Chitwan Nemzeti Park – 3 napos szafari Nepál legrégebbi nemzeti parkjában

A Chitwan Nemzeti Park felfedezése elefántháton, kenuval és gyalogosan

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor földünk leghatalmasabb szárazföldi állatának hátán útra kelsz, hogy felfedezd a vadon csodáit. Itt nem fogsz kerítésekbe meg akadályokba ütközni, ugyanis “négy kerék meghajtású járműved” minden terepen átverekszi magát, legyen itt szó mély folyóról vagy sűrű bozótosról…

 

Chitwan Nemzeti Park – 3 napos szafari Nepál legrégebbi nemzeti parkjában

Valószínűleg megviselten, kimerülten, de rengeteg élménnyel gazdagodva érkezel vissza Kathmandu-ba a Himalája meghódítása után. Ám a jól megérdemelt pihenő és hazaút helyett  te még felkerekedsz, hogy egy 3 napos szafari keretében, felfedezd Nepál (és talán egész Dél-Kelet Ázsia) leghíresebb parkját, a királyi Chitwan Nemzeti Parkot.

Az elképesztő vadvilág, többek között ázsiai rinocérosz, ajakos medve, gaviál, király kobra és természetesen a híres bengáli tigris mellett az igazán nagy élményt az fogja jelenteni, hogy ezeket a csodákat egy 5 tonnás elefánt hátáról szemlélheted meg. A vadvilág mellett betekintést fogsz nyerni a Tharu törzs mindennapjaiba is, akik a nap végén még egy igazán nagyszerű törzsi tánccal is kedveskedni fognak.

Időpontok

Indulás

Érkezés

2020. május 1., péntek 2020. május 3., vasárnap

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni.

A feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap

Kathmanduból felkerekedsz és egy “röpke” 6-8 órás, ám annál zötykölődősebb utat követően megérkezel a Chitwan Nemzeti Parkba a szállásodra. Az elengedhetetlen welcome drink és rövid üdvözlő ceremónia után helyi vezetőd tart eligazítást az elkövetkező napok programjáról.

A rövid pihenőt és az ízletes ebédet követően útnak indulsz és felkeresed a Tharu törzs egy közeli települését, hogy megismerd az ősi nép szokásait, életvitelét. A törzs egy meglepő dologról híres, ugyanis tagjai valamilyen rejtélyes oknál fogva rendkívüli ellenállást tanúsítanak a maláriával szemben.

A délutánt elefánt karámok felkeresésével folytatod, hogy egy kicsit jobban megismerkedj holnapi hátasaiddal, majd végezetül megcsodálod a lenyűgöző naplementét a folyópartról. Az este fénypontja a Tharu törzsi táncon való részvétel lesz. Itt igazán a törzs részének érezheted magad; főleg, ha részt veszel magán a táncon is.

2.nap

Reggeli után talán a legjobban várt része jön az egész szafarinak, ugyanis elefánthátra pattansz, hogy bebarangold a sűrű vadont és akár a nyomára bukkanj a dzsungel királyának, a híres bengáli tigrisnek. Ritka szerencse kell hozzá ugyan, de benne van a pakliban.

Ormányos “járműved” hátán egészen más élményben lesz részed, mintha egy dzsipben rázkódnál egész nap, mivel egy ekkora behemót gyakorlatilag bárhol utat tud törni magának a parkban. Délután is a szafarié lesz még a főszerep, ugyanis a folyón való kenuzás mellett egy rövid gyalogos túrát is teszel a Chitwanban.

A nap végén amolyan levezetésként, még felkeresed az elefánt tenyésztő központot, ahol betekintést nyerhetsz hogyan nevelik és gondozzák ezeket a csodálatos lényeket.

3.nap

Ma kora reggel madárlesre indulsz, hogy megcsodáld a Chitwan lenyűgöző madárvilágát is. Többek között színpompás jégmadarakat, hatalmas indiai marabukat vagy a kihalás szélére sodródott bengáli túzokot is lencsevégre kaphatod.

Miután még egyszer alaposan bereggelizel, búcsút intesz a Chitwan lenyűgöző világának és számtalan élménnyel gazdagodva visszaindulsz Kathmanduba.

Felszerelés és infó

Földrajz, éghajlat:

A Chitwan Nemzeti Park Nepál déli sík területein terül el. Közel 1000 km2 területén Nawalparasi, Chitwan és Makwanpur tartományok osztoznak. A park klímája szubtrópusi, csak ritkán esik az átlaghőmérséklet 20 fok alá az egész év során. 1973-as alapítása óta felkerült az UNESCO világörökség listájára is. A parkot számos különleges állatfaj lakja többek között az ázsiai orrszarvú, a bengáli tigris és a gaviál.

Szállás, élelem:

Kényelmes 2 szobás “lodge”-okban lesz a szállás a nemzeti park területén festői környezetben.
Az ár tartalmazza a túra folyamán a teljes ellátást, napi 3 étkezéssel.

Oltások, gyógyszerek:

Javasolt a Hepatitis A+BHastífusz és a Veszettség elleni oltás (különösen az első kettő). Malária előfordulhat a nepáli kormány szerint a területen, de nagyon ritka, hogy valaki elkapná a betegséget. Ha megfelelően védekezel a szúnyogok ellen minimálisra csökkenthető a kockázat.

Veszélyek- amikre érdemes odafigyelni:

Erdőtüzek: Főleg a száraz évszak folyamán gyakran törhetnek ki kisebb nagyobb erdőtüzek, ezeket nem meglepő módon érdemes messziről elkerülni.
Medvék: 2 féle medve is él a Chitwan-ban ezek közül az ajakos medvére kell odafigyelni. Rendkívül agresszív lehet és nem nagyon hátrál meg szóval ha találkoznál vele mindenképp neked kell visszavonulni.
Tigris: Az összes nagymacska faj közül messze a legveszélyesebb a bengáli tigris. Fontos, hogy minden esetben betartsd a helyi vezetők utasításait és sötétedes után ill. napfelkelte előtt ne nagyon mászkállj egyedül a szállás területén kívül.
Kígyók: A Chitwan területén több mérgeskígyó faj is megtalálható. Ezek sokszor az ember lakta telepólések körül is megtalálhatók, mivel a kedvenc zsákmányuk a patkány is itt található nagy számban. Szerencsére a kígyók alapvetően félénk rejtőzködő állatok, ezért nagy valószínűséggel nem fogsz velük találkozni.

Ha nem veszed félvállról a veszélyeket és minden esetben betartod a helyi vezetőd utasításait, akkor semmiféle problémád nem lesz a túra során. Ne feledd rajtad kívül számtalan turista keresi fel évente a Chitwan-t minden különösebb probléma nélkül.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain