Ladakh light

Kulturális kalandozás Nyugat-Tibetben és a Himalájában

“Eldugott szórványtelepülések, valószínűtlen helyekre épített kolostorok és sztúpák, népviselet és hagyományok, jakokat terelgető nomád hegyi népek.”

Ladakh light

Ladakh, vagy más néven Kis-Tibet nem csak a buddhista és az iszlám vallás, hanem a Himalája és a Hindukus óriáshegységek ütközőzónája is egyben. A Kasmír mélyén fekvő tartomány igazából egy 3600-4000 méter átlagmagasságú felföld, amit a két nagy hegylánc folyói alakítottak ki. Itt nincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben gyors folyású folyók, melyek partján kialakult a ladakhi kultúra.

Kalandozásod során elsősorban Lehből teszel majd meg kisebb-nagyobb csillagtúrákat. Ezek a pár napos kiruccanások arra éppen elegendőek, hogy képet alkothass a tibeti kultúra, a buddhista vallás és a velük együtt élő kultúrák csodálatos világáról. Számtalan buddhista lámakolostort, sztúpát, csörtent, emlékhelyet, valamint a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogod néhány nap során bebarangolni. Az autós túra közben számtalan, világtól elzárt aprócska településen keresztül vezet az út. Minden nap találsz valami olyan csodát, amiről azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még senki nem pillantotta meg, ugyanis a turisták nem szívesen távolodnak el a Leh – Kargil – Srinagar főútvonaltól ilyen távolságra.

Az alábbi videóban összegyüjtöttünk neked néhány pillanatot a 2011-es ladakh túránkról. Nem rég pedig Kiss-Csapó Geri a rádióban is mesélt erről a környékről.

 

 

Egyéb információkA feltüntetett részvételi díj 305 Ft-os usd árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
3
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. nap: Utazás repülővel

Repülőd indulásától függően valamikor napközben indulsz Budapestről. Egy európai városban átszállsz, mert nincs közvetlen összeköttetésünk Indiával. A csatlakozástól függően nagyjából 12-18 órát vesz igénybe az egész út. Valószínűleg Isztambul, vagy Moszkva érintésével fogsz repülni.

 

2. nap: Érkezés Ladakhba

A korahajnali órákban érkezel Delhibe, a vadonatúj nemzetközi reptérre. Reggel 6-kor és 9 órakor indul a ladakhi járat. Még reggel van, amikor megérkezel Lehbe, Ladakh adminisztratív központjába, és elfoglalod a szállást. A tetőterasz szobáit szoktuk megszerezni, mert onnan a legjobb a kilátás a Ladakh-hegyláncra. Az első napot Leh nevezetességeinek megtekintésével fogod tölteni: Nyamgal Tsemo erőd, a lehi királyi palota, Shanti-sztúpa, Sankar gompa, és a bazár.
Ezt a napot mindenképpen Lehben kell töltened, mert akklimatizálódnod kell a nagy magassághoz. Ne feledkezz meg arról, hogy a kisváros 3600 méteren fekszik. Ezt már az első pillanatban érezni fogod.

3. nap: Akklimatizálódás Ladakhban (3600 m)

Sokaknak még a magassági betegségen kell úrrá lenni, de ez az első éjszaka után rendszerint elmúlik. Néhány buddhista kolostort mindenképpen megnézünk a környéken: Shey-, Thikse- Hemis-gompa. Mindegyikhez bérelt terepjáróval megyünk, hogy rövidebb idő alatt sikerüljön még többet megnézned.

4. nap: Nubra-völgy (3500 m)

Háromnapos kirándulásra indulsz hajnalban a 200 km-re lévő Nubra-völgybe. Út közben a világ egyik legmagasabb országútján, a Khardung-la-hágón kelsz át, 5660 méteres magasságban. Út közben Szumur gompa meglátogatása. Estére már ismét 3500 méteren, Panamik falucskában alszol, egy családi hotelben. Esti programnak adódik a közeli forró vizű gyógyforrás.

5. nap: Turtuk

A Nubra-völgy legnyugatabbi részébe utazol, ahová 2011-ig külföldi be sem tehette a lábát. Turtuk falucska úgy néz ki, mintha a múlt század ötvenes éveiből itt felejtették volna. A pakisztáni határtól csak egy kőhajításra vagy, a híres LoC (line of control) mellett. Szállásod ismét egy családi hotel.

6. nap Hunder és Diszkit

Turtukból szép lassan visszaindulsz Leh irányába, hogy az útközben található kis falvak eldugott kolostorait megnézd. Hunder és Diszkit falvak között fekvő homokdűnéket közelebbről is megnézed. Ha szerencsés vagy, akkor még baktriai tevékkel is találkozhatsz. Estére visszatérsz Lehbe, az ismerős hoteledbe.

7. nap: Alchi, Phyang, Lamayuru

Ezúttal Lehtől nyugatra indulsz el autóval. Az úti cél Lamayuru. Közben Alchi és Phyang gompák megtekintése. Napnyugta környékén a híres holdbéli tájat tudod közelebbről megtekinteni. Esti szállás Lamayuruban.

8. nap: Tingmosgang, Likir gompa

A Lehbe vezető országút már ismerős lesz. azokat a kolostorokat fogod ma megnézni, amelyeket tegnap nem tudtál: Tingmosgang, Likir gompa. Estére érsz vissza Lehbe.

9. nap: Utazás Ladakhból Manaliba

Ma búcsút intesz Ladakhnak, irány a Magas-Himalája-fővonulata. Hajnali 2 órakor indulsz a bérelt autóval Manaliba. Az egész napos utazás (540 Km) után a koraesti órákban érkezel majd meg, természetesen nagyon fáradtan. Jól fog esni egy pisztrángvacsora egy remek heritage hotelben.

10. nap: Láblógatás Manaliban

Az egész napot Manaliban töltöd, 2400 méteres magasságban, Deodar fenyők között, alpesi tájat idéző környezetben. A környékbeli látnivalókkal ismerkedsz, a hindu szentélyekkel, az ófaluval, és a bazárral.

11. nap: Utazás Shimlába

Manaliból Shimlába mész, az egykori British Raj nyári fővárosába (busszal, vagy bérelt autóval). Jelenleg Himachal Pradés fővárosa. A város telis-tele van történelmi látnivalóval, nem beszélve arról, hogy kellemes 2400 méteres magasságban található. Csak a késődélutáni órákra érsz oda. Szállás a híres Ridge mellett található gyönyörű kilátást kínáló hotelben.

12. nap: Shimla és a kisvasút

Shimla nem az a város, amelyet két óra alatt „el lehet intézni”. Egész napos városnézésed során megnézed az alkirály egykori palotáját, a Viceroyal Lodge-t.
Koradélután felszállsz a híres keskeny vágányú vasútra és legurulsz a Himalájából, hogy este már Le Corbusier által tervezett városban, Chandigarhban tölthesd az éjszakát egy hotelben

 

13. nap: Chandigarh

Délelőtt körbejárod Chandigarh nevezetességeit, melyből – lássuk be –, nincs sok. Inkább a modern, tervszerűen épített város utcáin fogsz mászkálni. A városi múzeumot és a kormányzati negyedet semmiképp sem hagyod ki. Késődélután buszra, vagy taxiba szállsz, és este már a mintegy 300 km-re lévő Amritszárban találod magad, a szikh vallás szent városában. Szállás közvetlenül az Aranytemplom mellett.

14. nap: Amritszár és Wagah-border

Az Aranytemplom éjjel-nappal várja a látogatókat, ezért Neked is meg kell majd nézned éjszaka is, nappal is. Délután a mindössze 25 km-re lévő pakisztáni határhoz mész (Wagah border), hogy a határzárási ceremóniát megtekinthesd. Este a szállodádban alszol.

15. nap: Delhi

Amritszárból hajnali 5 órakor indul az Intercity Delhibe. Az úton reggelit és ebédet szolgálnak fel. Délben 11:15-kor szállsz le a Delhi Főpályaudvaron, ami az egyik legforgalmasabb, legzsúfoltabb hely Indiában. Délutánra behúzódsz egy olcsó szállodába, hogy kibekkeld a repülőd indulásáig lévő fél napot. Ilyenkor lesz időd, hogy a maradék rúpiát elköltsd ajándékokra, vagy egy-két nevezetességet megtekinthess Delhiben.

16. nap: Hazautazás

Hajnali 2 órakor beszállsz egy taxiba, amely kivisz az Indira Gandhi Nemzetközi Reptérre. Moszkva / vagy Isztambul érintésével jutsz haza..
Várhatóan koradélután 3 óra körül már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Földrajzi fekvés

Ladakh, vagy más néven Kis-Tibet nem csak a buddhista és az iszlám vallás, hanem a Himalája és a Hindukus óriáshegységek ütközőzónája is egyben. A Kasmír mélyén fekvő tartomány igazából egy 3600-4000 méter átlagmagasságú felföld, amit a két nagy hegylánc folyói alakítottak ki. Itt nincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben gyors folyású folyók, melyek partján kialakult a ladakhi kultúra.
Kalandozásod során elsősorban Lehből teszel majd meg kisebb-nagyobb csillagtúrákat. Ezek a pár napos kiruccanások arra éppen elegendőek, hogy képet alkothass a tibeti kultúra, a buddhista vallás és a velük együtt élő kultúrák csodálatos világáról. Számtalan buddhista lámakolostort, sztúpát, csörtent, emlékhelyet, valamint a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogod néhány nap során bebarangolni. Az autós túra közben számtalan világtól elzárt aprócska településen keresztül vezet az út. Minden nap találsz valami olyan csodát, amiről azt fogod gondolni, hogy rajtad kívül még senki nem pillantotta meg, ugyanis a turisták nem szívesen távolodnak el a Leh – Kargil – Srinagar főútvonaltól ilyen távolságra.

Éghajlat

Ladakhban van egy mondás: „ha az árnyékban ülsz, de a fejed még a napon van, akkor egyszerre kaphatsz fagyási sérüléseket és napszúrást”. Ezzel az Európában egyáltalán nem mindennapos hasonlattal írható le az itteni éghajlat. A nyári hónapok a legalkalmasabbak a ladakhi túrázáshoz. Ilyenkor India többi részén a nyári monszun tombol, elviselhetetlen a hőség és a mindennapos záporok. Ladakhba ez nem jut el, mert a Himalája magas vonulatai nem engedik be a nyári monszunt. Lehben a nappali középhőmérséklet 10-15°C körül alakul, de az erős naptól ezt többnek fogod érezni. Magasabbra haladva a hőmérséklet csökken, a nappali fagy határa kb. 5000 méter. Nyáron éjszakánként Lehben 10°C várható, de a Singge La alaptáborban (4800 méteren) kivételes esetben akár -10°C is lehet. Fontos tehát a meleg holmi és a jó hálózsák. Ladakhi tartózkodásod során eső nem várható, de 5000 méteren egy kis havazás még július közepén is előfordulhat. Manaliban és a Himalája déli oldalán azonban más a helyzet: itt a nyári monszun erősen érezteti hatását. Naponta néhány órára elered majd az eső. Ez azonban inkább csak kellemesen hűsíti majd az egyébként forró trópusi meleget.

Kultúra

A ladakhi kultúra a tibeti buddhizmus egyik legcsodálatosabb példája. Tibetben az elmúlt ötven évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a turizmus hatására egészen átalakul a helyi kultúra; ezért Bhután mellett Ladakh, és még inkább Zanszkár az, ahol a buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találsz un. Mani-falat. Leh a vallási- és kulturális élet központja, Alchí-, Lamayuru- és Hemisz gompák pedig a legcsodálatosabb helyi lámakolostorok iskolapéldái. Lehben évszázadok óta szunnita muszlimok is laknak, 10-15 százalékos az arányuk. Békességben élnek a buddhista többséggel. Az apró hegyi falvakban a pásztor élet gyönyörűségeit is felfedezheted magadnak. Turtuk falucska, ahol a Nubra-túrán eljutsz, alig pár kilométerre fekszik a háborús zónától, ami mögött már a pakisztáni haderők sorakoznak fel.

Szállás

Lamayuruban, Panamikban, Hunderben és Tartukban egyszerű hotelekben, vendégházakban szállsz meg. Lehben, Manaliban és Shimlában a hotel egészen jó színvonalú lesz, de a többi helyen ne számíts luxus lakosztályra. Mivel ez elsősorban kulturális kalandozás, komolyabb gyalogtúrára, és így szabadban való éjszakázásra, sátorozásra nem kell számítanod.

Élelem

A civilizációt soha nem hagyjuk el, ezért az élelmiszer beszerzése sehol nem jelent majd gondot. A hegyi patakok tiszták és vizük felforralás után fogyasztható. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, ha csak a legfontosabbakra gondolsz, akkor napi 5-6 €-ból könnyen kijössz. Költhetsz ennél sokkal többet is, a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben bizonyos helyeken felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak dőzsöléssel tudsz elkölteni egy-egy étkezésnél. A legjobb kifőzdéket és éttermeket vezetőd ismeri, nyugodtan hallgass rá.

Felszerelés

A következő felszereléseket magaddal kell hoznod: Nagyon praktikus egy kb. 60 literes hátizsák, vízálló köpeny, meleg hálózsák. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és nadrág. Meleg alulöltözetet, kesztyűt, sapkát csak a Khardung-la-hágón kell mad viselned alig egy órán keresztül. Fejlámpa, fényképezőgép, elemek fontosak lehetnek napnyugta után, mert közvilágítás nem nagyon van. Az akkumulátorokat a túra alatt nem fogod tudni feltölteni. Manaliban, esetleg Lehben próbálkozhatsz majd ilyesmivel, ha épp nincs áramszünet. Jó segítség lehet esetleg egy napelemes töltő. UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral elengedhetetlen! Kulacs, tányér, étkészlet, bicska, gyufa.

Utazás

Budapestről Delhibe, majd Delhiből Lehbe (Ladakh fővárosába) repülővel utazol. Lehből a továbbiakban bérelt jeeppel utazol. Shimlából Delhibe egészen világszínvonalú Volvo busszal. A repjegy vásárlásban segít az iKaland.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 85 INR, = 3,5 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatsz Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam.
Ezen kívül pénzt jóformán csak Lehben tudsz váltani. Bankautomata manapság minden városban van, így Lehben is. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják, de általában a VISA-t jobban szeretik. Utazási csekket néhol elfogadnak, de rosszul váltják. A közvetlen bankkártyás fizetés meglepő módon egyre jobban terjed, de csak nagyobb értékű cikkek vásárlásánál fogadják el. Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben magadnál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni 500 és 1000 rúpiás bankjegyből.

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeidnek nem kell átalakítót szerezned. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat fogsz látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, de a kisebb településeken természetesen nincs.
Telefonálni bármelyik főút menti faluból tudsz, a kisebb boltokban megengedik, hogy használd a bolt saját készülékét. Ha mobiltelefon-függő vagy, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolni egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon tudsz hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel tudod hívni, legyenek bárhol is az országban. Az egyik mobilszolgáltatónál az egyhavi 6 Gb-os internetcsomag pedig mindössze 99 Rúpia!

Fényképezés, vásárlás

Delhiben, Manaliban, Shimlában és Lehben a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Később erre nem lesz lehetőséged, áram nem biztos, hogy lesz, ezért jobb, ha pótelemeket hozol, mert tölteni nem fogsz tudni. Esetleg jó segítség lehet a napelemes töltő.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs a térségbe, azonban a Hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a Tetanusz elleni védőoltás beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Legtöbb gondot a hasmenés okozza, ez kis odafigyeléssel elkerülhető. Mindig csak palackos vizet igyál, csak olyan gyümölcsöt vásárolj, amit meg tudsz hámozni, az ételt az étteremben mindig jól süttesd át. Delhi, Leh, Manali és Shimla kivételével csak elvétve lesz olyan szállásod, ahol rendesen le tudsz zuhanyozni. Ahol erre lehetőség van, ott is hideg vízre kell számítanod. A távolabbi helyeken, pl. a Nubra-völgyben néhány kis faluban melegítenek egy-egy vödör vizet, és azzal egy kicsit könnyebb lehet a tisztálkodás. Ajánlott tisztasági kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni magaddal, amit víz nélkül is használhatsz.

Vízum

Az indiai turistavízum ára jelenleg 18000 Ft. (Ez egyszeri belépésre jogosít.) A vízumkérelemhez igazolnod kell, hogy elegendő pénzzel rendelkezel ahhoz, hogy Indiába utazz. Ennek 30 dollár/napnak kell lennie, tehát a bankszámládon minimum 500 dollárnak szerepelnie kell. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapon belül nem járhat le!Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain