Tengeri kajakkal Szardínia szigetén

A Földközi-tenger kincses-szigetének felfedezése kajakkal

A Földközi-tengerben úszkáló szigetek közül bármelyiket veszed célba, nem fogsz csalódni, így van ez Szardínián is. Elképesztő színek, mesebeli sziklaformák és barlangok, eldugott csendes öblök. Mindezt kajakban ülve, profi lapátforgatókkal, kényelmes nyaralós tempóban.

Tengeri kajakkal Szardínia szigetén

Az eddigi tengerparti nyaralásról alkotott képed teljes átalkulása már akkor elkezdődik, amikor komp gyomrából kigurulva megpillantod a szigetet. Aztán a következő tengerikajakban töltött 7 nap könnyedán átvet a túloldalra, és innentől hallani sem akarsz a standard nyaralásról. A tempó egyáltalán nem rohanós, bőven van időd strandolni és nyaralni is. Az sem baj, ha még sohasem kajakoztál, mert túravezetőd meglepő gyorsasággal önti beléd az alapokat.

Fotók-tengerikajak.hu

Túravezetőid

Egyéb információk

Figyelem! A túra az iKaland és a tengerikajak.hu közös szervezése! A fiúk évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hazánk legelismertebb csapata, így bármerre is lapátolsz velük a legjobb kezekben leszel.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
2

Program

1. nap – 2. nap  – Utazás:

Késő délután találkozol társaiddal, és egy kisbusszal Livorno felé indulsz. Az út nem rövid, így lesz bőven idő kivesézni a tengerikajakozás elméleti kérdéseit. Másnap délután kompra szállsz, és az esti órákban érkezel meg Szardínia észak-keleti csücskébe, ahol az éjszakát a kempingben töltöd. Nyugodtan berendezkezdhetsz, mert a következő napokban ez lesz a bázisod.

 

3. nap – Az alapok elsajátítása:

Alaposan kialszod magad, a délelőttöt pedig a biztonságos kajakozás alapjaival töltöd. (társmentés, borulás és pár játékos de hasznos feladat). A nap további részében félnapos körtúrát teszel Caprera szigetére, ahol a lapátforgatáson kívül, strandolni és ámuldozni is lesz időd. Visszafelé megkerülöd S. Stefan szigetét.

 

4. nap: – S. Stefan, Maddalena:

Reggeli után, egy változatos szépségű szigetre indulsz – hatalmas gránitalakzatok, homokos fövenyek, rejtett öblöcskék várnak. Ma is jut idő egy kis búvárkodásra, strandolásra, barnulásra. Délután visszaevezel a kempingbe, és korán nyugovóra térsz, mert másnap kora hajnalban lesz ébresztő.

5. nap: – Cala Luna

A korai ébresztő után még kicsit elbóbiskolhatsz a kisbuszban, mert 3 óra autózás következik Cala Gonone kis városába, ahonnét az egész napos kajaktúra indul. A szárd tengerpart (talán) legszebb és leghíresebb vidéke felé lapátolsz, Cala Luna barlangjaihoz. A táj tényleg mesebeli, “guglizd” meg!

Útközben hatalmas barlangok és jellegzetes sziklaalakzatok mentén evezel, de bőven lesz időd “nyaralni” is (standolás, napozás stb..) ezen az elképesztő helyen.

 

6. nap – Cala Polpo:

Kell egy lazulós nap minden kajaktúrán és ez most az. Reggel Cala Polpo felé indulsz, ahol egy szimpatikus öbölben kikötsz és átadod magad a tengerparti nyaralás szépségeinek.

7. nap: – Palau – Cala Soraja:

A hetedik napon beindítjuk az adrenalin rakétákat és a csapat kijjebb merészkedik a nagy hullámok közé. De dönthetsz úgy is, hogy folytatod a tengerparti napozást vagy csak pár órás lapátolgatásra indulsz valamelyik környező szigetre.

8. nap: – Palau

Közeledik a vége, így még kiélvezed a sziget adottságait: strandolás, pihenés, lógás a tengerparton, illetve fakultatív kajakozás. A nap végén ezúttal korán térsz nyugovóra, mert másnap hajnalban indulsz hazafelé.

9. nap – 10. nap – Golfo Aranchi – Livorno – Budapest

A hajnali ébresztő után összepakolsz, majd a kikötőben kompra száll a csapat. Livornóba a késő esti órákban érkezel, ahol kisbuszba pattansz és Budapest felé veszed az irányt. Másnap kora reggel érkezel meg.

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem! A túra az iKaland és a tengerikajak.hu közös szervezése!

A fiúk évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hazánk legelismertebb csapata, így bármerre is lapátolsz velük a legjobb kezekben leszel.

 

 

Földrajzi fekvés

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, Rómától pár száz kilométterre fekszik. A jellegzetesen mediterrán növényzetű sziget tengerpartja délen és nyugaton homokos, északon és keleten sziklás. Szardíniát több apróbb kis sziget övezi. Ezek csupán pár kilométerre fekszenek a partoktól, így túrád során könnyen átevezhetsz a helyenként barlangokkal és égbetörő mészkősziklákkal tarkított kis szigetekre!

 

Időjárás, erőnlét

Szardínia éghajlata jellegzetesen mediterrán, télen enyhe, nyáron meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős. A tengerpartokon a hőmérséklet szinte soha nem csökken nulla fok alá. Nyáron az átlaghőmérséklet 35 °C, de az alacsony páratartalomnak köszönhetően ez elviselhető. Csökkentik még a nyári hőmérsékletet a nagy sebességű szelek. (misztrál, sirokkó)

A könnyed kikapcsolódás mellett elsajátítod az evezés fortélyait. Nem kell edzett evezősnek lenned, ez nem teljesítménytúra, de csekély úszástudásra szükséged lesz.

 

Felszerelés

Igyekszünk az egyéni igényeknek megfelelően biztosítani a hajókat. Kérlek a jelentkezéskor jelezd, ha egyes, vagy kizárólag kettes kajakban szeretnél evezni. Megpróbáljuk mindenki kívánságát teljesíteni és biztosítjuk a kajakozáshoz szükséges alapfelszereléseket, melyek a következők:

 • egy vagy két személyes tengeri kajakok.
 • Kajaklapát
 • hullámkötény/spritzdeck- a becsapó víz ellen
 • vízhatlan zsák
 • vízhatlan evezős kabát
 • neoprén kesztyű – ha szükség van rá.
 • mentő/úszássegítő mellény

 

Amit hozz magaddal:

 • Sátor, alá-elé-fölé kiteríthető ponyva
 • Hálózsák, polifoam, (érdemes beraknod egy pokrócot is, hogy magadra vagy magad alá teríthetsd esténként)
 • Esőkabát, esőnadrág, vízálló papucs, szandál vagy gumicsizma
 • Ruhaszárító kötél (két fa közé kifeszítve pár perc alatt remek ruhaszárítót tudsz varázsolni)
 • Erős faktorú napvédő krém, napszemüveg, napsapka/kendő
 • Fejlámpa
 • Szúnyogírtó
 • Étkészlet, kulacs, mosogatószer
 • Egy tekercs jó erős szemeteszsák (evezős túrák elengedhetetlen kelléke, te se hagyd otthon)

 

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Úgy készülj, hogy a busz és a személy autók nem követik a csapatot. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni. 

Étel-ital-étkezés

A napközbeni étkezésről mindenki a saját igényei szerint gondoskodik. A kempingben helyben található bár, pizzéria és kisbolt. Palauban vannak boltok, így minden szükséges élelmiszert be tudsz szerezni. Az itthoni áraknál kicsit drágább élelmiszerekre számíts. Érdemes magaddal étkészletet hoznod.

 

Szállás

A hat éjszakát egy jól felszerelt kempingben töltöd. Készülj sátorral és hálózsákkal. Amennyiben nem tudsz sátrat hozni, jelezd időben, hogy találjunk neked helyed valaki mellett.

 

Utazás

Egyénileg, vagy szervezett kisbusszal utazol. Az út hosszú és kimerítő, készülj kispárnával, hátha a kocsi ablakának dőlve sikerül álomba szenderedned.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain