Alaszka, az óriások vadonja

Egy vadászexpedíció újraélése

Hogy miért éppen Alaszka? Például azért, mert egyik nap még 4000 m magas hegyek  között sétálgatsz a világ legnagyobb területű természetvédelmi övezetében, másik nap meg már túrázni indulsz a  Kenai nemzeti park 70 km hosszú jégmezőjére. Széchenyi Zsigmond vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben a filmbe illő látványt élvezed, miközben grizzly-k által csapott ösvényeken vezet az utad.

Alaszka, az óriások vadonja

Alaszka. Minden ízében lüktető természeti erő. Földrajzi elhelyezkedésének, gyönyörű gleccsereinek, nemzeti parkjainak köszönhetően évente ezrek látogatnak el az Egyesült Államok eme a különleges államába.

Te viszont, a szokványos turistaútvonalaktól eltérve, Széchenyi Zsigmond vadászexpedícióját járod végig.

Széchenyi hazánk legismertebb vadász-írója, aki számos vadászkörutat tett Afrikában és Ázsiában is. Alaszkában 1935 nyarán vett részt egy expedíción, melyről könyvet is írt, Alaszkában vadásztam címmel. 

Az izgalmas kaland közepette figyelmed a látvány és a fényképezőgéped lencséje között ugrál, nemsokára azonban rájössz, hogy a világon egyedülálló vadállományával rendelkező Denali Nemzeti Parkot, a grizzly medvéket, a lazacvonulást, a vadvízi evezés Mekkájának számító Chickaloon városkát, a Kenai fjordok gleccsereit, bálnáit, delfineit  nem lehet fotón visszaadni. Alaszkában rövid a nyár, és az élmény leírhatatlan, ezért ne késlekedj. Persze nem árt, ha egy 10 gigás memóriakártyáért még leugrasz a közértbe.

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. július 12., vasárnap 2020. július 24., péntek

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

Ezt a túrát mindenkinek ajánljuk, aki ki van éhezve egy igazán látványos 12 napra. Technikai nehézség nincs - a 10. napon van egy könnyen teljesíthető egész napos túra, - ezért akár családok is jöhetnek.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Megérkezés Anchorage-be:

Veszed a hátizsákod, és 13:15-kor New Yorkba indulsz, majd onnan – Seattle-i átszállással – késő estére érkezel Anchorage-be. Egy könnyed 25 perces transzfer a hostelbe röpít, ahol az éjszakát töltöd.

2. nap – Anchorage felfedezése:

Kiadós reggeli után megtámadod a Chugach-hegység ölelésében fekvő várost – mely remekül ötvözi az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Napod Információgyűjtéssel és filmek megtekintésével indul az állami természetvédelmi területek központjában. Ezután sétát teszel az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), a Town Square Parkban, a 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Ellátogatsz néhány arany, prém és rozmár agyar boltba, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével, illetve az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumba, ahol betekinthetsz Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe.

3. nap -Wrangell St. Elias Nemzeti Park

Reggel felkerekedsz, hogy megcsodáld az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wrangell St. Elias Nemzeti Parkot, a világ legnagyobb területű természetvédelmi övezetét. Biztos lehetsz benne, hogy a környező 4000 méteres csúcsok és a 1000 km2-nyi végtelen jégmező gondoskodnak a filmekben látott alaszkai hangulatról.

A következő “megállóra”, ahol az átlagos fényképkészítési kedv ugrásszerűen emelkedik, a 45 km hosszú Matanuska-gleccser nyelvénél kerül sor, ahonnét elkezdődik az emelkedés, Földünk legmagasabb óceánparti hegyláncai között, Valdez irányába. A vitatható tájképi és környezetvédelmi hatások ellenére is helyi büszkeségek listáján szereplő Trans-Alaska Pipeline (1300 km hosszú olajvezeték) megtekintése után, háborgó lelkedet, a Worthington-gleccser jegén tett rövid sétával nyugtatod.

A sűrű napot, a Keystone-kanyon környéki vízesésekkel, és a lazacoktól a szó szoros értelmében hemzsegő Solomon Gulch-nál zárod, ez utóbbinál jó eséllyel halászó mackókkal és halászsasokkal is találkozol. Az éjszakát Valdezi szállásodon töltöd.

4. nap – Kajakozás a jéghegyek között és az eszkimók művészete

A negyedik napon választhatsz, hogy kajakba pattansz és jéghegyek között evezgetsz, vagy egy “nyaralós” tempójú napot tartasz Valdez környékén. Egyik sem utolsó, íme néhány részlet ami segít dönteni.

Kajakozás a Columbia-gleccsernél:

A felszerelések kiosztása után, motorcsónakkal a Valdez Arm fjord kijárata felé vesszük az irányt, hogy közelebbről megismerjük Alaszka 2. legnagyobb gleccserét. A csendes vízű és biztonságos Heather Bay öbölben az úszó jéghegyek között lapátolunk, fókák és egyéb vadak reményében.

Az eszkimók művészete, Valdez:

Csontfaragvány és eszkimó népművészeti kiállítás és a könrnyék egyéb kulturalis táplálékai kerülnek terítékre.

 

5. nap – A tajga és tundra határán a Denali úton

Kora reggel indulsz útnak a Richardson Higway festői útvonalán, távolban a Wrangell St. Elias Nemzeti Park vulkánóriásai nyújtanak fényképezési lehetőséget. Ezután rátérsz a Denali út tundrába vesző szakaszára, melyen olyan földtörténeti csodák szemtanúja lehetsz, mint a 4.950m magas Mount Sanford, a Tangle Lakes tavak, a Landmark Gap teknővölgy és a Maclaren gleccser. Estére megérkezel a Denali Nemzeti Park területéhez és az éjszakát Healy mellett töltöd.

A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „a Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron).

6. nap – A Denali Nemzeti Park

A helyi buszokkal felfedezed a parkot, megállókkal a leglátványosabb pontokon, ahol akár grizzly medvéket, jávorszarvasokat és fehér hiúzokat is fényképezhetsz. Látogatást teszel a szánhúzó kutyáknál, és könnyed túrára indulsz a Savage River partján. Délután Fairbanks utcáit rójuk, ahol túravezetőd a város aranylázainak misztikus történeteivel szórakoztat.

Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces repülésre is benevezhetsz a Mt. McKinley körül.

7. nap – A grizzly medve

Igazán vad nap áll előtted: hajnalban indulsz a nemzeti park szívébe a Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag McKinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. A Stony Hill hegyről remek a kilátás, miközben a Denali csúcs kínál nagyszerű fotózási lehetőséget. (Innen a békés, “alsó világból” nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.).

Zárásként túrázás a Toklat-folyó völgyében, ahol jól megtermett karibuval (rénszarvas) is találkozhatsz.

 

8. nap – Széchenyi Zsigmond karibu vadászatának históriája

Reggel indulsz Anchorage irányába, a nemzeti park dél-keleti oldalában. Közben megállsz a legszebb kilátópontoknál: Denali Viewpoint North, Byers Lake-tó, Chulitna-folyó, Denali Viewpoint South, Trapper Creek. Ezután ellátogatsz Talkeetna igen hangulatos kisvárosába, ahol a Susitna folyó parttalan partján sétálgatsz. Koraeste érkezel a fővárosba.

9. nap – A lazacparadicsomban

Már kora reggel úton vagy a Kenai-félszigetre. Látványos pont a Turnagain Arm tengeröböl, ahol akár beluga delfineket is láthatsz. Továbbutazol a Kenai-hegység vonulatai között Cooper’s Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. A Skylak-tó érintésével megérkezel Kenai városába, ahol megnézheted a Szent Miklós kápolnát és a három kupolás Ortodox templomot. Sétával és fotózással töltöd az időt a Kalifonski Beach-en, majd Kasilofnál visszafordulsz a félsziget belseje felé. Késő délután érkezel Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park „kapuvárosába”, ahol elsétálhatsz a Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotelhez.

10. nap – A Jégmezők és gleccserek világa

Reggeli után ellátogatsz a Kenai Fjords Nemzeti Park szárazföldi bejáratához, az Exit Glacier gleccserhez. 1 órás sétával elérsz a gleccser lábához, ahonnan 8 órás lélegzetelállító túrára indulsz a Harding Icefild ösvényen. Lábad alatt 32 gleccserből álló, több kilométer vastag jégmező húzódik.

Hazafelé meglátogatjuk a Big Game Alaska állatmenedék központot, ahol az elárvult jávorszarvasokkal, bölénnyel, pézsmatulokkal és grizzly medvékkel találkozol.

11. nap – Pihenőnap, hazautazás

Egész napodat pihenéssel, vásárlással töltöd. Késő este utazol haza, majd átszállásokkal a 13. nap reggelén érkezel Budapestre (augusztus 28).

 

Felszerelés és infó

Figyelem!

“Az utazás célkitűzése” – A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967)  vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

Utazás, helyi közlekedés

Menetrend szerinti repülőjárattal Anchorage-ba (átszállás Seattle-ben). A repülőjegy vásárlást az iKaland intézi. Helyi közlekedés 12 személyes külön buszokkal.

 

Szállás

Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban.

 

Étkezés

Önellátás, étkezés egyéni igényeid szerint. (Másnaponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: 20,-USD/fő )

 

Időjárás

Alaszka a sarki éghajlati övben helyezkedik el, de Anchorage-ben és környékén a tenger közelségének köszönhetően mérsékeltek az évszakok: a nyári átlaghőmérséklet 13 és 23 fok között, télen pedig -7 és -15 fok között mozog.

 

Felszerelés

Tavasziasan érdemes készülni, 15-20C fokra számíts. A rövid sarki nyár alatt meglepően meleg van.  Nincs szabadban töltött éjszakád, így nem kell outdoor körülményekkel számolnod.

  • 1 télies öltözet
  • fület takaró sapka
  • túrabakancs
  • szélálló dzseki (a jégmező túrára és a fjord hajótúrára)
  • napszemüveg (ajánlott a havas sétákra) 

 

Fakultatív programok:

Helyi, nem kötelező belépők és költségek:
1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 35,-USD + 5,-USD foglalási díj
2./ Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD
3./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 16,-USD
4./ Big Game Alaska Conservation központ: 10,-USD
5./ Columbia gleccser kajakozás: 280,-USD
6./ Denali repülés: 380,-USD

 

 

 

 

 

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain