Kóstoló a nomád életből – Utazás Mongólia és a Bajkál-tó vidékén

Kalandozunk, mint a hunok, de csak négy keréken

“..ha azt szeretnéd, hogy egy kulturális úthenger napról napra letaglózzon, amíg Te egy terepjárón szeled át a sztyeppét..”

Kóstoló a nomád életből – Utazás Mongólia és a Bajkál-tó vidékén

Hatalmas hegyeket szeretnél meghódítani? Vagy más, nagy teljesítményt és állóképességet igénylő kihívással szeretnéd acélozni magad? Akkor ez nem a te túrád. Itt nem kell 30kg-os hátizsákkal fogcsikorgató hidegben átkelned magashegyi hágókon, egyensúlyoznod tűéles gerinceken, sőt még a kötelet és a beülőt is otthon hagyjuk. Viszont ha azt szeretnéd, hogy egy kulturális úthenger napról napra letaglózzon, amíg Te egy terepjárón szeled át a sztyeppét, vagy épp lóháton járod a tájat, akkor nem kell tovább keresgélned. Akkor jó helyen jársz, hiszen vár Rád Ulánbátor, Mongólia kicsit porlepte, de mindig zsibongó fővárosa. Túravezetőddel Dzsingiz Kán nyomába eredsz és minden megtudhatsz róla amit a nagy kánról tudni érdemes. Aztán irány Oroszország a Transz-szibériai vasút hátán, ami szinte minden ember bakancslistáján szerepel! És várnak rád még olyan spiritulás helyek, ahol évszázadokkal ezelőtt sámánok járták táncaikat és még a legnagyobb világhódítók is megálltak tiszteletüket tenni előttük. Vagy hogy Irkutszk-ot, Szibéria “fővárosát” ne is említsem. És a Bajkálnál jártál már? Mert mi oda is megyünk.

Utad során belekóstolsz majd a nomád élet szépségeibe is. Alszol jurtában, lovagolsz, együtt eszel-iszol  és nagyon sok időt töltesz a legeltető mongól népekkel, hogy minél inkább magadba szippanthasd, amit csak ezek az emberek, tájak és élmények adhatnak!

Túravezetőid

Egyéb információk

A túra nem igényel semmilyen fizikai erőfeszítést, kulturális körutazás lévén. Bármilyen korosztály jelentkezését várjuk.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. nap – Budapest – Moszkva – Ulánbátor

Reggel 09:30-kor találkozol bátor társaiddal a Liszt Ferenc repülőtéren, hogy nekivágjatok a majd egy napos utazásnak. 11:30-kor indulsz Moszkvába, majd az orosz fővárosból 20:35-kor szárnyalsz tova Ulánbátorba. Az étkezéseket és az éjszakát a repülőn költöd ill. töltöd el.

2. nap – Mongol történelemóra

6 óra után röviddel landolsz Ulánbátorba. Bejelentkezel a szállásra, majd rövid pihenő után beleveted magad Mongólia történelmébe. Megismered a Béke sugárutat, a Szühebátor teret, a Parlamentet is útbaejted, és szépen lassan beszippantod a főváros hangulatát. Még két múzeum is belefér ma, ahol az előtted álló két hétnek otthont adó sztyeppe és tajga élővilágát ismerheted meg. Az éjszakát Ulánbátorban töltöd.

3. nap – Utazás a Hustai Nemzeti Parkba

Egy kényelmes reggeli után a Hustai Nemzeti Park felé veszed az irányt. Az út során megismerkedsz magyar kutatók munkásságaival, akik hosszú éveket töltöttek Mongólia flórájának és faunájának tanulmányozásával. Megérkezel a Nemzeti Parkba, ahol csak a fényképező gépedre és egy kis szemfülességre lesz szükséged, hogy lencsevégre kaphass olyan nagyvadakat, amiket eddig csak azon a természetfilmes csatornán láttál. Közös vacsorátokat, a szálláson,  a Nemzeti Park melletti jurtában fogyasztjátok. Majd jöhet az első éjszaka jurtában.

 

4. nap – Mongol Els – Karakorum

A mai út során érinted a Mongol Els-t, a sztyeppei sivatagot, ahol akár a mozgó homokdűnék között tevegelhetsz is, míg túravezetőddel megfejtitek a lokális sivatagok kialakulásának titkát. Tovább indulsz Karakorumba, egy hatalmas birodalom letünt fővárosába. Elfoglalod kényelmes kis jurtádat, majd jöhet a legendás termékenység szobor, az óriás kőteknős és a Nomád birodalmak emlékműve. Este íjászverseny és jurtádba visszatérve vacsorával és pihenéssel készülsz a holnapi nap kihívásaira.

 

5. nap – Utazás a türkök földjére

Reggel látogatást teszel egy buddhista kolostornál, melynek helyén állt egykor az ősi főváros, a Karakorum, és megnézed az épen maradt templomok épületegyüttesét. Eztán visszaindulsz jurtatáborodba, ahol a szabadprogram keretein belül részt vehetsz a Naadam ünnepen. A nap hátralévő részében elutazol a türkök földjére, ami az UNESCO világörökségi védelem alatt álló terület. Itt a nagy türk kagánok síremlékei és hatalmas rovásírásos sziklák várnak rád. Majd koraeste visszautazol jurtatáborodba, az Orhon folyó partjára.

 

6. nap – Tengri sziklák és a nomád élet szépségei

Ma reggel az ujgúr birodalom fővárosának romjainál teszel látogatást. Aztán jöhet a tartomány fővárosa, Cecerleg. Itt útba ejted a helyi múzeumot, majd tiszteleted teszed az ősi, sámánok által szent helyként tisztelt, nagy spirituális jelentőségű tengri szikláknál. Utad eztán a Hangáj-hegység havas legelőin át kellemes melegforrások vidékére vezet. Itt ellátogatsz egy nomád családhoz is. Késő délután érsz a jurtatáborba, ahol még egy rövid túra is beleférhet a forrásokhoz. Vagy válaszd a pihenést és élvezd a jurtatábor hangulatát az Ögij tó partján.

 

7. nap – Élményfeldolgozás

A mai nap főleg utazássl fog telni, hiszen az estét már Ulánbátorban töltöd. Az út során lesz idő átgondolni és összefoglalni azt a sok élményt, ami az elmúlt napokban ért. És ha még bírod, túravezetőd további érdekes és izgalmas információkkal bővíti elméd kimeríthetetlen kapacitásait.

8. nap – A nagy Dzsingisz Kán

A mai nap a nagy káné. Először Tsonjin Boldog-ba utazol, a Dzsingisz Kán központba. Itt áll a világ legmagasabb (50 m) lovas emlékműve. A szoboróriást megmászva, feljutsz a ló fejébe és szembe nézhetsz a rettegett kánnal. Megnézed a további sztyeppei kultúrákat bemutató kiállítótermeket, majd indulsz tovább a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. Ez egy, Dzsingisz Kán korát tökéletesen bemutató, rekonstruált tábor, melynek bejárása során megismerkedhetsz a világhódító mongolok életkörülményeivel. A mai éjszakát szintén Ulánbátorban töltöd.

9. nap – A mongol buddhizmus és a Transz-szibériai vasút

Mongólia legjelentősebb buddhista központja ma a Gandan Khiid kolostorban van. Ez reggeli utad célpontja, hogy megismerhesd a buddhizmus itteni történetét és hogy gyönyörködhess Migjid Janraisig szentéjében és a monumentális Buddha szoborban. Miután mindent megtudtál a buddhizmusról, kora délután elcsíped a Transz-szibériai vasút Oroszország felé, a burjátiai Ulan-Ude városba tartó járatát. Utad során sok érdekes infót hallhatsz a burjátokról és az elcsatolt északi mongol területekről. Az éjszakát a vonaton töltöd.

10. nap – Irkutszk

A nap egy részét ma is vonaton töltöd, ami időt enged ismét az információ áramlásnak. Azaz sok-sok érdekességet tudhatsz meg túravezetődtől a tajga élővilágáról, a sasvadászatról vagy akár Transz-szibériai vasút fejlődéséről. Ha az állásidő megengedi, akkor Szludjankában megnézheted az egyedülálló márvány pályaudvart. Délután érkezel Irkutszkba, Szibéria fővárosába. A nap hátralevő részét városnézéssel töltöd.

 

11. nap – Lisztvjanka

Délelőtt elutazol Lisztvjankába, mely közelében vár rád a Talci skanzen. Majd séta a tóparton és a kis üdülővárosban. Itt találod a Bajkál Múzeumot is, ahova be is térsz túravezetőddel. És jöhet az esti szabadprogram, azaz közös vacsi és vodkakóstoló kifulladásig!

 

12. nap – A Bajkál

Reggel indulsz a világ legnagyobb tavához. Legnagyobb? Igen. Földünk édesvízkészletének 20%-át itt találod. A partról hajóval jutsz a sámánok szigetére, az Olihonra. Itt Huzsir faluban elfoglalod szállásod és meglátogatod “Ázsia kilenc legszentebb helyének” egyikét, a Sámán-sziklát. Délután még belefér egy séta, egy kis lovaglás, aztán vacsi és az estét Olihon szigetén töltjük.

 

13. nap – Olihon sziget bejárása

Reggel útra kelsz felfedezni a szigetet. A nyugati oldal homokos partja után, eléred a sziget legészakibb pontját, a Hoboy fokot. Időjárástól függően, mártózhatsz egyet ebben a hatalmas ‘tartályban’. Koraeste érkezel vissza a szálláshelyre. Itt közös vacsi, szabadidő, pihenés vár.

 

14. nap – Visszautazás Irkutszkba

Sajnos már majdnem vége, de azért még ma is belefér egy rejtélyes 300m hosszú fal és néhány búcsúvodka, hogy méltón köszönj el ettől az édesvízi óceántól. Utazás vissza Irkutszkba. Az estét is itt töltöd.

 

15. nap – Hazautazás

Hazautazás átszállással Budapestre.

Felszerelés és infó

Utazás, helyi közlekedés

A kiutazás és a hazaút repülővel történik, egy moszkvai átszállással, összesen kb. 20 óra. Helyben, bérelt terepjárókkal ill. vonattal utazol.

Időjárás, öltözködés

Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délben hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.

Az öltözködésben tavasziasan készülj. Amit érdemes még bepakolni:

  • kényelmes túracípő / könnyű túrabakancs
  • 1 garnitúra meleg pulóver és nadrág
  • eső- és szélálló kabát
  • napszemüveg, naptej
  • vékony kesztyű, sapka, sál

Szállások

A jurta bázisokra érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk. Csak Ulánbátorban tartózkodunk magánpanzióban. 2 ágyas szobák, tiszta, európai szintű konyhával, zuhanyzóval. A jurta bázisokon általában meglepően fejlett a vezetékes (meleg) víz szolgáltatás. Így a tisztálkodás minden este megoldott. Alkoholos törlő és frissítő kendők hozatala mégis ajánlott. 6 személyes mongol jurtákban 2-2 fő alszik. A jurtákban (éjszaka) a fűtés nyáron is megoldható – igény szerint személyzet segítségével.

Étel, ital, vásárlás

A részvételi díj már tartalmazza a félpanzió árát, de a napközbeni étkezés egyénileg történik. Bolti élelmiszer vásárlására több alkalommal is lesz idő. (Napi 5-10 USD elegendő) Alapvetően alacsony árakra kell számítani, a magyarotszági 40-50%-a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő. Innivalót ajánlott palackos formában fogyasztani és boltban vásárolni. A csapvíztől lehetőleg tartózkodjunk.

  • szénsavas üdítő 1 liter: 1,- USD
  • ásványvíz 1 liter: 0,75 USD
  • vodka: 4,-USD-tól
  • 1 kg kenyér: 0,5,-USD

A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Pénz, bankkártyák használata, vízumok

Pénznem: mongol tugrik (MNT), 1 EUR kb. 1,740 MNT, 1 HUF kb. 5.9 MNT
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérd túravezetőd segítségét.
VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.
A vízumok ára 70 EUR + 15.000 HUF. Ezt a részvételi díj tartalmazza.

Borravaló

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi túravezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt. Ezt az összeget a túra részvételi díja NEM tartalmazza.

Egészségügyi helyzet

Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Közbiztonság

A közbiztonság a sztyeppén tökéletes, a táborok környékén nyugodtan lehet sétálni. Persze, ha hosszabb sétára indulsz, jelezd a túravezetőnél. Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

Elektromosság

220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Mongol lovak

A mongol lovak pici, általában csúnyácska állatok – erejük, kitartásuk azonban meglepő. A mongol lovakkal érdemes óvatosabbnak lenni – mint magyarországi testvéreikkel. 
A lovagoló programok nem kötelezőek. A helyszínen kialkudott áron lehet 2-3 órás túrákon részt venni (10-12,-USD/fő áron). A fakultatív lovas programokat mindig kísérik helyi mongolok.

Egyéb információ

A túrát mindenkinek ajánljuk, korra, nemre és fizikai felkészültségre való tekintet nélkül. Bárki jöhet, aki egészséges és egy kis kalandra vágyik!Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain