Alaszka, az óriások vadonja

Egy vadászexpedíció újraélése

Hogy miért éppen Alaszka? Például azért, mert egyik nap még 4000 m magas hegyek  között sétálgatsz a világ legnagyobb területű természetvédelmi övezetében, másik nap meg már túrázni indulsz a  Kenai nemzeti park 70 km hosszú jégmezőjére. Széchenyi Zsigmond vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben a filmbe illő látványt élvezed, miközben grizzly-k által csapott ösvényeken vezet az utad.

Alaszka, az óriások vadonja

Alaszka. Minden ízében lüktető természeti erő. Földrajzi elhelyezkedésének, gyönyörű gleccsereinek, nemzeti parkjainak köszönhetően évente ezrek látogatnak el az Egyesült Államok eme a különleges államába.

Te viszont, a szokványos turistaútvonalaktól eltérve, Széchenyi Zsigmond vadászexpedícióját járod végig.

Széchenyi hazánk legismertebb vadász-írója, aki számos vadászkörutat tett Afrikában és Ázsiában is. Alaszkában 1935 nyarán vett részt egy expedíción, melyről könyvet is írt, Alaszkában vadásztam címmel. 

Az izgalmas kaland közepette figyelmed a látvány és a fényképezőgéped lencséje között ugrál, nemsokára azonban rájössz, hogy a világon egyedülálló vadállományával rendelkező Denali Nemzeti Parkot, a grizzly medvéket, a lazacvonulást, a vadvízi evezés Mekkájának számító Chickaloon városkát, a Kenai fjordok gleccsereit, bálnáit, delfineit  nem lehet fotón visszaadni. Alaszkában rövid a nyár, és az élmény leírhatatlan, ezért ne késlekedj. Persze nem árt, ha egy 10 gigás memóriakártyáért még leugrasz a közértbe.

Túravezetőid

Egyéb információk

Ezt a túrát mindenkinek ajánljuk, aki ki van éhezve egy igazán látványos 12 napra. Technikai nehézség nincs - a 10. napon van egy könnyen teljesíthető egész napos túra, - ezért akár családok is jöhetnek.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Megérkezés Anchorage-be:

Utazás Budap Indulás a déli órákban a Liszt Ferenc reptérről, menetrend szerint. Seattle-i átszállással – megérkezés  Anchorage-ba késő este. Járművünk felvétele, 25 perces transzfer után megérkezés hotelünkbe

Éj Anchorage-ben.

2. nap – Az első alaszkai betelepülők; „Seward jégszekrénye”

A 250.000 lakosú város az AnchorageTeknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. A város szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Az igen fiatal lakosság több mint 70%-a csak 1980 után költözött ide. Kiadós reggeli, majd városnézés: Információgyűjtés és filmek megtekintése az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany- prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail mentén a tengerparton, Cook kapitány emlékművének  fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe.

Éj Anchorage-ben

3. nap – Irány a Denali

Reggeli indulással utazás Talkeetna igen hangulatos kisvárosába, a „Denali kapujába”. Séta a gyors sodrású Susitna folyó parttalan partján, majd rövid látogatás a ranger központban, ahol regisztrálni lehet „Észak-Amerika tetejének” megmászására. Továbbutazás Trapper Creek tanyaközpontjába, séta az ódon kirakodóvásár utcácskán. A látási viszonyoktól függően fotózás a DenaliViewpoint South-nál, majd Denali Viewpoint North-nál. Kora délutáni megérkezés a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „a Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron). Látogatás a park nagyszerűen berendezett látogatóközpontjában, majd a szánhúzó kutya kenneleknél.

Éj Healy mellett

4. nap – Fairbanks fehér éjszakái

Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül.  (A repülés az 5. napon is történhet.) Délelőtti indulással látogatás Fairbanksben, Alaszka legészakibb egyetemi központjában, az „Aranyszív Városban”. (Az utazás hossza kb. 2,5 óra egy irányban.) Ismerkedés a város aranylázainak történetével, Fairbanks mai infrastruktúra központ funkciójával. Látogatás az egyetemi városrészben, az Észak Múzeumában (UAF). Rövid vezetés a belvárosba, majd séta a Chena folyó melletti parkban és az óvárosban. Fényképezés a Yukon Quest központnál, majd a Pioneers szobornál. Látogatás a város rendkívül színvonalas információs és kulturális központjában. Visszautazás a szálláshelyre a verőfényes esti órákban, rövid megállással Nenana városkájában.

Éj Healy mellett

5. nap – A grizzly medve tundrákon

A Denali előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon. Reggeli indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legszebb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 130 km-re lévő Wander Lakes tóhoz. Kb. 1 órás séta, majd visszaindulás Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyről, ahonnan elképesztő panoráma nyílik Észak-Amerika tetejére. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Délutáni utazás kifelé, a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Kijutás a parkból a koraesti órákban. Szabadidő és vásárlási lehetőség a park bejáratának „vásárvárosában”.

Éj Healy mellett

6. nap – Széchenyi Zsigmond karibu- és jávor vadászatának históriája

Kora reggeli indulás Anchorage irányába, a „már jól ismert” útvonalon. Rákanyarodás Kenai-félszigetre,  a Turnagain Arm tengeröböl déli partján.Az öböl az 1897-es aranyláz során vált híressé, mára a több mé

ter szintkülönbségű apály-dagály jelensége miatt és a partról is sokszor látható beluga delfinek miatt látogatott. Útközben látogatás a Big Game Alaska állatmenedék központban. Az elárvult vagy sérült állatokat gondozó központ a legalkalmasabb hely arra, hogy másfél óra leforgása alatt egyszerre fényképezhessen a látogató jávorszarvast, bölényt, karibut (észak-amerikai rénszarvas), pézsmatulkot, fekete- és grizzly medvét. Délutáni utazás Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park „kapuvárosába”. A város az alaszkai aranyláz kikötővárosaként született, majd 1957 óta az olajszállító vonalak egyik fő állomásává vált. A kikötő mellett található Alaska Sealife Center a valós környezetükben mutatja be az itt élő halakat és tengeri emlősöket, s a városban működik a nemzeti park információs központja, ahol felkészülhetünk a tengeri és jeges kalandokra. A Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotel megtekintése.

Éj Seward-ban

7. nap – A Jégmezők és gleccserek világa

Ezen a napon két hasonló, de mozgás örömében merőben különböző program között választhatnak a résztvevők:

  1. 6 órás hajózás tengeri nagyvad és gleccser megfigyeléssel:

Reggeli után felszállás hajónkra – kihajózással a Kenai Fjords Nemzeti Park nyílt óceáni vizeire. A madárszigetek (pl. lundák) megfigyelése, az útközben alánk kerülő óriások (kardszárnyú delfinek, hosszúszárnyú bálnák, Steller oroszlánfókák) fényképezésével. Ebéd és frissitő fogyasztás a fedélzeten. Felhajózás az egyik, borjazó gleccserben végződő fjordon. Az úszó jéghegyek, s a rajtuk élő fókák – illetve a rendkívüli értékű tengeri vidrák megfigyelése. Szerencsés esetben a fjordokba zuhanó, morajló jégtömbök fotózása. Délutáni visszaérkezés a kikötőbe.

vagy

  1. 5,5 órás órás kajakozás a nemzeti park legnagyobb, zárt lagúnába borjadzó gleccsere a Bear fjordjában:

Reggel 8:00 órakor találkozó a kajak programszervezők irodájában. Megismerkedés helyi vezetőinkkel, a felszerelések kiosztása, ellenőrzése. Kihajózás motorcsónakunkon a Resurrection Bay öböl „kijárata felé”. A partmenti jég- és hóborította láncok fényképezése. Útközben ismertető az Inside Passage hajóútvonalról, illetve a Bear (Medve) óriásgleccserről. Megérkezés a csendes vizű, úszó jéghegyek által borított belső öbölbe, majd evezés evezés a vízbeszakadt jéghegyei között, fóka és egyéb vadmegfigyeléssel. Délutáni visszaérkezés a kikötőbe. Közös látogatás (immár a csoport mindkét része) az Exit gleccser látogató-központban. Séta a gleccser nyelvéhez. Kérés esetén további fakultatív túralehetőség a gleccser oldalában felfelé.

8. nap – Lazacok enciklopédiája; Alaszka orosz emlékei

Reggeli indulással utazás a hófödte Kenai-hegység vonulatai között Cooper’s Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. Utazás a Russian river torkolatához Széchenyi Zsigmond nyomán és útmutatásával, fényképszünettel a Russian River Ferry kompnál.  Figyelem (!): Ez itt a világ legismertebb, legjobb lazachorgász területe – így csoportunk tagjain kívül mindenki hónaljig érő csizmákban, kezében botokkal és lazacokkal fog közlekedni! Rátérés a Skilak Lake útrafényképszünetekkel a festői Skilak-tó partján. Utunk a Nemzeti Kenai Vadrezervátumon, Széchenyi Zsigmond néhai jávor vadászatának helyszínén vezet át, így a fényképezőink folyamatosan lövésre készen állnak… Rövid pihenő Soldotnában, a „Föld lazac fővárosában”, majd átutazás Kasilof-on át Ninilchikbe. Látogatás az Orosz templomnál, emlékezéssel a közelmúltig élő orosz hagyományokra. „Kagylózás” (clam keresés) Happy Valley tengerpartján, az Aleut-vonulat óriásvulkánjainak látványával. Szállásunk elfoglalása Homer városában.  A másnapi fakultatív medve-les repülés előkészítése, majd látogatás a Kachemak Bay öbölbe nyújtózkodó Homer Spit földnyelven

Éj Homer-ben

9. nap – Óriásmedvék között

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők:

  1. Egész napos pihenő és szabadprogram.

(Homer óvárosában és a Homer Spit-en is számos látnivaló várja az érdeklődőket: Pratt Múzeum; Szigetek és Óceán látogató központ; Homer Spit Trail; The Salty Dawg világítótorony; Homer Harbor kikötő)

vagy

  1. Repülős medveles a Lake Clark- vagy a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum területén.

A teljes program hossza 5-7 óra az aktuális helyszíntől függően. Repülés: 2 X 1 – 1,5 óra, a medvés terepen tartózkodás kb. 3 óra. Minden kiscsoportot tapasztalt pilóta – vadvédelmi szakemberek vezetnek. (Részvételi díj:  750,-USD/fő) Részletes tájékoztatót a résztvevők külön leírásban kapják meg.

Délutáni szabad program – illetve a rendelkezésre álló időtől függően séta a Kachemak Bay öböl partjain.

Éj Homer-ben

10. nap – Tengerszemek hívó szava

Egész naposutazás Anchorage-ba. Útközben sétákkal a Summit Lake (Hegytető-tó) vidékén, a Portage gleccser tövénél, illetve (ha az idő- és időjárás megengedi Girdwoodnál, az Aleyska sípályáknál. Koraesti visszaérkezés Anchorage-ba

Éj Anchorage-ben

11 – 13. nap – Hazautazás

Reggeli látogatás a legnagyobb könyves boltokban (térkép és szakkönyvvásárlási lehetőség). Járműveink leadása, majd elrepülés Seattle-be délután. Éj a repülőn. Átszállásokkal Budapestre érkezés a 13. nap reggelén.

 

Felszerelés és infó

Figyelem!

“Az utazás célkitűzése” – A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967)  vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

Utazás, helyi közlekedés:

Menetrend szerinti repülőjárattal Anchorage-ba (átszállás Seattle-ben). A repülőjegy vásárlást az iKaland intézi. Helyi közlekedés 12 személyes külön buszokkal.

 

Szállás:

Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban.

 

Étkezés:

Önellátás, étkezés egyéni igényeid szerint. (Másnaponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: 25,-USD/fő )

 

Időjárás:

Alaszka a sarki éghajlati övben helyezkedik el, de Anchorage-ben és környékén a tenger közelségének köszönhetően mérsékeltek az évszakok: a nyári átlaghőmérséklet 13 és 23 fok között, télen pedig -7 és -15 fok között mozog.

 

Felszerelés:

Tavasziasan érdemes készülni, 15-20C fokra számíts. A rövid sarki nyár alatt meglepően meleg van.  Nincs szabadban töltött éjszakád, így nem kell outdoor körülményekkel számolnod.

  • 1 télies öltözet
  • fület takaró sapka
  • túrabakancs
  • szélálló dzseki (a jégmező túrára és a fjord hajótúrára)
  • napszemüveg (ajánlott a havas sétákra) 

 

Fakultatív programok:

Helyi, nem kötelező belépők és költségek:

1. Denali Nemzeti Park helyi busz: 40,-USD + 15,-USD foglalási díj

2.  Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD

3.  Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 30,-USD

4. Big Game Alaska Conservation központ: 20,-USD

5. Bear gleccser kajakozás: 300,-USD

6. Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 190,-USD

7. Denali repülés: 440,-USD

8. Katmai vagy Lake Clark repülős medveles: 750,-USD

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain