Laosz-Kambodzsa-Thaiföld: Csónaktúra a Mekong-folyón

Áttekintés

Vélemény egy 2012-es túráról:

Sokat töprengtünk rajta, hogy az idei évben hova meneküljünk egy kis időre a hétköznapok mókuskerekéből. Meleg helyre vágytunk, hát megkaptuk… Bangkok lenyűgözően mozgalmas hely, a Kao San road forgalma minden eddigi ilyen élményemet felülmúlta, ez a város nem alszik! Laosz hangulatos, a Mekongon hajózni pedig egy különleges élmény, a táj gyönyörű. Túravezetőnk felkészültsége, helyismerete engem lenyűgözött. Tökéletes biztonsággal kalauzolt minket végig az úton. Ha valaki szereti a nagyvárosi nyüzsgést, de vágyik a természetbe is, bírja a meleget, szeret jókat enni fillérekért, akkor ez a túra nem okoz számára csalódást! – Salamon Attila

Laosz-Kambodzsa-Thaiföld: Csónaktúra a Mekong-folyón

Távol a thaiföldi piacok és strandok zsivajától, Kambodzsa népirtástól terhes valóságától, Vietnám túlzsúfolt vidékeitől és Burma katonai diktatúrájától. Laosz Délkelet-Ázsia eldugott gyönyszeme, amit egyre több kalandvágyó utazó vesz célba. Itt nem kell attól félned, hogy rád sóznak valami bóvlit, hogy a helyiek puszta anyagi megfontolásból kedvesek veled. Laosz egyszerűségében gyönyörű. Furcsa élmények sokasága vár Rád a Mekong országában. Elmerülhetsz Vang Vieng csodaszép sziklaképződményeiben, megismerkedhetsz Luang Prabang buddhista világával, rácsodálkozhatsz a természet lélegzetelállító szépségeire a Mekongon, hogy utána elvarázsoljon a Föld talán legszebb romvárosának, Angkornak az atmoszférája, s végül kipihenhesd fáradalmaidat egy tursiták által kevésbé látogatott szigeten.

Ha nem kérsz a kemény kihívásokból, mégis felfedezőnek szeretnéd érezni magad, akkor ezt a túrát Neked találták ki.

 

 

 

A képeket Molnár Ákos készítette.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túra bárki számára teljesíthető, akár gyerekekkel is bevállalható.  

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap: Bangkok

Közel 12 órás repülőút után érkezel Bangkokba, Thaiföld fővárosába. Szálláshelyed az utánozhatatlan hangulatú Kao San utcában található, ami hihetetlen kavalkádja a Délkelet-Ázsiába utazó világvándoroknak, a tipikus ázsiai ételeknek, árusoknak, illatoknak és az üzleteknek. Este, ha van kedved, befizethetsz egy közel 2 órás thai masszázsra.

2. nap: Bangkok

A második nap amolyan „akklimatizálódás”, de már nyakadba veszed a várost. Elsőnek a híres templomot (Wat Pho) tekinted meg, azonnal belecsöppenve a bangkoki forgatagba, ugyanis a szálláshelyedtől nem messze hömpölygő Chao Praya-folyón indulsz útnak a templom felé. A folyóparton épült házak, a folyón közlekedő bárkák, a messziről látható templomok, a fülledt levegő mind-mind beletartoznak a tipikus bangkoki hangulatba. Második állomásod a Grand Palace (Királyi Palota), a XVIII. sz. végen épült. Nem csak a királyi család múltjáról, hanem a thaiföldi buddhista kultúráról is árulkodik. Délután térsz vissza a szállásodra, ahol az ízlésesen, sötétbarna fából kiépített tetőteraszon ismét benevezhetsz egy jó kis thai masszázsra, vagy csak lógathatod a lábad a medencébe. Este a kihagyhatatlan és egyedülálló Khao San utcai forgatagban próbálsz elvegyülni a mindenféle színű hajú és öltözékű világjárók között, egyre jobban lelassulva és átalakulva, majd 10 000 km-re az itthoni rohanástól. Itt aztán válogathatsz, hogy mibe kóstolsz bele. Ha szolidabb költekező vagy, megelégszel egy-két szuvenír vásárlásával, és a jól bevált rizses csirkét próbálod pálcikával a szádig eljuttatni. Ha bevállalósabb vagy, akkor a magyar árakhoz képest igen olcsó masszázsszalonokba látogathatsz el, vagy elmerülhetsz a bóvlik világában. A hamis Omega, Tag Hauer órák, Adidas és Nike cipők, az eredeti ázsiai stílusú lennadrágok, táskák, faragások, ezüstök vásárlása, piercing, tetoválás készíttetése, furcsa rovarok elfogyasztása leöblítve a mindenki által ismert Singha sörrel szintén opció lehet a kalandvágyóbbaknak. Este indulsz Észak-Thaiföldre, Chiang Mai városba egy kényelmes éjszakai busszal.

 

3. nap: Chiang Mai

Reggel megérkezel Chiang Maiba, ahol egy egyszerű vendégházban elfoglalod szállásodat. Chiang Mai Bangkokkal ellentétben nagyon nyugodt hely. Nem akarnak a taxisok mindig elcipelni valahová, nem akar mindenki megmasszírozni vagy öltönyt, ezüstékszert, esetleg saját magát eladni neked. Nincsenek lépten-nyomon turisták. Itt kezdődik az igazi nyugalom, ami aztán Laoszban is végigkísér majd. Van viszont Chiang Mainak egy nagyszerű éjszakai piaca. A piac este nyit csak ki, tehát ezt még az érkezés napján meg tudod tekinteni. Ha még van hely a hátizsákodban a bangkoki vásárlás után, jó áron juthatsz mindenféle kelméhez, terítőhöz, ruhához. Kiülhetsz egy helyi kifőzde tornácára, ahol elmerülhetsz a hamisítatlan thai konyha ízvilágában. A klasszikus rizses húsoktól a tengeri és folyami halakig mindent megkóstolhatsz.

 

4. nap: Huay Xay (Laosz)

Elhagyod Chiang Mait, és Laosz határa felé veszed az irányt. A határfolyón, kis csónakkal kelsz majd át. Huay Xay városában kötsz ki. Egy megdöbbentő pénzváltás után elfoglalod a szállásodat. A város elsőre porfészeknek tűnik, de kis idő után az emberek kedvessége révén igazán a szívéhez nő az utazónak. Szállodád ablakából csodás kilátás nyílik az alant elterülő Mekongra, aminek partját vörösen izzó homok és magasra növő pálmák szegélyezik.

 

5-6. nap: Pak Beng, Luang Prabang

Két napos csónakázás következik a Mekongon. Helyiekkel együtt foglalsz helyet a csónakban, mely igazi „fapados” járat. A hosszú üldögélésért a folyton változó táj kárpótol, mely végigkísér az úton. A folyóparton helyi asszonyok mossák ruháikat és olykor az aranyat. Első nap Pak Bengben töltöd az éjszakát, ahol az elektromos áram szolgáltatást generátorok biztosítják. A szennyvízcsatornára épült piac és a falu szemtelen patkányai mély benyomást tesznek az utazóra. Másnap kora reggel indulsz tovább Luang Prabangba. Délután éred el Indokína legérdekesebb városát, mely leginkább a mi Szentendrénkhez hasonlít, csak annál sokkal nagyobb.

 

7. nap: Luang Prabang

Egész napos program az 1995-től a Világörökség részét képező Luang Prabang városában. A közel 35°C-os állandó hőség lelassítja az embert, így csak komótosan járod végig a város nevezetességeit. Felmész a város felett magasodó hegyek oldalában épített kőtemplomokhoz és kőtornyokhoz, ahol megpróbálhatsz szóba állni az általában hármasával közlekedő buddhista szerzetesekkel. Estefelé beülhetsz egy folyóparti kávézóba, ahol akár meg is vacsorázhatsz.

 

8. nap: Vang Vieng

A nyolcadik nap buszos utazással telik, hiszen eddig még nem láttad, hogyan néz ki a laoszi közlekedés szárazföldön. Az utak először az Ázsiában megszokott minőségű aszfalt utak, majd mikor a hegyekbe érnek, földúttá válnak. A busz sikeresen veszi az akadályokat, és olyan falvakon vág át, hogy még a tapasztalt utazó is eltátja a száját. Nádtetős fabungalóból álló falvak között kanyarog a busz, ahol a házak szerény lakói mai napig középkori körülmények között élnek. Kora délután érkezel Vang Viengbe, ahol szálláshelyed elfoglalása után teszel egy rövid sétát a városban.

 

9. nap: Vang Vieng

Vang Vieng három dologról nevezetes az utazók körében. Az egyik a várost körülvevő sziklás hegyvonulatok páratlan szépsége, a másik a kihagyhatatlan gumibelsős rafting, a harmadik pedig a “lazulós” hippi bárok. Első nap kipihenvén a buszozást biciklivel vagy motorkerékpárral ellátogatsz a közeli sziklakolostorokhoz, majd kicsit távolabb mész a várostól, hogy gyönyörködj a mészkősziklákban. Út közben közelebbről szemügyre veheted a falvakat, a bambuszból és nádból készült házakat, és betekintést nyerhetsz az ott élő emberek életébe. Este a hangulatos bárokban kóstolhatod meg a laoszi specialitásokat, valamint néhány üveg lao beer-t is felhörpinthetsz.

 

10. nap: Vang Vieng

Délelőtt a közeli zúgókhoz látogatsz el, ahol több órás Tube Rafting vár rád. Nem kell félni, ez a fajta rafting teljesen biztonságos, de kellőképpen fokozza az adrenalint, ahogy a sziklák között dobálja az embert a víz. Délután visszatérsz Vang Viengbe, ahol pihensz egyet, majd közös vacsora egy hangulatos étteremben.

 

11. nap: Vientiane

Busszal utazol Vientiane-ba, az ország fővárosába. Ezen a napon elhagyod Laoszt, és visszatérsz a felhőkarcolókkal, autókkal teletömött utak közé Bangkokba. Ahogy átléped a határt, mindjárt érezhető a két ország közti különbség. A buszpályaudvar tiszta, a beállókban luxusbuszok parkolnak. A Te buszod kb. 8 óra alatt ér majd Bangkokba, ahol a megszokott hostelben szállásolod el magad.

 

12. nap: Bangkok, Siem Reap (Kambodzsa)

Buszra szállsz és elindulsz a kambodzsai határ felé. Átlépve a khmerek országába, szembesülhetsz a közelmúltban véget ért Pol Pot rezsim szörnyű következményeivel. Siem Reapban elfoglalod a szállásod. A következő három éjszakán ennek a szállodának a vendégszeretetét fogod élvezni. Este megismerkedsz a legjobb helyi sörrel, mely a következő három napod célpontjáról kapta a nevét: Angkor.

 

13-15. nap: Angkor

Bringára ülsz és nekivágsz felfedezni Angkor városát. Ősi templomváros Angkor, mely Kambodzsa szívében létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. Hatalmas “templomváros” képében mutatkozik, noha anno nem csak vallási épületek voltak a városban. Ebben az időben hatszázezer–egymillió lakója lehetett. Angkor 1992 óta része a világörökségnek. A látványban és a hangulatban nem fogsz csalódni. Kedvedre kalandozhatsz a hatalmas omladozó épületegyüttesek között és átadhatod magad annak a csodálatos atmoszférának, ami Angkort jellemzi.

16-17. nap: Sihanoukville

Reggel elindulsz Sihanoukville-be, ahol két kellemes tengerparti napot fogsz eltölteni túrád méltó megkoronázásaképpen. A szállásod tengerparti bungalóban lesz az eddigre már megszokott gekko társbérlettel. Ezt a két napot pihenéssel fogod eltölteni, miközben sós tengeri levegőt fúj arcodba a szél. A pálmafák alatt tengeri különlegességeket kóstolhatsz meg. Úszás, pihenés, napozás.

18. nap: Bangkok

Visszautazol Bangkokba.

19. nap: Bangkok

Ezen a napon levezetésképpen egy napos túrát teszel a Bangkoktól nem messze található úszó piacra. Itt aztán minden kapható, amire csak vágysz, alkudni pedig mindenre kötelező. Hajóról hajóra szállsz, válogathatsz a trópusi gyümölcsök és fűszerek között, majd ruhákat, ingeket nézegethetsz és próbálhatsz. Késő délután térsz vissza szállásodra, ahonnan a többiekkel egy utolsó éjszakai mulatozásra indulsz.

20. nap: Budapest

Kibuszozol a repülőtérre, majd irány Budapest.

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Laosz a Mekong-folyó völgyében fekszik. Az ország északi területeit a Dél-kínai-hegyvidék 1500 méteres középhegysége bitorolja. Ebbe vágta be magát a Mekong, mely termékeny teraszokat hagyott hátra. Az őserdők folyamatos irtásával egyre nagyobb területet vonnak be a mezőgazdaságba, az esőerdők részaránya a negyedére csökkent.

A Mekong Vietnám partjainál ömlik a tengerbe, de előtte végigszalad Kelet-Kambodzsán. A mellékfolyók töltötték fel a nyugati országrész medencéjét, létrehozva a Tonle Sap tavat, melytől északra épült fel a romvárosok romvárosa, Angkor.

Éghajlat

Indokínában az éghajlat trópusi monszun. Júniustól szeptemberig hullik a csapadék 90%-a, ekkor az utazás nem ajánlott. Az esős évszak végén kelünk útra, mikor a Mekong kellőképp magas ahhoz, hogy veszély nélkül csónakázzunk rajta. A nappali hőmérséklet 30-35 fok, de éjszaka se sűrűn csökken 25 fok alá. A páratartalom magas lesz, ezért ha valaki nem szereti a nálunk július elején jellemző időjárást, akkor meggyűlik a klímával a baja.

Kultúra

A thai kultúra egyre inkább a turizmusra épül, éppen ezért őszinte tradíciókkal itt nem fogsz találkozni, esetleg csak északon. Laosz más, itt a Mekong mentén még élnek a hagyományok, bár népviseletet itt is egyre ritkábban hordanak a helyiek. Kambodzsában Pol Pot diktatúrája nem csak népet, de kultúrát is irtott, ezért itt is kevésbé lesz jellemző a hagyományos élet. A kultúra nagyon fontos része a buddhizmus, mely nemcsak a mindennapokat határozza meg, de az utcaképet is. Luang Prabang erre a legjobb példa.

Szállás

Az utazás alatt a településeken hostelekben és vendégházakban szállunk meg. A szállások tiszták és rendesek, áram mindenhol lesz. Fűtés és meleg víz nincs, de nem is igényled majd.

Élelem, víz, alkohol

A thai konyha világhíres és meghatározó Indokínában. A többnyire rizsen és csirkehúson alapuló ételkülönlegességek fűszeresek, gyakran gyümölccsel tálaltak. Nyugodtan ehetsz piacon és helyi kifőzdékben, 1 €-ból jól lehet lakni. Éttermekben az árak ennek 2-3-szorosai, de ezek sem drágák. A piacokon olyan ételkülönlegességeket is megkóstolhatsz, mint a sült pók és skorpió. Laosz és Kambodzsa konyhája nem sokban tér el a thai ízektől. A sörök átlagosak, bor nincs, van viszont kígyópálinka, mely bár sokak szerint Vietnámban a legízletesebb, ezekben az országokban sem rosszak. Vizet soha ne igyál csapból vagy folyóból.

Felszerelés

A túrára extra túrafelszerelést nem kell magaddal hozz. Jó és kényelmes túrabakancsra, hosszú szárú nadrágra és hosszú ujjú ingre szükséged lesz a szúnyog- és rovarcsípések miatt. A hátizsákod legyen vízhatlan. Készülj nyári hálózsákkal. A legerősebb szúnyogriasztó spray elengedhetetlen.

Utazás

Repülőjegy, kb. 180.000 Forinttól.

A Mekongon motorcsónakkal utazunk majd, ez a magas vízállás miatt nem veszélyes. A több órás buszutakat távolsági buszokkal teszed majd meg. Nem luxus buszok, de aránylag kényelmesek, némelyiken még filmet is vetítenek. Kambodzsában helyi busszal utazol, ami jó sok izgalmat tartogat és jó sok toleranciát igényel. Luang Prabang és Angkor környékét biciklivel járod majd be.

Pénz, bank

Thaiföld pénzneme a baht (B). 1 € = 50 B.

Laosz pénzneme a kip (K). 1 € = kb. 6000 K.

Kambodzsa pénzneme a riel (R). 1 € = kb. 14 000 R.

A repülőtéren, a határon, a nagyobb városokban és az utcán is lehet pénzt váltani, de ez utóbbival vigyázz, mert bár jobb árfolyamon váltanak, gyakran hamis pénzt kapsz a kezedbe. A dollárt valamivel jobban váltják, mint az eurót. A nagyobb városokban (Bangkok, Huay Xay, Luang Prabang, Vientiane, Siem Reap) vannak bankautomaták, melyek többsége elfogadja a dombornyomott bankkártyákat, de mi a VISA-t ajánljuk. Nem mindig működnek.

Áram és kommunikáció

Mindhárom országban az áram 230 V, csak formaátalakítóra lesz szükséged. Mobiltelefon mindenhol használható, de Kambodzsában és Laoszban kicsi a lefedettség (2 €/perc). A vonalas hívás olcsóbb és jól elérhető (1 €/perc). Internetkávézókból sok van, olcsók (1 €/óra).

Fényképezés, vásárlás

A nagyobb városokban beszerezhetők a fényképezéshez szükséges eszközök és tartós elemek, a kisebb településeken azonban erre nem lesz lehetőséged. A legjobb témák az emberek és Angkor romvárosa lesz. Indokína országaiban az árak roppant alacsonyak, de a vásárlásnál vigyázz, mert a termékek többsége bóvli. Kézműves termékeket főként Laoszban vásárolhatsz majd, ezek valamivel drágábbak, mint a bóvlik, de még mindig olcsók.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált és a Tetanusz oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriától nem kell tartani, de biztonság esetére legyen nálad Malarón nevű tabletta. Ezzel kapcsolatban nézz körül az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Indokína országaiban a higiéniás szint elmarad az európaitól. A vidéki területeken több helyen csak pottyantós WC van, a városokban azonban mindenhol angol WC-vel számolhatsz. A papírt soha ne dobd a WC-be. Az éttermek és kifőzdék tiszták, nyugodtan ehetsz piacon. Csapvizet és folyóból ne igyál.

Vízum

Ezekbe az országokba (Thaiföldet kivéve*), magyar állampolgárok csak vízum ellenében léphetnek be. Laoszban és Kambodzsában is a határon kell beszerezd a vízumot, ennek ára kb. 20-20 €, Laoszban kilépéskor további kb. 6 €-t kell fizess.

*2011. augusztus 11-től a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól.” http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TH/hu/Konzuliinfo/Konzuliinfo3.htmHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain