Csavargás Marokkóban

Intenzív roadtrip óceán partjáról az Atlasz hágójáig

Nagyon rövid, de nagyon intenzív kirándulás a Marokkóba. Már az első nap garantáltan frissen fogott tengeri halakat kóstolhatsz, de az út során még biztosan összefutsz majd az óceánparti homokban caplató tevékkel, hűsölhetsz friss narancslé mellett egy sziklás oázisban és alkudozhatsz birkára egy hegyi berber faluban. Akár a Toubkal megmászása után, akár csak rövid kiruccanásra jössz, mindenképpen olyan élményekkel kapsz, amik után biztosan vissza akarsz majd térni a kelet világának legnyugatibb országába

Csavargás Marokkóban

Az út során Marokkó csupán egy szűk szeletét tudjuk bejárni, azt azonban egészen mélyen. Marrákest magunk mögött hagyva Essaouirában kóstolunk bele először az Atlanti-óceánba. Az erődfalak mögött megbúvó zegzugos utcákból kiszabadulva a végtelennek ható tengerparton tovább délnek autózva érkezünk meg az Atlasz-hegység legnyugatibb nyúlványaihoz egy rövid kanyontúrára, majd ismét egy óceánparti, halászfaluban alszunk. Innen irány a kontinens belseje és a már említett hegység jóval komolyabb szerpentinjeivel megismerkedve érkezünk meg egy közel ezeréves történelmi emlékeket őrző berber környékre.

 

 

Túravezetőid

Egyéb információk

Amennyiben nem jössz velünk a Toubkalra, a repülőjeggyel is számolnod kell, mely megvételében természetesen segítünk. Ennek ár kb. 40-55 ezer Ft/fő.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. nap – Essaouira (Szavría)

Délután ahelyett, hogy a felszállnánk a budapesti repülőre az óceán felé vesszük az irányt. Késő délutánra érünk Essaouirába, ahol a XVIII. századi franciák által épített erődfalak mögül hallgatjuk az óceán morajlását és a sirályok vinnyogását. Az Atlasz pora és Marrakes nyüzsgése után üdítő az óceán felől folyamatosan fújó alizee-nek keresztelt szél, ami mellett egy esti hammam (török fürdő) koronázhatja a fáradt test pihentetését.

2. nap – Essaouira

Az ilyen-olyan művészekek sufniaival zsúfolt óváros zegzugain kívülre merészkedve bejárjuk a kikötőt, ahol akár a helyi halászok friss fogásából bevásárolva meg is szerezhetjük az ebédrevalót, amit a piac melletti sütödék azonnal el is készítenek nekünk. A kikötőn túl széles homokos part nyúlik el dél fele kilométereken át. Szörfösök, focizó helyi srácok, tevék és lovasok közt sétálunk el a strand végét jelentő homokdűnékig és egy tengerparti erdőt romjait jelző sziklákig.

3. nap – Taghazout

Utunkat kocsival délnek folytatva kb. 160 kilométert utazunk, szinte végig az óceán mentén kanyarogva. Útközben a Paradicsom-völgynél állunk meg, a már egészen jól ismert Atlasz-hegység nyugati nyúlványába vájt sziklás folyóvölgynél. A leander és pálmafaligetes oázissal kezdődő és függőleges sziklafalakkal végződő mélyedés Marokkó válasza a Grand Canyonra. Kb. egy órás mini túrázásba belefér egy csobbanás a folyóvájta medencékben. Estére érkezünk meg Taghazoutba, a romantikus halászfaluból lett szörfparadicsomba.

4. nap – Ijjoukak

A modern Agadir mellett elautózva alulról vágunk neki a magas Atlasznak. Az 1930-as években mérnöki remekműnek számított a 2100 méteren fekvő Tizi n Test hágó szerpentinein átvágó elképesztően látványos út megépítése. A legmagasabb pontot elhagyva lankásabb, de nem kevésbé tekergős út visz Kasbah-k (erődök) és a Toubkal környékéről már ismerős berber falvakon keresztül. Még bőven 1300 méter tengerszint felett vagyunk a 800 éves Tin Mel mecsetnél. Éjszaka a berber Ijjoukak faluban.

Felszerelés és infó

Éghajlat

A Szahara közelsége, a Földközi-tenger, az Atlanti-óceán és az Atlasz-hegység határozzák meg Marokkó éghajlatát, ami igen-igen változatos. Utunk során a Földközi-tengeren kívül minden hatás érvényesülni fog: az óceán partján a tűző napsütést a folyamatosan fújó szél, az Atlasz hegyi falvaiba felkapaszkodva az éjszakai lehűlés ad nyugalmat a májusban már 30 fölé emelkedő nappali hőségből.

Kultúra

Az arab világ szigorúbb szabályai itt nem annyira élesen jelentkeznek. A helyi szokásokat, hagyományokat, öltözködési normákat ajánlott tiszteletben tartani, különösen a szent helyek látogatásakor ajánlott a hosszúnadrág, hölgyeknek a hajat elfedő kendő. Európai idegen nyelvek közül széles körben ismert a francia, valamint gyakori a spanyol a második nyelv is, de általában el lehet boldogulni az angollal is. Biztosan fog néhány arab kifejezés is ragadni rád majd egy hét alatt is. “Kif-kif-kif, hash-hash-hash… I like the menthol Marrakech”

Szállás

Városban: Egyszerű tiszta 2-3 ágyas szobákban fogsz aludni. A tisztaság alapvető szempont a szállások kiválasztásánál. Túravezetőd törekedni fog arra is, hogy az éjszakákat lehetőség szerint olyan varázslatos épületekben tölthesd, melyek hűen tükrözik a marokkói építészet régi fényét.

Ijjoukakban egy falusi menedékházban alszunk, ám ágynemű, törölköző és a forró zuhany itt is garantált.

Élelem, víz, alkohol

Az arab, berber, tuareg konyhának megvan a maga sajátossága. Marokkóban általánosságban véve jók a higiéniás viszonyok, azonban fontos alapszabály, hogy utcán és az éttermekben egyaránt csak forró ételeket szabad elfogadnod. Csapvizet sehol ne igyál, gyümölcsből is csak azokat fogyaszd, melyeket meg lehet hámozni. Kizárólag palackozott ivóvíz, üdítő fogyasztását javasoljuk, mely rengeteg helyen kapható. Alkohol kizárólag engedéllyel rendelkező boltokban kapható (nagyobb városokban 1-2 ilyen akad), de főleg az égetett szeszek ára elég horror.

Utazás

Marrákesbe Budapestről már közvetlen repülőjárattal is eljuthatsz. Repülőjegyet akár 40 000-50 000 forintért is kaphatsz, de fontos, hogy időben jelentkezz, mert ennek az árnak akár a háromszorosa is lehet.

A repülőjegy és a helyi közlekedés külön fizetendő. Az út során bérelt autóval, sofőrrel közlekedünk.

Pénz, bank

Marokkó pénzneme a Dirham (MAD). 1 € = 10,5 Dirham. BANK és ATM a legtöbb nagyvárosban van, de érdemes inkább készpénzt (euro vagy dollár) hozni és a helyi váltókkal megalkudni az árfolyamról. Persze, hogy ebben is segít majd túravezetőd.

Áram és kommunikáció

Marokkóban a hálózati feszültség 230 V. Mobiltelefon használható, de nem mindenhol lesz térerő. A városokban van lehetőség internetezni, de számíts rá, hogy a kapcsolat lassú lesz és gyakran előfordul, hogy a Skype és hasonló telefonszolgáltatások le vannak tiltva.

Veszélyek

Az országban a közbiztonság teljesen zavartalan. A turistákat mindenhol készséggel és örömmel fogadják. Rablástól vagy erőszaktól nem kell tartanod, de azért ne tartsd látható helyen az értékeidet. A környező országok eseményei miatt a turisztikailag frekventált területek, határövezetek védelmét megerősítették, különösebb veszélytől nem kell tartani utazásod során.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltást Marokkóban nem várnak el a beutazótól, de van néhány javasolt oltás amelyekről az OEK honlapján találsz részletes információkat. A higiéniás szint sok helyen elég alacsony lehet. Kéztörlőt és kézfertőtlenítő krémet célszerű hoznod. A városokban van angol WC és fürdési lehetőség. Jó ha van nálad láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, egy tekercs WC papír.

Vízum

Marokkóba az EU állampolgárai vízum nélkül beutazhatnak.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain