Ladakh trekking

Kalandozás Nyugat-Tibetben

A Mentok Kangri megmászása után a ladakhi buddhista lámakolostorok közül látogatsz meg néhányat.A Felső-Induson vadvízi evezésen vehetsz részt, majd az egész túra végén meglátogathatod a világhírű Arany Háromszöget, Agrát, Jaipurt és Fatehpur Szikrit.

Ladakh trekking

Ez a kiegészítő trekkingen való részvétel csak a Metok Kangri mászással együtt lehetséges

Kalandozásod során elsősorban Lehből teszel majd meg kisebb-nagyobb csillagtúrákat. Ezek a pár napos kiruccanások arra éppen elegendőek, hogy képet alkothass a tibeti kultúra, a buddhista vallás és a velük együtt élő kultúrák világáról. Számtalan buddhista lámakolostort, sztúpát, csörtent, emlékhelyet, valamint a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogod néhány nap során bebarangolni.
A programba belefér még egy vadvízi evezés is, az Indus felső szakaszán, valamint egy villámgyors három napos autókázás az Arany Háromszögben.

Egyéb információk

A kiegészítő trekkingen való részvétel csak a Metok Kangri mászással együtt lehetséges

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. Nap – Vadvízi evezés az Induson

Az ötnapos hegymászás után érdemes még pár napot Leh környékén töltened. Ha az adrenalinbombát kedveled, akkor választhatsz: vadvízi evezés az Indus-folyón, vagy hegyi kerékpározás a világ legmagasabb autóútján, a Khardung-la hágótól le egészen Leh belvárosáig. Bármelyik programot is választod, biztos lehetsz abban, hogy nem lesz egy nyugodt pillanatod sem.

A vadvízi evezés úgy kezdődik, hogy Lehtől 10 km-re gumicsónakba ülsz, és az Induson lecsorogsz mintegy 40-50 km-t egészen Nyimu-ig. Ez az a falu, amely mellett a Zanszkár-folyó találkozik az Indussal. Késő délutánra már ismét Lehben vagy.

15 indus gorge

2. nap: Leh – Delhi

A reggeli járattal Lehből Delhibe utazol. Delhi a világ egyik legzsúfoltabb és legforgalmasabb városa, de Neked szerencséd van: mindössze 24 órát fogsz eltölteni ebben a forgatagban, és közben azért csodálatos látnivalókkal találkozol. Érdeklődésednek megfelelően szabadon állíthatod össze a mai kulturális látnivalók listáját. Ajánlatos kipróbálni a metrót, amelyet néhány évvel ezelőtt adtak át, és felveszi a versenyt bármely európai város metrójával. Nem hiányozhat a látnivalók közül a Jama Masjid, a Qutab Minar, vagy a Parlament és környéke, a Janpath.

Ha úgy döntesz, hogy Delhi látnivalói után már nem szeretnéd megnézni az Arany háromszöget, vagyis Agrát, Jaipurt és Fatehpur Szikrit, akkor a legkorábbi repülővel hazaindulsz Budapestre. Mindössze 8-10 óra alatt itthon leszel. Ha viszont úgy döntesz, hogy “ha már egyszer Indiában vagyok, akkor muszáj megnéznem a Taj Mahalt”, akkor még van három napod, hogy India legszebb részében gyönyörködhess.

DSCF3332


3. nap: Delhi – Agra, Taj Mahal (200 km) (fakultatív program)

Reggel autóba ülsz, és egyenesen Agrába indulsz. Az autópályán mindössze 4-5 óra alatt el lehet érni a várost. Agra előtt pár kilométerre a nagy mogul, Akhbar mauzóleumánál megállsz egy kicsit, majd a délutáni órákban. Ahogy megérkeztél a városba, azonnal megnézed Vörös-erődöt. Este egy igen jó minőségű, légkondicionált szállodában alszol közvetlenül a Taj Mahal mellett.

DSCF3347

4. nap: Agra – Fatehpur-Szikri – Jaipur (200 km) (fakultatív program)

Korán reggel, 7 órakor látogatod meg a fenséges a Taj Mahalt. Agra mellett 40-50 km-re található Fatehpur-Szikri romváros. Egykoron még Akhbar építtette, de halála után – víz hiányában –, elnéptelenedett. Ma az egyik legnagyobb és legkáprázatosabb turisztikai látnivalók között emlegetik Indiában. A romváros után kétszer két sávos autópálya visz Jaipurba. Az esti órákban érsz oda. Egy igen kellemes kertvárosi családias panzióban kapsz szállást. Este még érdemes elmenni, csavarogni a városba, vacsorázni, vagy csak egyszerűen elvegyülni a forgatagban.

 

5. nap: Jaipur – Delhi repülőtér (fakultatív program)

Délelőtt városnézés: megtekinted a híres Szelek palotáját, a maharadzsa palotáját és délután a néhány kilométerre lévő Amber erődöt is. Igény szerint – ahogy az időd engedi – maradhatsz még egy napot Jaipurban, vagy este azonnal indulhatsz vissza Delhibe, hogy elérd a repülődet. Így nagyjából éjfélre érsz a reptérre, ahol már csak 3-4 órát kell várnod, hogy a hajnali géppel hazatérhess.

6. nap: Delhi – Hazaérkezés Budapestre

Repülőd a hajnali órákban indul Delhiből. Délutánra már biztosan Budapesten leszel.

 

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Ladakh, vagy más néven Kis-Tibet nem csak a buddhista és az iszlám vallás, hanem a Himalája és a Hindukus óriáshegységek ütközőzónája is egyben. A Kasmír mélyén fekvő tartomány igazából egy 3600-4000 méter átlagmagasságú felföld, amit a két nagy hegylánc folyói alakítottak ki. Itt nincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben gyors folyású folyók, melyek partján kialakult a ladakhi kultúra.
Kalandozásod során elsősorban Lehből teszel majd meg kisebb-nagyobb csillagtúrákat. Ezek a pár napos kiruccanások arra éppen elegendőek, hogy képet alkothass a tibeti kultúra, a buddhista vallás és a velük együtt élő kultúrák csodálatos világáról. Számtalan buddhista lámakolostort, sztúpát, csörtent, emlékhelyet, valamint a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogod néhány nap során bebarangolni. Az autós túra közben számtalan világtól elzárt aprócska településen keresztül vezet az út. Minden nap találsz valami olyan csodát, amiről azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még senki nem pillantotta meg, ugyanis a turisták nem szívesen távolodnak el a Leh – Kargil – Srinagar főútvonaltól ilyen távolságra

 

Éghajlat

Ladakhban van egy mondás: „ha az árnyékban ülsz, de a fejed még a napon van, akkor egyszerre kaphatsz fagyási sérüléseket és napszúrást”. Ezzel az Európában egyáltalán nem mindennapos hasonlattal írható le az itteni éghajlat. A nyári hónapok a legalkalmasabbak a ladakhi túrázáshoz. Ilyenkor India többi részén a nyári monszun tombol, elviselhetetlen a hőség és a mindennapos záporok. Ladakhba ez nem jut el, mert a Himalája magas vonulatai nem engedik be a nyári monszunt. Lehben a nappali középhőmérséklet 10-15°C körül alakul, de az erős naptól ezt többnek fogod érezni. Magasabbra haladva a hőmérséklet csökken, a nappali fagy határa kb. 5000 méter. Nyáron éjszakánként Lehben 10°C várható, de a Singge La alaptáborban (4800 méteren) kivételes esetben akár -10°C is lehet. Fontos tehát a meleg holmi és a jó hálózsák. Ladakhi tartózkodásod során eső nem várható, de 5000 méteren egy kis havazás még július közepén is előfordulhat. Manaliban és a Himalája déli oldalán azonban más a helyzet: itt a nyári monszun erősen érezteti hatását. Naponta néhány órára elered majd az eső. Ez azonban inkább csak kellemesen hűsíti majd az egyébként forró trópusi meleget.

Kultúra

A ladakhi kultúra a tibeti buddhizmus egyik legcsodálatosabb példája. Tibetben az elmúlt ötven évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a turizmus hatására egészen átalakul a helyi kultúra; ezért Bhután mellett Ladakh az, ahol a buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találsz un. Mani-falat. Leh a vallási- és kulturális élet központja, Hemisz és Korzok gompák pedig a legcsodálatosabb helyi lámakolostorok iskolapéldái. Lehben évszázadok óta szunnita muszlimok is laknak, 10-15 százalékos az arányuk. Békességben élnek a buddhista többséggel. Az apró hegyi falvakban a pásztor élet gyönyörűségeit is felfedezheted magadnak.

Szállás

Egyszerű hotelekben, vendégházakban fogsz megszállni. Lehben a hotel egészen jó színvonalú lesz, de a többi helyen ne számíts luxus lakosztályra.

Élelem

A civilizációt soha nem hagyjuk el 24 óránál hosszabb időre, ezért az élelmiszer beszerzése sehol nem jelent majd gondot. A hegyi patakok tiszták és vizük felforralás után fogyasztható. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor napi 5-6 €-ból könnyen kijössz. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben bizonyos helyeken felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak dőzsöléssel tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A legjobb kifőzdéket és éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.


Felszerelés

A következő felszereléseket magaddal kell hoznod: Nagyon praktikus egy kb. 60 literes hátizsák, vízálló köpeny. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és nadrág.  Fejlámpa, fényképezőgép, elemek fontosak lehetnek napnyugta után, mert közvilágítás nem nagyon van. Az akkumulátorokat a túra alatt nem fogod tudni feltölteni. Lehben próbálkozhatsz majd ilyesmivel, ha épp nincs áramszünet. Jó segítség lehet esetleg egy napelemes töltő. UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral elengedhetetlen! Kulacs, tányér, étkészlet, bicska, gyufa.

 

 

Utazás

Budapestről Delhibe, majd Delhiből Lehbe (Ladakh fővárosába) repülővel utazol. Lehből a továbbiakban bérelt jeeppel utazol. A fakultatív Agra-Jaipur-Fatehpur Szikri túrán terepjáróval, vagy minibusszal.

 

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 65 INR, = 4,8 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam.

Ezen kívül pénzt jóformán csak Lehben tudsz váltani. ATM bankautomata manapság minden városban van, így Lehben is. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják, de általában a VISA-t jobban szeretik. Utazási csekket néhol elfogadnak, de rosszul váltják. A közvetlen bankkártyás fizetés meglepő módon egyre jobban terjed, de csak nagyobb értékű cikkek vásárlásánál fogadják el. Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben magadnál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni 500 és 1000 rúpiás bankjegyből.

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeidnek nem kell átalakítót szerezned. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramszünet. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat fogsz látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, de a kisebb településeken természetesen nincs. Telefonálni bármelyik főút menti faluból tudsz, a kisebb boltokban megengedik, hogy használd a bolt saját készülékét. Ha mobiltelefon-függő vagy, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolni egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon tudsz hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel tudod hívni, legyenek bárhol is az országban. Az egyik mobilszolgáltatónál az egyhavi 6 Gb-os internetcsomag pedig mindössze 99 Rúpia!

Fényképezés, vásárlás

Delhiben, Lehben, a nagyobb városokban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Később erre nem lesz lehetőséged, áram nem biztos, hogy lesz, ezért jobb, ha pótelemeket hozol, mert tölteni nem fogsz tudni. Esetleg jó segítség lehet a napelemes töltő.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban a Hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a Tetanusz elleni védőoltás beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Legtöbb gondot a hasmenés okozza, ez kis odafigyeléssel elkerülhető. Mindig csak palackos vizet igyál, csak olyan gyümölcsöt vásárolj, amit meg tudsz hámozni, az ételt az étteremben mindig jól süttesd át. Delhi, Leh kivételével csak elvétve lesz olyan szállásod, ahol rendesen le tudsz zuhanyozni. Ahol erre lehetőség van, ott is hideg vízre kell számítanod. A távolabbi helyeken néhány kis faluban melegítenek egy-egy vödör vizet, és azzal egy kicsit könnyebb lehet a tisztálkodás. Ajánlott tisztasági kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni magaddal, amit víz nélkül is használhatsz.

Vízum

Az indiai turistavízum ára jelenleg 18000 Ft. (Ez egyszeri belépésre jogosít.) A vízumkérelemhez igazolnod kell, hogy elegendő pénzzel rendelkezel ahhoz, hogy Indiába utazz. Ennek 30 dollár/napnak kell lennie, tehát a bankszámládon minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le!Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain