A Selyemúton a “Világ Tetejére”

Kulturális ringlispil Kirgizisztánban és Kínában

Nomád törzsek,  jurtában töltött éjszakák, a 6-7 ezer méteres hegyek árnyékában vezető Selyemút legendás szakaszai mentén.

A Selyemúton a “Világ Tetejére”

A Kínát a Közel-Kelet karavánközpontjaival összekötő Selyemút legdrámaibb szépségű magashegységi szakasza a Tien-san és a Pamír nyáron járható gerincein vezetett át – összekötve a keletei és nyugati civilizációkat. Utad ezen az évezredes zarándokúton, Kirgizisztán hegyein keresztül vezet a kínai Kasgár-ba, a Takla-Makán sivatag peremére. Kasgárból, Földünk legmagasabban haladó nemzetközi főútján a Karakoram Higway-en jutunk el a Pamír 7000-es csúcsai “alá”.

 

Fotók: Gőgös Norbert, Péczely Lajos

Egyéb információk

A túra inkább kulturális körutazás, semmilyen hegymászó tudást, extra fizikai kondíciót nem igényel. Korhatár nélkül mindenkinek ajánljuk. A túrát a Teleki Klubbal közösen szervezzük. A túra időpontja a repjegyek függvényében még némileg módosulhat.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. nap – Irány Kirgizisztán:

Budapestről indulsz, és isztambuli átszállás után érkezel Bishkekbe. Az éjszakát a repülőgépen töltöd.

2. nap – Bishkek „A Hegyek alatti hely” vagy „Kumiszkeverő”:

A kora hajnali érkezés után, egy szervezett kisbusz a kényelmes szállodába röpít, hogy egy röpke délelőtti pihenéssel felkészülj a kirgíz főváros forgatagára. Délután 1 körül, a csapat elindul, hogy meggyőzödjön a város nevének eredetéről. Hamar kiderül, hogy mindkét “elmélet” helytálló, miután a főváros főteréről eléd tárulnak a Kirgiz-Alatau 4.500 m magas vonulatai – vagy kóstolót tartasz a megannyi kumisz árus egyikénél.

A nap további része városnézéssel, a kirgíz kultúra megismerésének jegyében telik – Alatau tér, Manas emlékmű, Nemzeti Múzeum, Fehér ház, Osh bazár (mely a Selyemút kor ából maradt fenn). Levezetésként a helyi gasztronómiába is bepillantasz, melynek errefelé szinte “kötelező” tartozéka a vodka kóstoló. Az éjszakát Bishkekben, kényelmes 3 csillagos szállodájában töltöd.

3. nap – A végtelen Isszik-kul:

Reggeli után, az óriás Isszik-kul tó északi partja felé veszed az irányt. Túravezetőd, az útközbeni “szüneteket” az 1000 éves Balasagun romváros, középkori muszlim sírok és türk emlékek megismerésével indokolja. A napi látnivalók sora, a világ második legnagyobb magashegyi tavával, az Alatau hófödte vonulatai között elterülő Kjünggöj-el folytatódik. A környék egyébként szkíta emlékekben is bővelkedik, mely sziklarajzokban, kultikus kőmezőkben és a mondavilágban ölt testet. Az éjszakát az Isszik-kul partján fekvő szálláson töltöd.

 

4. nap – A Szong-köl égi legelői; A magyar keletkutatás hagyománya:

Ma híres magyar felfedezők (Almásy György, Princz Gyula) expedíciói és kutatásai mentén indulsz útnak – egy kirgíz családnál ebédelsz, zöldellő legelőkön jakcsordák és nomád közösségek jurtái között csavarogsz. A szokatlanul szép panorámájú Szong-köl tó partján töltött éjszaka is biztosan emlékezetes marad, ha mostanában nem aludtál jurtában…

 

5. nap – Egy nap 1500 évvel ezelőtt…:

Talán meglepő lesz, de egy nap erejéig visszautazol az időben és a helyiek szokásait, életformáját követed. Megismerkedsz a hagyományos lószerszámokkal, részt vehetsz a ménesek körüli “munkában” és a kumisz készítésben. Az esti program, a helyiek által készített finomságok elfogyasztásával és éjszakába nyúló közös tábortűzzel telik.

6. nap – Timúr Lenk emlékezete:

A Selyemút egyik legfestőibb szakaszának nézel elébe, magashegyi hágókon kelsz át, ahol annak idején Timur Lenk rettentő seregei és az ősi karavánok jártak. A fényképezőgépek kattogását, Gőgös Norbi történetei szakítják meg, így biztos lehetsz abban, hogy estére alapos történelmi tudással is gazdagodsz. Késő délután érkezel a 12. századi Tash Rabat karavánszerájhoz, ahol az éjszakát ismét jurtában töltöd. Ha még bírod szusszal, akkor rövid túrát tehetsz a karavánszeráj feletti csúcsok valamelyikére.

 

7. nap – A Torugart-hágón át Kínába

Kora reggel indulsz útnak, érintve a zöldes vízű, az év 9 hónapjában fagyott Csatir-köl tavat. A tó 3500 méteren fekszik, partján a nomádok nyájai és vándormadarak osztoznak. Kína felé még két ellenőrző pont, a 3752 méter magasságú Torugart-hágó és a kínai határellenőrzés állja utadat. A sajátos hangulatú etap, a 3000 éves sivatagi nagyvárosban, Kasgar óvárosában ér véget.

 

8. nap – A Karakorum-Highway csodái:

A kiadós reggeli után, a Kasgárt a pakisztáni Hasan Abdal Pandzsábbal összekötő, 1.300 km hosszúságú Karakorum-Highwayen,  elképesztő szépségű magashegyi tájon folyatatódik az utazás. A Gaz He folyó szurdokvölgye a Pamír legmagasabb keleti vonulataihoz vezet, 7000 méteres csúcsok lábaihoz.

A modern technikai mászások koráig a Pamírt nevezték a „ Világ Tetejének”. Ismertető, miért is ez a hegység minden magashegységi vonulat „köldöke”. A szálláshoz érkezve még rövid sétát teszel a Kis-Karaköl tónál, és a “Jéghegyatya” (Mustag Ata – 7546 m) óriási tömbje előtt is tiszteletedet teszed.

 

9. nap – Stein Aurél nyomán Tashkorganba:

A kilencedik nap Dél felé indulsz, a Karakorum északi gerince mentén – Stein Aurél 110 évvel ezelőtti expedíciójának nyomait követve. A cél, a kínai birodalom legnyugatibb körerődje, Tashkorgan városa. Késő délután lesz némi szabadidőd a sajátos hangulatú bazárban – de dönthetsz úgy is, hogy a város legjobb szállójában pihenteted “megfáradt tagjaidat”.

10. nap – Vissza a Karakorum Highway-en:

Ismét a Karakorum-highwayről nyíló havas hegycsúcsok panormáját kell elviselned, amíg Kasgar óvárosa felé utazol. A közel 300 kilométeres autózás után, felüdülés lesz a Selyemút legendás oázisvárosa, szépen felújított mecsetjei, vízipipa füstös éttermei.

 

11. nap – Marco Polo utazása; Feltárók a „Világ Tetején”

Ulugchat városát érintve, a Taktubulak-hágón keresztül a tadzsik-kirgíz határvidék felé indulsz, mely szintén bővelkedik a “fotótémákban”. Figyelmed a 6000-7000-es csúcsok és túravezetőd  – a “Világ Tetejét” feltáró híres felfedezőkről, hegymászókról szóló – történetei között cikázik. Erkecs Tamnál átkelsz a kínai-kirgíz határon és a Kizil-Su völgyében a Pamír északi gerincei, az Alaj-hegység égbeszökő vonulatai felé veszed az irányt. Koraeste érkezel Sari Tash falujába, ahol az éjszakát töltöd.

12. nap – A régmúlt lovas nomád birodalmai; Babúr birtokán

A túra végéhez közeledve, havasi legelőkön Osh városába utazol, a Selyemút múzeum és az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Szulejmán-hegy kedvéért. Meglátogatod Timúr Lenk ükunokájának Babúr (az első Mogul császár) egykori “rezidenciáját” és a város legrégebbi épületét, a Rabat Abdul Kán Mecsetet.

13. nap – Repülés Bishkekbe, hazautazás:

A menetrendtől függően Bishkekbe repülsz, ahol még lesz lehetőséged egy kicsit bóklászni. A közös vacsora után, éjfélkor szervezett transzferrel a reptére indul a csapat, és Isztambulon keresztül Budapest felé veszi az irányt. Az éjszaka ezúttal is a repülőn ér.

14. nap:

Az átszállás után a reggeli/délelőtti órákban érkezel Budapestre.

Felszerelés és infó

A túrákat a Teleki felfedező klubbal karöltve szervezzük. A túra során, a magyar szakvezetés mellett, egy kirgíz vezető is a csapattal tart.

Utazás, helyi közlekedés:

A túra során végig, terepre átalakított 15-20 fős, speciális különbusszal utazol. A határ átlépése során minden esetben át kell pakolni egy a túloldalon várakozó buszba, ez a remek szokás a régió sajátossága.

Időjárás, öltözködés:

Az éghajlat a száraz kontinentális és a magashegységi éghajlat keveréke. Az ország területének több mint 70%-a 2.000 m feletti magasságon fekszik. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júniustól – augusztusig a hegyvidéki területeken a nappali hőmérséklet már +20 fok körüli, de az éjszakánként fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. A völgyekben +30 fokos hőség is előfordulhat.

A túrának különösebb felszerelés igénye nincsen, íme egy rövid lista amit érdemes bepakolni:

  • kényelmes túracipő/könnyű bakancs
  • 1-2 meleg pulóver
  • eső, szélálló kabát
  • napszemüveg, naptej
  • vékony kesztyű, sapka, sál

Megjegyzés: Kirgizisztán muzulmán többségű ország, ezért az öltözékünket is ennek megfelelően válogassuk össze. Nőknek és férfiaknak tanácsos hosszú, vállakat eltakaró inget, blúzt viselni. Mecsetekbe, vallási helyeikre másként nem is engednek be minket. (Hölgyeknek bokáig érő nadrág, hosszú szoknya, vállakat elfedő ing, uraknak hosszú nadrág, hosszú ujjú, nyakig begombolható ing!)

Szállások, tisztálkodás:

A városokban tiszta, komfortos, fürdőszobás, 2 ágyas szállodai szobákban szállunk meg. (A hazai 3 csillagos színvonalnak megfelelő.) A jurtákban 3-4 fő alszik, magasított matracokon. A szállások itt is rendezettek, tiszták, de igen egyszerűek. Hálózsák nem szükséges.

Figyelem! A jurta táborokban nincs vezetékes víz. Így a tisztálkodás csak a természetes vizek mentén történhet, hideg vízben. Alkoholos törlő és frissítő kendők használata ajánlott. A szállás mellé, minden esetben bőséges félpanziót kapunk.

Étel, ital, árak:

A részvételi díj már tartalmazza a félpanzió árát, de a napközbeni étkezés “egyénileg” történik. Bolti élelmiszer vásárlásra több alkalommal is lesz időnk. (Napi 5-10 dollár bőven elegendő). Alapvetően alacsony árakra kell számítani, a magyarországi 40-50 %-a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő. Innivalót ajánlatos boltban vásárolni és palackos formában fogyasztani. A csapvíztől lehetőleg tartózkodj.

  • Éttermi ebéd 8 USD/fő-tól,
  • Palackos ásványvíz 1 liter: 0,5,-USD,
  • Szénsavas üdítő 1 liter: 1,- USD,
  • Vodka: 2,-USD
  • 1 kg kenyér: 0,5,-USD

Konyha: A kirgíz konyha több 100 tej- és húsalapú étellel rendelkezik. Az ételek kalóriaértéke kiváló, a hozzávalók használati módja rendkívül egyedi, egészséges. Minden fogás friss, helyben tenyésztett alapanyagból készül – az Európában megszokottól jelentősen eltérően.

Pénz, vízum:

Pénznem: Kirgiz szum (KGS) – 1 EUR kb. 62 KGS.  A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását. A vidéki helyekenelőfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Bishkekben javasolt a valutaváltás.
Bankkártyák használata: VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben.

Biztonság:

A kirgiz szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt. Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Borravaló, baksis:

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi vezető borravalója 2-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt. Ezt az összeget a túra részvételi díja NEM tartalmazza.

Egyéb:

Elektromosság: 220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal.
Figyelem! Az utazások során, a városokat elhagyva – a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére nincs lehetőség.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain