Irán legjava – Teherán forgatagától a Marandzsab-sivatagig

Perzsia kóstoló: sivatagi túra, látogatás a nomádoknál - 5 nap csavargás Iránba

Irán legjava – Teherán forgatagától a Marandzsab-sivatagig

Teherán forgataga után Iszfahán felé indulsz, amit a perzsák szerénytelenség nélkül úgy hívnak, “a világ fele”. Vezetőd nem múzeumokon fog keresztül hurcolni, hanem megnézed a legszebb tereket, mecseteket és örmény templomokat, közben jókat eszel és végre rendes kávét is ihatsz. Mielőtt a bakhtiari nomád táborba érkezel, belefér egy könnyed rafting és a Közel-Kelet leghosszabb ziplinja is. A táj már itt odacsap, de a Zagrosz hegységben tett kirándulás során rájössz, hogy ez tovább is fokozható.

Nem maradhat ki Abyaneh sem. Bóklászol egyet a több ezer éves, vörös agyaggal burkolt faluban és környéken, majd folytatod az utat a Kashan melletti Marandzsab sivatag dűnéi irányába.

A hazaindulás előtt az utolsó napra is bőven marad látnivaló. Megnézel egy karavánszerájt, egy-két labirintus-szerű régi kereskedőházat, na meg persze Kashant.

 

Túravezetőid

Egyéb információk

A túrára bárki jelentkezhet, nincsen semmilyen előfeltétel.

Neked való ez az út?

Fizikai nehézség
1
Kulturális sokk
4

Program

1. nap – Iszfaháni pihenés

Mivel rendkívül intenzív egy héten vagyunk túl, itt az ideje egy kis pihenésnek. Erre jobb helyet nem is lehetne találni Iszfahánnál, amit a perzsák szerénytelenség nélkül úgy hívnak, “a világ fele”. A csapat csak Damavandot mászó része hajnalban hazatér, de mi a teheráni szállodában alszunk pár órát, majd 4-5 óra alatt lebuszozunk Iszfahánba. A program könnyed városnézés és vásárlás. Nem múzeumokon fogunk keresztül hurcolni, hanem megnézzük a legszebb tereket, mecseteket és örmény templomokat, közben jókat eszünk és végre rendes kávét iszunk.

Figyelem! Amennyiben a Damavandra nem jössz, egy nappal korábban kell elindulnod Budapestről. Ebben az esetben az egyéb költségek megnövekednek a repülőjegy árával is.

2. nap – Rafting és zipline Shahrekordban

Reggeli után buszra szállunk és két óra múlva Shahrekordba, Irán legmagasabban fekvő tartományi fővárosába érkezünk. Innen indul a 4-5 órás rafting túránk. A túra nehézsége vízállástól függ, alacsony vízállásnál kellemesen lecsorgós, meg-meg állós evezés, magasabb vízállásnál némileg kalandosabb. Rafting után ebéd a folyóparton, majd irány a Közel-Kelet leghosszabb zipline csúszása. A távolság 800 méter, ami alatt 90 km/órára gyorsulsz fel a várros feletti dombról. Estére a Chelgerd melletti bakhtiari nomád táborba érünk – a tábort nomádok üzemeltetik, betonozott aljú sátrakat, áramot és zuhanyzási lehetőséget képzelj el.

3. nap –  Trekking a bakhtirai nomádok földjén

Ma két rövidebb trekking túrát teszünk a környéken. Az elsőt közvetlenül a táborunk környékén, majd ebéd után pick up-ra ülünk és elautózunk a bő órára lévő jégbarlanghoz. A jégbarlang valójában a Zagrosz hegység legnagyobb gleccsere, ahol a barlang nyár végére nagyrészt elolvad, de így is rendkívül látványos. A túra egy szűk kanyonon keresztül vezet, részben dermesztő gleccservízben. Este visszatérünk a táborhelyre és megvacsorázunk.

4. nap – Abyaneh és Marandzsab

Reggeli után buszra szállunk és meg sem állunk Abyanehig. Bóklászunk egyet a több ezer éves, vörös agyaggal burkolt faluban és környéken, majd folytatjuk utunkat a Kashan melletti Marandzsab sivatagba. Itt terepjáróra cseréljük buszunkat és irány a dűnék közé. Az estét rendkívül egyszerű körülmények között töltjük egy farmon, körülöttünk homokdűnék, tevék, felettünk a tejút.

5. nap –  Marandzsab dűnéi és Kashan

Reggel tovább csapatjuk terepjárókkal a dűnék közé, meg is mászunk párat és megtanuljuk, hogy mekkora móka mezítláb leszaladni egy 40-50 méteres dűnéről. Megtekintjük a karavánszerájt a közelben, majd irány Kashan. Itt kiveszünk egy kényelmes szállást, fürdünk, majd a nap hátralevő részében meglátogatunk egy-két labirintus-szerű régi kereskedőházat, na meg persze remek éttermet. Késő este irány a teheráni reptér és a könnyes búcsú Irántól.

6. nap –  Utazás

A hatodik nap hajnalán elindulsz a teheráni reptérre és egy átszállás után a délutáni órákban érkezel haza Budapestre.
Amennyiben maradnál még a környéken, a túravezető kifogyhatatlan ötlettárral rendelkezik, melyeket szívesen megoszt veled.

Felszerelés és infó

A túra csomag ára – 350 USD

A túra csomag nincsen benne a részvételi díjban, a helyszínen túravezetőd fogja beszedni.

Az ár az alábbiakat tartalmazza:

  • étkezés a túra során  – teljes ellátás (napi 3 étkezés)*
  • belépők
  • rafting és zipline
  • sofőr, helyszíni utazás költségei
  • autóbérlés

*Az italokat az ár nem tartalmazza

Szállás

A szállások hotelekben és a nomád tábor sátraiban lesznek.

A városokban egyszerű, de tiszta hotelben, hostelben fogsz lakni. A szobán jó eséllyel mgosztozol még két-három-négy társaddal, fürdőszoba és vécé lesz, sőt időnként konyha is előforul majd. Alváson kívül mást úgysem fogsz ott csinálni, arra meg tökéletesen alkalmas. A nomád táborban betonozott alapú, 4 fős katonai sátor, a sivatagi farmon egyetlen tiszta, ám rendkívül egyszerű szoba várja a csapatot.

Utazás

Amennyiben nem jössz a Damavandra, szükséged lesz egy Budapest-Teherán repülőjegyre is. Ennek megvásárlásában természetesen segítünk. A repülőjegy pontos ára a szervezéskor fog kiderülni, de kb. 90-130 ezer Ft/fő körül szokott alakulni. Ennek összegét az egyéb költségekbe nem számítottuk bele, hiszen a csapat egy jó része már Iránban lesz a Damavand miatt.

Az országban szervezett kisbusszal, terepjárókkal utazol.

Ruházat

Ebben a melegben kényelmes egy könnyű cipő vagy szandál. Rövidnadrágot nem fontos hoznod, hiszen legfeljebb a szobádban hordhatod, annál fontosabb viszont egy kényelmes hosszúnadrág. Sapka, naptej, napszemüveg erősen ajánlott, mint ahogy a hosszú ujjú póló vagy ing is megkímél a perzselő naptól.

Helyi szokások, melyek érdekesek és hozzájuk alkalmazkodni kell

Nagy a szigor az Iráni Iszlám Köztársaságban, legalábbis ami az öltözködési szabályokat illeti. Férfiaknak hosszúnadrág, nőknek kendő viselése kötelező (a túrák alatt is, bár ott nem olyan nagy a szigor). A kendő lehet bármilyen színű, bármilyen anyagú, csak a hajat kell elfednie. Nőknek hosszú ujjú ing vagy ruha viselése erősen ajánlott. Aki sérti az öltözködésre vonatkozó előírásokat, azt az ennek ellenőrzésére (is) felhatalmazott milícia fogja figyelmeztetni – ha észreveszik (könnyen lehet, hogy ez egyszer sem fognak feltűnni a két hét alatt). De aggodalomra semmi ok, Iránban a turista vendég, akivel kesztyűs kézzel bánnak a hatóságok.

– A nyugati nők bátran beszélhetnek bárkivel, kezet foghatnak férfiakkal is. A nyugati férfiak viszont csak akkor foghatnak kezet iráni nővel, ha az kezet nyújt. A férfiak pedig nyugodtan flörtölhetnek, de csak addig, amíg kisebb csoportban vannak, vagyis a privát elvonulás lehetetlen. Alapszabály, hogy nem érintünk meg nőt.

– Szokás Iránban, hogy a felkínált dolgokat (ebédmeghívást, szállást, ajándékokat) háromszor vissza kell utasítani, és ha negyedszer is kínálják, illik elfogadni. Ez alól kivétel lehet a teameghívás és az ilyen apróságok.

– Az irániak nagyon érdeklődőek, és imádják a nyugatot. Nagy örömet lehet szerezni néhány itthonról vitt képeslappal, magyar aprópénzzel, fényképekkel.

– Nem a pénz a legfontosabb! Vásárlásnál nem árt az eladó által kezdeményezett rövid beszélgetést lefolytatni (honnan jössz, mit csinálsz, tetszik-e Irán, stb.) ahelyett, hogy azonnal az árat kérdeznéd. Ez nem valami udvarias gesztus.

– Ha viszont taxiba ülsz, azonnal tisztázni kell, hogy pontosan mennyiért és pontosan hova visz, így sok kellemetlenség kerülhető el. Ha nem egyeztek meg az árban, utólag bármennyit elkérhetnek.

– Ha bármilyen baj ér, zaklatnak, átvernek, fenyegetnek, csak kezdj el hangosan kiabálni. Egy pillanat alatt kisebb tömeg lesz körülötted, és szó nélkül megvédenek (és közben igazságot szolgáltatnak…) De emiatt ne aggódj, ilyen nagyon ritkán fordul elő: az irániak a legvendégszeretőbb és legsegítőkészebb népek a világon. És végtelenül udvariasak… A közbiztonság pedig sokkal jobb, mint Magyarországon.

– Hozd magaddal az útleveled és a vízumod fénymásolatát, és ha rendőr kéri az irataid, azt add oda. Ez nem kötelező, csak ajánlott. Ha véletlenül nem teljesen jóindulatú a közeg, mégse legyen nála az útleveled.

– A drog és az alkohol fogyasztása, birtoklása szigorúan tilos. Mindkettő könnyen beszerezhető, de ha lebuksz, azzal börtönt, bírságot, illetve extrém esetben az életedet kockáztatod. A magyar diplomatáknak keserves feladatot adsz, ha onnan kell kimenteniük téged.

– ha kulturális eszmecserébe kezdesz, sose feled, hogy egy több mint 2500 éves birodalom földjén vagy. Ők nem ájulnak el az ezeréves Magyarországtól, hiszen mi még nyereg alatt puhítottuk a húst, amikor ott már lángokban állt az ókor egyik legnagyobb városa, Perszepolisz.

– A Facebook blokkolva van, a messenger nem működik. Aki használni akarja, töltsön le vagy használjon vpn-t, de azzal is nehézkes. A roaming igen drága, kb. 900 Ft/perc, de helyi SIM kártyával meg lehet oldani a kommunikációt.

Étel-ital

A legnépszerűbb utcai kaja a szendvics. Ez lehet kebab, lehet falafel-szendvics, de a hardcore arcoknak bőséges választék van a következő szendvicsekből: virslis, májas, agyas. Étkezésnél nagy, korong alakú kenyeret kapsz, különféle sült húsok és zöldségek közül válogathatsz. A helyi étkek kiválóak, az alapanyagok ízletesek, úgyhogy nem lesz rá panaszod.

Vegetáriánusoknak egy kicsit nehezebb terep, de abszolválható. Italoknál felejtsd el az alkoholt. Alkohol helyett viszont hatalmas a választék gyümölcslevekből, alkoholmentes sör(nek csúfolt) italokból, a szokásos kólaféle termékekből, na meg a rengeteg jeges gyümölcsshake – ebből a sárgadinnyés a gasztronómia csúcsa. Palackozott vizet bárhol lehet kapni, de sok helyen – például Teheránban – állítólag iható a csapvíz.

Higiéniás kérdésekről általában

Mindig a vécével van a gond, ugye? Nos, Iránban nem lesz ebből probléma. Egyszerű, de európai sztenderdek szerint tiszta, guggolós típusú helyeken töltöd a reggeli perceket. Néhány helyen van rendes angolvécé. Ha viszont utcán, bazárban jön rád a dolog, nem tudhatod, hogy csillogós márványtoalettre vagy földbe fúrt bogaras lyukra bukkansz. De ne félj, általában tisztaság van. Folyóvizet a legtöbb helyen találsz. Egy kis tubus folyékony szappannal meg egy csomag higikendővel pedig bármilyen dzsuvából tisztán jössz ki.

Pénz és vásárlás

Irán pénzneme a riál. A legcélszerűbb dollárt/eurót hozni, de arra figyelj, hogy ne salátává gyűrt izé legyen, hanem szép ropogós bankjegy. A bankkártya felejtős, az országban lévő rengeteg ATM csak a belföldi forgalomra van.

Irán folyamatosan drágul, de még így is a Föld egyik legolcsóbb országa. Pár euróból már lehet lakomázni, a szállás és az utazás a hazai árak töredéke. Vásárolni nem sok mindent érdemes. Díszes apró mütyüröket biztosan találsz úton-útfélen, fűszereket, textíliákat is, de a helyi tuti a szőnyeg.

Javasolt költőpénz: kb. 100-200 USD

Vízum

Mindenki számára kötelező. A vízumot a teheráni repülőtéren kapod meg, az ára 87,5 USD + 17 USD (kötelező biztosítás). A helyszíni ügyintézéshez a név, az útlevélszám és a szakma megadása szükséges, továbbá meg kell nevezni a vendéglátó nevét, címét, ill. telefonszámát. Természetesen ezekben segíteni fogunk.

Figyelem! A Damavand mászók már rendelkeznek a vízummal, nekik ezzel nem kell külön számolniuk.


Rocky Mountain