Chitwan Nemzeti Park – 3 napos szafari Nepál legrégebbi nemzeti parkjában

A Chitwan Nemzeti Park felfedezése elefántháton, kenuval és gyalogosan

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor földünk leghatalmasabb szárazföldi állatának hátán útra kelsz, hogy felfedezd a vadon csodáit. Itt nem fogsz kerítésekbe meg akadályokba ütközni, ugyanis “négy kerék meghajtású járműved” minden terepen átverekszi magát, legyen itt szó mély folyóról vagy sűrű bozótosról…

 

Chitwan Nemzeti Park – 3 napos szafari Nepál legrégebbi nemzeti parkjában

Valószínűleg megviselten, kimerülten, de rengeteg élménnyel gazdagodva érkezel vissza Kathmandu-ba a Himalája meghódítása után. Ám a jól megérdemelt pihenő és hazaút helyett  te még felkerekedsz, hogy egy 3 napos szafari keretében, felfedezd Nepál (és talán egész Dél-Kelet Ázsia) leghíresebb parkját, a királyi Chitwan Nemzeti Parkot.

Az elképesztő vadvilág, többek között ázsiai rinocérosz, ajakos medve, gaviál, király kobra és természetesen a híres bengáli tigris mellett az igazán nagy élményt az fogja jelenteni, hogy ezeket a csodákat egy 5 tonnás elefánt hátáról szemlélheted meg. A vadvilág mellett betekintést fogsz nyerni a Tharu törzs mindennapjaiba is, akik a nap végén még egy igazán nagyszerű törzsi tánccal is kedveskedni fognak.

Túravezetőid

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. május 4., szombat 2019. május 6., hétfő

Jelentkezési határidő

30 nappal indulás előtt

Egyéb információk

A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni.

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

A túrára csak az Everest Alaptábor Trekking túránkkal együtt tudsz jelentkezni.

1. nap

Kathmanduból felkerekedsz és egy “röpke” 3 órás utat követően megérkezel a Chitwan Nemzeti Parkba a szállásodra. Az elengedhetetlen welcome drink és rövid üdvözlő ceremónia után helyi vezetőd tart eligazítást az elkövetkező napok programjáról.

A rövid pihenőt és az ízletes ebédet követően útnak indulsz és felkeresed a Tharu törzs egy közeli települését, hogy megismerd az ősi nép szokásait, életvitelét. A törzs egy meglepő dologról híres, ugyanis tagjai valamilyen rejtélyes oknál fogva rendkívüli ellenállást tanúsítanak a maláriával szemben.

A délutánt elefánt karámok felkeresésével folytatod, hogy egy kicsit jobban megismerkedj holnapi hátasaiddal, majd végezetül megcsodálod a lenyűgöző naplementét a folyópartról. Az este fénypontja a Tharu törzsi táncon való részvétel lesz. Itt igazán a törzs részének érezheted majd magadat, főleg ha részt veszel magán a táncon is.

2.nap

Reggeli után talán a legjobban várt része jön az egész szafarinak, ugyanis elefánthátra pattansz, hogy bebarangold a sűrű vadont és akár a nyomára bukkanj a dzsungel királyának, a híres bengáli tigrisnek.

Ormányos “járműved” hátán egészen más élményben lesz részed, mintha egy dzsipben rázkódnál egész nap, mivel egy ekkora behemót gyakorlatilag bárhol utat tud törni magának a parkban. Délután is a szafarié lesz még a főszerep, ugyanis a folyón való kenuzás mellett egy rövid gyalogos túrát is teszel a Chitwanban.

A nap végén amolyan levezetésként, még felkeresed az elefánt tenyésztő központot, ahol betekintést nyerhetsz hogyan nevelik és gondozzák ezeket a csodálatos lényeket.

3.nap

Ma kora reggel madárlesre indulsz, hogy megcsodáld a Chitwan lenyűgöző madárvilágát is. Többek között színpompás jégmadarakat, hatalmas indiai marabukat vagy a kihalás szélére sodródott bengáli túzokot is lencsevégre kaphatod.

Miután még egyszer alaposan bereggelizel, búcsút intesz a Chitwan lenyűgöző világának és számtalan élménnyel gazdagodva visszaindulsz Kathmanduba.

Felszerelés és infó

Földrajz, éghajlat:

A Chitwan Nemzeti Park Nepál déli sík területein terül el. Közel 1000 km2 területén Nawalparasi, Chitwan és Makwanpur tartományok osztoznak. A park klímája szubtrópusi, csak ritkán esik az átlaghőmérséklet 20 fok alá az egész év során. 1973-as alapítása óta felkerült az UNESCO világörökség listájára is. A parkot számos különleges állatfaj lakja többek között az ázsiai orrszarvú, a bengáli tigris és a gaviál.

Szállás, élelem:

Kényelmes 2 szobás “lodge”-okban lesz a szállás a nemzeti park területén festői környezetben.
Az ár tartalmazza a túra folyamán a teljes ellátást, napi 3 étkezéssel.

Oltások, gyógyszerek:

Javasolt a Hepatitis A+BHastífusz és a Veszettség elleni oltás (különösen az első kettő). Malária előfordulhat a nepáli kormány szerint a területen, de nagyon ritka, hogy valaki elkapná a betegséget. Ha megfelelően védekezel a szúnyogok ellen minimálisra csökkenthető a kockázat.

Veszélyek- amikre érdemes odafigyelni:

Erdőtüzek: Főleg a száraz évszak folyamán gyakran törhetnek ki kisebb nagyobb erdőtüzek, ezeket nem meglepő módon érdemes messziről elkerülni.
Medvék: 2 féle medve is él a Chitwan-ban ezek közül az ajakos medvére kell odafigyelni. Rendkívül agresszív lehet és nem nagyon hátrál meg szóval ha találkoznál vele mindenképp neked kell visszavonulni.
Tigris: Az összes nagymacska faj közül messze a legveszélyesebb a bengáli tigris. Fontos, hogy minden esetben betartsd a helyi vezetők utasításait és sötétedes után ill. napfelkelte előtt ne nagyon mászkállj egyedül a szállás területén kívül.
Kígyók: A Chitwan területén több mérgeskígyó faj is megtalálható. Ezek sokszor az ember lakta telepólések körül is megtalálhatók, mivel a kedvenc zsákmányuk a patkány is itt található nagy számban. Szerencsére a kígyók alapvetően félénk rejtőzködő állatok, ezért nagy valószínűséggel nem fogsz velük találkozni.

Ha nem veszed félvállról a veszélyeket és minden esetben betartod a helyi vezetőd utasításait, akkor semmiféle problémád nem lesz a túra során. Ne feledd rajtad kívül számtalan turista keresi fel évente a Chitwan-t minden különösebb probléma nélkül.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain