Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe

Kulturális kaland és gleccsejárás ötezer méter felett

Hallottál már olyat, hogy egy gleccsertúra kulturálisan sokkolta a túrázókat?
Na, nem arról van szó, hogy a hágóvas sercegése és az izzasztó lépések vezetnének be a buddhisták és a hinduk titokzatos világába, csak arról, hogy az izzasztó Himalája trekkinget, megédesíti néhány nem túl régi (kb. 1100 éves) fatemplom, egy-két hasonló korú gompa, buddhista kolostor, a világ egyik legmagasabban fekvő települése és megannyi kulturális ínyencség Tibet és India határáról…

Trekking a hindu Indiából a buddhista Tibetbe

Éghajlatválasztó hegységről már általános iskolás korodban nyilván tanultál. Most saját szemeddel bizonyosodhatsz meg arról, hogy léteznek “kultúra-elválasztó” hegységek is. Az indiai hinduk által lakott területéről átsétálsz a tibeti határ közvetlen közelében lévő buddhisták által lakott Szpiti-völgybe. Eközben jó 500 méterrel magasabban leszel, mint a Mont Blanc, de ez már csak hab a tortán.

A túra elején és a végén Manaliban, a Himalája déli oldalán épült kis hegyi településen ejtőzhetsz. A hetvenes évek óta jelenlévő hippikultúra, valamint a brit időkben épült történelmi hotelek bájos keveréke jellemzi ezt az „alpesi környezetben” épült városkát.

Egyéb információk

A feltüntetett részvételi díj 295 Ft-os USD árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
4
Technikai nehézség
2
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Budapest – Delhi

Repülőd indulásától függően valamikor napközben indulsz Budapestről. Egy európai városban átszállsz, mert nincs közvetlen összeköttetésünk Indiával. A csatlakozástól függően nagyjából 12-18 órát vesz igénybe az egész út. Valószínűleg Isztambulon, vagy Moszkván keresztül fogsz repülni.

2. nap: Delhi – Manali

Érkezés Delhibe, a 2010-ben átadott nemzetközi reptérre – a hajnali órákban. A reptérről modern gyorsvasút visz be Delhi központjába, a Connaught place-re. A központban lévő szállodában lepakolsz és rövid pihenés után megismerkedsz ezzel a tízenhétmilliós nagyvárossal. Ezt legpraktikusabban egy egész napra bérelt taxival oldhatod meg, de választhatod a motoros riksát, vagy a szerteágazó metróhálózatot is. Túravezetőd elintézi a Himalájába tartó busznak, vagy bérelt autónak az indulását.

3. nap: Manali (2200 m)

Akár busszal utazol, akár bérelt autóval, a nagy távolság miatt valamikor reggel érkezel meg Manaliba, a Himalája déli lejtőin épült 2200 méter magasságban lévő kisvárosba. Mivel az előző két nap során egyfolytában csak utazgattál, most már igazán megérdemled a pihenést az egyik szállodában. Napközben felfedezheted a kisváros közepén található rezervátumot, az ezeréves hindu szentélyeket, vagy a brit időket idéző történelmi hoteleket és éttermeket. Helyi ínyencfalat a Beas-folyóból fogott friss pisztráng. Túravezetőd lefoglalja azt a taxit, amellyel másnap a túra kezdőpontjához fogsz menni. Nap közben feltankolod magad egyheti élelemmel, a túraboltban pedig vásárolsz, vagy bérelsz magadnak egy kerozinfőzőt és túrafelszerelést.

4. nap: Manali – Kullu – Basholi – Pulga (2220 m) – Khir Ganga (2920 m)

Reggel indulás taxival Basholi településig. A bérelt autó a Beas-folyó völgyében almáskertek között kanyarog, amíg a közeli Kullu városkáig elér. Ennél a városnál otthagyod a folyóvölgyet és kelet felé utazol, egészen a túra kiinduló pontjáig, Pulgáig (2220 m). A déli órákban búcsút intesz a taxinak és mintegy 12 km gyaloglás után, 4-5 óra alatt jutsz el Khir Ganga (2920 m) falucskába, ahol az első trekkinges éjszakádat töltöd. Este még mindig nem kell sátorban aludnod, hiszen számtalan vendégház kínál szállást. Este még talán meg is fürödhetsz a falu melletti természetes termálfürdőben.

5. nap: Khir Ganga (2920 m) – Thakur Khan (3550 m)

A termálfürdőt még indulás előtt, reggel is érdemes kipróbálni. Ma 18 km vár rád, amit kb. 6 óra alatt fogsz megtenni. A falut elhagyva Coniferus fenyők között visz az ösvény, amin már nem fogsz annyi emberrel találkozni, mint az elmúlt napokban. Az erdőket időnként hatalmas mezők váltják föl, és ilyenkor már megpillanthatod a Himalája havas csúcsait. Thunda Bhoj (3400 m) falucskánál érdemes megebédelni, hiszen itt van még néhány helyi kifőzde (dhaba). Ebéd után már csak 3-4 km-t kell megtenned, és egy kötélhídon át is érsz majd a Parvati-völgy túloldalára, Thakur Khan-ba, (3550 m) ahol felverheted a sátrat.

6. nap: Thakur Khan (3550 m) – Mantalai-tó (4020 m)

A mai adag 16-18 km, kb. 7-8 órányi séta. Nem messze a falutól egy vízerőműnek a hátrahagyott építési maradványait láthatod. A hatóságok néhány évvel ezelőtt – fölrúgva mindenféle környezetvédelmi előírást –, a Himalája Nemzeti Parknál kezdték el az építkezést. Egy idő után a hatóságok és a civilek nyomására abbahagyták, de a maradványok sajnos még hosszú évszázadokon át ott díszelegnek majd.
Az elhagyott vízerőmű után a táj ismét érintetlen. Egy helyen, természetes sziklahídon fogsz átkelni a Parvati-folyón, ez a Pandu-híd. Hosszas emelkedők és sziklamezők után megérkezel a Mantalai-tó mellé (4020 m), ahol kiválaszthatod a megfelelő sátorhelyet.

7. nap: Mantalai-tó (4020 m) – Pin-valley NY-i alaptábor (4550 m)

A tó mellől csupán 12 km-t kell megtenned, de egész nap kisebb-nagyobb patakokon és vízfolyásokon kell átugrálnod, ami nagyon fárasztó. Ha korán reggel indulsz el, akkor a patakok vize még nem olyan magas. Délutánra viszont már akár térdig érő vízben kell átszelned ezeket a jéghideg gleccserolvadékból táplálkozó patakokat. Koraeste jutsz csak el a hágó alaptáborához (4550 m).

8. nap: Átkelés a hágón (5320 m): Pin-valley NY-i alaptábor (4550 m) – K-i alaptábor (4250 m)

Egész nap 12 km-t kell megtennünk, ami kemény 5-6 órás trekkinget jelent. Ma már csaknem végig csonthavon mászunk. Ajánlott a jégcsákány, a kötél és a hágóvas. A még nyáron is állandóan hóval borított hágóért keményen meg kell dolgoznod. A hágó nyugati oldala, ahonnan érkezel, még csapadékban gazdag, a keleti oldal viszont sokkal szárazabb. Ezt azonnal látni is fogod a növényzeten, amint kissé lejjebb ereszkedsz a hágó után. Délutánra a keleti alaptáborba érkezel (4250 m)

9. nap: Keleti alaptábor (4250 m) – Mudh (3770 m)

Az alaptáborból a legközelebbi faluig mindössze 20 km-t kell haladni. Az út már lefelé vezet, és ez annyira megkönnyíti a dolgodat, hogy mindössze 8 óra alatt fogod teljesíteni a napi adagot. Estére már Mudh falu melletti lévő mezőn leszel.

10. nap: Mudh (3770 m) – Dankar gompa

A napi egyszer közlekedő buszt elkapod, és koradélután a Szpiti-völgy bejáratánál felmászol Dankar gompához, ahonnan káprázatos kilátásban lehet részed. Este alvás a gompa melletti vendégházban.

11. nap: Dankar gompa – Kaza

Naponta csak egy busz közlekedik a Szpiti-völgyben is. Ezt a buszt elkapva délutánra Kaza városban leszel. A Sziti-völgy adminisztratív központjában sok a hotel, könnyen találsz magadnak megfelelőt. Este pihensz, lakmározol és dőzsölsz az egyik étteremben, vagy az e-maileket nézheted a netcaféban.

12. nap: Kaza – Kibber – Kye gompa – Kaza

Csomagjaidat a hotelben hagyod. Elkapunk egy terepjárót és egy órányi autózással megnézzük a világ egyik legmagasabb települését, Kibber falut (4275 m), majd utána kétórás gyaloglással Kye gompát. Estére visszatérsz Kazába, és ugyanabban a hotelben alszol.

13. nap: Kaza – Chandra-tó

Bérelt autóval elindulsz vissza Manaliba. Utad közben átkelsz a Kunzum-la (4550 m) hágón. Itt az autóban hagyod felszerelésed nehezebb részét, és mintegy 4 órás gyaloglással elsétálsz a Chandra-tóhoz. Kempingezni elvileg csak a hivatalosan előre telepített kempingben szabad, de ha találékony vagy, akkor vadkempingezni is lehet egy kicsit távolabb.

14. nap: Chandra-tó – Rothang-hágó – Manali

Manali felé már csak a 3990 méteres Rothang-hágó szerpentinjein kell átkelni és estére újra a “civilizációban” találod magad. Az időjárástól és a forgalomtól függően délután 4-6 óra körül érkezel meg. A múlt hétről már ismerős hotelben pihened ki a túra fáradalmait.

15. nap: Manali – Delhi

Az egész napot Manaliban töltöd. Éjszakai alvóhelyes busszal indulsz vissza Delhibe. Az utazást meg lehetne oldani bérelt autóval is, de a nagy busz ebben az esetben sokkal kényelmesebb.

16. nap: Delhi, tartaléknap

Az éjszakai hálófülkés busz korán reggel ér Delhibe. Repülőgéped indulásától függően akár már ma is hazaindulhatnál, de a biztonság kedvéért ezt a napot tartalék napnak iktattuk be. Ha valahogyan elcsúsznánk a program közben, akkor ez a nap még rendelkezésedre áll.

17. nap: Delhi – Budapest

Nagyon korán hajnalban kell kimenni a reptérre. A repülőd indulásától függően a koradélutáni órákra már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Földrajzi fekvés

India egyik legészakibb tagállamában, Himácsal prades államban található az észak-déli irányban bevágódó Kullu-völgy, ahol a Beas-folyó gyűjti össze a vizet a Himalája déli oldalán.
Keletről a vele többé-kevésbé párhuzamos Szpiti-völgy található, amely után keletre már a kínai (tibeti) határ húzódik. Ladakh-hoz hasonlóan itt sincsenek nyolcezresek, de az itteni hegyek öt-hatezer méteres csúcsokkal is elvarázsolják az idelátogató turistákat. Alpesi jellegű táj tárul a látogató szeme elé gigantikus Deodar-fenyőkkel, havas hegycsúcsokkal, idillikus kis falvakkal, káprázatos hegyi legelőkkel.
Északon a Himalája fővonulata magasodik, elzárva az utat Ladakh felé. Egyedüli átkelőként a Rothang-hágó áll rendelkezésre majd’ 4000-es magasságával; de már fúrják alatta az alagutat…
Ahogy keletre a Parvati-völgy hágóján átérünk a Pin-völgybe, a táj alapvetően megváltozik. A Himalája fővonulatának keleti oldalán ugyanis igen alacsony a csapadékérték, így a vegetáció is gyér. Fenyvesek helyett csenevész fűcsomók és homoktövis fogadja az odalátogatót. A helyi lakosság buddhista vallású. Ahogy Ladakhról azt szokták mondatni, hogy „kis Tibet”, a Szpiti-völgy ezen az alapon lehetne akár „kis Ladakh”.
Utad során számtalan kis hegyi falun keresztül vezet az ösvény. Szinte minden nap találsz valami csodát, amiről sokáig azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még nem sokan pillantották meg, hiszen csak viszonylag kevés túrázó távolodik el ennyire a Leh – Manali főúttól.

 

Himachal Pradesh indiai tagállamot 1971-ben alapították. A nagyjából fél Magyarország területű állam (55000 km2) a Himalája déli lejtőin fekszik, kétharmad része erdő. Fővárosa Shimla, az egykori British Raj nyári fővárosa volt. A lakosság elsősorban hindu vallású, de a tibeti határ közelében fekvő Szpiti-völgyben tibeti nyelven beszélő buddhisták lakják. Legmeghatározóbb hegysége a Himalája fővonulata, amelyen több hágó vezet át. Mi az egyik legeldugottabb, turisták által legkevésbé látogatott régiójába tartunk, a Pin-Parvati-hágóhoz, amely a róla elnevezett nemzeti parkban található. A park júliustól októberig látogatható, és az 5319 méter magas hágó szinte a nemzeti park közepén magasodik. Ladakhhoz hasonlóan itt sincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben sebes folyású patakok és folyók találhatók.

Kalandozásod során az észak-déli irányú Kullu-völgyből indulsz és a nyugat-keleti irányú Parvati-völgyön keresztül jutsz fel a hágóhoz. Naponta legalább 8-10 órás gyaloglásra kell számítanod, és éjszakánként sátorozásra. A civilizációt nagyjából csak 2-3 napra hagyjuk el, a túra magasabb részén, és amikor a hágón átkelünk. A hágó keleti oldalán már a Pin-völgyben haladunk, és két napi gyaloglás után érjük el a műutat, ahol az első busszal Kaza városkába érünk. A hosszú gyalogtúra remek lehetőséget biztosít ahhoz, hogy képet alkoss a tibeti kultúra, a buddhista vallásról. Buddhista lámakolostorokat, sztúpát, csörtent, szent helyet és a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogjuk a túra során látni.

Az utazás végén Kazából busszal (vagy bérelt autóval) érünk vissza a Kullu-völgybe, Manali városba, ahol lemossuk magunkról az út fáradalmait, és megpróbálunk kényelmesebb körülmények között pihenni egy napig. Túránk legutolsó szakasza a Manali-Delhi éjszakai buszozás lesz, amely visszavisz minket Delhibe, és végül a reptérre.

A túra időbeosztását úgy állítottuk össze, hogy mindenképp legyen egy-két biztonsági „puffer-nap”, ugyanis az indiai körülmények egyáltalán nem hasonlítanak a pontosan tervezhető európai viszonyokhoz. Elképzelhető, hogy csak a hazautazás reggelén érkezünk vissza Delhibe, (és a repülő indulásáig csak 18-20 óránk lesz), de az is lehet, hogy már két nappal előtte. Bárhogy is alakul, az biztos, hogy nem fogsz unatkozni, hiszen India számos meglepetést tartogat, amit megpróbálunk az utolsó percig kihasználni.

Éghajlat

A Himalája déli oldala a nyári hónapokban a nyári monszun hatása alatt van. A mindennapos esők jellemzik ilyenkor az időjárást. Nem feltétlenül kell napi 24 órás esőre gondolnod, de azért egészen biztosan minden nap találkozunk egy kiadós záporral. A nyári esőzés egészen elviselhetővé teszi a forró trópusi klímát. Sajnos, az utóbbi években a monszuneső mennyisége (a napi csapadékátlag) egyre kiszámíthatatlanabbá vált. Néhány évente a monszun szinte teljesen elmarad, a helyi lakosság legnagyobb bánatára, néha pedig minden képzeletet felülmúlva, hatalmas erővel szakad az eső.

Éppen ezért már a túra legelső napjaiban konszenzusos döntést kell majd hoznunk, hogy vállaljuk-e a mindennapos elázás kínjait, vagy „váltsunk paradigmát”, és a túra helyszínét tegyük át egy csapadékmentes vidékre. Ezt a döntést csakis ott a helyszínen – Manaliban – tudjuk meghozni, hiszen csak ott szembesülünk majd az időjárási helyzettel.

A Pin-Parvati-völgyben lévő erős monszunesőzés miatti alternatív „száraz-túrára” két lehetőség is adódik a környéken. Az egyik a szomszédos Szpiti-völgy, ahová túránk végén egyébként is eljutnánk, a másik pedig Ladakh, ahová a nyári monszun szinte soha nem jut el. A Himalája fővonulata ugyanis áthatolhatatlan falként akadályozza meg a monszunesők betörését. Mindkét helyszín nagyjából egynapos buszozással elérhető, és a pénztárcánkat sem terheli meg.

Akárhogy is alakul idén a monszun, a szélsőséges időjárási helyzetekre mindenképpen alaposan fel kell készülnöd! A túra elején még igazán meleg lesz, (25-30°C), később ez fokozatosan csökken, míg 4000 méter fölött már akár éjszakai fagyokra is számítanunk kell. A nappali középhőmérséklet 3000 méteren kb. 15°C körül alakul, de az erős napsugárzástól ezt többnek fogod érezni. Magasabbra érve a hőmérséklet csökken, a hóhatár kb. 5000 méteren húzódik. Nyáron éjszakánként általában 5-10°C várható, de a hágón átkelve – szélsőséges esetben – néha akár mínusz 5°C is mérhetünk a nyár közepén. Fontos tehát a meleg holmi és a kiváló hálózsák. A hágó környékén, 5300 méteren egy kis havazás még augusztusban is előfordulhat. A Himalája észak-keleti oldalán azonban más a helyzet: itt a nyári monszun már szinte egyáltalán nem érezteti hatását.

 

Kultúra

A Beas-folyó környékén már háromezer évvel ezelőtt is jelen volt a hindu vallás. A völgy jellegzetes fatemplomai 1000-1100 évvel ezelőtt épültek, és mind a mai napig elsősorban szent helyeknek, és nem turistaattrakciónak számítanak. Sokfelé látsz majd remetéket, zarándokokat, szádukat. A Pin-völgybe átkelve az éghajlat is, a táj is, és a helyi kultúra is megváltozik: a tibeti buddhizmust követő lakosság szinte minden faluban épített egy-egy kolostort, ún. gompát. A kínai (tibeti) határ mindössze 10-15 km-re van, de azon napjainkban turistaként átkelni lehetetlen.

A himacsáli kultúra a hinduizmus és a tibeti buddhizmus egyik legérdekesebb együttélésének példája. Tibetben az elmúlt hatvan évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a turizmus hatására egészen átalakult a helyi kultúra; ezért Bhután mellett a Szpiti-völgy és Ladakh, ahol a buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, csörten, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találunk un. Mani-falat.

Szállás

Delhiben, közvetlenül a megérkezésünk után egy nagyon egyszerű hotelbe megyünk, hogy kicsit lezuhanyozhassunk, és a hátizsákjainkat nap közben biztonságban tudhassuk. Ezen a helyen viszont nem éjszakázunk, hiszen délután, vagy koraeste már a Himalájába tartó buszon ülünk. A túra során – még a civilizációban – egyszerű, de tiszta hotelekben, vendégházakban szállunk meg. Szabadban való éjszakázásra, sátorozásra csak a gyalogtúra során kell készülnünk.

Manali egyrészt az indiai nászutasok kedvelt célpontja, másrészt a neo-hippik mekkája. A szállások között megtalálható a brit időkben épült luxushotel, az indiai középosztálynak szánt háromcsillagos, valamint a Royal Enfield motorosoknak szánt toprongy-hotel is. A csapat dönti el, hogy melyik kategóriát választja. Az egyhetes hegymászás során kezdetben még találhatunk egyszerűbb szállást, de ahogy elhagyjuk az utolsó falut, már csak a sátradban tudsz aludni. Az első két faluban található egy-egy hévízforrás, de később fürdési lehetőség sajnos nem lesz, talán csak a hideg gleccserpatakban.

A gyalogtúra

Gyalogtúránk legelején az első faluban keresünk egy teherhordó embert, aki 4-5 lóval, öszvérrel segít nekünk majd a nagy hátizsákjainkat cipelni. Sajnos, ezek az emberek csak a helyszínen bérelhetők fel, ezért ad abszurdum az is elképzelhető, hogy nekünk, magunknak kell cipekednünk. Érdemes minél könnyebb felszereléseket pakolnod a hátizsákodba.

Élelem

A részvételi díj az egyhetes gyalogtúra étkezéseinek árát nem tartalmazza. A hegyi túra előtt feltankoljuk magunkat sok-sok konzervvel, rizzsel, keksszel, csokival és egy kerozin főzővel. A civilizációt csupán 48 órára hagyjuk el – a hágó előtt –, de minden nap többször haladunk át majd kisebb településeken és tanyákon, ezért az élelmiszer beszerzése szükség esetén sehol nem jelent majd komolyabb gondot. A hegyi patakok tiszták és vizük felforralás után fogyasztható. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor 5-6 €-ból kijössz egy napra. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak dőzsöléssel tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A megbízható kifőzdéket és éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.

Felszerelés

A következő felszereléseket magaddal kell hoznod: Minimum 60 literes hátizsák vízálló köpennyel. Víz- és szélálló sátor, matrac, valamint meleg téli hálózsák. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és – nadrág. Meleg alulöltözet, kesztyű, sapka. Fejlámpa, fényképezőgép, elemek (az akkumulátorokat a túra alatt nem fogod tudni feltölteni, csak Manaliban, esetleg Kazában – ha éppen nincs áramszünet). Túrabot, UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral! Kulacs, tányér, étkészlet, bicska, gyufa.
Az indulás előtt meglátogatunk majd egy-egy túraboltot és túrafelszerelés-kölcsönzőt, így az egyhetes gyalogtúrára minden felszerelést potom áron tudsz majd megvásárolni, vagy kikölcsönözni.

Utazás

A repülőjegyeket általában közösen vesszük meg, ha összeállt a csapat.

Delhiből Manaliba busszal utazol. Ha a társaság úgy dönt, hogy inkább autót bérel, akkor autóval. A buszok már nem olyan kényelmetlenek, mint pár évvel ezelőtt. Forgalomba állítottak alvófülkés buszjáratokat is, ahol viszonylag kényelmesen tölthetik az éjszakát az utasok.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 70 INR, = 4,5 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam. Ezen kívül pénzt jóformán csak Manaliban tudsz váltani. Bankautomata manapság minden nagyobb városban van. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják. Utazási csekket néhol elfogadnak, de rosszul váltják. A közvetlen bankkártyás fizetés meglepő módon egyre jobban terjed.

Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben [10-20-50 Rs] magunknál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni a nagyobb címletekből. Figyelem: 2016-ban bevonták az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyeket. Pénzváltásnál vigyázni kell, nehogy a régi címleteket kapd meg!

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeknek nem kell átalakítót szerezni. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, a kisebb településeken természetesen nincs.

Telefonálni bármelyik főút menti faluból lehet, a kisebb boltokban megengedik, hogy használjuk a bolt saját készülékét. Ha valaki komolyan mobiltelefon-függő, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolnia egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel lehet hívni, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, érdemes ennek utánajárni indulás előtt. Ha esetleg van walkie-talkie készüléked, akkor nyugodtan hozd el, bár ezt csak a trekking közben szabad használni, a városokban kivívod a rendőrség és a katonaság értetlenkedését. Ennek ellenére nagy segítség lehet a gyalogtúra során, hiszen a hegyekben már nincs mobil térerő.

Fényképezés, vásárlás

Delhiben és Manaliban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Később erre nem lesz lehetőséged, a túra alatt áram nem sűrűn lesz, ezért jobb, ha pótelemeket hozol, mert tölteni nem fogsz tudni. Ha van napelemes akku-töltőd, akkor az jó szolgálatot fog tenni a túrád közben.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs, azonban a hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a tetanusz elleni védőoltás és diftéria, tífusz, meningitisz beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Ez ügyben fel kell venni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal. Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809. A legtöbb gondot a hasmenés okozza, de ez kis odafigyeléssel elkerülhető.

Legendásan rossz az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is szennyezett vízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszuk! A saláták mosásánál felhasznált víz is sokszor szennyezett, fertőzött. Ha veszünk gyümölcsöt, akkor Neomagnolos vízben érdemes megmosni. Kizárólag palackozott ásványvizet szabad inni, és ilyenkor is mindig ellenőrizzük, hogy az italos palackon, a kupakján vagy a záró fedelén nincs-e sérülés.

Összegezve, fogadjuk meg a brit gyarmati katonák tanácsát: Boil it, fry it or forget it!

A túra során viszont a források és a patakok vize víztisztító tabletta hozzáadása után, vagy komolyabb ozmotikus víztisztítóval ihatóvá varázsolható.

Csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, amit meg lehet hámozni, az ételt az étteremben mindig csak jól átsülten fogadjuk el. Delhi, Manali, Kaza kivételével csak elvétve lesz olyan szállás, ahol rendesen lehet zuhanyozni. Ahol erre lehetőség van, ott is hideg vízre kell számítanunk. A távolabbi helyeken, néhány kis faluban kívánságra (80-100 rúpiáért) melegítenek egy-egy vödör vizet, azzal egy kicsit könnyebb lehet a tisztálkodás. Ajánlott tisztasági kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni, ami víz nélkül is használható.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sok helyen fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Az Európában megszokottaktól eltérő mikrobák miatt az első néhány napban nem számít szokatlan tünetnek a hasmenés. Az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat. Átmeneti hasmenés mindenkinél előfordul. Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító erősen ajánlott. Este és reggel 1-1 korty Old Monk rum, whisky vagy pálinka, esetleg kóla. Fogmosáskor is csak palackos ásványvizet használj! Már most kezdd el gyakorolni!

 

Magashegyi betegség (AMS)

A Himalájában, mint minden magashegységben 3000 méter fölött bizonyos esetekben előfordulhat enyhe múló rosszullét az oxigénhiány miatt. Ez még a legedzettebb túrázók számára sem ismeretlen. Az esetek 99 %-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy átlag felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigénkoncentrációhoz. Mivel utunk során egy 5300 méteres hágót is érintünk, ezért van esélye annak, hogy néhányunkon eluralkodik majd a magashegyi betegség. Már a túra legelején – Manaliban –, konszenzusos döntéssel meg kell állapodnunk abban, hogy ilyen esetben az egész csoport visszafordul, és túratársunkat nem hagyjuk magára, és azt sem engedjük, hogy egyedül visszaforduljon. Kisebb múló rosszullétek még a buszozás közbeni zötykölődéstől szoktak előfordulni.

A magaslati betegség nem az abszolút magasságtól függ, hanem attól is, hogy milyen gyorsan jutunk fel a helyszínre és milyen gyorsan emelkedünk. Kicsi az esélye, hogy az oxigénhiány semmilyen tünetet nem fog okozni, de vannak olyanok, amelyek normálisak, általánosak, és vannak olyanok, amelyek már a magashegyi betegség egyértelmű tünetei. Míg ez előbbiek kapcsán nincs ok aggódni, addig az AMS tüneteit komolyan kell venni és azonnal jelezni kell a túravezetőnek.

Normál tünetek: enyhe fejfájás, gyorsabb levegővétel, gyorsabb kifáradás, éjjelente periodikus légzés kimaradás (kb. 15 másodpercig nem vesz levegőt, majd hirtelen felgyorsul, szinte kapkod a levegőért – ijesztő, de teljesen ártalmatlan), ezért éjjelente gyakorta felébredünk.

A magashegyi betegség (AMS = acute mountain sickness) tünetei: erős fejfájás, étvágytalanság, hányás, émelygés, szédülés, hirtelen kimerültség, fáradtság. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hegyi_betegseg/820

Kit érinthet a magashegyi betegség? Tulajdonképpen bárkit és bármikor. Nem lehet előjelezni, hogy ki, miért és milyen formában fog szenvedni tőle. Érdekes, hogy a nők és az idősebb korosztály kicsit kevésbé érzékeny. Ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy lassabban, megfontoltabban haladnak, mint a fiatal és erős férfiak.

 

Vízum

Az indiai turistavízum ára jelenleg 16000 Ft. A vízumkérelemhez régebben igazolni kellett, hogy elegendő pénzzel rendelkezünk ahhoz, hogy Indiába utazhassunk. Ennek 30 dollár/napnak kellett lennie, tehát a bankszámlán minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. Tavaly óta ezt az igazolást sosem kérték el tőlünk, de elvileg elkérhetik. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le!

2 db színes igazolványkép (megfelelő fotópapíron!), személyi igazolvány és lakcímkártya beszkennelt másolatban, a repülőjegyünk, és szállodai foglalásunk, amit kérnek majd a nagykövetségen. A vízum legkésőbb egy hét alatt elkészül. A kész vízumot azonban csak délután 4 és 5 óra között tudod majd átvenni.

 Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain