Kalandozások Grúzia keleti tartományaiban

Abszurd kaukázusi romantika a poszt szovjet édenkertben

Négy napos intenzív kulturális trekking ott, ahol Európa és Ázsia határa 5000 méteres csúcsokban gyűrődik fel. Grúziai villámlátogatás során instant ízelítőt kaphatsz a bor hazájából, a Szovjetunió édenkertjéből és a kaukázusi államok nyugati törekvéseinek mintát adó kis ország hatalmas kulturális gazdagságából. Amennyiben nem éred be az épített és a természeti látványosságokkal, a budapesti gasztro forradalom legújabb résztvevőjének őshazájában a gyomrod a legfinomabb falatokkal, a lelked a legköltőibb tósztokkal fog megtelni.

Kalandozások Grúzia keleti tartományaiban

Túránk során a keleti országrészt járjuk be: az itt fekvő a főváros, Tbiliszi a csillagtúra központja, ahonnan Sztálin szülővárosán, Gorin és a közeli 3000 éves barlangvároson, Upliszcihén át a kelet-grúziai borvidékig kapsz gyorstalpalót a Kaukázusból. A térségbeli utazás legmélyebb élményét talán a helyiek vendégszeretete (-kultusza!) nyújtja, azonban a versenybe komoly esélyekkel száll be a grúz konyha is. A volt Szovjetunió országaiban (sőt, még azon is túl) Grúzia egyet jelent a mesés ízekkel, zamatos gyümölcsökkel, különleges fűszerekkel és sajtokkal, valamint a húsételek széles választékával. Nem kis büszkeség tárgya, hogy úgy tartják, valahol ezen a környéken készített először szőlőből bort az emberiség .

Figyelem! Ez a túra NEM csak a Kazbek (5047m) mászással együtt vehető igénybe!

Túravezetőid

Egyéb információk

Amennyiben nem jössz velünk a Kazbekre, a repülőjeggyel is számolnod kell, mely megvételében természetesen segítünk. Ennek ár kb. 40-55 ezer Ft/fő.

A feltüntetett részvételi díj 320 Ft-os euro árfolyamig tartható, ezen árfolyam fölött az utazási feltételekben meghatározott mértékű áremelés lehetséges.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Technikai nehézség
1
Kulturális sokk
5

Program

1. nap – Tbiliszi:

A Kazbeken szerzett élményektől feltöltődve vagy egy éjszakai repülés után a délelőtti órákban érkezel Tbiliszibe. Itt könnyed városnézésre számíts, mely keretein belül felülhetsz a várba vivő kabinlift, esetleg a város fölé magasodó hegyre felkúszó siklóra. Vagy maradhatsz az óvárost kettészelő pezsgő főutca zajában, esetleg kipróbálhatod az ottomán időkből itt maradt kénes fürdők egyikét, ámulhatsz a cári Oroszország közvetítésével beszivárgott szecessziós épületek kacifántjain. A nap tiéd, a megérdemelt pihenésé és a városé.

2. nap – Davit Gareji, Szignagi:

Mtkvari folyó partján tekergő óváros kacskaringós utcái, gázcsövei és a sugárutak csöppet kaotikus forgalmából az idilli Kahétia felé veszed az irányt. A nap első felében a zötyögős út által az elérhetetlenség felé közelítő Davit Gareja sziklába vájt kolostorai felé kanyarodsz. Az azerbajdzsáni határon, köves félsivatagban fekvő barlangkolostorok reneszánsszal vetekedő freskói és a kopár sziklákon sütkérező termetes gyíkok miatt marad emlékezetes. A főútra visszakanyarodva egy újabb arcát mutatja meg Grúzia: Kahétiában a folyók vízfolyása bővebb, a táj lankásabb: a zöldellő tájat megtörő ciprusfák miatt is gyakran toszkán vidékhez hasonlítják. A klímának köszönhetően a világon itt állított elő először bort az emberiség. A sok ezer éves hagyományt nagyszerű bormanufaktúrákon keresztül érezheted testközelben.

 

 

3. nap – Tbiliszi, Mcheta:

Délelőtt még a borvidék dombjai mögött megbúvó kolostorokat fedezed fel, délutánra már újra a főváros sokszínűségén ámulsz. Nagyszerű alkalom ez, hogy felkeress egyet a kénes török fürdők közül, felmássz a száz lépcsőn a tavernáig, ahonnan lábad előtt hever az óváros szinte összes girbegurba házteteje. Akár az óváros főutcáját, akár a Didube buszállomás mellett fekvő zsúfolt, külvárosi piacot választod, pompás alkalom ez a táskád szuvenírokkal való megtömésére. Ha nem elég az évezredes emlékekből, túravezetőd szívesen elkalauzol a régi főváros, Mcheta lenyűgőző Szvetichoveli katedrálisához is.

4. nap – Upliszcihe, Gori és Kutaiszi:

Tbiliszit nyugat fele elhagyva először Upliszcihébe, a 2000-2500 éves barlangvárosba érkezel. A Mtkvari folyó völgyében fekvő látványos sziklába vájt település nyomai között mászkálva egy hatalmas ókori játszótéren érezheted magad. Innen negyed órányira az egy fokkal komolyabb látnivaló, Sztálin szülőháza köré épült múzeum fogad Goriban. Ha nem is történelmi hitelesség miatt, de érdemes rácsodálkozni a kis nemzet nagy embere Sztálin imázsra. Késő délutánra marad Grúzia második legnagyobb városa, Kutaiszi és az attól nem messze pompás természeti környezetben fekvő Gelati kolostor vagy a szintén UNESCO világörökség részét képző Bagrati katedrális. A városon keresztül csordogáló Rioni-folyó partja nagyszerű helyszín az utolsó nagy evés-ivásnak, ám csak óvatosan, a hajnali géppel reggelre már Budapesten leszel.

Felszerelés és infó

Utazás

A túrához csatlakozhatsz a Kazbek mászás után de dönthetsz úgy is, hogy a hegymászást kihagyod és csak egy villámlátogatásra érkezel. Amennyiben nem jössz velünk a Kazbekre, a repülőjeggyel is számolnod kell, mely megvételében természetesen segítünk. Ennek ár kb. 40-55 ezer Ft/fő.

A helyi mozgást marsrutkával (Mercedes Sprinter kisbuszok) vagy kis létszám esetén bérelt kocsival oldjuk meg. Érdemes tudni, hogy az országban jóformán mindenki taxizik és a megfelelő összeg fejében bármikor, bárhová el lehet jutni.

Földrajz és infó

Grúzia a Kaukázus hegység déli oldalán fekvő három ország egyike. Azerbajdzsán és Örményország mellett Oroszországgal és Törökországgal határos. Az Ausztriányi területű állam tájban és klímában roppant változatos és tagolt – előfordul, hogy egy órás autóút során kősivatagon, magashegyi fenyőerdőn és kopár felföldön haladsz keresztül.

 

Időjárás, éghajlat

Tbilisziben az azonos hónapban Magyarországon tapasztalhatónál valamivel melegebb időjárásra lehet számítani. A főváros hőérzetét javítja, hogy szinte állandóan kellemes szellő mozgatja a levegőt.

Kahétia borvidéke ennél nedvesebb, nehezebb atmoszférájú, itt azonban nem tervezünk megerőltetőbb kirándulást. Davit Gareja, valamint Upliszcihe barlangkolostorai környéke szárazabb, előbbi már-már kősivatagnak mondható, szükséges a tűző napra és akár a 40 fokot meghaladó hőmérsékletre is felkészülni.

 

Szállás

A Tbilisziben töltött éjszakákat európai színvonalnak és felszereltségnek megfelelő, központi fekvésű hostelben töltjük. 2-4 ágyas tiszta, fürdőszobás, de egyszerű szobákra számíts. Amennyiben igényled – némi felárért – magasabb színvonalú szállást is kérhetsz.

Kaukázusi utazás talán egyik legmélyebb élményét tudja nyújtani a helyiek vendégszeretete és vendégkultusza. A tiszta, rendezett szobán túl, maradandóbb a reggelihez kínált háztáji tejtermékek, kenyerek, a méz íze és frissessége, a háziasszony nyitottsága és tisztelete, a szomszéd udvar állatainak közelsége, a teraszról látható csúcsok közelsége. Szignagi hasonlóan otthonos magánszállásai egyedül annyiban térnek el a magashegyi környékiektől, hogy minden háznál saját termelésű borukat kínálják.

Étkezés

A vendégszeretet mellett legmaradandóbb élmény címért komoly esélyekkel száll versenybe a grúz konyha. A volt Szovjetunió országaiban (sőt, még azon is túl) Grúzia egyet jelent a mesés ízekkel, zamatos gyümölcsökkel, különleges fűszerekkel és sajtokkal, valamint a húsételek széles választékával. Nem kis büszkeség tárgya, hogy úgy tartják, valahol ezen a környéken készíthetett az emberiség először szőlőből bort.

Végtelenül könnyű az utcán, valami gyorsat szerezni. Tucatnyi sajttal, zöldséggel, esetleg hússal töltött batyuk várakoznak frissen kisülve Tbiliszi és más városok piacain, bodegáiban.

Áraiban mindez magyar pénztárcával mérve a könnyen megengedhető kategóriába esik. Mind az éttermek, mind a boltok árai a budapesti árak alatt maradnak még a fővárosban, Tbilisziben is.

 

Valuta, pénzváltás

Grúzia fizetőeszköze a lari (1 lari kb. 125 forint), váltóegysége a tetri. Pénzt váltani legegyszerűbben és legbiztonságosabban bankokban tudsz, de általában megbízhatóak a lépten-nyomon előfordulnak a dollárt, eurót és rubelt váltó kioszkok is. Túravezetőd természetesen segít a helyszínen.

 

Közbiztonság

Grúzia tudatosan épít a turizmusra, igen erős a kormányzat támogatása minden efféle infrastruktúrára. A nyugati turista nem olyan ritkán látott madár, mint a szomszédos Azerbajdzsánban vagy Örményországban. A helyiek, ha nem is beszélnek a grúzon és az oroszon más nyelvet, általában ismerik a turisták legalapvetőbb szokásait, segítőkészségükből és nyitottságukból adódóan biztonságban fogod magad érezni szinte mindenhol.


Rocky Mountain