Madagaszkári utazás – Egy csoda

Áttekintés

Két hét élménykavalkád a pompázatos Madagaszkáron. Baobab fák, tengerpart, bennszülött kultúrák, jeep-es országjárás egy pillangó farmtól a déli kikötőkig.

Madagaszkári utazás – Egy csoda

Egyszerűen nincs még egy ilyen túra. Létezik annál vagányabb dolog, hogy a túravezetőd egy helyi, aki természetesen úgy ismeri saját országát és kultúráját mint a tenyerét ÉS beszéli a Te anyanyelvedet? Madagaszkárra ilyen vezető kell ahhoz, hogy röpke két hét alatt úgy érezd, legalább egy hónapot jártál ott. Pedig erre a világra nem szabad sajnálni az időt. Esőerdők, soha nem látott növény és állatfajok… Darwin is tuti Eddy túravezetővel és az iKalanddal látogatna Madagszkárra. Bár, neki furcsa lenne jeep-el átszelni az országot, talán a naplementék romantikája sem kötné le annyira és lehet, hogy a tengerparti lazítást sem neki találták ki. De az biztos, hogy az aligátorfarmon ő is elemében lenne.

 

Támpontnak kiírtunk néhány lehetőséget, de a túra időpontja teljesen rugalmas. Ha Neked nem jó az iKalandos időpont, keress meg minket és megbeszéljük, hogy Neked/Nektek mikor lenne jó. Csak egy dolgot kell figyelembe venni, az az időjárás. A többi Rajtad múlik!

Túravezetőid

Egyéb információk

Az időpontok rugalmasak, igény szerint tolható egy-két nappal az indulás. Ha ilyen problémád adódik, jelezd felénk bátran. A túra igény szerint lerövidíthető 12 naposra. Ebben az esetben természetesen az ár is csökken valamennyivel. Ha a 15 napos helyett inkább ez a variáció érdekelne, kérj tőlünk egyedi ajánlatot.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

1. nap: Utazás és érkezés Antananarivo-ba

Hosszú repülőút vár Rád. Menetrend szerint az európai gépek általában éjszaka érkeznek Madagaszkárra. Eddy túravezetőd már vár téged a repülőtéren és segít abban, hogy a csapat elhelyezkedjen első szállásán.

2. nap: Antananarivo – Antsirabe

A bőséges reggeli után rövid megbeszélést tartotok túravezetőddel a Rád várakozó két hét izgalmairól, programjairól. A délelőtt további részét a városon kívül az Ambohimanga Rova (azaz Királyi palota) környékén töltitek, mely elnyerte az UNESCO Világörökség része rangot és védettséget. Ebéd után Antananarivo (lassan megtanulod kimondani a város nevét) belvárosa felé veszed az irányt, majd felsétálsz az ó-város hegyére, ahonnan gyönyörű kilátásban lesz részed a királynő palotájának romjai szomszédságából. Kiadós nap, de még nincs vége, mert ezután dél felé veszed az irányt és megkezded a körutazást. Ezen a napon 170 km-t teszel meg bérelt jeepeken (vagy a csoport létszámától függően mikróbusszal). Az úton a madagaszkári hegyvidék vonulatai kísérnek végig. Helyi mesterségekkel is ismerkedhetsz. Kovácsműhelyek, miniatűr készítők, szarvművesek… Az éjszakát a pompás “termál városban” Antsirabe-ben töltöd.

3. nap: Antananarivo – Ambositra a fafaragók paradicsoma

Reggeli után egy rövid sétát teszel a Tritriva vulkanikus eredetű tavak környékén. Ezen a napon az is kiderül mi köze van kis hazánknak Madagaszkárhoz, ki is az a Benyovsky Móric és Eddy miért beszél magyarul olyan kitűnően. Ezután Ambositra városába indulsz, mely fafaragó művészeiről híres. Az első dolgod az lesz, hogy néhány profi műhelyt meglátogass. Kora délután folytatod az utat a Ranomafana nemzeti park felé, ahol egy helyi szállodában pihened ki a mozgalmas napot.

4. nap:  Ranomafana Nemzeti Park

Már reggel 8 körül elindulsz, hogy egy könnyed kirándulás során felfedezd a 40 000 hektár területű őserdőt, ahol rengeteg endemikus fajt figyelhetsz meg. Túravezetőd mindegyikről mesél egy kicsit, neked csak annyi a dolgod, hogy “ámulj és bámulj”.. Ezen a napon végre a lemúrokkal is fényképezkedhetsz.

5.nap: Fianarantsoa-Ambalavao

Ezen a napon 140km-nyi autózás után érkezel meg Fianarantsoa-ba, de a város előtt néhány kilométerrel a csapat letér az útról és felkeresi a Sahambavy híres teaültetvényt. Az ebédet is itt fogyasztjátok el, és némi ejtőzés után indultok csak tovább. Délutánra már csak Finarantsoa felfedezése van hátra, de igény szerint az Anja Parkba is ellátogatsz, ahol ismét makik és kaméleonok fogadnak.

6. nap: Ambalavao-Isalo Nemzeti Park

Lassan, de jellegzetesen változó tájon az Isalo Nemzeti Parkig utazol, útközben pedig madagaszkári borokat kóstolhatsz. Eddy természetesen bevezet a helyi borkultúrába és megmutatja, melyikből érdemes bevásárolni. Az éjszakát a park kényelmes szállodájában töltöd.

7. nap: Isalo Nemzeti Park

Tollas levelű pálmák, elefántlábak, panduszok és a flóra világ más csodái között egy mini-trekking keretében járod be a nemzeti parkot. Néhány szendvics és palackozott víz a hátizsákodban és úszás természetes módon keletkezett medencékben. Az állatvilág is különleges arcát mutatja. A túra alatt találkozhatsz barna és gyűrűsfarkú lemurokkal, sifakákkal. Este szállás és vacsora a park szállodájában.

 

8. nap Isalo Nemzeti Park

Egy, az előző napinál rövidebb túrát teszel a park egy másik vidékére. Egyre mélyebben hatolsz be a kanyonok labirintusába, melyet apró folyok szelnek át. Délután pihenés és szabadprogram, este pedig egy emlékezetes napnyugta nézés vár rád “Isola ablakából”.

9. nap: Rnohira – Toliary

Folytatod utad a sziget déli sarka felé. A végállomás Ifaty lesz, de mielőtt megérkeznél utad keresztezi Toliay városát, mely Madagaszkár egyik legnagyobb kikötője. Rövid városnézés után továbbindulsz a 25 km-re lévő tengerparti Ifaty-ba a mozambiki szoros partjára. Sofőrödtől és Eddytől elbúcsúzol 1-2 napra, Ők visszaviszik az autót a fővárosba.

10. nap: Ifaty – tengerparti örömök

Az elmúlt tíz nap élményeit és 1000 km útját próbálod meg feldolgozni a tengerparton. Nem fog nehezedre esni!

[trip_gallery:field_gallery_day_10]

11. nap: Ifaty – tengerparti örömök

Amit megtehettél volna tegnap, de inkább mára halasztottad, azzal foglalatoskodsz. Ha aktívan szeretsz elmélyülni a tenger kínálta lehetőségekben, bőven lesz lehetőséged erre is. Ha viszont a jól megérdemelt henyélést választanád, akkor sem kell messzire menned a gyönyörű tengerpartig.

12. nap: Ifaty – Toliary – Antananarivo

Repülőre szállsz és visszatérsz túrád első állomására Antananarivo-ba, ahol ismét túravezetőd vár a repülőtéren. A fővárost ekkor már Te is csak Tana-nak fogod becézni mint a helyiek. Az este hátralévő részét városi csavargással töltheted és a már ismert szálloda vár éjszakára. De még ne szomorkodj, nem ért véget a túrád!

13. nap: Andasibe

Korai reggeli után autóba pattansz és a sziget keleti irányba veszed utad Andasibe különleges rezervátumába, mely Madagaszkár legnagyobb makijának ad otthont. Meglátogatsz egy magán parkot ahol pillangókat, kaméleonokat, kígyókat, krokodilokat tenyésztenek. Az ebédet már az Andasibe Nemzeti Parkban költöd el. Délután bejárod a környéket és készülsz az éjszakai dzsungeljárásra. Ha az időjárás megengedi akkor zseblámpával felszerelkezve indulsz túravezetőddel, hogy meglesd a kaméleonokat és más éjszakai állatokat.

14. nap: Andasibe Nemzeti Park

Ez már a túrád utolsó igazán aktív napja. Maki látogatóba indulsz. Nem kell kiöltözz és virágot sem kell vinned, csak tartsd nyitva a szemed és a fényképezőgép blendéjét! Az Analamazaotra rezervátum ad otthont Madagaszkár legnagyobb Indri nevű makijának. Az őserdei sétád során megismerkedsz a táplálkozási lánc csúcsragadozójával (nem az emberrel, hanem) a fosszával, majd utadat folytatva a Mantadia Parkban elbúcsúzol egy halom lemúrtól és indritől. Hiányozni fognak. Késő délután visszautazol a fővárosba.

15. nap: Hazaút

Menetrendtől függően Antananarivo – Párizs – Budapest vonalon hazautazol. Ha az időbe még belefér akkor egy krokodilfarm is látogatható. Na nem Párizsban, hanem még Taná-ban.

Felszerelés és infó

A túra igény szerint lerövidíthető 12 naposra. Ebben az esetben természetesen az ár is csökken valamennyivel. Ha a 15 napos helyett inkább ez a variáció érdekelne, kérj tőlünk egyedi ajánlatot.

 

Földrajzi fekvés

Madagaszkar az Afrikai keleti partjainal (500 km) talalhato, terulete 587 040 km², kiterjedésével akár egy minikontinensnek is tekintheto. A szomszédos Comore-szigetektől, Reuniontól és Mauritiustól eltérően nem vulkáni tevékenység eredményeként jött létre, hanem egész egyszerűen leszakadt az afrikai kontinensről néhány százmillió évvel ezelőtt. Lakói is különlegesek, hiszen őseik az indonéz szigetvilágból érkeztek erre a vidékre, később pedig kelet-afrikai bevándorlókkal keveredte.

 

Éghajlati adottságok

Madagaszkáron 2 évszakra osztható az év: forró, csapadékos nyár novembertől márciusig, valamint enyhe, száraz “tél”. A túrára legalkalmasabb időpont április és október között van. A trópusi részen ez a száraz évszak, míg a felföldön és a tengerparton sem nagyon csökken a hőmérséklet 20 fok alá.

 

Szállások

A városokban egyszerű komfortos szállodakban, tiszta, saját fürdőszoba meleg vízzel. A túra alatt lodge-ban vagy szállodákban, de ezekben is saját illetve privát fürdőszoba lesz meleg vizzel.

 

Élelem, víz, alkohol

Madagaszkár fő étele a rizs. A malgas konyha általában nem annyira “zsíros” mint a magyar, nyugodtan ehetsz mindent, de mindig kérd ki túravezetőd ajánlatát. Csak palackozott vizet és jól átsütött ételeket fogyassz, ez a fő szabály! A csapvíz és a hámozatlan gyümölcs fogyasztása nem javasolt. Egyéni érzékenységnek megfelelõ utipatika összeállítását javallott. Alkoholos italokat csak boltokban és bárokban vásárolj!
Néhány tájékoztató jellegű ár: Egytál étel (rizs, zöldség, húsfeltét) 1-2€, Krokodil steak 4-5€, Levesek (nagyon laktató) 0.5-1€, Ananász, banán, gyümölcsök 0.1-0.2€/kg, Egy üveg Rum 2€.

Ezek az árak az olyan helyekre érvényesek, ahol a helyiek is étkeznek.
Az elegánsabb turistákra szakosodott helyek természetesen drágábbak, ezeket nem is ajánljuk. Eddy túravezető, mint helyi a legavatottabb a kulináris vezetésben is.

 

Felszerelés

A túrának nincs különösebb felszerelés igénye. ami fontos lehet: kényelmes túracipő, hosszú vászonnadrág, kis méretű hátizsák, 1-2 pulóver, napszemüveg és naptej az erős napsütés ellen, valamint a biztonság kedvéért egy könnyű esőkabát.

 

Utazás

A túrázók létszámától függően jeep-el (4 főig), vagy mikróbusszal (4 főtől) utazol Toliary-ig. Onnan vissza a fővárosba helyi repülőjárattal. nem lesz szükséged, taxizásra, buszozásra stb. A túra úgy van kialakítva, hogy mindenhova túravezetőddel és csapattársaiddal együtt juthatsz el.

 

Pénz, bank

A madagaszkári pénznem a Malagasy Frank(MGA) azaz Ariary. Jelenleg 1€ = 2 800 Ariary. A bankok és számos hotel, illetve kereskedelmi egység elfogad hitelkártyát, utazási csekket és külföldi valutát, de érdemes a megfelelő összeget az érkezéskor a túravezető segítségével helyi pénzre váltani.

 

Áram és kommunikáció

Madagaszkaron az áram 220 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,20 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 0,5 3 mobilopertor letezik: Orange, Telma és Zain. Ország hívószám:+261

 

Veszélyek

Madagaszkár mint egy átlagos nyugodt ország veszélytelen, de azért éjszaka nem utazunk a biztonság kedvéért. A közbiztonság jó, egyedül a nagyvárosokban fordulhat elő, hogy meglepetés érjen. Ezért nagy mennyiségű készpénzt sose tarts magadnál, ha esti sétára indulsz!

 

Oltások, gyógyszerek, higiénia

A meleg miatt szellős pamut ruházatot, kalapot, fényvédő krémet hozz. Szükseged lesz rovar- és szúnyogriasztó szerekre. Javasolt védőoltások: hepatitis A+B, tetanusz.

 

Vízum

Szükséges. Beszerezhető Budapesten az akkreditált Konzulátuson, vagy érkezéskor a repülőtéren. A vízum díja egy vagy három hónapos tartózkodással, egyszeri belépéssel kb. 50 €. A legfrissebb fejlemények szerint érkezéskor ingyen igényelhető a vízum!Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain