Grúziai körút – Prométheusztól a szovjet bányászvárosig

Hósipkás hegyek, eldugott kolostorok és ősi barlangvárosok

Egy hetes intenzív grúziai gyorstalpaló: ha eljössz erre a túránkra, ízelítőt kapsz a kis kaukázusi országból, ami sokkal több, mint azt a térkép elsőre mutatja. A hét nap során bejárod a Szovjetunió édenkertjének földrajzilag változatos tájainak javát és betekintést nyersz a kaukázusi államok nyugati törekvéseinek mintát adó kis ország hatalmas kulturális gazdagságából. Évezredes ősi barlangvárosok, sok évszázados grúz koronázási helyszínek, orosz-török háborúk végvárai, XX. század eleji olajláz keltette szecessziós városmagvak, a szovjet kor retro maradványai és a legújabb idők hipermodern építészeinek munkái mellett ami koroktól függetlenül örök, a grúz vendégszeretet és a grúz konyha prózai nagyszerűsége.

Grúziai körút – Prométheusztól a szovjet bányászvárosig

Túránk során Kutaisziból, a nyugati országrész fővárosából indulva saját kisbusszal (un. marsrutkával) utazzuk körbe az országot. Az első napokban a Kura folyó völgyében beugrunk Sztálin szülőházához, mászkálunk két évezredes barlangvárosban. A görög mitológiai Kazbek 5000 méter fölé tornyosuló csúcsának lábánál fél nap alatt könnyen teljesíthető hegyi túra vár ránk. Visszaérve a folyóvölgybe irány a főváros, Tbiliszi, ahol két napod van rá, hogy felfedezd az óváros kacskaringós utcáit, az orosz birodalom építette, terebélyes platánfákkal szegélyezett sugárutakat, a német iparosok szecessziós palotáit. A főváros után Azerbajdzsán félsivatagja, további ősi barlangkolostorok és sziklák tetejére ültetett végvárak után kanyarodunk vissza Kutaiszi felé.

Túravezetőid

Egyéb információk

A túra kulturális körutazás bérelt kisbusszal, komoly fizikai igénybevétel nem lesz. Kazbegiben és a David Garejaban fél napos trekkingre számíts. A túra időpontja rugalmas, ha nem megfelelő a feltüntetett időpont, 4 főtől felár ellenében már elindítható a túra.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Budapest-Kutaiszi-Mcheta

Éjfélkor indulsz Budapestről, napfelkelte előtt érkezel Kutaiszi repterére. A csöpp, de modern épületen ámuldozol, amíg vezetőd a marsrutkás sofőrrel alkudozik. Amíg a nap nyújtózik felfelé, te robogsz első grúz városod, Mcheta felé: a Föld talán egyik legrégebb óta folyamatosan lakott területe ez, a Kura és az Aragvi folyók találkozásánál. A város központja az ezeréves Szvetichovel katedrális ősi koronázó és temetkezési helyszín. Este majd itt fogunk megaludni, ám kipakolás és rövid szusszanás után még várnak rád a környék látnivalói: Gori, Sztálin szülővárosa és az innen alig 10 percre eső Upliszcihe, a 2000-2500 éves barlangváros – ma ókori játszótér. Naplementére pont visszaérsz a Mcheta fölötti csúcsra épült Dzsvári kolostorhoz, ahonnan pompás kilátás nyílik a régi és az új (Tbiliszi) fővárosokra.

2. nap – Kazbegi

Már második nap irány a hegyek! Délre már a Kazbek lábánál lesed, vajon melyik sziklára is volt kikötve Prométheusz, hogy máját örökkön örökké marcangolja a sas. Csomagokat bedobod a házinénihez, túracipőt bekötöd és irány a 2200 méter magasra épített Szentháromság templom. 1700 méterről indulsz, először az Oroszországba futó Tyerek folyón átívelő hídon kelsz át, majd a szomszéd faluban már egyre meredekebb emelkedésnek indul a táj, végül épp kibukkansz az erdőhatár fölé, a lentről még oly messzinek tűnő, képeslapba illő templomnál. Este jól esik a fáradságra Kazbegi városka főterén a hideg Kazbek sör és a grúz konyha legjobbjai.

Amennyiben a Kazbek csúcsára vágysz, próbáld ki szeptemberre tervezett csúcsmászásunkat!

3. nap – Tbiliszi

A Kazbek hósipkájának tövében szerzett élményektől feltöltődve a délelőtti órákban érkezel Tbiliszibe, a modern fővárosba. Könnyed városnézésre számíts- nagyszerű kezdőpont a kabinlifttel elérhető vár, esetleg a város fölé magasodó tévétorony, ahová sikló kúszik fel. Vagy maradhatsz az óváros környékén, az azt kettészelő pezsgő főutca zajában, esetleg kipróbálhatod az ottomán időkből itt maradt kénes fürdők egyikét, ámulhatsz a cári Oroszország közvetítésével beszivárgott szecessziós épületek kacifántjain. Pszt, túravezetőd tud egy szuper piacot a külvárosban, ahol szinte mindent megkaphatsz a az élőállattól kezdve, a legújabb moszkvics alkatrészeken át a legfrissebb gyümölcsökig. Mindegy is, ez a nap tiéd, a megérdemelt pihenésé és a városé.

4. nap – kirándulás Tbilisziből David Garejába

Mtkvari folyó partján tekergő óváros kacskaringós utcái és a sugárutak kaotikus forgalmából a Grúzia legszárazabb, dél-keleti félsivatagos régiója felé veszed az irányt. Az út egyre zötyögősebbé, majd kietlenebbé válik mígnem már leginkább marsbélinek hat a táj. Először csak egy csorda tehén bukkan elő, majd egy falu míg végül megérkezel Davit Gareja sziklába vájt kolostoraihoz. A perzselő napon sütkérező kövér gekkók között két óra mászkálással fedezed fel a 6-9. században épült reneszánsszal vetekedő freskókat rejtő barlangegyüttest. Este újra Tbiliszi forgataga vár.

5. nap – Borzsomi nemzeti park

Tbiliszit magad mögött hagyva a kompakt kis ország újabb tájaival ismerkedsz meg. Gorit és az autópályát elhagyva dúsan zöldellő fenyőerdők közt tekeregve érkezel meg világhíres ásványvizére büszke Borzsomiba. Frissen fogott pisztráng és fél napos erdei túra vár rád ezen a környéken. A Kis-Kaukázus 2000-2500 méteres hegygerinceire feljutva a nemzeti park óriási erdőrengetege tárul eléd. Szállásod – amennyiben a nagyobb, egész napos túrát választod – a természet mélyén fekvő erdei házban, vagy a kanyargó út mellett fekvő hegyi faluban lesz.

6. nap – Borzsomin és Csiaturán át Kutaisziba

Az előző nap erdős kanyonjait és a határvidék várromjait magad mögött hagyva egyre zöldebb területre felé haladsz. Délután már egy újabb, völgybe vájt város, a Szovjetunió mangántermelésének fellegvára, Csiatura szórakoztat. A csöppet sem történelmi, sem természeti látnivalóiról híres bányászvárost az 1950-es éveket követően építették fel, mára kalandturisták játszótére, amit fő tömegközlekedési eszközének a kabinlifteknek köszönhet. Harminc egynéhány lanovka működik még ma is, többnyire 30-40 évvel ezelőtti legutolsó felújítás után töretlen állapotban. Van olyan, ami a pár száz méter magasan fekvő „külvárost” köti össze a belvárossal, másik pedig épp a bánya egyik bejáratához visz fel. Estére megérkezel Kutaisziba, Grúzia nyugati felének fővárosába.

7. nap Kutaiszi és a környékbeli kolostorok

Utolsó teljes napodon még körbesétálod az Unesco világörökség Bagrati katedrálist, és nagyokat sóhajtasz a város közelében fekvő Gelati kolostor ezerszínű freskói és a napfény csillogásával játszó ezeréves arany mozaikjai alatt. Ebéd utánra legjobb, ha beugrasz az ország egyik legélénkebb, legsokszínűbb piacára Kutaiszi központjában – nénik, bácsik árulnak a szőlőszirupból készült lepénytől, a szalmakalapon és a villanypózna megszereléséhez szükséges eszközökön át az élő malacig mindent. A repülő hajnali indulásáig van időd, hogy bepakold a csomagodba mindazt, amit nem tudtál otthagyni a kofáknál.

Felszerelés és infó

Földrajz és infó

Grúzia a Kaukázus hegység déli oldalán fekvő három ország egyike. Azerbajdzsán és Örményország mellett Oroszországgal és Törökországgal határos. Az Ausztriányi területű állam tájban és klímában roppant változatos és tagolt – előfordul, hogy egy órás autóút során kősivatagon, magashegyi fenyőerdőn és kopár felföldön haladsz keresztül.

Időjárás, éghajlat

Tbilisziben az azonos hónapban Magyarországon tapasztalhatónál valamivel melegebb időjárásra lehet számítani. A főváros nyári hőérzetét javítja, hogy szinte állandóan kellemes szellő mozgatja a levegőt.

Kahétia borvidéke ennél nedvesebb, nehezebb atmoszférájú, itt azonban nem tervezünk megerőltetőbb kirándulást. Davit Gareja, Vardzia, valamint Upliszcihe barlangkolostorai környéke szárazabb, előbbi már-már kősivatagnak mondható, nyáron szükséges a tűző napra és akár a 40 fokot meghaladó hőmérsékletre is felkészülni. A hegyekben 1500-2000 méter fölött még nyáron is csípős tud lenni az éjszaka.

Szállás

A Tbilisziben töltött éjszakákat európai színvonalnak és felszereltségnek megfelelő, központi fekvésű hostelben töltjük. 2-4 ágyas tiszta, fürdőszobás, de egyszerű szobákra számíts. Amennyiben igényled magasabb színvonalú szállást is kérhetsz.

Kaukázusi utazás talán egyik legmélyebb élményét tudja nyújtani a helyiek vendégszeretete és vendégkultusza. A tiszta, rendezett szobán túl, maradandóbb a reggelihez kínált háztáji tejtermékek, zöldségek, a kenyér, a méz íze és frissessége, a háziasszony nyitottsága és tisztelete, a szomszéd udvar állatainak közelsége, a teraszról látható csúcsok közelsége. A szállásadók gyakran meglepően közvetlenül kínálják saját termelésű boraikat.

A szállás ára a helyszínen fizetendő. Az egyszerűbb szállások éjszakánként kb. 10-12 €-ba szoktak kerülni.

Étkezés

A vendégszeretet mellett legmaradandóbb élmény címért komoly esélyekkel száll versenybe a grúz konyha. A volt Szovjetunió országaiban (sőt, még azon is túl) Grúzia egyet jelent a mesés ízekkel, zamatos gyümölcsökkel, különleges fűszerekkel és sajtokkal, valamint a húsételek széles választékával. Nem kis büszkeség tárgya, hogy úgy tartják, valahol ezen a környéken készíthetett az emberiség először szőlőből bort.

Végtelenül könnyű az utcán, valami gyorsat szerezni. Tucatnyi sajttal, zöldséggel, esetleg hússal töltött batyuk várakoznak frissen kisülve Tbiliszi és más városok piacain, bodegáiban.

Áraiban mindez magyar pénztárcával mérve a könnyen megengedhető kategóriába esik. Mind az éttermek, mind a boltok árai a budapesti árak alatt maradnak még a fővárosban, Tbilisziben is.

Utazás:

Grúziába közvetlen járattal megy a csapat Budapestről, az út kb. 3 órát vesz igénybe. A jegyek megvásárlását egyedileg kell intézni, de ehhez minden segítséget megkapsz a jelentkezés után. A helyszínen iránytaxikkal és bérelt autókkal közlekedik a csapat. Ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza. 

 

Valuta, pénzváltás

Grúzia fizetőeszköze a lari (1 lari kb. 125 forint), váltóegysége a tetri. Pénzt váltani legegyszerűbben és legbiztonságosabban bankokban tudsz, de általában megbízhatóak a lépten-nyomon előforduló a dollárt, eurót és rubelt váltó kioszkok is. Túravezetőd természetesen segít a helyszínen.

lari

Közbiztonság

Grúzia tudatosan épít a turizmusra, igen erős a kormányzat támogatása minden efféle infrastruktúrára. A nyugati turista nem olyan ritkán látott madár, mint a szomszédos Azerbajdzsánban vagy Örményországban. A helyiek, ha nem is beszélnek a grúzon és az oroszon kívül más nyelvet, általában ismerik a turisták legalapvetőbb szokásait, segítőkészségükből és nyitottságukból adódóan biztonságban fogod magad érezni szinte mindenhol. Baj, vagy más bizonytalanság esetén bátran fordulhatsz a 2000-es években komoly reformon átesett, az átláthatóságra és tiszta működésre adó rendőrséghez is.Hasonló túrák, finomságok

Rocky Mountain