Kajaktúra a Balkánon – Ohridi-tó

Ohridi-tó - Kajakozás Makedónia és Albánia határán

Aki igazán ki van éhezve egy felfedezős, evős, ivós balkáni nyaralásra, annak mostanság egyre mélyebbre kell eveznie. Pár éve még elég volt Horvátország, az utóbbi években pedig Montenegró, de a helyzet az, hogy ez utóbbi is rohamosan veszít eredeti bájából. Kicsit keletebbre és egy kicsit délebbre, Albánia és Makedónia határán fekvő Ohridi-tó viszont bőven tartogat még titkokat. Tengeri kajakozás, túrázás, strandolás, esti grillezés az utolsó balkáni rezervátumok egyikében.

Kajaktúra a Balkánon – Ohridi-tó

Talán kijelenthetjük, hogy Albánia és Makedónia nem tartozik az átlagos és populáris nyaralóhelyek közé. Sebaj, így van ez jól, több marad nekünk –  (és neked is ha van benned egy csepp nyitottság) – a környező balkáni országok rohamosan fogyó eredetiségéből. 7 teljes napot töltesz a Balkán Siófokján, hogy tengeri kajakkal körbelapátold a világörökségek listáján is szereplő, elképesztő színekben pompázó, Ohridi-tavat. (A tó sajátos ökoszisztémával rendelkezik, a mai napig több mint 200 endemikus fajt jegyeztek itt fel.)

A túra inkább nyaralós hangvételű, nem a kilométerfüggő, versenyzős terminátor kajakosoknak lett kitalálva. A napi 8-15 kilométer evezés mellett bőven jut időd, a strandolásra és a helyi “üvegtigrisek” által nyújtott gasztro kalandokra.

 

 

 

Fotók: Tengerikajak.hu

Túravezetőid

Egyéb információk

Figyelem! A túra az iKaland és a tengerikajak.hu közös szervezése! A fiúk évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hazánk legelismertebb csapata, így bármerre is lapátolsz velük a legjobb kezekben leszel.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
2
Kulturális sokk
3

Program

1. nap – Utazás:

Este 7 körül bepattansz a kényelmes kisbuszba, és Szerbián keresztül Makedónia és Albánia felé veszed az irányt. Az éjszaka és a másnap nagy része utazással telik, de megéri a fáradtságot.

2. nap: Livadista és az Ohridi-tó:

A tóparti falucskába a délutáni órákban érkezel, fárasztó utadra, a tüzes rakijákkal, az isteni grillszendvicsekkel és hangulatnövelő esti kajakozással keresel gyógyírt. Az éjszakát a kempingben töltöd, de mielőtt nyugovóra térsz, túravezetőddel és társaiddal közösen előkészítitek a kajakokat.

3. nap – Livadista – Struga:

Reggeli után, észak felé lapátolsz, útközben apró öblöket és partmenti városkákat érintve. Bőven lesz lehetőség strandolásra és ebédidőben a helyi finomságokat is tesztelni fogjuk egy tavernában. Az estét a strugai kempingben töltöd.

 

4. nap – Struga – Ohrid:

A mai nap kajakos városnézéssel telik. Az ohridi erőd alatt elevezve, a bájos balkáni óvárosban kötsz ki. Érdemes időt szánni rá, egyrészt mert a Világörökség része, másrészt igazi időutazás. Éjszakai programra is van ötletünk, de azért ne hajnalban érj vissza a kempingbe.

5. nap – Ohrid – Gradishte:

Ezen a napon a tó “nagyot változik”, 2000 méteres hegyek és sziklás partok kísérnek, egészen Gradishte-ig. Partra húzod a kajakot és korán nyugovóra térsz, mert a hatodik nap hosszú és fárasztó lesz.

 

6. nap – Gradishte – Most a kajak pihen:

Egész napos magashegyi túra következik a Galacica Nemzeti Parkban, ahol alaposan megdolgoztatjuk a combizmodat. Közel 2000 méter magasról átlesel a görögökhöz. Mediterrán erdők, alhavasi legelők, pazar panoráma a Prespa-tó irányába. A túra során helyi vezetőd, magyar nyelven kalauzol. Erre a napra egy könnyű túracipővel vagy bakanccsal készülj.

7. nap – Gradishte – Ljubanishta:

Az égszínkék tavon evezve, egyre vadabb tájakat fedezel fel. A településeket magad mögött hagyod, apró öblökön keresztül hasítod a vizet. A hatalmas hegyek ölelésében érkezel meg az albán határhoz közeli kempingbe, mely az éjszaka és a búcsúbuli helyszíne lesz. Itt található Makedónia legszebb és leghíresebb kolostora és itt ömlik a tóba a Fekete Drinn. A kristálytiszta vízű folyóban pisztrángok és endemikus fajok élnek.

 

8. nap -Ljubanishta – St. Naum

Az utolsó napon városnézés, lazulás, strandolás vagy áldott semmittevés a programod. Beszerzed a kötelező szuveníreket és készülsz a másnapi hazaútra.

9. nap – St. Naum – Budapest:

Kora reggel bepakolsz a kisbuszba, felhörpintesz egy kávét, és a következő percben már Magyarország felé robogsz.

 

 

 

Felszerelés és infó

Utazás:

Figyelem! Az utazás teleautó rendszerben* vagy egyénileg történik. A túravezető útiköltsége nincs benne a részvételi díjban, ő is valamelyik autóba társul be, de a rá eső költségeket a túrázók osztják szét egymás között. Íme a képlet: Adott autó költségei osztva az autóban ülők számával osztva a túrázók létszámával = a túravezető kiutazását fedező költség (fejenként). Amennyiben nincs elegendő autó a kijutáshoz, autóbérlésre kerül sor. Ennek költségeit a túrázók között osztjuk szét. *teleautó rendszer - Mindannyiunk érdeke, hogy a túrára a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazzunk. Valaki(k) a csapatból autóval jön(nek) a többiek beülnek mellé, a költségeket pedig szétosztjuk. Kérjük, jelentkezéskor jelezd felénk, hogy tudsz-e autóval jönni vagy szeretnél betársulni valaki mellé. Az utazás megszervezéséhez segítséget nyújtunk a jelentkezéskor beérkezett információk alapján (összekötjük a túrázókat egymással), de a szervezés egyéni feladat, ezt az iroda NEM vállalja.

Időjárás:

Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a túra nem teljesíthető biztonsággal, úgy a túravezetővel egyeztetve a túra elhalasztását fogjuk javasolni. Amennyiben a pótlási időpont nem megfelelő, a részvételi díj egy másik túrán is felhasználható, de a befizetés visszatérítésére nincsen lehetőség. Amennyiben ezt a feltételt nem tudod elfogadni, kérjük, hogy NE jelentkezz a túrára. További részleteket az utazási szerződés 7.4 pontjában találsz.

Figyelem! A túra az iKaland és a tengerikajak.hu közös szervezése!

A fiúk évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hazánk legelismertebb csapata, így bármerre is lapátolsz velük a legjobb kezekben leszel.

 

 

Földrajzi fekvés

Az Ohridi-tó a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava Macedónia és Albánia határvidékén. Északkeletről és keletről a Közép-Albán-hegyvidék, délről a Korçëi-medence, nyugatról pedig a Nyugat-Macedón-hegyvidék zárja közreElsősorban a tó keleti oldalán lévő föld alatti források táplálják. Vizének 60%-át a Fekete-Drin vezeti el az Adriai-tengerbe, a fennmaradó rész elpárolog. 1979-ben felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára. Az endemikus fajok mellett jelentős a vízi- és ragadozómadár-állománya (borzas gödény, bütykös hattyú, cigányréce, fekete sas, parlagi sas stb.)

 

Időjárás, erőnlét

A partmenti éghajlat mediterrán, 30 fok körüli nappali hőmérsékletre számíts. Egész nap erős napsütésnek van kitéve a bőröd, de még ha nem is feltétlenül tűz a nap, akkor is leéghetsz, ezért fontos a megfelelő védőruházat. Érdemes a fürdőruhádra egy vékony világos hosszabb ujjú pólót venned, ez megvéd a leégés ellen. Megtörténhet, hogy kicsit elromlik az idő és nem végig szélcsendben és napsütésben lapátolsz. Eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, de ez ne aggasszon, mert a vízhatlan felszerelések megóvnak az esetleges csapadéktól. 

A hegyekben inkább a magashegyi hatások érvényesülnek. 

Nem kell edzett evezősnek lenned, ez nem teljesítménytúra. Napi 8-15 km-re számíts.

 

Felszerelés

Igyekszünk az egyéni igényeknek megfelelően biztosítani a hajókat. Kérlek a jelentkezéskor jelezd, ha egyes, vagy kizárólag kettes kajakban szeretnél evezni. Megpróbáljuk mindenki kívánságát teljesíteni és biztosítjuk a kajakozáshoz szükséges alapfelszereléseket, melyek a következők:

 • egy vagy két személyes tengeri kajakok.
 • Kajaklapát
 • hullámkötény/spritzdeck- a becsapó víz ellen
 • vízhatlan zsák
 • vízhatlan evezős kabát
 • neoprén kesztyű – ha szükség van rá.
 • mentő/úszássegítő mellény

 

Amit hozz magaddal:

 • Sátor, alá-elé-fölé kiteríthető ponyva
 • Hálózsák, polifoam, (érdemes beraknod egy pokrócot is, hogy magadra vagy magad alá teríthetsd esténként)
 • Esőkabát, esőnadrág, vízálló papucs, szandál vagy gumicsizma
 • Ruhaszárító kötél (két fa közé kifeszítve pár perc alatt remek ruhaszárítót tudsz varázsolni)
 • Erős faktorú napvédő krém, napszemüveg, napsapka/kendő
 • Fejlámpa
 • Szúnyogírtó
 • Étkészlet, kulacs, mosogatószer
 • Egy tekercs jó erős szemeteszsák (evezős túrák elengedhetetlen kelléke, te se hagyd otthon)

 

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Úgy készülj, hogy a busz és a személy autók nem követik a csapatot. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat, kemping felszerelésedet el tudod helyezni. 

Étel-ital-étkezés

A napközbeni étkezést mindenki maga oldja meg. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni. Az itthoni árakkal nagyjából megegyező árakra számíts. Vacsorára legtöbbször felkeresed a partmenti tavernákat, vendéglőket (egy főétel 7-10 €) vagy saját gázpalackodon megfőzöd felejthetetlen konzerv vacsorádat. Az ehhez szükséges felszerelésekről magad gondoskodj.

 

Szállás

Egy evezős túra úgy az igazi, ha a szabadban alszol. Ezen a túrán ezt is fogod tenni, az éjszakákat kempingekben töltöd. Készülj sátorral és hálózsákkal. Amennyiben nem tudsz sátrat hozni, jelezd időben, hogy találjunk neked helyed valaki mellett.

 

Utazás

Egyénileg, vagy szervezett kisbusszal utazol. Az út hosszú és kimerítő, készülj kispárnával, hátha a kocsi ablakának dőlve sikerül álomba szenderedned.

 

Egyéb információ

Vízumra nincs szükséged. Magyar állampolgárok érvényes új típusú személyi igazolvánnyal átléphetik Szerbia és Macedónia határát.

Az árak hasonlóak, mint itthon. A helyi pénz a Macedón Dénár, 1 € = 62 MKD. Nem érdemes itthon pénzváltót keresned, mert nem váltják jól. Jobban jársz, ha Ohridban egy ATM-ből veszel fel magadnak költőpénz.

A túrát nyugodt szívvel ajánljuk teljesen kezdő kajakosok számára is, azoknak akik esetleg ezen a túrán tervezik, hogy először szállnak vízre. Nem igényel semmilyen kajakos előképzettséget.Hasonló túrák, finomságok

Vitorlás túra az Adrián

Vitorlás túra az Adrián

Multisport hétvége a Dachsteinen

Multisport hétvége a Dachsteinen

Rocky Mountain