézésekor a nagykövetség weboldalán kell kitöltened nagy odafigyeléssel az online nyomtatványt, fel kell töltenünk az útlevelünk oldalát az adatainkkal és egy igazolványképet jpg formátumban. Végül át kell utalnunk 20 USD-t egy online felületen. Ha ezzel megvagyunk, akkor nagyjából 1-2 napon belül e-mailen meg is kapjuk az e-vízumot, amit ki kell nyomtatnunk.

https://evisa.gov.az/en/information  

FIGYELEM: az online vízumkérő lapon nem lehet hiba, elütés, tévesztés. Ilyen esetekben a vízumod érvénytelen, és már Ferihegyen fel sem engednek a gépre.Ezek is tetszeni fognak:

Rocky Mountain