Bangkok – Laosz: trópusi túrák hegyen és vízen [30.000 Ft bevezetési kedvezménnyel]

Kulturális merülés sziklamászással és trekkingtúrával

A laosziak úgy tartják, őseik a nagy özönvíz után az egekből szálltak alá, hogy megalapítsák birodalmukat. Ami az eredetmítoszból biztos, hogy megmaradt az özönvíz duzzasztotta folyók sokasága, melyek az elképesztően gazdag élővilágot táplálják.

A tengertől elzárt trópusi országot látványos hegyekkel teleszórt esőerdők, lomha sodrású folyók és a buja növényzet teszi egyedülállóvá. A terület ősi kultúrája és természete szinte érintetlenül tárulhat a szemed elé, mivel minden szépségének ellenére egyelőre nem özönlötték el a turisták.

Bangkok – Laosz: trópusi túrák hegyen és vízen [30.000 Ft bevezetési kedvezménnyel]

Képzeld el, hogy hideg van és sötét, a tél derekán járunk és reggelente a jeges papucsodban állva főzöd a kávédat… Mindezt elkerülheted, ha úgy döntesz, hogy nekivágsz Laosz csodás világának. Neked való ez a túra, ha szeretsz télen is langyos vízesésekben fürödni, könnyed trekking túrákon gyönyörködni a természet szépségében és különleges (olykor furcsa) ételeket kóstolni buja trópusi környezetben.

Az utazás alatt több egynapos túrát fogsz végigjárni vízesések és lagúnák mentén. A Song folyó melletti Vang Vieng városkából indulsz, majd a régi fővárosban Luang Prabang megnézed, ahogy a Khan és a Mekong folyó találkozik és az ősi buddhista templomok árnyékában elmélázhatsz a szerencséden. Később hajóval tovább csordogálsz Muang Ngoi felé. Miután kellőképp kipihented magad kezdetét veheti a 3 napos trekking túra a 2000 m magasan élő hmong és akha törzsek falvain keresztül.

Ez a kaland most nem a csúcsmászásról fog szólni, de szükséged lesz a jó fizikumra, cserébe biztosítjuk számodra a felejthetetlen élményt.

Túravezetőid

Egyéb információk

Ez a túra egy alapprogramból és két extra programból áll. Az alapprogram 2 nap Bangkoki városnézésből és  egy könnyed 6 napos laoszi utazásból tevődik össze. Aki igazán kerek programot szeretne, az hozzáteheti az extra 6 napos trekking túrát, amely tartalmazza Laosz legmagasabban fekvő városának Phomgsali-nak látogatását és egy 3 napos kulturális túrát a hatha és akha törzsek falvaiban.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Utazás: Budapest – Bangkok

Budapesten találkozol túratársaiddal a reptéren és egy átszállással elrepülsz Bangkokba, ahol túravezetőd már várni fog.

2.-3. nap – Bangkok

Az utazás után elég fáradt leszel, így megérkezés követően irány egy hotel, pár óra alvás, este pedig bevetjük magunkat a bangkoki éjszakába, előtte egy kis turistáskodással kiegészítve. Másnap megtekintjük a királyi palotát, mindenféle ülő, álló, fekvő, fekete és egyéb Buddhákat, a Chao Praya menti palotákat és templomokat, vagy egyszerűen csak sörözünk egyet egy tetőtéri bárban. Este vonatra ülünk (illetve fekszünk), majd egy kellemes alvás után már a laoszi határon ébredünk.

Amennyiben csak az alap 6 napos programon veszel részt, akkor itt csatlakozol be a csapathoz.

4. nap – Vientian – Vang Vieng

Vientian repülőterén minibuszba szállsz és irány a három órára lévő, rendkívül egzotikus Vang Vieng. Két évtizede még csak apró üdülőfalu volt, de az utóbbi évtizedekben kisvárossá fejlődött, és nem véletlenül. Környéken számtalan lehetőség akad túrázni, sziklát mászni, kajakozni és traktorbelsőn lecsorogni a Song folyón (Nam Song), miközben rengeteg hostel, étterem és bár nyújt mindenfajta szórakozási lehetőséget – aki akar, például hőlégballonozhat is ezen a fantasztikus tájon. Az esti program a következő hét átbeszélése és elmerülés a helyi kocsmákban.

