VI. Tátra Túra a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére

Őszi találkozó a magyar hegymászás bölcsőjében - (október 6-8)

Hogyan emlékezhetnénk szebben és méltóbban a hegyen maradt barátainkra, mint egy közös Magas-Tátra túra keretében?
VI. Tátra Túra a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére

2013 októberében, Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére közel 100-an túráztunk együtt a Magas-Tátra ösvényein. Nem gyásztúra volt ez, nem egy misztikus szertartás, egyszerűen ott voltunk a hegyen és rájuk gondoltunk.

Innentől pedig minden évben, október első hétvégéjén (október 6-8-ig)  –  útra kelünk, minden magyar hegymászó és hegyjáró emlékére, hogy egy közös tátrai túra keretében, nekik és nekünk is tetsző módon hajthassuk meg fejünket. Jó kedvvel, örömmel, a hegyek között!

A túra az iKaland és a “Magyarok a világ nyolcezresein” közös szervezésében valósul meg. Napközben különböző nehézségű tátrai ösvényeken túrázunk, az estét pedig egy rövid megemlékezéssel, majd egy előadással zárjuk: Suhajda Szilárd és Klein Dávid a K2 expedíciójukról számol be. 


Figyelem! A túra kapcsán a technikai kérdéseket (utazás, felszerelés, szállás, biztosítás, túrák nehézsége stb..) a túra előtti 1-2 hétben egy részletes levélben fogjuk véglegesíteni és mindenkinek kiküldeni.


 

fotók: Boros Norbi

Időpontok

Indulás

Érkezés

2019. október 4., péntek 2019. október 6., vasárnap

Jelentkezési határidő

14 nappal indluás előtt

Egyéb információk

A túrára minden korosztályt - akár családokat is - szeretettel várunk. Könnyű, közepes és haladó szintű túrák között választhatsz. Előzetes hegymászó tapasztalat nem, de a haladó túrákhoz jó erőnlét és túrázói múlt az elvárás.

Figyelem! A túra kapcsán a technikai kérdéseket (utazás, felszerelés, szállás, biztosítás, túrák nehézsége stb..) a túra előtti 1-2 hétben egy részletes levélben fogjuk véglegesíteni és mindenkinek kiküldeni.

 

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
3

Program

Figyelem! A túra kapcsán a technikai kérdéseket (utazás, felszerelés, szállás, biztosítás, túrák nehézsége stb..) a túra előtti 1-2 hétben egy részletes levélben fogjuk véglegesíteni és mindenkinek kiküldeni.

1. nap – Utazás és rövid túra a Poprádi-házba

Pénteken, kora délután (autóval egyénileg vagy teleautó rendszerben) a Magas-Tátra felé veszed az irányt. A tátrai villamosvasút Poprádi-tó nevű megállójától kb. 1-1,5 óra alatt a Poprád-tavi Hegyi Szállóhoz (Horský Hotel Popradské Pleso) gyalogolsz, ahol az éjszakát töltjük. Az érkezést követően ki-ki ereje és kedve szerint feliratkozhat a másnapi túrákra. A találkozó péntek este 6 és 8 között lesz a menedékházban.


FIGYELEM!

Az utazás egyénileg történik (a kijutás megszervezése tehát egyéni feladat), az autókat a tátrai villamosvasút (“elektricska”) Poprádi-tó nevű megállójánál lehet hagyni. 

A szállások nagy része 8-10 ágyas dormitorium, de a szabad helyek függvényében és némi felár ellenében 2-4 ágyas szobákban is aludhatsz. (További információ a “Felszerelés és Infó” menüpont alatt)

 

2. nap – Túra, a magyar hegymászók és hegyjárók emlékére

Reggeli után indulnak a különböző nehézségű túrák, 4 lehetséges útvonalon. Minden útvonalon túravezetők segédkeznek.

1. Könnyű (gyereknek, családoknak)
2. Közepes (ha szeretsz és szoktál is túrázni/gyalogolni, de magashegyi körülmények között – 2000 méter felett – még nem jártál) – A Nagy-Hincó-tó és környéke , esetleg Koprova-csúcs 2363 m (Kapor-csúcs)
3. Haladó/Nehéz – (akkor ha már tapasztalt túrázó vagy, nem okoz gondot a napi 6-8 óra gyaloglás és akár 1000-1200 méter szintkülönbség legyűrése) – Tengerszem-csúcs (2499 m)

4. Haladó/Nehéz – (akkor ha már tapasztalt túrázó vagy, nem okoz gondot a napi 8-10 óra gyaloglás és akár 1000-1200 méter szintkülönbség legyűrése, illetve a korai indulás.) – Kriván (2495 m). A túra feltétele, a korai indulás illetve szükség lesz néhány autó felajánlására is, ugyanis a kiindulóponthoz egy kicsit autóznunk kell!


A túrákhoz szükséges felszerelésről a Felszerelés és Infó fül alatt olvashatsz.

Miután visszatértek a csapatok érdekes hegymászó előadással és vetítéssel zárjuk az estét. A vetítés után röviden megemlékezünk hegymászó és hegyjáró barátainkról.

 

3. nap – Hazautazás

Reggeli után összecsomagolsz és rövid látogatást teszel a tátrai szimbolikus hegymászó temetőben, (vagy ha bírod még szusszal egy vasárnapi túrát is tehetsz a Tátra ösvényein.) Kora délután indulsz hazafelé.


Figyelem! Ez a nap fakultatív, szervezett programot itt már nem biztosítunk, de túra ötletekkel szívesen segítünk.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem! A túra kapcsán a technikai kérdéseket (utazás, felszerelés, szállás, biztosítás, túrák nehézsége stb..) a túra előtti 1-2 hétben egy részletes levélben fogjuk véglegesíteni és mindenkinek kiküldeni.

Szállás:

A túra során két éjszakát töltünk a Poprádi-tavi menedékház (Poprád-tavi Hegyi Szálló), lager típusú (emeletes ágyak, ágyneművel és 6-8 hellyel) szobáiban. (A szabad helyek függvényében 2-4 ágyas szobákban is aludhatsz. Ez utóbbi éjszakánként kb. 10-15 euro felárral jár. ) A fürdőszobák, mosdók a folyóson találhatók, illetve minden emeleten egy kis teakonyhát is találsz.

Figyelem! A szálláshelyek csak korlátozott számban érhetők el, így fontos, hogy idejében jelentkezz!

A részvételi díj a normál dormitóriumi éjszaka árát tartalmazza. Kisebb szoba esetén felár fizetendő.

Élelem, víz

Az étkezésekről a túra során mindenki egyénileg gondoskodik magának. Élelmiszert a hegy lábánál lévő faluban lehet vásárolni, de valamivel drágábban, mint hazánkban, ezért lehet, hogy az „ellátmányt” inkább megéri itthonról magaddal hoznod (pl. kenyér, szalámi, kolbász, sajt, müzliszelet, stb.). A menedékházban van vízvételi és étkezési lehetőség; itt tudod magadhoz venni egész napos folyadékmennyiséged.

Egy bőséges meleg vacsora 4-8 euro, egy korsó sör 2-2,5 euróba, a reggeli 3-5 euróba kerül.

Időjárás:

Az őszi Magas-Tátra lehet gyönyörű napsütéses, de a magasabb régiókban akár egy hóvihar is meglepheti a túrázót. Amennyiben az időjárás előrejelezések alapján a túra nem teljesíthető biztonsággal, akkor a túrát elhalasztjuk vagy visszafordulunk.

Felszerelés:

 • 1 pár kényelmes túrabakancs
 • “hardshell” eső/szélálló kabát és nadrág
 • kényelmes túranadrág
 • 2 meleg polárpulcsi/softshell kabát
 • aláöltözet (alsó-felső)
 • Kesztyű, sapka, vékony sál
 • naptej – minimum 25 faktor
 • napszemüveg
 • (kamásli)
 • túrabot
 • fejlámpa
 • kulacs (min. 1,5 liter)
 • 20-35 literes hátizsák a túrához

Utazás, találkozó:

Az utazás egyénileg történik (a kijutás megszervezése tehát egyéni feladat), az autókat a tátrai villamosvasút (“elektricska”) Poprádi-tó nevű megállójánál lehet hagyni.

A találkozó péntek este 6-8 között, a Poprádi-tavi menedékházban lesz. A ház a parkolótól 1-1,5 óra gyaloglással elérhető a kék jelzésű aszfalt úton. A gyaloglás nem megerőltető, bárki könnyedén teljesítheti. Az esti órákban érkezőknek fejlámpa javasolt.

Korlátozott számban és engedély ellenében autóval is megközelíthető a menedékház. Az engedély egyénileg igényelhető a menedékház honlapján megadott telefonszámon vagy levélben. 

A parkolás fizetős, az ajánlott útvonalat itt találod.

 


Rocky Mountain