Kirgizisztán télen: jurtás trekking és lovastúra a Tien Shanban

Szilveszter jurtában a 3000 méter fölötti Song Kul tó partján Kirgizisztánban

Egy 3000 méter magasan fekvő befagyott hegyi tó partján töltöd a szilvesztert fűtött jurtákban, ahova lóháton és hótalppal jutsz el. Saját lebonyolítású tüzijátékkal köszöntöd az Újévet a bámulatosan tiszta csillagos ég alatt – mindezt kétnapnyi járóföldre a legközelebbi falutól… Belső-Ázsia és a Tien Shan szívében.

A túrákhoz átlag túrázós állóképesség elég, nincsenek sem extrém szintek, sem nagy napi távok. A barátságos szállásokon sem kell nélkülöznöd.

Kirgizisztán télen: jurtás trekking és lovastúra a Tien Shanban

A fő célpontunk a nyáron népszerű Song Kul-tó, 3000 méteres tengerszint magasság felett található a Tien Shan belsejében. Partján jó időben jurták tucatjai várják a hegyek és az érintetlen magashegyi sztyeppe szerelmeseit. Télen azonban a hőmérséklet -20 fok alá is belátogat; ilyenkor a nomádok levonulnak a völgyekbe, visszatérnek a falvakba az állataikkal.

Télen a tó környéke csendbe borul és teljesen más jelleget ölt a táj. Jeges tundra, mély porhó és érintetlen környezet várja, hogy felengedjen az idő… vagy, hogy egy magyar csapat hótalppal és lóháton szép vonalakat fektetve a hóba felfedezze azt a rejtett világot, amit azelőtt csak kevesen.

A tavon illegális lékhalászok dolgoznak néha, a jég pedig olyan vastag, hogy Kamazzal is át lehet kelni rajta. Tavaly először egy helybéli úgy döntött, meghagy egy jurtát a tó partján, és előzetes egyeztetés után télen is fogad néhány vendéget. Ide természetesen nem lehet csak úgy beesni; logisztikai előkészületeket követően lóháton kell fölvinni mindent és alaposan be kell fűteni.

Túravezetőid

Egyéb információk

Egyik túra sem lesz megerőltető, előzetes magashegyi tapasztalat vagy lovaglótudás nem szükséges. A hátizsákot többnyire lovak hozzák. Fontos a többrétegű, meleg téli túraruházat. Legfontosabb a jól szigetelő túrabakancs és kamásli, hogy a lábak ne fázzanak. Az olykor -20 fokos hideghez szerencsénkre száraz levegő párosul, így a hőérzet barátságosabb, mint az itthoni "párás hidegben". Igyekeztünk minimálisra fogni az autós utazások hosszát; a gondos tervezésnek köszönhetően egyik nap sem kell várhatóan 3 óránál többet autóban ülni: e program maximálja a tájjal és a helyi emberekkel való érintkezést. A szállások egyszerűek, de barátságosak és tiszták, melegek. További info a "felszerelés és info" fül alatt.  

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Budapest – Bishkek

Indulás Ferihegyről a kora délutáni órákban.

2. nap – Bishkek – Chong Kemin völgy

Hajnali 6 felé landolsz a kirgíz fővárosban, Bishkekben. Nem a világ legizgalmasabb városa, így hamar autóba száll a csapat és irány az impozáns vörös sziklák övezte Konorchek kanyon, az ország „Grand Canyon”-ja. Rövid séta után szűk sziklalabirintus érünk, majd feltárul előttünk a behavazott kanyon. Délután ismét kocsiba ülünk és irány a Chong Kemin völgyben lévő Kok Archa guesthouse. Az éjszakát kétágyas szobákban töltjük.

A mai túra tényleg csak ízelítő, a java holnap jön – és nem is akárhogy…

Magasság: 1800m. Kocsiban töltött idő: 2 óra. Túra: 3 óra.

3. nap – Chong Kemin völgy

Az ébredéssel és a bőséges reggelivel nem kell kapkodni, kényelmesen összekészül a csapat, hogy aztán délelőtt a téli Tien-Shan egyik legszebb völgyét fedezze fel… hótalpon. Erőnlét, időjárás, kedv és az esti csapatépítő programtól függően 4-6 órás túrát teszel a Chong Kemin völgyének legelőin és fenyveseiben. Ebéd gyanánt a téli piknik praktikáival és szépségeivel ismerkedsz meg, többször érintve a befagyott, de helyenként azért fel-felbukkanó Chong Kemin folyót. Sötétedésig egy alternatív útvonalon visszaérsz a barátságos vendégházba, ahol addigra el is készül kirgiz vacsorád.

Magasság: 1800m. A túra hossza: 5-6 óra.

4. nap – Bchong Kemin völgy – Kilemche völgy

Reggeli után irány Kyzart, egy parányi falu 3 és fél óra távolságra. Ez a Song Kul tó előtti utolsó település. Kyzartban megebédelsz, majd lóra pakolod a cuccaid és irány az 5-6 órára lévő Kilemche völgy.
A téli Tien San garantáltan leköt érintetlenségével, persze néhány nomád pásztor télen is kint marad az állatokkal. Ez szerencsés számunkra, mert a vacsora és ma esti szállás egyikük pásztorkunyhójában éri a csapatot , egy közös helyiségben, matracokon.

Magasság: 2500m. Kocsiban töltött idő: 3.5 óra. Lovas túra/gyaloglás: 3/5 óra.

5. nap – Kilemche völgy – Song Kul

Kora reggel hótalpat csatolsz, és elindulunk utazásunk legmagasabb átkelésére, a 3400 méteren lévő Tuz Ashu hágóhoz. A hágóból jó idő esetén megpillantod a távolban lévő elhagyott fagyott tundrát, a Song Kul tavat. Lassan emelkedő hegyoldalak, elnyúlt völgyek jellemzik a terepet, a hágó mindkét oldalán; drámai meredekségre vagy technikailag nehéz terepre nem kell számítani. Amire számíthatsz látvány-ügyileg: a Tien San teljes téli pompájában: a horizontot díszítő, katonásan sorakozó és megszámolhatatlanul sok 4000 méter körüli hegycsúcsra.

A Kilemche völgyből körülbelül 6 óra alatt éred el a 3000 méteres magasságban lévő jurtánkat a tó partján. A fűtött jurtába betoppanva megcsap a kellemes meleg és vacsora illata. A hátizsákodat idáig lovak hozzák.

Ahogy esteledik, elkezdjük beüzemelni az útközben beszerzett pirotechnikai eszközöket, majd zenés-táncos mulatság veszi kezdetét. Valószínűleg nem volt még olyan szilvesztered, melyen kétnapi járóföldön belül nem volt ember kicsiny csapatodon és pár helyi nomádon kívül :) … Az viszont biztos, hogy a fagyos, kristálytiszta csillagos égbolt ami itt vár, mély nyomot hagy Benned.

Magasság: 3000m. A túra hossza: 6 óra.

6. nap – Song Kul

Az Új Év első napján mindenki szabadon válogathat a programokból.

Mielőtt ebédre és vacsorára újévi kirgiz ételeket főznének a “háziak”, azelőtt felfedezed a környéket. Lehetőséged lesz körbelovagolni a befagyott tavon és a körülötte gördülő havas dombok hátán, illetve feltúrázni egy közeli hegycsúcsra.
Ha a tábor körül maradnál, akkor hozzácsapódhatsz a lékhorgászokhoz, amit a tavon játszott curlingezéssel vezethetsz le.
A non-plus ultra élmény majd’ mindenki számára a ló vontatta traktorbelsőn száguldozás.

Este a fel nem használt pirotechnikai eszközöket is kilőjük a fagyos, csillagos égboltra és búcsúestet tartunk a Song Kul tó partján… no de még várnak élmények, korán sincs vége kirgiz utazásodnak!

7. nap – Song Kul – Kyzyl Oi

Reggel felcsatoljuk a hótalpakat és a pásztorok nyári ösvényeit követve visszahótalpazunk a Kilemche völgybe, majd Kyzartba, ahonnan pár napja elindultunk.
Innen autóba ülsz és Kyzyl Oi faluig meg sem állsz, ahol helyi családoknál pihenjük ki ezt a négynapos szilveszteri túrát.

Magasság: 1900m. Autóban töltött idő: 2 óra. Túra hossza: 5 óra.

8. nap – Kyzyl Oi – Suusamyr – Too Ashuu sípálya – Bishkek

A mai nap a lenyűgöző Kokomeren folyóvölgyének felfedezésével telik, melynek végén Suusamyr völgybe érkezel. A hegyen megállunk a 3000 méteres magasságban lévő síközpontban, ahonnan hótalpas túrára indulunk felfedezni a fagyott környéket.
Semmi akadálya, hogy kipróbálj egy pici kirgiz síközpontot: itt 380 méter szint síelhető be 2500 méterről indulva. Bérelhetsz hódeszkát vagy sícuccot és orosz oligarchákkal osztozhatsz a 4 síliften és a 7km-nyi pályán.
A hótalpas túra után autóba ülünk és irány bishkeki szállásunk, ahonnan hajnalban indul haza a géped.

Autóban töltött idő: 6 óra. Túra időtartama: 3 óra.

9. nap – Bishkek-Budapest

Reggel 6-kor repülőre ülsz, és kora délután már Budapesten keresed az „ösvényt” az itteni városi forgatagban.

Felszerelés és infó

Földrajz és infó

Kirgizisztán Ázsia földrajzi közepén helyezkedik el ott, ahol az északi sztyeppe találkozik a Tien San és a Pamír hegységek vonulataival. Az ország közel 90 százaléka 1500 méter magasan fekszik, szinte minden pontról látszik legalább egy-két hósapkás csúcs. A XX. század elején ez volt az a terület, ahol az orosz gyarmatosítók “kikötöttek” és találkoztak a dél felől terjeszkedő britekkel és a keleti kínaiakkal. A volt szovjet tagköztársaság ma közel két Magyarországnyi területet, 195.000 négyzetkilométert foglal magába, fővárosa Biskek.

Időjárás, éghajlat

Az alacsonyabban (2.000 méter alatti) fekvő területek, így Biskek vagy a legendás Isszik kul tó éghajlata nyáron hasonló a magyarországi kontinentális időjáráshoz, télen azonban nem ritkák a fogat vacogtatóbb hidegek. A hegyek közt előfordul, hogy míg egy alpesi fenyőerdős völgyben jutsz fel egy hágóra, az ereszkedés a másik oldalon már egy kopár, sziklás vidéken visz lefelé. Hasonlóan kopár, kősivatagos (ám roppant látványos!) terület található az Isszik kul tó déli oldalán és az ország Tádzsikisztánnal határos déli vidékein.

Szállás

Kirgizisztán nem európai ország, de még Ázsiában is a kevésbé frekventált turistacélpontok közé tartozik. Az európai színvonalú hotelek szűkössége folytán a helyi emberek vendégszeretetére kell hagyatkoznunk: Biskekben központi fekvésű hotelben, a kisebb városokban tiszta, rendezett családi vendégházakban, a magasabban fekvő területeken a napi szükségletet kielégítő jurtatáborokban alszunk.

Étkezés

Kirgizisztánban enni több szempontból fúziós: a földrajzi és az időbeli keveredések adnak felfedezni való izgalmas ízeket. Egyrészt érezhető az orosz közvetítéssel megjelenő európai és a szomszédos Kína konyhájának találkozása. Egy menün belefuthatsz majonézes céklasalátába és ázsiai fűszerezésű tésztabatyuba is. Másrészről ugyanakkor egyik nap még kézzel tépett-nyújtott falusi lagmant ebédelsz, míg másnap már egy fővárosi fúziuós grúz étteremben borozgatsz.

Utazás

Biskekig Budapestről csak átszállással lehet eljutni, erre legjobb megoldás az Isztambulon át repülő Turkish Airlines járata. Helyben bérelt terepjáróval küzdünk meg a kalandosabbnál tekergősebb utakkal, majd lóval és végül hótalpakkal haladunk tovább.

Valuta, pénzváltás

Kirgizisztán fizetőeszköze a szom (1 szom kb. 4 forint). Pénzt váltani legegyszerűbben és legbiztonságosabban bankokban tudsz, de általában megbízhatóak a lépten-nyomon előforduló a dollárt, eurót és rubelt váltó kioszkok is. Bankkártyás fizetésre viszont a magyarországinál jóval kevesebb lehetőséged lesz, ott is többnyire csak Visa kártyát fogadnak el, ezért legjobb ha készpénzt hozol az útra. Túravezetőd természetesen segít a helyszínen.

Közbiztonság

Habár a 2000-es években több politikai válságot megélt az ország, Közép-Ázsiában jelenleg az egyik legbiztonságosabb hely Kirgizisztán. Lopástól, rablástól nem (jobban, mint pl. Magyarországon) kell tartani.Ezek a túrák is finomak lesznek

Rocky Mountain