5. nap – Vang Vieng

Reggel bemelegítésképpen könnyű túrát teszünk a közeli hegyek egyikére. Meredek, kötelekkel megtámogatott túrára számíts, ami különösen a magas pára miatt lesz kemény – de szerencsére nem hosszú. A hegyen lévő kilátópontról képet kapsz a következő bő egy hét természeti szépségeiből. Ebédre visszatérünk Vang Viengbe és délután megegyezés szerint kajakkal vagy traktorbelsőben ülve visszacsorgunk a városba. Útközben a part mentén számtalan úszó bárban tudjuk tovább lazítani magunkat az amúgy is stresszes utazás után. Az éjszakát az előző éjszakai szálláson töltjük.

6. nap – Luang Prabang

Reggeli után minibuszba ülünk és irány a régi főváros, Luang Prabang. Öt óra utazás után érkezünk meg, ebéd, majd megegyezés szerint motort bérelünk vagy kisbuszba szállunk a 1 kilométerre lévő, türkiz színű Kuang Si vízesésekhez. Itt lehetőség van fürödni, úszni, sziklákról ugrálni esetleg trekkingelni. Estére visszatérünk Luang Prabangba, ahol piacozással és gasztronómiai kalandokkal nyugtatjuk magunkat éjszakára.

7. nap – Nong Khiaw

Aki korán kel, elcsípheti a folyóparti jógát, majd reggeli után teszünk még egy sétát a templomok és pagodák közé. Ebéd után buszra szállunk és három órát utazunk Nong Khiaw felé. Itt már kezdjük elhagyni a turistatérképet, az infrastruktúra egyre romlik, a hegyek egyre vadabbak. Délután fölmászunk a közeli kilátóhoz (2-3 órás meredek túra), majd naplemente után a folyóparton és különböző bárokban múlatjuk az időt.

8. nap – Muang Ngoi

Nong Khiawból egy órát csónakázás után megérkezünk egy 100 vízesés nevű hely közelébe, ahonnan 2-3 órás könnyű túrát teszünk a vízeséseken és rizsföldeken át a környező hegyekben. Visszafelé úton megállunka Pha Kuang barlangnál. Belülről vagy 20 méter magas, mély barlangot képzelj el, amelyben a helyi lakosság a bombázások elől húzta meg magát. Délután csónakba ülülnk és elhagyjuk az aszfalton elérhető világot. Egy Muang Ngoi nevű faluba érkezünk, ahol bungalókban töltjük az ájszakát.

9. nap – Muang Ngoi

A folyó mentén kerékpárral vagy gyalog átsétálunk a szomszéd faluba, majd onnan egy könnyű trekking során megnézzük a Tad Mook vízesést. Utána csónakkal vissza Muang Ngoiba, délután pedig fölmászhatunk a közeli hegyen lévő, nehezen megközelíthető kilátóba, vagy eltúrázunk a szomszédos falvakba.

Az alapprogram eddig tart, aki eddig jött, Nong Khiawból szervezett transzferrel visszatér Vientianba és onnan repül Budapestre.

10. nap – Muang Khua

Reggel szabadprogram és csapatépítés, focimeccs vagy a falu bejárása, mert el kell érnünk a deles csónakot a 6 órára lévő Muang Khau felé. Útközben egy gát miatt át kell szállnunk kocsira, majd vissza egy másik csónakba. Mivel az utazás nehezen kiszámítható, útközben lehet, hogy megállunk kisebb falvakban. Az esti szállásunk a csodás fekvésű Muang Khuaban lesz.

11. nap – Phongsali

Ma délelőtt és kora délután egy 6 órás buszút vár rád, végig szerpentinen. Cserébe viszont csodás tájban gyönyörködhetsz. Az út végén megérkezünk Észak-Laosz legnagyobb és legmagasabban fekvő városába, Phongsaliba. A szállás elfoglalása után több mint 700 lépcsőfokot leküzdve fölmászunk a város fölötti kilátóba, bejárjuk a nem túl nagy óváros girbegurba földszintes utcáit, majd a helyi pálinka megkóstolása után rápihenünk a következő három napos trekkingre.

12-14. nap – trekkingtúra a hatha és akha törzsek falvaiban

A következő három napon gyalogtúrát teszel a környező hegyekben, különböző törzseket és falvakat látogatva végig. Első nap kocsival elmegyünk Hatha faluig, majd csónakkal elindulunk fölfelé az Ou folyón. Délután ötórás trekkingre számíts, aminek a végén az akha törzs egyik falvában ér minket az este, és az éjszakát is itt töltjük. Másnap a számunkra semmit sem jelentő nevű Ban Paicho – Naporxang – Peryenxangkoo – Peryenxangmai falvakon keresztül vezet az utunk, harmadnak pedig Peryenxangmai – Ban Maichalern – Chakhampa falvakon keresztül visszatérünk Hatha faluba, ahonnan csónakkal és kocsival térünk vissza Phongsaliba, ahol az éjszakát is töltjük.

15. nap – Utazás:

Phonsgaliból a legközelebbi repülőtérre hajtunk, és visszarepülünk kiindulópontunkra, Vientianba, majd onnan másnap hazatérünk Budapestre.

 

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

Laosz a Mekong-folyó völgyében fekszik. Az ország északi területeit a Dél-kínai-hegyvidék 1500 méteres középhegysége bitorolja. Ebbe vágta be magát a Mekong, mely termékeny teraszokat hagyott hátra. Az őserdők folyamatos irtásával egyre nagyobb területet vonnak be a mezőgazdaságba, az esőerdők részaránya a negyedére csökkent.

Éghajlat

Indokínában az éghajlat trópusi monszun. Júniustól szeptemberig hullik a csapadék 90%-a, ekkor az utazás nem ajánlott. Az esős évszak végén kelünk útra, mikor a Mekong kellőképp magas ahhoz, hogy veszély nélkül csónakázzunk rajta. A nappali hőmérséklet 30-35 fok, de éjszaka se sűrűn csökken 25 fok alá. A páratartalom magas lesz, ezért ha valaki nem szereti a nálunk július elején jellemző időjárást, akkor meggyűlik a klímával a baja.

Szállás

Az utazás alatt a településeken hostelekben és vendégházakban szállunk meg. A szállások tiszták és rendesek, áram mindenhol lesz.

Élelem és víz

A többnyire rizsen és csirkehúson alapuló ételkülönlegességek fűszeresek, gyakran gyümölccsel tálaltak. Laosz  konyhája nem sokban tér el a thai ízektől. Vizet soha ne igyál csapból vagy folyóból.

Felszerelés

A túrára extra túrafelszerelést nem kell magaddal hozz. Jó és kényelmes túrabakancsra, hosszú szárú nadrágra és hosszú ujjú ingre szükséged lesz a szúnyog- és rovarcsípések miatt. A hátizsákod legyen vízhatlan. Készülj nyári hálózsákkal. A legerősebb szúnyogriasztó spray elengedhetetlen.

Utazás

Repülőjegy, kb. 180.000 Forinttól.

A túra alatt fogunk vonattal, minibusszal, kajakkal és csónakkal is közlekedni. A több órás buszutakat távolsági buszokkal teszed majd meg. Nem luxus buszok, de kényelmesek, némelyiken még filmet is vetítenek.

Pénz, bank

Laosz pénzneme a kip (K). 1 USD = kb. 8850 K.

A repülőtéren, a határon, a nagyobb városokban és az utcán is lehet pénzt váltani, de ez utóbbival vigyázz, mert bár jobb árfolyamon váltanak, gyakran hamis pénzt kapsz a kezedbe. A dollárt valamivel jobban váltják, mint az eurót. A nagyobb városokban (Bangkok, Vientiane, Phomgsali ) vannak bankautomaták, melyek többsége elfogadja a dombornyomott bankkártyákat, de mi a VISA-t ajánljuk.

Áram és kommunikáció

Az országban az áram 230 V, csak formaátalakítóra lesz szükséged. Mobiltelefon nagyjából mindenhol használható, de kicsi a lefedettség. Internetkávézókból sok van és a szállásokon is lesz wifi lehetőség.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban erősen ajánlott a Hepatitis A+B kombinált és a Tetanusz oltások beadatása. Ezek beadását legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Maláriától nem kell tartani, de biztonság esetére legyen nálad Malarón nevű tabletta. Ezzel kapcsolatban nézz körül az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Indokína országaiban a higiéniás szint elmarad az európaitól. A vidéki területeken több helyen csak pottyantós WC van, a városokban azonban mindenhol angol WC-vel számolhatsz. A papírt soha ne dobd a WC-be. Az éttermek és kifőzdék tiszták, nyugodtan ehetsz piacon. Csapvizet és folyóból ne igyál.

Vízum

Thaiföldre évente két alkalommal 30 napig vízummentes a belépés. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?thaifold#c

Laoszba történő belépéshez magyar állampolgároknak előzetes vízum-ügyintézésre van szükségük. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?laosz#cHasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain