Kalandtúra a Tien-san, jurták és magashegyi tavak között: Kirgizisztán

Nomádkodás a selyemút végein

Selyemút, lovasnép, jurták és hegyek minden mennyiségben. Ha még nem vagy ismerős a szovjet Közép-Ázsia területén, ezek a kulcsszavak mindenképpen segítenek ennek a messzi vidéknek a megértésében. Miért éri meg belekóstolni mindebbe? Mert már akár 10 nap alatt is egy olyan alig ismert világot fedezhetsz fel, ami egyedülállóan szép és érintetlen természettel rendelkezik, amihez szorosan és szervesen kötődik a helyi emberek kultúrája és hétköznapjai. Mindez nyakon öntve a kánságok egzotikumával, gyarmatosító orosz világgal és egy jó adag szovjet romantikával.

Kalandtúra a Tien-san, jurták és magashegyi tavak között: Kirgizisztán

Biskekbe, az ország fővárosába érkezve és innen hazaindulva teszünk egy kört Kirgizisztán legizgalmasabb tájain. Saját dzsippel végigmegyünk a világ második legnagyobb magashegyi tava, az Isszik-kul déli partján, hogy három napot túrázzunk a Tien-san hegység szívében. 1600 méter magasan tó parton, mégis félsivatagos környezetben felüdülés csobbanni egyet a jurtatábor strandján. Az utolsó napokban tapasztaljuk meg igazán, mi is az a semmi szélén is túl autózni: 3000 méter magasan a Szong-kul tó partján két napig se egy fa, se kőépület, se térerő. Ami hátborzongatóan izgalmassá teszi ezt a helyet, az a tapasztalat, hogy mindezek nélkül milyen teljes életet élnek a hely lakosai, a nomád pásztorcsaládok.

Túravezetőid

Egyéb információk

Az utazás során túravezetőd által vezetett bérelt dzsippel közlekedtek, de egy nap egyszer sem többet 250 kilométernél. A Tien-san két napos túráját sátorban töltitek, az Isszik-kul és a Szong-kul partján jurtatáborban éjszakáztok. Nomád körülmények, ám a táj érintetlensége miatt ennél többre nincs lehetőség. Épp ezért ezeken a helyeken a lehetőségekhez mérten minden rendelkezésedre fog állni ahhoz, hogy élmény legyen a kirándulás. A részletekről olvasd el a Felszerelés és infó részt! A túra időpontja rugalmas, ha nem megfelelő a feltüntetett időpont, 3 főtől felár ellenében már elindítható a túra. A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euró árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Biskek

Az átszállás és a hosszú út fáradalmait kipihenendő az első fél nap és éjszaka a fővárosé, Biskeké. Az orosz cári gyarmati városnak épült város széles, fákkal ölelt párhuzamos útjai meglepően rendezett képet adnak ahhoz képest, Ázsia köldökében landoltál.

2. nap: Bokonbajevo

A fővárost és a környező településeket magad mögött hagyva hamar rájössz, nem volt tévedés a Kirgizisztánról látott kopár képek hada. Látod már azt is, mit jelent, hogy az ország 90 százaléka 1000 méter fölött van: azt, hogy szinte nincs olyan pont, ahonnan ne bukkanna elő hósapkás csipkés hegycsúcs. Az országút a Vörös híd szoroson átkelve ereszkedik le a világ második legnagyobb magashegyi tavához, az 1600 méteren fekvő Isszik-kulhoz. Sötétedésre érkezel meg a tóparti jurtatáborhoz, ahol a meleg vacsora után ezernyi csillag fényében kacérkodsz az ötlettel, hogy megéri-e meglesni a tó fölött a napfelkeltét.

3. nap: Karakol

Napfelkelte ide vagy oda, egy reggeli csobbanást követően folytatjátok az utat a tó déli partján. A félsivatagos tájat eleinte csak egy-egy szovjet kolhoz vagy világháborús emlékmű töri meg, majd miután erdősre vált beértek Dzseti-Ögüz hét bikafejet formázó vöröslő sziklái közé. Csordogáló patak fölé épült asztalkákon eltöltött ebéd után, rövid kiránulással csodálatos panoráma emlékeztet rá, hogy megérkeztél a hegyek közé.

Innen már hamar beérkeztek Karakolbe, az Isszik-kul régió keleti fővárosába, orosz gyarmati városba. Lépten nyomon érződik a Tien-san hegység hatása, a város éttermeiben hegymászó bakancsos turistákba futsz bele és a helyi kisboltok készletén is észreveszed, hogy ott sorakoznak a sátrazáshoz a konzervek, gázpalackok.

4. nap: Szirota táborhely

Ismered az érzést, amikor egy túra első napján nyílegyenes út végén látod a közeledő hósapkás csúcsokat? Persze, hogy így indul a reggeled, amikor zötyögsz a kocsiban a nemzeti park bejárata felé. A Karakol folyó mentén lankásan kezded a túrázást fenyőerdőkön és szabadon legelésző lovakkal teli tisztásokon egészen a 2500 méter magasan fekvő vadőr táborhelyig, ahol ebéddel gyűjtesz erőt a hátralévő 3 órás meredekségre. Még épp világosban versz sátrat és készülsz fel az ezernyi csillag újbóli látványára és az éjszaka hidegére.

5. nap: Ala-kul

Reggel sziklás hegyi ösvényen, vízesés mellett visz az utad, mígnem kiérsz az

Ala-kul tóra nyíló drámai panorámához. Az alpesi környezetbe ékelődött kristálytiszta vizű égszínkék vízfelszínben gyönyörködve ebédelsz, majd veszel erőt az aznapi hátralevő túrázásra: innen már szinte csak lefelé visz a lábad az Altyn-Arasan (Arany Fürdő) völgybe.

6. nap: Arany Fürdő völgy és Bokonbajevo

Ugye nem felejtetted el berakni a fürdőruhát a túrazsákba? 3000 méter magasról az Altyn Arashan (Arany Fürdő) völgyben ereszkedsz le. Két nap nomádkodás után nem is eshetne jobban más, mint az földből 50 fokosan feltörő termálvíz, amit a hegyi körülményekhez mérten korrekt kis betonmedencékbe gyűjtenek össze. Csobbanás után már tényleg csak pár (órányi) lépés vezet az aszfaltútig, ahonnan nyugati irányban újra az Isszik-kul déli partján haladtok visszafelé. Szállásod a 2. nap tóparti jurtatáborában lesz, ám addig még egy könnyed kirándulás visz a Mesés kanyon vöröslő homokkúpjai közé – már amennyiben nem időztél túl sokat a forróvízben délelőtt.

7. nap: Szong-kul

A főútról lekanyarodva kezded kapiskálni, miért is raktunk bele a túrába még egy harmadik tavat is. Eleinte még elhaladtok egy-két kolhoz romjai mellett, ám egy idő után már csak a szerpentinek sarkában megpihenő birkanyájak és lovas pásztorok jelzik, hogy erre azért néha járnak emberek. A 3300 méter magas hágón átkelve eléd tárul egy fél balatonnyi tófelület: a Szong-kul tó. Szállodák és nyaralók helyett itt az élményt a semmi nyújtja: 4000-es csúcsok által körülölelt területen egyetlen kőépület sem áll, közel-távol nincs térerő, az utak is inkább csak olyan támpontként működnek a pusztaságban – bármerre nekivághatsz a domboknak a teljes szabadságban, vagy ha van bátorságod, fürödhetsz egyet a kristálytiszta vízben. A csendet estére legfeljebb a jurtatábor mellett lovasversenyben kurjongató fiatalok törik meg. Éjszaka fagypont közeli hőmérséklet kényszerít rá, hogy otthagyd a már jól ismert ezernyi csillag égboltját és bemelegítsd ágyadat a vastag paplanok alatt.

8. nap: Biskek

Délelőtt lovakkal kirándulsz a szomszédos jurtákig, ahol frissen készített kumisszal borzolhatod gyomrodat, hogy aztán ebédre a tóból fogott halakkal nyugtasd meg azt. Délután már ismét a szerpentinek azon oldalán vagy, ahol a térerő is. Biskek felé még megálltok az ezeréves Burana mecset magányosan álldogáló minaretjénél, a selyemút egykori jelentős településének, Balaszagun egyetlen maradványánál. Este még kiélvezed a szálláshelyeden forró zuhanyt, a városban a meleg vacsorát és hideg (palackozott) italokat.

9. nap: Utazás

Kora reggel indulás a reptérre, délutánra már Budapesten landolsz.

Felszerelés és infó

Földrajz és infó

Kirgizisztán Ázsia földrajzi közepén helyezkedik el ott, ahol az északi sztyeppe találkozik a Tien San és a Pamír hegységek vonulataival. Az ország közel 90 százaléka 1500 méter magasan fekszik, szinte minden pontról látszik legalább egy-két hósapkás csúcs. A XX. század elején ez volt az a terület, ahol az orosz gyarmatosítók “kikötöttek” és találkoztak a dél felől terjeszkedő britekkel és a keleti kínaiakkal. A volt szovjet tagköztársaság ma közel két Magyarországnyi területet, 195.000 négyzetkilométert foglal magába, fővárosa Biskek.

Időjárás, éghajlat

Az alacsonyabban (2.000 méter alatti) fekvő területek, így Biskek vagy a legendás Isszik kul tó éghajlata nyáron hasonló a magyarországi kontinentális időjáráshoz, télen azonban nem ritkák a fogat vacogtatóbb hidegek. A hegyek közt előfordul, hogy míg egy alpesi fenyőerdős völgyben jutsz fel egy hágóra, az ereszkedés a másik oldalon már egy kopár, sziklás vidéken visz lefelé. Hasonlóan kopár, kősivatagos (ám roppant látványos!) terület található az Isszik kul tó déli oldalán és az ország Tádzsikisztánnal határos déli vidékein.

A 3.000 méter feletti területeken nyaranta sem ritka a fagypont körüli hőmérséklet, túravezetőnk találkozott (hegymászás nélkül) már augusztusi hószállingózással is.

Szállás

Kirgizisztán nem európai ország, de még Ázsiában is a kevésbé frekventált turistacélpontok közé tartozik. Az európai színvonalú hotelek szűkössége folytán a helyi emberek vendégszeretetére kell hagyatkoznunk: Biskekben központi fekvésű hotelben, a kisebb városokban tiszta, rendezett családi vendégházakban, a magasabban fekvő területeken a napi szükségletet kielégítő jurtatáborokban alszunk.

Étkezés

Kirgizisztánban enni több szempontból fúziós: a földrajzi és az időbeli keveredések adnak felfedezni való izgalmas ízeket. Egyrészt érezhető az orosz közvetítéssel megjelenő európai és a szomszédos Kína konyhájának találkozása. Egy menün belefuthatsz majonézes céklasalátába és ázsiai fűszerezésű tésztabatyuba is. Másrészről ugyanakkor egyik nap még kézzel tépett-nyújtott falusi lagmant ebédelsz, míg másnap már egy fővárosi fúziuós grúz étteremben borozgatsz.

Utazás

Biskekig Budapestről csak átszállással lehet eljutni, erre legjobb megoldás az Isztambulon át repülő Turkish Airlines járata. Helyben bérelt terepjáróval küzdünk meg a kalandosabbnál tekergősebb utakkal, ám egyik nap sem ülünk kocsiban 250 kilométernél többet.

Valuta, pénzváltás

Kirgizisztán fizetőeszköze a szom (1 szom kb. 4 forint). Pénzt váltani legegyszerűbben és legbiztonságosabban bankokban tudsz, de általában megbízhatóak a lépten-nyomon előforduló a dollárt, eurót és rubelt váltó kioszkok is. Bankkártyás fizetésre viszont a magyarországinál jóval kevesebb lehetőséged lesz, ott is többnyire csak Visa kártyát fogadnak el, ezért legjobb ha készpénzt hozol az útra. Túravezetőd természetesen segít a helyszínen.

Közbiztonság

Habár a 2000-es években több politikai válságot megélt az ország, Közép-Ázsiában jelenleg az egyik legbiztonságosabb hely Kirgizisztán. Lopástól, rablástól nem (jobban, mint pl. Magyarországon) kell tartani.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain